Damacana pompalarında bakteri tehdidine karsi...

ressam1970

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
17 Mart 2007
658
2
116
54
Diğer


Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü mikrobiyoloji uzmanları tarafından yapılan bilimsel araştırma, temiz ve zararsız gibi görülen damacana pompalarının insan sağlığını nasıl tehdit ettiğini gözler önüne serdi..

Damacana pompalarının sık sık dezenfekte edilmemesi halinde, tüpün iç kısmına tutunup üreyebilen bakterilerin oluştuğunu, bunun da su yoluyla bulaşabilen hastalıklara neden olduğunu tespit eden uzmanlar, pompaların en az 15 günde bir dezenfekte edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Pompaların mikrobiyoloji yönden ne durumda olduklarını görmek amacıyla bilimsel araştırma yapan OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Özkanca, yaklaşık 1 ay süren araştırmasında çarpıcı sonuçlar elde etti. Prof. Dr. Özkanca, 20 numuneden aldığı 60 örneklemede damacana pompalarının ağız kısımlarının ve tüp içlerinin insan sağlığını tehdit eden Bacillus sp türü bakterilerin (Biyofilm üreten bakteriler) üremesine olanak sağladığını belirledi.

Bakterilerin insanlara bulaşmasının bir yolunun da su olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Özkanca, tehlikenin damacana sularında değil, pompalarda olduğuna dikkat çekti.

Dünya genelinde binlerce insanın su yolu ile bulaşan hastalıklar sebebiyle hayatını kaybettiğini dile getiren Prof. Dr. Özkanca, "Su yolu ile bulaşan hastalık oranı, Türkiye'de gelişmiş ülkelere göre oldukça yüksektir. O nedenle su tüketiminde hijyenik şartlara uyduğumuz söylenemez. Sağlıklı ve hijyenik yönden temiz olduğu sanılan damacanaların pompaları iyi temizlenmediği takdirde, biyofilm oluşturabilen bakteriler pompanın iç yüzeyine tutunup ortamda çoğalabiliyor. Bu da suyla bulaşabilen dizanteri ve tifo gibi bazı hastalıklara neden olabilir." dedi.

Araştırmanın mikrobiyolojik açıdan verimli sonuçlar elde edilmesi için steril laboratuar ortamında yapıldığını anlatan Prof. Dr. Reşit Özkanca, "Pompalı damacana kullanan 20 kişiden pompaları alındı. Pompaları bulaşma riskine karşı naylon poşetlere koyup ağızlarını bağlayarak laboratuara getirdik. Standart mikrobiyolojik şartların gerektirdiği şekilde pompaların iç yüzeyinden ve üç ayrı bölgesinden örnekler aldık. Ekimler yaptık. Daha sonra da mikro organizmaların tanımlamalarını gerçekleştirdik." diye konuştu.

Pompalı damacana kullanan vatandaşların pompa kısmını 15 günde bir hijyenik maddelerle temizlenmelerini ve musluk tıpasının kullanıldıktan sonra kapalı tutulmasını öneren Prof. Dr. Reşit Özkanca, insanların bu konuda bilinçlenmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

sabah
 
Yıllardan beri çamaşır suyunu yarı yarıya sulandırır fısfıslı kutuya koyarım ve mutfakta her yere,her şeye kullanırım.Bu dezenfektasyondan damacana pompası da,her yeni damacana siparişimde nasibini alır.Eşimle kavga ederiz,mutfak domestos kokuyor,bıktım artık der.Ama ben bıkmadım,bıkmam da.Ayda bir bulaşık makinesinin deterjan gözüne de koyup makineyi boşken çalıştırırım.Elbiselerinizi koruyabildiğiniz sürece,çok pratik ve hijyenik,herkese tavsiye ederim.
Güzel bir uyarı ve paylaşım bu ressam.Teşekkürler canım.
 
iyi de çamaşır suyu ile yıkamak ayrı fısfıs şeklinde kullanmak ayrı.bence pompayı çıkarıp yıkamalı 15 günde bir.yerimseniben

no smoke burda tuhaf olan ne ki canım?Bizim evde üç günde bir su alınır ve her üç günde bir pompa sökülüp,her yerine fısfısla çamaşır suyu sıkılır ve bakterisi falan ölsün diye bekletilir.
Onbeş gün de bekleyebilirsin sen yıkamak için ama ben üç günde bir bu yöntemi kullanıyorum.Sevgiler.
 
