Dekorasyonda doğru ve yanlışlar

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.731
27.703
49



Yaşam alanlarımızı , yenilemenin en basit yolu dekorasyonda değişiklikler yapmaktan geçer. Dekorasyonda bilmeden yaptığımız bazı uygulamalar aslında yaşam alanlarımızı yanlış ve kullanışsız şekillere dönüştürecek hatalardır.. Mekanın ruhu, dokusu, tarzı ve stili ile ilgili yanlışlardan uzak durmak ve mekan kimliğini doğru oluşturmak uğruna nelere dikkat etmek gerekir?





Doğru bir dekorasyon için yapılması gerekenler :
 
1- Aynalar





Dekorasyonda ayna çok önemli bir ayrıntı. Doğru kullanıldığı takdirde mekanlara estetik, ışık ve zenginlik verir. ufak mekanları büyütmek, canlılığın eksik olduğu bölgelere ışıltı katmak, karanlık alanlarımızı daha geniş ve ferahlık hissiyle donatmak ve mekanlarımızın odak noktalarını oluşturmak uğruna aynayı doğru kullandığımızda, her vakit doğru ve başarılı sonuçlar verir.

Dekorasyonda ayna kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı, mekandaki eşyalar ve ayna arasındaki orantıdır.

Var olan eşyalarımızın formları ve ölçüleri doğrultusunda kullanılmayan aynalar istenilen etkiyi asla yaratmaz. Yansıttığı alanlar ise bir başka kaçınılması gereken ayrıntıdır. Eğer aynanız kolon, kiriş, boş bir duvar yansıtıyorsa bu hata bir kullanım şeklidir. Aynaları her vakit amacına yaraşır şekilde kullanılırsak yansıttığı şeyler kadar, yaşam alanlarımıza da tesirli estetik yansımalar sağlar.
 
2- Halı ve perdeler


Dekorasyonda halı ve perde seçimi çok önemlidir. Çok güzel mobilyalara sahip olabilirsiniz yahut yaşam alanlarınızı çok iyi donatılarla tamamlamış olabilirsiniz. Fakat perde ve halı seçiminiz doğru değilse bütün bu güzel olan şeyleri gölgeleyerek, evinizin hak ettiği etkiyi sağlayamazsınız. Güzel bir elbiseyi makyaj, saç ve aksesuarlarınızla tamamladıktan sonra ayakkabınızı giymediğinizde nasıl bir etki oluşuyorsa, halı ve perde seçimindeki hata ve eksiklikler de mekan ruhunda aynı etkiyi yaratır.

Perde ve halılar dekorasyonda en son tamamlanması gereken detaylardır. Mobilya, tekstil, boya, duvar kağıdı seçimleri yapıldıktan sonra onlara yaraşır tonlarda tercih yapılması gerekir. Klasik ve koyu tonlarda, desenli perde ve halı seçimleri iddialı tercihlerdir. Dikkatli kullanılmazsa hata sonuçlar çıkması çok olasıdır.




En fazla dikkat edilmesi gereken şey; koltuk ve tekstil kumaşıyla aynı renk ve desenden uzak durulmasıdır. Bu tekdüze bir dekorasyon yaratır. Mekanın tarz ve stilini devam ettirecek tercihler yapmak önemlidir. Örneğin; minimalist tarza hakim bir yaşam alanında tercih edilmesi gereken halı ve perdeler, açık tonlarda, düz formların kullanıldığı, gösterişten uzak seçimler olması gerekir.
 
3- Aydınlatmalar



Dekorasyonda aydınlatma objelerinin mekana göre yerleştirilmesi çok önemli. Estetik görselliği tamamlarken, aynı zamanda doğru ışık oyunlarıyla mekanın tasarımı ve kullanım şeklini desteklemesi gerekir. hata aydınlatma teknikleri çok iyi tasarlanmış bir mekanı çirkin gösterebileceği gibi, doğru bir aydınlatma tarzı ise sıradan bir mekanı dahi çok hoş gösterebilir. Aydınlatmayı kullanım alanlarına göre belirlediğimizde istediğimiz etkiyi de sağlamış oluruz.

Bütün aydınlatma elemanlarında ışık miktarı, şiddeti, rengi ve yönü ise bir başka önemli ayrıntıdır. Dekorasyonda aydınlatma planınızı oluştururken alanlarınızın nasıl ve hangi tür bir aydınlatmaya ihtiyaç duyduğunu iyi belirlemek gerekir. Genel aydınlatmalar; sarkıt, avize, spot gibi mekanın genelinde kullanılan türlerdir. Lokal aydınlatmalarsa belli bir alana hizmet eden aydınlatmalardır.


Çok ışık alan bir salonda kullanılan yoğun aydınlatma türleri nasıl rahatsızlık verirse, ışık almayan bir antre de aynı etkiyle rahatsız eder. Bu yüzden dekorasyonda en doğru aydınlatma planı, mekanın kullanım amacına göre belirlenendir.
 
