Karahayıt 5000 yıldır şifa dağıtıyor
Tarihte mısır kraliçesi Cleopatra yıkandığı ve çamur banyosu yaptığı kaplıcaları olarak bilinen ve 5000 yıldır insanlık için şifa kaynağı olan Karahayıt Termal Tesisleri, ve çamur banyoları bünyesindeki fizik tedavi ve rehabilitasyon merkeziyle yılda 15 bin yabancı, 180 bin yerli olmak üzere yaklaşık 200 bin kişiye şifa veriyor.
Sağlık turizmi açısından Türkiye'de bu işi yapan ilk ve tek merkez olan tesisler, Türkiye ekonomisine de yıllık yaklaşık 15 milyon YTL'ye yakın katkı sağlıyor.
Karahayıt Belediye Başkanı İbrahim Vural yaptığı açıklamada, romatizmal hastalıklar, kireçlenmeler, bel, boyun fıtık ve ağrıları, ortopedik ve nörolojik rehabilitasyon, kırıklar, felçler, parkinson hastalığına merkezlerinde şifa olduklarını belirtti.
Modern dünyanın ve tıbbın insanoğluna sağladığı imkanlara sahip olduklarını, bunları kaynaştır arak hizmet verdiklerini anlatanvural , yerli ve yabancı bir çok hastayı sağlığına kavuşturmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Yılın 12 ayı boyunca tam kapasiteyle çalıştıklarını kaydeden başkan Vural , 3 uzman doktor, 2 pratisyen, 15 fizyoterapist, 20 masör ve masöz, 1 hemşire, 4 tercüman olmak üzere toplam 100'e yakın kişinin Karahayıt'ta hastalara hizmet verdiğini dile getirdi.
KOMPLİKE TEDAVİ
Merkezlerine gelen hastalara öncelikle tanı konulduğunu, hastalığa göre 10 ya da 21 günlük uygun tedavi programının hazırlandığı bilgisini verenbaşkan Vural ,Karahayıt Termal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, kaplıca tedavisi, hidroterapi, elektro terapi, parafin-çamur tedavisi, egzersiz tedavisi, masaj, iş-uğraşı tedavisi gibi komplike sağlık hizmeti sunduklarını dile getirdi.
Tedavi sürecinde, içindeki kimyasal maddeler nedeniyle kullanılan kaplıca suyunun büyük etkisinin olduğunu belirten İbrahim Vural , "Kaplıca suyu tedavinin bir parçasıdır. İçerisindeki metallerden dolayı faydası daha da çok. Su bir mucize değil, tedavide etkendir" diye konuştu.
Elektro terapiyle herhangi bir hastalık veya bozukluğun elektriksel akım uygulanarak giderildiğini, ağrının kontrol altına alındığını kaydeden vural , kişileri, fiziksel veya zihinsel uğraşı yardımıyla da tedavi ettiklerini açıkladı.
ŞİFAYI DENİZLİDE BULDULAR
Yılda yaklaşık 7 bin İskandinav ülkesi vatandaşının romatizmal hastalıklardan kurtulmak için merkezlerini tercih ettiğini dile getiren vurlalöyle konuştu: "Başta Norveç olmak üzere, Danimarka, İsveç, Hollanda'dan yılda 7 bin civarında turist buraya geliyor. Günübirlik havuz ve diğer hizmetlerden yararlanmak için gelenlerle birlikte Türk vatandaşlarının sayısı yılda 200 bini buluyor.
Yabancılar romatizmal hastalıkları için geliyor, Türk hastalar ise bel, boyun ağrıları, romatizma, kırık, spastik çocukların rehabilitasyonu için geliyor. Dünyada olması gereken bütün koşulları burada bulabilirsiniz. Yıllardır hizmet veriyoruz.
Avrupa'da bu alanda tedavi yapan ve başarıyı sağlayan tek merkeziz. Tedavi yüzdemiz çok yüksek." Ayrıca başkan Vural dünyada sadece karahayıtta olan kırmızı çamurun turislere ilginç geldiğini ve turistlerin çok ilgi göstrediğini vurgulayan Başkan Vural, çamur için özellikle kışın terçih eden binlerce yabancı yabancı turist olduğunu vurguladı.
Başkan Vural, çamurun kışın kandolaşımını hızlandırdığı ve damarları gevşetici bir özelliğie sahip olduğunu vurguladı.