aslında herkesin bir antidepresena ihtiyacı vardır, siz meditasyonu antidepresan olarak kullanıyorsunuz. işinize yarayabilir.
benim iş yerinde çok sıkıntı çektiğim mobbinge uğradığım bir yıllık bir süreç vardı. o süreçte şeyh edebali'nin osman gazi'ye nasihati vardır, bir sayfa kadar bir şey onu okuyunca rahatlardım yatışırdım.
bir de halen en çok kullandığım antidepresan: müzik... muhayyerkürdi saz semaisi vardır sadi ışılay'ın bestelediği, nursal ünsal birtek diye bir keman virtüözünün youtubeda videosu var onu açar dinlerim. bir de gene müzikten bir tavsiye: göksel baktagir'in mahur saz semaisi...
bunlar benim kişisel antidepresanlarım. sizi sadece forumda gören biri olarak ilk öenerebileceğim şey müzik dinlemeniz. işe yarayabilir. bişeyler okumak... işe yarayabilir... tarz olarak şunu okuyun şunu dinleyin demiyorum kendinizi rahatlatacak şeyleri keşfetmeniz lazım.
zaman zaman benim antidepresanlarım değişir, farklı tarz müzikler farklı tür yazılar vs vs... önemli olan beyni meşgul etmek, ruhu besleyen gıdalarla meşguliyeti artırmak. işte o zaman daha sakin olabilirsiniz.
bir de, bir şeye laf etmeye başlamadan önce tepki göstermeden önce otomatik cevap verme mekanizmanızı devre dışı bırakmaya çalışın. yani bişey olduğunda "hayy ben senin yapacağın işi..." diye tepki vermeden önce (ki ben de çok sinirliydim=))) ) "ya ben buna ne tepki versem ki şimdi", "dur birazdan düşünüp ona göre tepki vereyim", "ya şimdi atıcam fırçayı ama köprüleri de atmamak lazım, ne yapsam" diye bir saniyelik es verip nefes alırsanız ileride meditasyona çok da gerek klamyacağını görüceksiniz... =))