- 19 Kasım 2013
- 18.605
- 33.519
-
- Konu Sahibi choccywhoccydoodah
Şöyle söyleyeyim,hiç okumadıgım kitabı kendi hikaye tarzında anlatabiliyor. Hayal gücünü bu anlamda kullanabiliyor,beden yapisi ortalama diyebilirim,zayıf değil ama şismanda değil. Oyun kurabiliyor kendisi,bebekleriyle konuşuyor.hayal gücü nasıl kızınızın? beden yapısı diğer çocuklara göre aynı mı? soyut düşüncelere ilgisi nedir?
Olabilir elbet çocuğunuz üstün yetenekli de, çağımızın çoğu cocuğu böyle artık..
Test hakkında bir fikrim yok ancak, umarım istediğiniz gibi olur her şey
Teşekkür ederim. Eşim okullar hakkında ufaktan araştırma yapıyor, durum netleşirse tabiki uygun eğitim alabileceği bir okula yönlendireceğiz ama sorun şu ki,bu aylarda netleşebilecek bir durum olmadığını okuyorum araştırdığımda,beni ertelemeye iten bu açıkçası. Bana göre normal zira ben doğduğu günden beri konuşuyorum onunla,masal anlatıyorum,kitaplar aliyoruz beraber. Belki aşina olduğu ićin kitaplara ilgisi bilemiyorum.Anladığım kadarıyla çocuğunuzda bir sorun olduğundan şüphelenmiyorsunuz. Yani önlem almanız veya özel eğitim vermeniz gereken bir konu yok.
Üstün zekalı veya üstün yetenekli olduğunu öğrenirseniz özel bir eğitim aldırma şansınız var mı? Eğer zaten aynı şekilde devam edecekseniz çocuğunuzu kategorilendirmenize gerek yok diye düşünüyorum. Olur da testi yaptırır ve üstün bir sonuç alırsanız bunu anlayacak yaşa geldiğinde çocuğunuza yansıtmamanızı tavsiye ederim. Çocuğun üzerinde ek bir beklenti ve külfet yaratıyor.
Kitapları, konuşmayı seven bir çocuksa aynen böyle devam edin. Siz verdikçe o alır.
Çocukta bariz bir gelişim geriliği olmadığı sürece bu test çok net sonuçlar vermiyor diye biliyorum.Teşekkür ederim. Eşim okullar hakkında ufaktan araştırma yapıyor, durum netleşirse tabiki uygun eğitim alabileceği bir okula yönlendireceğiz ama sorun şu ki,bu aylarda netleşebilecek bir durum olmadığını okuyorum araştırdığımda,beni ertelemeye iten bu açıkçası. Bana göre normal zira ben doğduğu günden beri konuşuyorum onunla,masal anlatıyorum,kitaplar aliyoruz beraber. Belki aşina olduğu ićin kitaplara ilgisi bilemiyorum.
Çok teşekkür ederim, konuşmak konusunda çok haklisıniz zira ben bebekken alıp kucağıma evi gezdir nerde ne var anlatırdim,altını değiştirken,evde birseyler yaparken ne olursa olsun onuda dahil ederdim ve dinlerdi gözümün içine bakarak. Yanlız büyüttüm onu ve hiç anlamaz bilmez demedim,sohbet ettim ve erken konusmaya başladı.Çocukta bariz bir gelişim geriliği olmadığı sürece bu test çok net sonuçlar vermiyor diye biliyorum.
Siz doğduğundan beri o kadar güzel beynini uyarmışsınız ki, üstün zekalı değilse bile iletişim açısından yaşıtlarından hep birkaç adım önde olacaktır. Sizi tebrik ediyorum. Okuma, yazma, kendini iyi ifade edebilme ve aktif bir hayal gücü zekadan kat kat daha önemli. Televizyondan mümkün olduğu kadar uzak tutun. Adı bebek programı olan şeyler bile aslında bebekler için iyi değil.
Madem yaşıtlarından daha ileri aldığınız kitaplarda yaş tavsiyesine takılmayın. Farklı alanlarda kitaplar okuyun. Örneğin kahramanın yemek yaptığı, gezmeye gittiği, spor yaptığı kitapları okuyun. Ben olsam yavaş yavaş İngilizcenin tohumlarını da atmaya başlardım. İleride hayatı çok kolaylaşır.
Onunla hep konuşun fakat bebek diliyle veya uyduruk kelimelerle değil. Büyük insan gibi konuşun. Yemek yaparken ne yaptığınızı anlatın, evi temizlerken ne yaptığınızı anlatın, onu yıkarken ne yaptığınızı anlatın, masayı kurarken çatalı bıçağı hangi tarafa koyduğunuzu anlatın. Sizin sesinizi her duyduğunda farketmeden kayıt yapıyor. Anlamaz demeyin. Şu anda anlamadan kaydettiği bir şeyi anlama yaşı geldiğinde kaydettiği yerden alıp kullanacaktır.