4- Boya ve duvar kağıtları





Dekorasyonda boya ve duvar kağıdı, mekanlarımızın en önemli detayları. Çünkü boya ve duvar kağıdı mekan giysisi sayılır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. Öncelikle hangi amaçla kullanmak istediğimizi belirlemek önemli bir nokta. Mekanın büyüklüğü, derinliği, ışık alma miktarı, mobilya ve donatılarımızın formları, tarzları, tekstil renkleri ve zemin kaplamamızın renkleri ile doğru orantılı tercihler yapılması gerekir.


Duvar kağıtları lokal, yani belirli duvarlarda kullanabileceği gibi genel konsept dahilinde de uygulanabilir. Burada önemli olan hangi amaca ve yere yaraşır olduğu, renk ve desen seçimidir. Mekanların tarzı ve ruhu da bu seçimleri yaparken önemlidir. ufak mekanlarda koyu renk ve büyük desen duvar kağıtları, alanları ufak ve sıkıcı göstereceği gibi, karışıklığa da sebebiyet verir.



Yaşam alanlarımızın apayrı bölgeleri salon, yatak odaları, mutfak, banyo gibi bölümlerin tercihleri değişik , fakat genel konsepti destekleyici olmalı. Renk, form ve desenler, metrekare ve konsept doğrultusunda belirlenmeli. ufak bir mekana derinlik katabilmek uğruna perspektif açılı kağıtlar yahut üç boyutlu görselleri lokal olarak tek duvarda kullanmak ne kadar doğru ise, aynı mekana büsbütün koyu ve büyük desenli kağıt, boya tercihi de bir o kadar yanlıştır.
 
5- Renkler



Dekorasyonda renk seçimleri geneli oluşturan en önemli etkendir. Mekanlarımızda kullandığımız renkleri yine alanlarımızın metrekaresi ve tarzına göre belirlemek önemli bir detaydır. ufak mekanlarda açık pastel tonlar kullanılarak daha geniş ve ferah alanlar yaratılabilir. Fakat belirli bir alanda tesirli ve iddialı bir renk seçimi yapmak da doğrudur. Önemli olan bunu genele yaymamak ve ölçüyü kaçırmamaktır.


Renk uyumunu sağlamak uğruna yelpazeyi koyudan açığa doğru kullanmak gerekir. Dekorasyonda renklerle ilgili yapılan en büyük yanlışlardan biri de tekstil ürünlerinin, yani mobilya, koltuk kumaşlarının, perdelerin, halıların aynı renk olmasıdır. Genele yayılan aynı renk hakimiyeti mekanın ruhunu kısıtlar ve istenilen etkiyi sağlamaz.



Bir öteki hata ise renk seçimine duvar boyası ile başlamaktır. Bu en son yapılması gereken şeydir. Öncelikle mobilya, tekstil ve zemin renklerini seçip daha sonra duvar rengi ve öteki tercihler yapılmalıdır. Doğru olan; kontrast renkleri kullanmak ve bütününde bütün dekorasyonu tamamlayan öğeleri renk geçişleriyle sıralamak. Etkileyici bir ortam yaratmak uğruna renklerin çeşitli tonlarını kullanmak da önemlidir.
 
6- Aksesuarlar



Aksesuarlar dekorasyonun son aşamasıdır ve önemli bir etkiye sahiptir. hatalı kullanılan aksesuarlar mekanlarda karışıklık ve dağınıklık hissi verirken, aynı zamanda dekorasyonda doğru yerleşimlerin etkilerini de azaltabilir. ufak mekanlarda birden fazla ve renkli, büyük aksesuar, obje seçimleri mekanda dağınıklık ve karmaşa yaratır. Ya da büyük mekanlarda kullanılan çok fazla ufak aksesuar yine aynı etkiyle mekanın algısında karışıklık yaratabilir.





Aksesuarların pahalı ya da ucuz olmasından ziyade, doğru yerde doğru parçaların konumlandırılması önemlidir. Dünyanın en güzel aksesuarına sahip olsanız dahi hata yerde sergilemeniz mekanda istenilen etkiyi sağlamayacağı gibi, değerini de ifade edemeyecektir. Önemli ve doğru olan şey; yaşam alanlarındaki bütün donatıların ölçüleri, renkleri ve formlarıyla uyumlu aksesuar seçimi yapmak.


 
7- Tarz ve stiller



Dekorasyonda ilk olarak tarz ve stil belirlemek önemli. Bunun uğruna ise yaşam alanlarımızın mimari yapısının önemi kadar, belirlenen tarz ve stilin bu mekanlarda uygulanabilirliği de mühim. En hassas ayrıntı, tarz ve stilin yaşam alanlarımızın geneline uygulanmış olmasıdır.

