Dekorasyonun Temeli

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.003
İyi döşenmiş bir iç mekan sadece kullanışlı olmakla kalmaz, aynı zamanda bir atmosfer ve his doğurur, burada yaşayanların kişiliğini dışa vurur. Bir dekorasyonun başarılı olmasını garantileyen işte bu üç noktadır: işlevsellik, atmosfer ve kişilik.

Herhangi bir boya badana ya da düzenleme işine girişmeden önce yaşam tarzınız ve evde yaşayanların nasıl kişiler olduğuna dair düşünmek için biraz zaman ayırın. İlham almak için dergileri, internet sitelerini karıştırın ve size çekici gelen dekorasyon biçimlerinin ortak özelliklerini bulmaya çalışın. Evinizde sevdiğiniz parçaları bir arada düşünün. Ortak noktaları hakkında ipuçları toplamaya çalışın. Öne çıkan renkleri belirleyin. Bunlar iyi planlanmış ve güzel dekore edilmiş bir yaşam alanı için başlangıç adımlarıdır. Şimdi diğer adımları inceleyelim:

İşlev

Dekorasyon sadece göz zevkini doyurmaktan öte bir iştir. Düzenlenen odanın sizin için gerçekten kullanışlı olması gerekir. Bunun nasıl gerçekleşeceğine bakalım:

Odak noktası: Bazen bir odanın odak noktası kendiliğinden belirir. Odaya girer girmez gözler bu noktaya çevrilir. Örneğin bir şömine, deniz manzaralı bir pencere ya da duvarı boydan boya kaplayan bir kitaplık. Eğer odada bu şekilde dikkatleri çeken bir odak noktası yoksa siz bir tane yaratın. Çarpıcı bir sanat eseri ya da renkli bir halı ile bunu sağlayabilirsiniz.
Mobilya: Oda için planladığınız işlevleri yerine getirecek mobilyalar seçmeye özen gösterin. Eğer mobilyanız odaya göre çok büyük ya da çok küçükse başka bir parçayla değiştirmeye bakın. Bu tip mobilya parçalarından kurtulmaya bakın.
Aydınlatma: Aydınlatma seçilirken hem göze hitap eden hem de işe yarar aydınlatma araçları seçilmelidir. Sadece formunu beğendiğiniz ama gözünüzü yoran bir okuma lambası seçmenizin yanlış olacağı ortada. Hava karardıktan sonra ışığa ihtiyacınızın olacağına hiç şüphe yok. Kimi zaman iyi ve doğrudan bir aydınlatmaya, TV seyrederken ya da sohbet esnasında ise dolaylı ve sadece etrafı görmeye yeterli dağınık bir aydınlatmaya ihtiyacınız olabilir. Spot ışığı gibi vurgulu aydınlatmalar doku, renk ve odanın detaylarını ortaya çıkarır, daha zenginleştirir.
Mobilya düzenlemesi: Odanızı bir kağıda kabataslak çizin. Prizleri, pencereleri, havalandırma deliklerini ve kapıları çizime ekleyin. Ölçülerini de belirtin. Ana mobilya parçalarının odak noktasına doğru çevrili olması gerekir. Çoğu kişi odak noktası olarak televizyonu belirlese de bu bir şömine ya da manzaralı pencere de olabilir. Odanın içinde mobilyaları hem yüksekliklerine hem de ağırlıklarına göre dengeli bir şekilde dağıtmaya bakın. Kapı girişini engellemeyin. Mobilyalar arasında geçişlerin rahat olmasına özen gösterin.

Atmosfer

Bir odanın havası ya da verdiği his de diyebiliriz bu adıma. Odanın havasını belirleyecek olan kullandığınız renkler, mobilyaların stili, seçtiğiniz doku ve desen miktarı ile kullandığınız aksesuarlardır. İş bir atmosfer yaratmaya gelince düşünülecek o kadar çok ayrıntı vardır ki en iyisi size ilham veren bir parça bulup bir tema belirlemek olacaktır. Bu şekilde dekorasyon daha ilginç ve zevkli bir hale gelebilir. Dilediğiniz atmosferi yaratmak için size nelerin yardımcı olabileceğine gelince:

Esin kaynağı: Kendinize bir ilham kaynağı bulmanız işleri fazlasıyla kolaylaştırabilir. Dekoratif bir yastık, en sevdiğiniz eşarbınız ya da bir dergideki resim bile bu iş için kullanılabilir. Ancak ilham kaynağınızı seçerken dikkatli olun. Size kendinizi iyi hissettiren, bakmaktan zevk aldığınız bir parça olsun. Temanızı belirlerken, renklere, desenlere ve dokulara karar verirken bu parça sizin temel taşınız olacak.

