- Evlerinizde gerekli dayanıklılık kontrollerini, tamirlerini yaptırın.
- Haberlere az bakın. Haber bildirimlerini kapalı tutun.
Biraz çocuk kanalı, çizgi film, kafanızı meşgul edecek, hayallerinizi harekete geçirecek olumlu animasyonlar izleyin.
- Duaya sarılın.
- Papatya veya limon melisa veya anason bitki çaylarından birini sakinlik için deneyebilirsiniz.
Bir de son dönemde duyduğum çarkıfelek bitkisi varmış, o da rahatlatırmış, diğer adı passiflora diye geçiyor galiba. Eczanelerde hem çocuk hem yetişkin için bunun bitki şurubu varmış.
Evet gülmek zor ama en azından gülümsemenize vesile olabilecek hafif komedi filmi izlenebilir, müzik dinlenebilir, kutu oyunları oynanabilir, bulmaca çözülebilir, yap-boz (puzzle) yapilabilir.
* İlinizde ilcenizde resmî kurum veya dernek stk'ların yardım çalışmalarına katılmak da kendinizi iyi hissettirebilir.
-Duyguları dışavurmak için kağıda yazılar yazilabilir, karalamalar, çizimler yapilabilir.
Boyama, kitap vs. tavsiye edilebilir.
Evinizde en kolay kaçış yolları ve en sağlam yaşam üçgeni oluşturulacak yeri belirleyip olası bir depremde oraya sığınmayı düşünün. Deprem çantası hazırlayın, kapıya veya çıkışa yakin bir yerde bulundurun. Çocuğunuz anlayabilecek yaşta ise ona da depremi az zararla atlatma pozisyonlarini öğretin.
Deprem bölgesinden yanımıza gelen yeğenlerimle saydığım şeyleri yaptım. Profesyonel psikolojik destek gibi olmasa da zihinlerini bir süre bu şekilde oyalayıp gevşemelerini rahatlamalarını sağlamaya çalıştım.
Belirtileriniz biraz ağır görünüyor, siz de böyle düşünüyorsanız ve kendi kendinize atlatamayacağınızı düşünüyorsanız psikiyatri randevuları icin takipte olun ve/veya uygun fiyatlı online terapi desteği araştırabilirsiniz.
Kolay atlatabilmek dileğiyle (hepimiz icin).