Deniz Gezmiş

Öteden beri arz etmiş olduğum gibi, bu ülkede anayasa'yı en fazla savunanlar bizleriz. Anayasa'yı ihlal edenlerse ortadadır. Anayasa'nın uygulanmasını isteyen gene bizleriz. Anayasa'yı uygulamayan yavuz kimselerse hâlâ ortadadır. Ve yine o kişiler bizim kellemizi istemektedirler.iddia makamı bizim vermekte olduğumuz bağımsızlık savaşına karşıdır,türkiye cumhuriyeti anayasasının hukukuna karşı,reformlara karşıdır.

*Çok beğendiğim sözlerinden biri...

Deniz Gezmiş'in Babasına Son Mektubu;

Mektup elinize geçmiş olduğu zaman, aranızdan ayrılmış bulunuyorum. Ben, ne kadar üzülmeyin desem, yine de üzüleceğinizi biliyorum. Fakat, bu durumu metanetle karşılamanı istiyorum. İnsanlar doğar, büyür, yaşar ve ölürler… Önemli olan çok yaşamak değil, yaşadığı süre içinde, fazla şeyler yapabilmektir.

Bu nedenle ben, erken gitmeyi normal karşılıyorum. Ve kaldı ki, benden önce giden arkadaşlarım, hiçbir zaman ölüm karşısında tereddüt etmemişlerdir. Benim de etmeyeceğimden şüphen olmasın.

Oğlun, ölüm karşısında aciz ve çaresiz kalmış değildir.

Bu yola bilerek girdi. Sonunda da bu olacağını biliyordu.

Seninle düşüncelerimiz ayrı ama, beni anlayacağını tahmin ediyorum. Sadece senin değil, (…) anlayacağını inanıyorum.

Cenaze için, avukatlarıma gerekli talimatı verdim. Ayrıca savcıya da bildireceğim. Ankara´da 1969´da ölen arkadaşım Taylan Özgür´ün yanına gömülmek istiyorum. Onun için cenazemi İstanbul´a götürmeye kalkma.

Annemi teselli etmek sana düşüyor. Kitaplarımı küçük kardeşime bırakıyorum. Kendisine özellikle tembih et. Onun bilim adamı olmasını istiyorum. Bilimle uğraşsın ve unutmasın ki, bilimle uğraşmak da bir yerde insanlığa hizmettir.

Son anda, yaptıklarımdan en ufak bir pişmanlık duymadığımı belirtir seni, annemi ve kardeşimi devrimciliğimin olanca ateşiyle kucaklarım…

Oğlun Deniz Gezmiş
Merkez Cezaevi''

oğluma adını verdiğim,sadece vatanı için uğraşan ama vatan haini ilan edilip asılan üç fidandan biri..

MAHUR BESTE

şenlik dağıldı bir acı yel kaldı bahçede yalnız
o mahur beste çalar müjgan'la ben ağlaşırız
gitti dostlar şölen bitti ne eski heyecan ne hız
yalnız kederli yalnızlığımız da sıralı sırasız
o mahur beste çalar müjgan'la ben ağlaşırız

bir yangın ormanından püskürmüş genç fidanlardı
güneşten ışık yontarlardı sert adamlardı
hoyrattı gülüşleri aydınlığı çalkalardı
gittiler akşam olmadan ortalık karardı

bitmez sazların özlemi daha sonra daha sonra
sonranın bilinmezliği bir boyut katar ki onlara
simsiyah bir teselli olur belki kalanlara
geceler uzar hazırlık sonbahara

Attila İlhan

Bu şiir daha sonra Ahmet Kaya tarafından bestelenmiştir.

İşte ‘'Müjgan'la Ben Ağlaşırız ‘' ve hüzünlü öyküsü.

Attila İlhan anlatıyor;

‘'12 Mart sonrasının kahır günleriydi.
Bir sabah radyoda duyduk ağır haberi: Deniz'lere kıymışlardı. Karşıyaka'dan İzmir'e geçmek için vapura bindim.
Deniz bulanıktı; simsiyah, alçalmış bir gökyüzünün altında hırçın, çalkantılı...
Acı bir yel esintisinin ortasında aklıma düştü ilk mısra... Vapurda sessiz bir köşe bulup yüksek sesle tekrarladım. Vapurdan indikten sonra da rıhtım boyunca bu ilk mısraları tekrarlayarak yürüdüm''

“Bir yangın ormanından püskürmüş genç fidanlardı Güneşten ışık yontarlardı sert adamlardı Hoyrattı gülüşleri aydınlığı çalkalardı Gittiler akşam olmadan ortalık karardı ‘'

6 MAYIS 1972

Bir kadın ismi sanılan ‘'Müjgan'' Farsça'da ‘'kirpik'' anlamına geliyor ve Şair'in ‘'müjganla ağlaşmak'' tan ne söylemek istediği orada çözülüyor ;

O ‘'DENİZLERE ‘' ağlıyordu……

kendi fikirlerini cesurca savunabilmiş, uğruna ölümü göze almış, dünyada her sesinin gür çıktığı kişinin kurban edildiği talihsiz insanlardan birisi. güzel yürekli, tarihe adını altın harflerle kazıyan bir delikanlı. bizi aldığı nefes bile haram olan insanlarla aynı havayı solurken, toprağın altında yatarak kendi yaşamımızdan utandıran genç fidan.

idam edilmeden önce son sözleri;

....kahrolsun emperyalizm,yaşasın işçiler,köylüler.

halkını aptal yerine koymamış,kapitalizmin uşaklığını yapmamıştır.

sadecehalkını düşünmüştür.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…