• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Değişen Bizler Miyiz?yoksa Bayramlar Mi?

talin

Guru
Kayıtlı Üye
20 Haziran 2007
4.250
27
358
45
Nerede o eski bayramlar?Çocukken hep büyüklerimiz böyle söyledikçe garibime giderdi doğrusu.Yaş biraz ilerleyince artık ben de söylemeye başladım''o zamanlarda bayramlar bir başkaymış''diye.Şimdiki çocuklar gibi öyle var mıydı ki mağazaya gidip ölçüne göre cicili bicili giysiler almak?Günler öncesinden terzilere alınan kumaşlar götürülür, provalardan sonra ölçülere uyan giysilere sahip olunurmuş.Öyle her an yeni bir giysiye ,ayakkabıya sahip olma şansı yokmuş ki:sm_confused:.Bayramdan bayrama sahip olunan yeni giysi ve ayakkabılar baş uclarındada uyurmuş çocuklar.Uyurlarmış dediysem de arife günü uykuya dalamazlarmış ki bir türlü ;heyecan ve sevinçten.Evlerde telaşlı bir hazırlık olurmuş bayram öncesi. Babalar ziyarete gelecek konuklar için şeker,çikolata,lokum,kolonya vb. alırlarmış.El öpmeye gelen çocuklar için bozuk paralar hazır edilirmiş...

Günler öncesi ev köşe bucak temizlenir,anneler bayramda misafirlere ikram edeceği tatlıları(baklava,kadayıf,kalburabastı,sarıburma vb.)kendi elleriyle yaparlarmış
Babalar bayram namazından dönünce ailecek yapılan güzel bir kahvaltı sonrası küçükler el öpmeye çıkarlarmış
Verilen bayram harçlıkları biriktirilir luna parka gidilir ;atlı karıncaya ,dönme dolaplara binilirmiş...

Büyük kentlerde bayramlar artık eskisi gibi kutlanmıyor,bayram ziyaretleri kapı komşularla bile yapılmıyor.Gazetelerde çarşaf çarşaf gezi turlarının ve tatil köylerinin ilanları var; bayram tatillerine denk getirilen.Çalışan ve kent yaşamında yorulanlara çok görmüyorum bu tatil fırsatlarını .Ama eski bayram heyecanlarının yaşanmayışı,çocukların bizim yaşadığımız o bayram sevinçlerinden mahrum kalmaları,pencerelerden bakan ,kulağı zil sesinde olan,ellerini öpüp ,bayramını kutlayacak bir ziyaretçi bekleyen büyüklerimizin boynu büküklüğü içimi acıtıyor doğrusu:1no2:

SAVAŞLARIN BİTTİĞİ,DOSTLUK VE SEVGİNİN EGEMEN OLDUĞU;DAHA YAŞANILASI BİR DÜNYA UMUDUYLA; FORUMDAKİ TÜM DOST VE ARKADAŞLARIMIN KURBAN BAYRAMINI KUTLAR,ESENLİKLER DİLERİMa.s.
sevgiyle kalına.s.

bence değişen bizleriz Talinciim , çok güzel yazmışsın, yüreğine ,eline sağlık.
o eski bayram heyecanlarını çok yaşadım ben,
yeni alınan elbise ve ayakkabılar başucunda uyumak,
sabah erkenden uyanıp , bayramlıklar giyilip ailece kahvaltı ve bayramlaşmak çok güzeldi.
ben yine de yaşatmaya uğraşıyorum eski bayramları elimden geldiğince ....
sanada iyi bayramlar.....

Çok güzel anlatmışsınıza.s.

Değişen yaşam şartları. Klasik olacak ama teknoloji diyeceğim. Demişsiniz ya, günler öncesinden terzide provalar falan yapılırmış. Şimdi makineleşmede görülen gelişmeler, her geçen gün daha da artan fabrikalar, mağazalar ve sayısız basılan giyim eşyaları...
Çarşıya çıktığımızda onca mağazadan veya markadan hangisini giyineceğimizi seçebilme lüksünde olmak...