Madem sözel yönden gelişmiş bir çocuk, lütfen herkes yanında kullandığı dile dikkat etsin. Olmaz ama argo, küfür gibi yanlışlar sizin çocuğunuzu diğer çocuklardan daha fazla etkiler. Televizyon da bu yüzden tehlikeli. Yan odada bile olsa duyar ve kaydeder. Çok ahkam kestim kusura bakmayın. Uzmanlar üstün çocukların eğitimi büyük bir sorumluluktur derler. Kolay gelsin.
Aslında taklit ediyor ve bazı kelimeleri söylüyor sonradan.İcerigi merak edip soruyor ondan çeviriyorum ve diyaloğu olan kitaplar seçiyorum genelde. Yanlısmı yapiyorum? Birde öyle deneyeyim ama ilgisi devam edermi bilemiyorum.Ne güzel. Oyun oynamak da çok önemli.
İngilizce kitaplar konusunda çevirme yapmayın. Kitabı ona mümkün olduğu kadar doğru bir ingilizceyle okuyun. İngilizce seviyenizi bilmiyorum ama gerekirse kelimelerin doğru okunuşlarını önceden internetten dinleyin. Kitabın resimlerini siz okurken takip edip konuyu anlamaya çalışsın. Birebir tercüme yerine o size sorduğunda cevap verin. Yeni bir dili değil, ana dilini öğreniyormuş gibi öğrensin.
Çok teşekkür ederim.Denver testini hiç duymamıştım, benim bir arkadaşımın kızı da maşallah büyükler gibi konuşuyor 2 yaşından önce başladı hatta. Umarım her şey gönlünüzce olur. İnternetten baktım,giden birisi aşağıdaki şekilde anlatmış;
OZİMER yazdı:
Nisan ayında Efe'ye yaptırdık.
Dr istemişti.
Malesef Efe'de epey geride yani kaba motor dedikleri makas tutma kalem tutma koşma hoplama zıplama vs...
Çocuğun önüne küpler değişik şekiller verdi önce kendi birşeyler yaptı sonra ona yaptırdı bu arada da sohbet havası ile çeşitli sorular sordu.
Mesela ben bir kadınım ya sen...
Koşarken düştün sonra ne yaprsın...vs.
Elindeki kitaptan resimler gösterdi onlarla ilgili mantık soruları sordu büyük küçük çok az...
Eline makas verdi kalem verdi benim oğlan bu konuda acayip kötü kesinlikle doğru tutmayı reddediyor...
Eline iliklemesi için düğmeli bir parça verdi onunla sohbet etti.. Hatırlayabildiklerim bunlar..
Sonunda bize söylediği....
Çocuk zeka olarak normal aslında gelişim olarak da normal tamam çok üstüne düşmüşsünüz özel bir bebek demişsiniz ama lütfen artık çocuğu rahat bırakın parka götürün koşsun oynasın müdahale etmeyin. Yuvaya gitsin vs.
Arkasından ertesi gün bana email olarak test sonucunu attı okuyunca çok üzüldüm..değerler hiçde güzel değildi.
Testi isteyen dr umuzla görüştük kaba motorun çok da önemli olmadığını sonucun bizim düşündüğümüz kadar vahim olmadığını söylesede ben hala bunu nasıl aşacağımı bilemiyorum defalarca denedim ama makası da kalemide gösterdiğimiz gibi kullanmayı reddediyor. Bende nasıl olsa yuvada öğretirler diye düşünüyordum ama demekki yanılıyorum.
Çok teşekkür ederim, bende böyle düşünüyorum ama eşimle uzlaşamıyoruz maalesef5 yaşından önce net bir sonuç alabileceginizi sanmıyorum..Zira zekada problemi olan cocugun 2 yaşından önce,, üstün zekalı cocugun da 5 yaş öncesi netlik kazanması biraz zor oluyor..genelde üstün zekalı çocuklarda sadece bir kitaba ya da oyuna değil bizlerin bile aklına gelmeyecek sorular sorduğunu merak ettiğini biliyorum ama..Örneğin uzay boşluğu nedir kara delik nedir gibi..kuzenim de aynı çocuğunuz gibi çok erken konuştu fazla bilmiş hayal dünyası fazla gelişmiş hafızası çok güçlü ama gelin görün ki suan yaş arttıkça eskisi kadar dikkatimizi çekmiyor yaptıkları..cunku her çocuğun gelişim evresi bir değil..bence zamana bırakın 5 yaşına geldiğinde hala yasitlarina kıyasla farklı bir çocuksa o zaman yaptirabilirsiniz testi..
Evet o taklit ederken kelimeyi bende aynen böyle ceviriyorum sayfa bitince genelde,doğru yoldayım o zaman. İngilizce bizim dilimizden baya farklı,kulak dolgunluğu olsa bile bu aşamada yeter diye düşünüyorum, müzikli kitaplarımizda var İlk fırsatta müzikli kitaplarımızdaki sarkiların yada benzerlerinin olduğu cd almayı planlıyorum zaten ingilizce,şarkı soylemeyi çok seviyor 'one little finger' ve 'Ali baba's farm' bu iki şarkıyı büyük oranda doğru telaffuzla söylüyor,muzikli kitaptan öğrendi,ben söylerken dudağımı okuyor anlamadığı yerde,ingilizceye baya yakın aslında kulak dolgunluğu olarak. Tekrar teşekkür ederim,dikkate alacağım söylediklerinizi.Doğru yapıyorsunuz. Benim demek istediğim kelime kelime çeviri yapmak yerine kitabın bir sayfasını okuyup genel olarak çevirmenizdi. Mesela ayıcık burada ne yapıyor? Armut yiyor. Armut ne? Pear. Bak eve gitti. Ev ne? House. gibi. İngilizce kitapların seviyesi şu anda okuduğunuz Türkçe kitaplardan farklı olacaktır. Yani ilk okuduğunuz seviyeye geri döneceksiniz.
