Deprem İstanbul'u buradan vuracak

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.004
448
Kocaeli
ABD'li ve Türk deprem uzmanlarının ortaklaşa yaptığı araştırmaya göre Marmara Denizi'nde beklenen büyük depremin merkez üssünün, İstanbul'un 8 km açığındaki Prens Adaları yakınında olması bekleniyor

ABD merkezli Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) uzmanları ve Kandilli Rasathanesi'nden Semih Ergintav'ın ortaklaşa yürüttüğü çalışmada, Marmara Denizi'nde fay hattı üzerine yerleştirilen 100 GPS aygıtı aracılığıyla veriler toplandı. Verilere göre bir sonraki büyük depremin İstanbul'un 8 kilometre açığında bulunan "Prens Adaları segmenti" adı verilen sismik boşlukta olacağı tahmin ediliyor.

EN SON 250 YIL ÖNCE SALLANDI

Prens Adası'ndaki bu sismik boşlukta en son 250 yıl önce deprem olduğu kaydedildi. Marmara'nın altındaki bu sismik boşluğun batı bölümünün herhangi bir hissedilebilir deprem yaratmadan kaymaya devam ettiği de verilen ayrıntılar arasında. MIT uzmanı Michael Floyd, yerkabuğunun hangi parçalarının hangi yönde ve ne hızda hareket ettiğini takip etmenin deprem ile ilgili önemli ipuçları sunduğunu ifade ediyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın yılda ortalama 2 buçuk santimetre hareket halinde olduğunu belirten Floyd, 7 ve üzeri şiddette gerçekleşmesi beklenen depremin tam merkez üssünü şimdiden belirlemenin imkânsız olduğunu ifade etti. Fay hattı üzerinde son 100 yılda gözlenen depremlerin genellikle doğudan batıya doğru ilerlemiş olmasına işaret eden uzmanlar, 1999'da gerçekleşen Gölcük depreminden sonraki adımın İstanbul olacağı ihtimali üzerinde duruyor.

'ŞİMDİLİK DURAĞAN...'
Mevcut haliyle durağan olan fakat geçmişte deprem üretmiş yer kırığında oluşan sismik boşlukların uzun süre harekete geçmemesinin yeni bir büyük depreme hazırlandığı anlamına gelebileceğini belirten uzmanlar, farklı sismik boşluklarda da bu riske dair izlere rastladı. Gölcük depreminde binlerce kişinin öldüğü hatırlatılarak, şehir merkezine daha yakın noktada gerçekleşebilecek depremin çok daha fazla hasar vereceği ve önlemlerin alınması gerektiği belirtildi.

Kaynak: Sabah

Deprem benim fobim sürekli araştırıp duruyorum. Fatihte oturuyorum burayı ne kadar etkileyecek nasıl kurtuluruz kurtulusak nasıl hayatta kalırız enkaz altında kalirsak kurtarmaya gelen olur mu kafamdan sürekli geçen düşünceler. Yetkililer benim kadar düşünmüyor sanırım ki yapılan bir şey yok. Istanbuldan gidesim var.

allah korusun cümlemizi..

Bu deprem konusunda bir ben mi kaderciyim acaba:)
Vademiz dolduysa gideceğiz,görecek günlerimiz varsa kalacağız diye düşünüyorum.

İlk depremden sonra herkes evinin sağlamlığını sorgularken,artçı depreme saçma sapan bir yerde yakalanmıştım.
Evim sağlam olsa ne olacak,evdeyken olacağının garantisi yok dedim.Hepsi boş.

Bu deprem olayını haberler olunca kafama takıp daha sonra hiçbir tedbir almayanlardan biriyim.Önlem almakta bir yere kadar diye düşünüyorum.

Onlem alin, onlem alin deyip duruyorlar da nereye kadar? Evin saglamligindan suphe eden bir insanin mali gucu buna yeter mi, ne yapabilir, elinden ne gelebilir? Evimiz saglam ama depreme nerde yakalanacagiz kim bilir ki hazir edilen deprem cantasi ise yarasin? Depremin ilk gunleri kapi onune koydugumuz, birer hirka, sise su, biskuvi paketleri ve onemli evrakla tika basa dolmus cantayi hangimiz 15 senedir tazeleye tazeleye ayni yerde tutuyoruz? Bosversenize, Allah hayir yazilar yazmis olsun. Dua edip tevekkul edecegiz. Allah hayirli omur , hayirli olum ve son nefeste iman nasip etsin..