Artık bayram harçlıkları nereye mi gidiyor ?
Yine teknolojiyle birlikte açılan ve çoğalan atari salonları, internet cafeler; erkek çocuklarda 'counter', kız çocuklarda 'Sue oyunları' sevdası...

Ve daha neler neler...Çocukluğumda gözde değildi böyle şeyler ya da henüz yaygınlaşmamıştı. Ama şimdi böyle mi! Yeni nesil o kadar uzaklaştı ki sosyal hayattan, o kadar soyutlandı ki. Belki de bayramları sadece harçlık hevesiyle dört gözle bekliyorlar.
Büyükler ne yapsın. Çocuklarını torunlarını ne hevesle beklerler yalnızlıklarını bir an olsun unutabilmek için.
Evet artık bayramlar eski bayramlar değil, herşey hızla değişmekte, insanlıktan uzak bir hal almakta belki. İnsanlar sevgi açlığı grevinde gibi. Ve ben en çok da çocuklar için üzülüyorum; gelecek bayramların çocukları için.

Çocukluğumda yapamamıştım. Şimdi atlı karınca için büyük kaçarım ama harçlığımı biriktirip gondola bineceğm :))

Tüm KK üyelerine sevgiden doyacakları bir Kurban Bayramı diliyorum, sevgiler..:1hug:

giysileri terzilerde diktirmesekde
çeşit çeşit onlarca kıyafetimiz olsada çok şükür
memleketimde bayram hâlâ eskisi gibi
inanın tek şey dahi kaybetmiş değil
onu kaybeden saçmalıklarla dolu şeylerle geleneklerimizi yıpratan biziz
ama yinede çok güzel bi konuydu elinize sağlık a.s.

bence değişen bizleriz Talinciim , çok güzel yazmışsın, yüreğine ,eline sağlık.
o eski bayram heyecanlarını çok yaşadım ben,
yeni alınan elbise ve ayakkabılar başucunda uyumak,
sabah erkenden uyanıp , bayramlıklar giyilip ailece kahvaltı ve bayramlaşmak çok güzeldi.
ben yine de yaşatmaya uğraşıyorum eski bayramları elimden geldiğince ....
sanada iyi bayramlar.....

sağol canım benim..şöyle bir düşününce eskiden güzel olup da şimdi sihirini kaybetmiş olan o kadar çok şey var ki aslında hayatımızda..herşey otomatikleşmiş,makineleşmiş,yozlaşmışız:1no2:
kabul etmek istemesek de bu böyle maalesef

Çok güzel anlatmışsınıza.s.

Değişen yaşam şartları. Klasik olacak ama teknoloji diyeceğim. Demişsiniz ya, günler öncesinden terzide provalar falan yapılırmış. Şimdi makineleşmede görülen gelişmeler, her geçen gün daha da artan fabrikalar, mağazalar ve sayısız basılan giyim eşyaları...
Çarşıya çıktığımızda onca mağazadan veya markadan hangisini giyineceğimizi seçebilme lüksünde olmak...

Artık bayram harçlıkları nereye mi gidiyor ?
Yine teknolojiyle birlikte açılan ve çoğalan atari salonları, internet cafeler; erkek çocuklarda 'counter', kız çocuklarda 'Sue oyunları' sevdası...

Ve daha neler neler...Çocukluğumda gözde değildi böyle şeyler ya da henüz yaygınlaşmamıştı. Ama şimdi böyle mi! Yeni nesil o kadar uzaklaştı ki sosyal hayattan, o kadar soyutlandı ki. Belki de bayramları sadece harçlık hevesiyle dört gözle bekliyorlar.
Büyükler ne yapsın. Çocuklarını torunlarını ne hevesle beklerler yalnızlıklarını bir an olsun unutabilmek için.
Evet artık bayramlar eski bayramlar değil, herşey hızla değişmekte, insanlıktan uzak bir hal almakta belki. İnsanlar sevgi açlığı grevinde gibi. Ve ben en çok da çocuklar için üzülüyorum; gelecek bayramların çocukları için.