Yapılan en büyük yanlışlardan biri mekanın bütününde her alanı ayrı, değişik bir stille dekore etmek. vakit vakit değişik tarzları karıştırarak oluşturulan dekorasyonlarda, yani eklektik tarzlarda başarılı sonuçlar elde edilse de, çoğu vakit bilinçsizse yapılan uygulamalar ciddi karmaşa ve kullanım yoksunluğu yaratır.



Dekorasyonda öncelik olarak tarz ve stil belirlendikten sonra, eğer uzman yardımı alınmayacaksa muhakkak iyi bir araştırma yapılarak bu tarzların form, renk, doku, algıdaki görsel hakimiyetinin nasıl sağlandığını belirlemek ve ona göre tercihler yapmak doğru olur.
 
8- Bitkiler


Dekorasyonda yapay ya da canlı bitkiler önemli rol oynar. Bitkiler gerek iç mekan gerekse dış mekan düzenlemelerinde sıkça başvurulan dekoratif unsurlar arasındadır. Estetik açıdan görselliği desteklerken, çoğu vakit kamufle etmek istediğimiz alanlarda da kullanılan detaylardır.

Bitkilerin de tarzı olduğunu; doğru yerde, doğru renkte ve büyüklükte kullanılması gerektiğini unutmamak gerek. Örneğin; yatak odalarında kullanılan canlı bitkiler sıhhat açısından son derece hata bir uygulamadır. Çünkü oksijen tüketimini sizinle paylaşır. Dik ve sivri yapraklı bitkiler mekanları daha sert ve maskülen gösterir. Daha yumuşak, yuvarlak hatlı bitkiler ise mekanlarda sıcak, şık bir algı yaratır.



Gün ışığının yeterli olmadığı alanlarda yapay bitkiler kullanmak önemlidir. Dekorasyonda bitki kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntıysa mevcut dekorasyonu baskılayıcı değil, destekleyici olmasıdır.
 
9- Odak noktaları (vurgulayıcı, dikkat noktaları)



Odak noktası; gözün üzerinde duraksadığı, mekanları değerlendirme fırsatı veren alanlardan oluşur. Dekorasyonda önemli bir ayrıntıdır. Görsel açıdan çekici gelen bölgelerdir. Fazlasıyla abartılı olmadığı ve ölçüsü doğru ayarlandığı müddetçe, mekana değer ve zenginlik katar.

Vurgular genelde renk, boyut ya da dokuyla sağlanır ve sıra dışı bir yorumla vurgunun noktaları yani odak noktaları oluşur. Dikkat edilmesi gereken, her mekanın tek bir odak noktası olmasıdır. Birden fazla dikkat noktası, büsbütün etkiyi yok edeceği gibi ciddi bir karışıklığa da sebebiyet verir. Doğru olan dengeli uygulamalardır.


Örneğin; açık ve pastel tonların hakim olduğu bir mekanda, tek bir duvara daha sıcak bir renkte boya yapılabilir ya da duvar kağıdı uygulanabilir. Dikkat çekici bir tablo konumlandırılarak önemli aydınlatmayla da desteklenebilir. Bu adımlar doğru ve hoş bir odak noktası oluşturmak uğruna yeterlidir.
 
10- Mobilyalar



Mobilya seçimi yapmak uğruna öncelikle mekanlarımızın tarzını ve oluşturmak istediğimiz stili net olarak belirlemek gerekiyor. Dekorasyonda mobilya seçiminde dikkat edilmesi gereken çok fazla detay var. Bunlara değinmek gerekirse; mobilyayı sevmek ya da gördüğümüzde beğenmek önemlidir. Fakat işlevselliği ve kullanılan ana malzeme daha ciddi bir ayrıntı. Çünkü mobilyalar dekoratif ürünler değiller ve uzun süre aktif olarak kullanılan donatılardır. Dolayısıyla malzeme tercihine dikkat edilmelidir.

Bir öteki konu, renk ve kumaş seçimi. Mobilyaların ana malzemesiyle uyumlu tercihler yapılması gerekli. Genel konsepti mobilyalar oluşturduğu için, dekorasyonda ilk karar verilmesi gereken konu mobilyalar olmalı, daha sonra öteki tamamlayıcı ürünler seçilmelidir.


En önemli ayrıntıysa mobilya boyutlarıdır. Mekanın büyüklüğü ile doğru orantılı tercihler yapılmalıdır. Çok büyük mobilyalar ufak bir evde çok karışık duracağı gibi, büyük bir evde de ufak mobilyalar eksik kalacaktır. Bu yüzden mekan ve mobilya orantısını doğru yapmak yapılan işin sunumu uğruna fevkalade önemlidir.
 
bi gün evimi yeniden dekore etme şansım olursa mutlaka bu yazıdan faydalanacağım teşekkürler.
 
Çok güzel gerçekten ama işte geniş evin olması lazım güzel bir dekorasyon için. Ben şimdi 90 m2 evi istediğim gibi dekore etmeye çalışsam da olmuyor. Bir oda zaten direk gereksiz kanepe bile girmiyor....
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…