Allahim korusun ya. Ailem oraya cok yakin ve ben kafayi yerim. Onlar benim canim. Rabbim kimsenin yüreğine kor dusurmesin inşallah. .

Deprem oldu mu hep İstanbulu ne zaman deprem vuracak haberleri yapılıyor; yahu Türkiye İstanbuldan mı ibaret , bizde merak ediyoruz. bi kerede İzmiri ne zaman vuracak haberleri yapılsın ( Allah korusun olmasın İnşallah )

Çok güldüm, Allah iyiliğini versin Beklenen büyük deprem Marmarada İstanbul açıklarında bekleniyor da ondan bu haberler

2012 yılında ailemle tatil için Fethiye'ye gitmeden önce rüyamda orada depreme yakalandığımızı gördüm, tatilin ilk günü deprem oldu ve epey sallandık sanırım 6.2 gibi birşeydi.
Bu sene Antalya'ya gitmeden önce yine rüyamda deprem olduğunu gördüm. Bu sefer emimdim olacağına, otelin yapım yılını, kaç katlı olduğunu filan araştırdım. Ttilin ortalarında gece 24:00'de 5.0 şiddetin üzerinde sallandık.

Bir de hep İstanbul'un çok büyük hasar aldığı bir deprem görürürüm yıllardır rüyamda. Hep ben aynı şekilde boğaz köprüsünü gören yüksek bir yerde tek başıma çaresiz beklerim. Boğaz köprüsünün bacakları ve benim beklediğim yerin seviyelerine dek sular altındadır, çok korkarak uyanırım.
Doğal olarak deprem fobim var, bu rüyayı da olacağına değil korkularıma bağlarım hep... Fobim yüzünden evimi taşıdım. Eşim, çok yüksek katlı ve çok eski bir binada oturalım diye ısrar etse herhalde kafayı yerdim.
İnşallah böyle bir deprem hiçbir şehirde ülkede olmaz da, kimse acı çekmez, sevdiklerini kaybetmez. Japonya'daki gibi çok yüksek şiddetli depremlere dahi dayanan binalar yapmak elimizde aslında, çünkü evimiz sağlam olsa da deprem anında nerede olacağımızın bir garantisi yok.
Bu anlamda eski binaların yıkılıp yenilerinin yapılması için kanun çıkarıp teşvikte bulunan yöneticileri çok haklı ve başarılı buluyorum...

ben antalyadayım ve geçen yıldan beri o kadar
sallanıyor ki buralar anlatamam
artık deprem olunca yinemi diyip normal karşılar oldum..önleme gelince
bina sağlam yapılmalı çözüm bu
binayı da ben yapmadığıma göre
yapabildcek çok bir şey yok...

Valla ülkede yaşanan ve hafızlara kazınan yakın geçmişteki en büyük deprem 99 depremidir, üstünden yıllar geçti ama hala yeteri kadar yol katedemedik, ülke çapında bir sürü bina çürük ve biz depreme dayanıklı binalar konusunda kaplumbağa hızıyla ilerliyoruz, depremde doldurma alanların yerle bir olduğunu, sahillerdeki doldurmaların denize karıştığını gördüğümüz halde bilhassa İstanbul Kartal, Pendik sahilini doldura doldura bir hal olduk, akıllanmadık.

Deprem bir doğal afettir, doğal afeti önlemek imkansızdır ama insanlarımızın en az hasarla atlatması için önlem almak mümkün.

İstanbul'da bazı bölgelerde zemin yumuşaktır, o yumuşak zeminler üzerine 15-20 katlı binalar yapılmasına izin veriyoruz, çok katlı binalardaki kayıplardan ders almıyoruz, sözüm ona deprem yönetmeliğine uygun yapılıyorlarmış, kusura bakmasınlar buna şöyle kahkahalarla güleceğim, iş güvenliğini bile sağlayamadıkları binaların depreme dayanıklı olduğuna kimse inandıramaz beni.

Depremde bina altında kalıp ölmek kaderden değil, yöneticilerin ihmalindendir, madem kaderdi 99 depremi yüzünden Veli Göçer niye yargılandı?
Hasarlı binaların epey bir kısmı da nasıl onarıldı gördük

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…