Tema: Esinleneceğiniz parçayı inceleyin ve ona bir tema ismi koymaya çalışın. Diyelim ki oya işli ve botanik desenli bir yastıktan esinlenmeye karar verdiniz. Öyleyse temanıza ‘geleneksel botanik bahçesi’ ismini verebilirsiniz. Bu temanın size çağrıştırdıklarını, aklınıza gelen fikirleri not edin. Botanik desenler, çizgili duvarlar, yeşil tonları ve çiçek renkleri, geleneksel kumaşlar ve mobilyalar, koyu ahşap ve siyah vurgusu gibi pek çok öğeyi bu temaya katabilirsiniz.
Renk ipuçları: Renk her zaman temayı desteklemeli. Çoğu zaman en uygun renkler ilham kaynağı parçanızın renkleri ve desenleri arasından çıkarılabilir. Genel olarak bir oda için üç renk seçmek en ideali olur: Bir hakim renk duvarlar, halı ve kumaş zemini olarak, ikinci bir renk odada kumaş ve aksesuarlarda yer alacak şekilde ve bir vurgu rengi odaya enerji ve heyecan katması için az miktarda kullanılacak.

Desenler: Çizgili, kareli, çiçek ve ekoseli desenler temanızı destekleyecek desenlerden bazıları. Şu üç noktaya dikkat ettiğiniz takdirde desenleri karıştırmanızda herhangi bir sakınca yoktur:

1. Desenin altındaki arka plan rengi hep aynı olsun. (Beyaz üstüne kırmızı kareler, beyaz üstüne kırmızı çizgiler gibi…)
2. Tüm desenlerin aynı renkleri paylaştığına emin olun.
3. Desenlerin büyüklükleri veya ölçekleri aynı olmasın, çeşitlendirin. (Küçük kareli yastıkla aynı ölçekte daireleri değil, büyük daireleri yan yana getirmek gibi…)

Doku: Çok fazla yumuşak, parlak, kırsal ya da sert dokular zamanla yorucu olabilir. Odayı ilginç kılmak için çeşitli dokuları bir araya getirin.

Mobilya: İşlevsel olmasının yanı sıra, mobilya temanızı desteklemekte önemli rol oynar. Bazı parçalar çok kullanışlıdır, bırakmak istemezsiniz ama rengi ya da tarzı odaya hiç gitmeyebilir. Böyle durumlarda mobilyayı örtüyle, boyayarak ya da farklı bir yöntemle odayla uyumlu hale getirmeye çalışın.

Kişilik

İyi dekore edilmiş bir odaya kendi izlerinizi nasıl ekleyeceğinize gelince:

Aksesuarlar: Resimler, vazolar ve halılar iyi bir dekorasyonun parçalarıdır. Aslında dekorasyonu tamamlamaları beklenir ama siz bu konuda biraz daha esnek davranabilirsiniz. Bazen modern bir odada antika bir çerçeve çok güzel durabilir. Aksesuarlarınızı duvarlara, zemine, mobilya üstlerine, sehpanıza yerleştirebilirsiniz.
Mizah anlayışı: Bu tamamen size kalmış bir seçenek. Bazen bütün kuralları harfi harfine uygulamak odanın bir türlü istediğini kişiliğe bürünememesine yol açabilir. Böyle bir durumda odayı biraz rahatlatmak için aksesuarlarınızı farklı ve eğlenceli modeller arasında seçebilirsiniz. Örneğin rüstik tarzda döşenmiş bir odaya, şömine üzerine asılacak eğlenceli bir yamalı, örgü battaniye sımsıcak bir duygu katabilir.
Sürpriz: İlginçlik için mutlaka mizah duygusunu kullanmak gerekmez. Bazen bir odaya girdiğinizde tavanın canlı bir renge boyanmış olması da, bu evin sizi yansıttığını ve karakter sahibi olduğunu anlatmaya yeter de artar bile.
 
X