- 13 Nisan 2016
- 907
- 653
- 36
Size anannemin mide kanseri ameliyatindaki surecinden bahsetmek istiyorum cunku arastirma hastanesinde, ve bir cok hastanede bu bilgileri doktorlar ya da hemsireler soylemiyor. Belirtileri yazinca deliryum tanisini ben koydum ananneme hic bir tibbi bilgim olmamasina ragmen. Yutma problemi mide agrisiyla basladi hersey, gitmedi doktora erteledi git dedik gitmedi en son artik yemek yiyemeyince gitti. Yemek borusuna tumor (malign) ameliyat oldu. Akcigerlere iltihap kacak yapmis, 3 ay yatti hastanede ama tumorun tamamini alamadilar yasi geregi ameliyatin agir olmasi yuzunden. Kemoterapi ve radyoterapi gerekiyordu ama anannem istememisti benim gunum saatim belli bosuna beni yormayin dedi. Tedaviyi reddettigi icin bundan sonraki surecte saglik sistemi bu reddetme durumunu bildigi icin kadina ölecek gozuyle baktigi icin son donemlerinde yapacak birsey yok eve goturun dediler. Buna aciklik getireyim evet terapi cesitlerini reddettiginde hastalarin bilgi sisteminde tedavi reddini hastaneler goruyor ve kendisinin iyilesmek istemedigini dusunup yardimci olmuyolar. Ameliyat sonrasi 3 ay yatip eve donduk. Evde az cok yiyebilirken 1 ay sonra yine yutma problemi ve istahsizlik basladi. Serum icin goturduk hastaneye ve agrilar basladi agri cok siddetlendi ve bir gece de bambaska bir duruma gecti kadincagiz. Halusinasyonlar gormeye basladi, bizi tanimadi cogu kez. Sesler duymaya basladi ve 5 gun hic uyumadi ve yemek yemedi. Sebebi deliryum. Bunu doktorlar soylemedi biz doktorlara deliryum mu dedik evet olabilir dediler ama hic bir cozumu yok norodoldamla icirin dediler gidin dediler. Damlayi icirebilsek icirecektik ama kadin su bile yutamiyordu bide onu zehirledigimize inanmis bize kizmisti. 1 hafta bu sekilde deliryum yasadik ne yazik ki sonrasinda gecti bu deliryum 1 hafta sonra kaybettik canimiz anannemizi... diyecegim o ki deliryum icin doktorlar bir oneride bulunmuyor psikiatri bakiyor diyolar psikiatri genel cerrahiye gidin diyor. Ordan oraya gonderiyolar ve hic bir cozum sunmuyorlar. Yabanci kaynaklardan kendimce yardimci bilgiler bulup uyguladim.
Deliryum icin yapabilceginiz sey;
Hastanin altta yatan sebebi bulunmali agri olabilir, potasyum kalsiyum eksikligi olabilir bunu tam bilemedigimiz icin takviye ettirdik.
Deliyumda hastaya surekli beyni aktivitesini artirmak oyalamak gerekiyor.
Gercek hayata baglamak icin surekli sorular sorun
Adini sorun yasini cocuklarinin isimlerini, hangi yilda yasadigimizi ve konudan saptigi anda tekrar baska bir soruyla beyni acmaya calisin.
Ben defalarca soru sordum vazgecmedim
O sorulari cevaplamak istemedi cogu kez ama olsun beyninin calismasini saglamak icin defalarca sordum.
Cunku sorular halusinasyonlari gecici sureligine durduruyordu.
Bunu yapmak ise yariyor gibiydi bilmiyorum nasil cikti bu surecten ama cikti. Soyle bir durum daha var herkeste ayni olmuyor yani anannem 1 hafta sonra vefat etmesinin sebebi tumorlerin baska organlarda da olmasi ve ameliyati yapilamamasiydi. Tabi kemoterapi ve radyoterapi reddetmesi de onu belki bu surece goturdu. Yani olumun zamani Allah’tan.
Umutsuzluga dusmeden her yolu denemek gerekiyor ve en onemlisi gec kalmamak. Doktoru ertelememek.
Eger ki yakininiz bu deliryum denen surece girerse cok sabirli olun ve onlara kizmayin. Inanin beyni o kadar cok yoruluyor ki anlatamam.
Bu agrili donem icin de onerim hastanelerin agri merkezlerinden ilac almak.
Allah hic kimseye yasatmasin sifa versin.
Cok zor bir donemdi Allah kurtardi onu.
Allah herkesin yardimcisi olsun.
Deliryum icin yapabilceginiz sey;
Hastanin altta yatan sebebi bulunmali agri olabilir, potasyum kalsiyum eksikligi olabilir bunu tam bilemedigimiz icin takviye ettirdik.
Deliyumda hastaya surekli beyni aktivitesini artirmak oyalamak gerekiyor.
Gercek hayata baglamak icin surekli sorular sorun
Adini sorun yasini cocuklarinin isimlerini, hangi yilda yasadigimizi ve konudan saptigi anda tekrar baska bir soruyla beyni acmaya calisin.
Ben defalarca soru sordum vazgecmedim
O sorulari cevaplamak istemedi cogu kez ama olsun beyninin calismasini saglamak icin defalarca sordum.
Cunku sorular halusinasyonlari gecici sureligine durduruyordu.
Bunu yapmak ise yariyor gibiydi bilmiyorum nasil cikti bu surecten ama cikti. Soyle bir durum daha var herkeste ayni olmuyor yani anannem 1 hafta sonra vefat etmesinin sebebi tumorlerin baska organlarda da olmasi ve ameliyati yapilamamasiydi. Tabi kemoterapi ve radyoterapi reddetmesi de onu belki bu surece goturdu. Yani olumun zamani Allah’tan.
Umutsuzluga dusmeden her yolu denemek gerekiyor ve en onemlisi gec kalmamak. Doktoru ertelememek.
Eger ki yakininiz bu deliryum denen surece girerse cok sabirli olun ve onlara kizmayin. Inanin beyni o kadar cok yoruluyor ki anlatamam.
Bu agrili donem icin de onerim hastanelerin agri merkezlerinden ilac almak.
Allah hic kimseye yasatmasin sifa versin.
Cok zor bir donemdi Allah kurtardi onu.
Allah herkesin yardimcisi olsun.