Çocukluğumda yapamamıştım. Şimdi atlı karınca için büyük kaçarım ama harçlığımı biriktirip gondola bineceğm :))

Tüm KK üyelerine sevgiden doyacakları bir Kurban Bayramı diliyorum, sevgiler..:1hug:

canım inan sen benden çok daha güzel anlatmışsın..dediğin gibi teknoloji ilerledikçe insanların yakınlaşmaları,kurdukları iletişim de azalmış hep....ama ne kadar güzel ki içindeki çocuk hala ben burdayım diye bağırıyor..harikasın,tebrikler:hooray:
sevgiyle kalına.s.

giysileri terzilerde diktirmesekde
çeşit çeşit onlarca kıyafetimiz olsada çok şükür
memleketimde bayram hâlâ eskisi gibi
inanın tek şey dahi kaybetmiş değil
onu kaybeden saçmalıklarla dolu şeylerle geleneklerimizi yıpratan biziz
ama yinede çok güzel bi konuydu elinize sağlık a.s.

ne kadar şanslı olduğunu söylemeden edemıycem canım..büyük şehirlerde iş daha da karmaşıklaşıyor tabii,kendimizi özümüzü unutuyoruz işte
sevgiyle kalman dileklerimlea.s.

herkese iyi bayramlarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
sevgiyle kalına.s.

"Bayraminiz Kutlu Olsun"

Çok eskidendi belki el öpmeler, kenari dantelli mendiller içinde sekerler, avuca zor sigan kocaman 2,5 liralik bayram harçliklari...
Postacinin getirdigi, uzaktaki dostlarin bayrami kutlayan bayram kartlari...
Aniden yok oldular, gittiler eskilerde bir yerlerde..
Yillarca sadece seyahate gidenler tesadüfen karsilastilarsa kutladilar birbirlerinin bayramlarini..
Artik bayramlar sadece birer "firsat" oldu, yorgun bedenlerin dinlenmesi için...
Ve birgün sanal alemle tanistik ve yeniden hatirladik bayramlasmanin keyfini...
Kenari dantelli mendiller, parlak kagida sarili sekerler, madeni 2,5 liralik bayram harçliklari yoktu belki ama bir küçük haber vardi dostlardan; uzun süredir karsilasmadigin, hala ayni adreste olup olmadigini bilmedigin...
Sanal da olsa hatirlandigini, unutulmadigini ögrendigin.. ...
Ve eski, tek yaprak bayram kartlarinda yazildigi gibi:
"Bayraminiz Kutlu Olsun"

Degisen Bayramlar Degil Aslinda Sanirim Istesekte Istemesekte Degisen Bizleriz!!
Bir Buruk Bayram Geciyor Almanyada Yinede En Güzel Bayramlara Hep Beraber Insallah!!!!!
Hepinize Sevgilerimle:asigim:

"Bayraminiz Kutlu Olsun"

Çok eskidendi belki el öpmeler, kenari dantelli mendiller içinde sekerler, avuca zor sigan kocaman 2,5 liralik bayram harçliklari...
Postacinin getirdigi, uzaktaki dostlarin bayrami kutlayan bayram kartlari...
Aniden yok oldular, gittiler eskilerde bir yerlerde..
Yillarca sadece seyahate gidenler tesadüfen karsilastilarsa kutladilar birbirlerinin bayramlarini..
Artik bayramlar sadece birer "firsat" oldu, yorgun bedenlerin dinlenmesi için...
Ve birgün sanal alemle tanistik ve yeniden hatirladik bayramlasmanin keyfini...
Kenari dantelli mendiller, parlak kagida sarili sekerler, madeni 2,5 liralik bayram harçliklari yoktu belki ama bir küçük haber vardi dostlardan; uzun süredir karsilasmadigin, hala ayni adreste olup olmadigini bilmedigin...
Sanal da olsa hatirlandigini, unutulmadigini ögrendigin.. ...
Ve eski, tek yaprak bayram kartlarinda yazildigi gibi:
"Bayraminiz Kutlu Olsun"

