Danimarka'da kadın camisi açılıyor

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.715
Danimarka'da kadın camisi açılıyor

http://www.cnnturk.com/dunya/danima...al&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
Kadın camii projesinin öncülerinden imam Sherin Khankan kadın camii girişimini "feminist bir proje" olarak nitelendirerek kadınların eşitlik haklarını savunmayı, Müslüman kadınların eşlerinden ayrılmayı kolaylaştırmayı amaçladıklarını söyledi.

İmam Sherin Khankan kadın camii projesinin gerekçelerini açıklarken "Mevcut camilerde kendimi hiç bir zaman evimde hissetmedim. Bu camiler çok güzel ve büyük. Ancak buralarda kendimi hep yabancı hissettim. Biz kadınlar bu camilerde balkonlarda oturuyor ve aşağıda ne olduğunu izliyoruz. Bir çok kadın ve genç insan camilerin erkeklerin söz sahibi olduğu, erkek egemen yerler olması nedeniyle camilere gitmiyorlar. Bu nedenle kadınların koşullarına uygun bu camiyi kurduk" dedi.

Güney Danimarka Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi öğretim görevlisi Mehmet Ümit Necef kadın camii girişimini, olumlu bulduğunu söyleyerek bunu İslam'ın modernize edilmesi olarak değerlendirdiğini belirtti. M. Ümit Necef "Dışardan gelen eleştiriler Müslümanlar arasında kuşku ve savunma mekanizmalarını harekete geçiriyor. Eleştiri ve yeni düşünceler içerden geldiği zaman olumlu oluyor. Olasıdır ki bu kadınlar batıcı olmak, İslam'ı bölmek ve İslami kurallara uymamakla suçlanacaklardır" dedi.

İslam Merkezi Camii başkanı İmam Waseem Hussein de Kadın camiinin Danimarka'daki Müslümanlar arasında kabul göreceğini düşünmediğini belirterek "İstediklerini yapabilirler. Ancak teolojik temelleri yanlış. Sadece erkekler için de mi camii açacağız. Böyle bir şey olsa bu Danimarka halkı arasında tepki ile karşılanırdı." dedi.

Kadınlara özel ilk cami ABD'de açılmıştı

Dünyanın ilk kadınlara özel camisi Amerika Birleşik Devletleri'nin Los Angeles kentinde açılmıştı. Eski bir sinagog olan bina camiye dönüştürülmüştü.

Buralarda Türkiye'deki gibi özel alan yok mu acaba?
Gerçi o alanların camiyle alakası yok gibi. Farklı bir mekan gibi..Burada bile kadınlar geri plana itiliyor.
Olabilir aslında.

Türkiyede açılsaydı bu cami burada yazılanlar farklı olurdu.. ne yobazlık kalırdı, ne gericilik, ne haremlik ,selamlık, nede kadın erkek ayrımcılığı ..

Gereksiz olmuş bence. Camiiye zaten hem kadınlar hem erkekler gidebilmeli ikisi için de özel alan olmalı.

Kadın Camiisi kurarak diğerlerini erkek Camiisi haline getiriyorlar. E öbürlerine kadın gitmesin mi? Eşit yapı sağlansın yeter.

Ben namaz kılıyordum eskiden. İstanbuldaki çoğu camiye gittim, abdesthanesi olsun namaz kılma yeri olsun berbat durumda çoğu. Şimdi nasıl bilmiyorum gerçi ama bir kaç yılda çok da değişmiş olacağını düşünmüyorum. Kadına özel cami yapmak yerine tüm camilerde kadına özel alanları düzeltmek esas olmalı.

Çok saçma..
Müslüman kadın amazonluğu gibi..
Camilerde zaten var kadınların ayrı bölümü, Tantanisin dediği gibi eşitlik olmalı..

Cami camidir. Kadin camisi erkek camisi mi olur allasen. Cami muslumanlarin toplanma yeridir. Ibadet mekanidir. Cinse gore ayrilmaz. Sacmalik bence.

Cami camidir. Kadin camisi erkek camisi mi olur allasen. Cami muslumanlarin toplanma yeridir. Ibadet mekanidir. Cinse gore ayrilmaz. Sacmalik bence.
icatlar ihtiyaçların anasıdır demeki ihtiyaç var

yani haram selam olayı yani mahremiyet yani islamda kadın erkekğin ibadete bile ayrı olması yaniler o kadar çok ki islam alimleri daha düne kadar kadınların camiye girmesine iyi bakmıyorlardı kadın ibadetine evinde yapar dimi
nefis denen bir şey var erkeklerin ibadetleri hım nasıl diyorlardı mekruh mu oluyordu kadınlar camide olunca
dini yoruma giriyor sanırım

Tek bir camii de eşit şartlarda bölümler ayrılmalı. Dinen mümkün görünmüyor anlaşılan. Esitlikten bahsedeceksek olmasi gereken tam olarak budur. Annem anlatır kadınların sayısı daha fazla olmasına rağmen ustteki balkona tikiyorlarmis onları. Erkekler tabi bildiğiniz gibi klima eşliğinde rahat rahat aşağıda yayılıyor. Namaz kilamadiklari gibi saatlerce o vaziyette ter icinde kimildamadan oturuyorlar. Ayılıp bayilanlari hiç anlatmayayim. Resmen işkence.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…