• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Deprem sonrası kurulan yapı denetim firmaları

Loiseauxrouge

Nirvana
Kayıtlı Üye
3 Ekim 2007
3.588
943
688
"""ALINTIDIR""""Aralarında İstanbul`un en büyük şirketlerinin de bulunduğu 5 yapı denetim firmasının faaliyeti askıya alındı. Deprem kuşağında yer alan Türkiye`de son yıllarda art arda yaşanan felaketlerle binlerce kişi enkaz altında kalıp hayatını kaybetti. Marmara, Düzce ve Bingöl depremlerinin yanı sıra geçtiğimiz yıl Konya`da çöken binada ön plana çıkan husus, çok sayıda yapının çürük olmasıydı. 2001 yılında itibaren binaların sağlam yapılması amacıyla yapı denetim sistemi faaliyete geçti ve 400`e yakın firma kuruldu. Ancak Bayındırlık Bakanlığı`nın yaptığı denetimde, binaların depreme dayanıklı yapılmasını sağlamakla görevli 5 firma çürük çıktı. İnşaatları temelinden çatısına kadar kontrol etmekle yükümlü şirketler, eksik denetim yapmak, sahte imza atmak, ruhsata aykırı hareket ve laboratuvar testlerini ihmal etmekle suçlanıyor. Firmaların görev bölgesine giren 1 milyon metrekarelik inşaat alanı da denetimsiz kaldı. Faaliyetleri bir yıl durdurulan şirketler, iş devri için çalışıyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma Dairesi Genel Müdür Yardımcısı , 5 firmada da usulsüzlükler tespit ettiklerini belirterek, `Artık zerre kadar ihmal olmamalı. Denetimden taviz veremeyiz. Hatanın büyüğü küçüğü olmaz.` dedi. Firmalar ise bakanlığın ihtar bile vermeden doğrudan faaliyetlerini durdurduğunu ileri sürüyor.da böylesi hassas bir konuda ihtara gerek olmadığına işaret ediyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bünyesindeki Yapı Denetim Komisyonu`nun belirlediği şartlara göre çalışan yapı denetim şirket- leriyle ilgili şikayet üzerine müfettiş- ler denetleme yaptı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teftiş Kurulu`ndan uzmanlar, 5 yapı denetim şirketinin inşaatlarda yürüttükleri faaliyetlerin yasalara aykırı, eksik ve suiistimaller bulunduğunu belirledi. Tespitin ardından 5 Haziran 2004 itibarıyla 5 firmanın faaliyetleri Yapı Denetimi Hakkında Kanun`a riayet etmedikleri gerekçesiyle durduruldu
""ALINTIDIR""""

Back