Degisen Bayramlar Degil Aslinda Sanirim Istesekte Istemesekte Degisen Bizleriz!!
Bir Buruk Bayram Geciyor Almanyada Yinede En Güzel Bayramlara Hep Beraber Insallah!!!!!
Hepinize Sevgilerimle:asigim:

canım o kadar güzel anlatmışsın ki söylenecek pek bir söz kalmıyor bu cümlelerin ardından.yüreğine sağlık...dediğin gibi
en güzel bayramlara hep beraber inşallaha.s.
sevgiler

Bizler ve çevre tabii ki hayat şartları da buna dahil. Yazdıklarını okuyunca çocukluğuma eski komşuluk ve bayram günlerine giitim.

değişen biziz.... düzeni bozan biziz bazı şeyleri görmezden gelen biziz....bunlar iyi günler diyelim ve ilerde olucakları düşünmeyelim bile... gerçi şimdi bile ilersini tahmin etmek çok zor değil bazıları bayram geldiğinde bilmem nerden bilmem kaç yıldızlı hotelden yer ayırtıyor tatil yapmak için... ilerde bu dahada artar herhalde... bayram die birşey kalmıcak bu gidişle...

canım ya yazdıklarını okuyunca gülesim geldi ama aslında ağlanacak halimize güldüğümü anımsayınca şaşkına döndüm bir anda
maalesef sanırım dediğin gibi yakında bayram denilen birşey de kalmayacak:1no2:
sevgilera.s.

deyisen malesef biziz ama deyisdirmekyine bizim elimizde en azindan coocuklarimizi yetisdirirken daha adetlerimizi örf lerimiz anlatarak yetsdirsek yarina zemin hazirlamis oluruz mesela bihaki bayrama mendil dagiitin cokda uygun fiyati yapilmayack bir sey deyil maksat geleneklerimiz devam etsin

deyisen malesef biziz ama deyisdirmekyine bizim elimizde en azindan coocuklarimizi yetisdirirken daha adetlerimizi örf lerimiz anlatarak yetsdirsek yarina zemin hazirlamis oluruz mesela bihaki bayrama mendil dagiitin cokda uygun fiyati yapilmayack bir sey deyil maksat geleneklerimiz devam etsin

haklısın canım..aslında herşey bizim elimizde.değişen herşeyi eski formuna dönüştürmek de öyle..başkalarına müdahele edemesek bile en azından kendi ailemiz içinde geleneklerimizin yaşamasını sağlayabilirizyerimseniben
sevgiyle kala.s.

Bizler ve çevre tabii ki hayat şartları da buna dahil. Yazdıklarını okuyunca çocukluğuma eski komşuluk ve bayram günlerine giitim.

sadece bayramlar değilmiş ki biz küçükken güzel olan..herşey çok daha güzelmiş.safmış,doğalmış....ne oldu da bu kadar değiştik bazen ben bile anlayamıyorum doğrusu:sm_confused:
sevgilera.s.

sevgili talin yazını yazalı epey olmuş ama ben yine okumak istedim..... bende acizane fikrimi belirmek istedim .... bencede değişen bizleriz....

yeniden bir bayram yaklaşıyor
yeniden yeni bir bayramda yeniden değişen bizlerle karşı karşıya kalıcaz işte:çok üzgünüm:

Bu bayram hiç olmadığım kadar kırgın olucam sanırım.Eşimle ailem arasında dargınlık var.Bende merakla bekliyorum acaba bayram vesile olurda geçermi diye :çok üzgünüm:

Bayramların ne suçu varki :sm_confused:

Back