Nesnelerin isimlerini teker teker sorması ve öğrenmesi çok iyi. Cümle yapılarını genel olarak duysun. Çünkü ingilizcedeki cümle yapısı türkçeden farklı. Özne, fiil farklı yerlerde. Kulağı genel olarak alışsın. Bir yandan da kelimeleri öğrensin.
Okudukça,araştırdıkça gözüm korkuyor zaten. Bir yanda üstünse gelişimine uygun eğitim alması gerekiyor,köreltmemek lazım ama diğer yandada çocuğu yarış atı misali o testten bu teste sürükleyip sıkmak,yıpratmak var.Denver testinin 5 yaş üstünde daha doğru sonuçlar ortaya koyduğunu duymuştum.
Kızınızın yaşıtlarından önde olduğu belli anlattığınız kadarıyla,eşinizin hevesini de anlıyorum test konusunda ama gerek var mı diye iyice düşünmek lazım;
Çocuğunuza bu testi yaptırdınız ve yaşıtlarından 4 yaş ileride çıktı diyelim( ilk testinizi yaptırdınız hayırlı olsun).Biranda üstün,ve hatta belki dahi bir çocuğum var diye araştırmalara giriştiniz.Özellikle İstanbuldaysanız heryerde Üstün çocuklar için kurslar,dershaneler,kamplar var.Üzülerek söylüyorum ki bunların yüzde sekseni sadece para tuzağı.İnsanları maddi manevi sömüren kurumlar.Bu eğitim işini ciddi yapan birkaç kurum var,onlarda ilkokul çağında okul sonrası eğitim veriyor.
Böyle deneye deneye ilerlerken geldiniz ilkokul çağına.Üstünler için açılan özel okullardan birine verecekseniz çocuğunuz o kurum tarafından sınava alınacak tekrar(henüz 7 yaşında 2. testiniz de yapıldı.).Devlet okuluna gönderirseniz öğretmen RAM a yölendirecek zeka testi için.2. sınıfa geldiğinizde tabii ki BİLSEM e gitsin çocuğum diyeceksiniz ,Aldığınız hiçbir rapor veya test sonucu kabul edilmeyecek ve bir daha sınava gireceksiniz(8 yaşında 3. sınavınız yapıldı).Bu süreçte çocukları doğru yönlendiren azınlıktaki kurumları öğrenip çocuğunuzu onlara yönlendireceksiniz.Ama bir sürpsiz daha var bu kurumlarda sizin 7 yaşında tanılanmış olmanızı kabul etmeyip kendi sınavlarına girmenizi isteyecekler.(kızınız 9 yaşında 4. kez zeka testine girdi,hayırlı uğurlu olsun)
Kitabı geçen hafta almıştım daha okumaya fırsat bulamadım. 'Montessorri yöntemiyle ile Harika Çocuk Nasıl Yetiştirilir ' kitabindaki yönerge ve uygulamalar dikkatini çekiyor bu ara,onlara yöneldik. Facebook grubuna ve bahsettiğiniz sete bakıyorum şimdi. Teşekkür ediyorum tekrar.Bu arada siz herkesten gizlesenizde'' eşiniz annesine,o bacısına,o kızına '' derken herkes duydu çocuğunuzun farklılığını ve beklentiler iyice büyüdü.
Ben çocukların bu süreci yaşamasını doğru bulmuyorum.(tabii bu benim sadece kişisel fikrim).Çocuğunuzun yaşıtlarından üstün olduğunu siz biliyorsunuz,en azından bu aşamada bunu tescilletmeye gerek olmadığını düşünüyorum.Zaten sizin evde ilgilenmeniz çok daha doğru bir eğitim şeklidir.
Her Çocuk Üstün Yeteneklidir,Bahar Eriş
İndigo Çocuklar,Lee Carol
Bu iki kitabı okumanızı tavsiye ederim.
Facebookta Üstün Zekalı Çocukların Aileleri,Yakınları ve Uzmanları diye bir platform var,oraya üye olup yakından takip edin.ÇocuğunuzaTime Traveler ın önerilerini uygulayın,lego,zeka geliştirici oyunlarla takviye edin.3 yaşından sonra Logomotif in bilgisayar destekli setlerini alın.Çocuğunuz ilkokul çağına geldiğinde direk gidip bahsettiğim ciddi kurumların giriş sınavına sokun ,(İstanbul üniversitesi,Üyep,vs.)En azından yaptıracağınız test bir işe yarasın,tekrar tekrar testlerle uğraşmayın.