Çamaşır suyu kullanmak istemeyenler, amonyak,karbonat, klor gibi hatta eczanelerden alacakları antibakteriyel temizliycilerde kullanabilirler.
Çamaşır suyu bana kalıntı kalır ve daha temkinli kullanılması gerekir gibi
geliyor.
 
cok tesekkürler..ben kzıma suyu kaynatmadan direkt damacanadan veriydum..korktum valla artık şişe su alırım bu haberden sonra..tesekkürler
 
Ülkemizde de son yıllarda kişi başına kullanım oranı artan damacanadaki suyun hava ya da güneşe maruz kalmasının, kişiyi ölümle sonuçlanan hastalıklara kadar götürebilen mikroorganizmaların üremesine neden olduğu belirtildi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Köksal, "şişe suyu" olarak bilenen işlenmiş suyu sağlık açısından desteklediklerini, ancak kullanım süresi ve bekletildiği ortama dikkat edilmediğinde enfeksiyon hastalıklarına yol açabidiğini belirtti.

Şişe sularının, bulundukları ortam ve temizlik kurallarına uyulmadığı takdirde hepatit yapan virüsler dahil tüberküloz, ishal ve daha birçok enfeksiyon hastalığının oluşumuna zemin hazırladığını ifade eden Prof. Dr. Fatih Köksal, şunları söyledi: "Vücudun yüzde 70'ini oluşturan su, vücutta bir elektrik cihazındaki kablo görevini üstlenir. Bu nedenle hücreler arası iletişim, enzimler, hormonlar ve bütün metabolizmayla ilgili faaliyetleri sağlayan suyun çok sağlıklı olması gerekir."

Prof. Dr. Köksal, şişe sularının işlenmiş olması nedeniyle doğal olarak değerlendirilemeyeceğini ifade ederek, "Teknolojinin yardımı ile her tür su işleme tabi olarak içilebilir niteliğe getirilebilir ve işlenmiş su olarak tanımlanabilir. Ancak, bunların da tıpkı diğer gıda ürünleri gibi raf ömrü vardır. Bu ömür, suyun ambalaj malzemesi, saklama koşulları ve işletme koşullarına bağlıdır" dedi.

Ev ve işyerlerinde çoğunlukla "damacana" tabir edilen plastik şişelerde kullanılan suyun mutlaka serin, güneş ışığından uzak ve kuru ortamlarda saklanması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Köksal, şunları kaydetti:

"Su şişesinin etrafında suya ve ambalaj maddesine etki edecek kokulu maddeler bulundurulmamalı. Damacanadaki suyun hava ya da güneşe maruz kalması zararlı mikroorganizmaların üremesine neden oluyor. Su şişesinin kapağı bir kez açıldığında hava ile temas ettiğinden 10-15 saatte tüketilmeli. En fazla bir günde tüketilebilecek gramajdaki suyun kapağı açılmalı. Ev ve işyerlerindeki kişi sayısı ve ortalama tüketim dikkate alınarak damacana suyunun gramajı tespit edilmeli. Bu durumda özellikle evlerde kullanılan 19 litrelik damacana suların kapağı açıldığında ne şekilde saklanırsa saklansın günlerce kullanılması sakıncalı."

Prof. Dr. Köksal, suyun renksiz, berrak, kokusuz ve tatsız olanının tercih edilmesi gerektiğini belirterek, "Çünkü suyun kokusunu, rengini ve berraklığını bozan mikroorganizmalar oluyor" dedi.


POMPA KİRLİLİĞİ

Prof. Dr. Köksal, birçok kişinin ev ve işyerlerinde "su sebili" diye tabir edilen cihazların yanı sıra pompalı damacana kapaklarının da bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Sebil cihazına yerleştirilen damacanadaki suyun kapağı da delindiği için havayla temas ediyor. Bu yüzden kullanım süresinde kriterler burada da dikkate alınmalı. Pompalı damacanaların ise pompa temizliğine dikkat edilmeli. Bu pompaların kirliliği gözle de tespit edilebilir. Suya doğrudan temas eden pompa ve "cooler" diye tabir edilen aparatının temizliği yapılmadığında havada ve ortamda bulunan mikroorganizmalar, kokular veya yabancı maddeler pompa üzerinde birikip suya bulaşacaktır. Bulaşan bu mikroorganizmalar zamanla çoğalarak kaplarda beyaz, yeşil ya da kahverengi kümeler meydana getirebilir veya suyun tadında ve kokusunda istenmeyen değişikliklere neden olabilirler."


KİŞİ BAŞI TÜKETİM

Türkiye'de 2006'da kişi başı 91 litre olan işlenmiş su tüketiminin, geçen yıl 100 litreye ulaştığını belirten Prof. Dr. Köksal, Avrupa ülkelerinde ise bu miktarın birkaç katı olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Köksal, gelir ve eğitim seviyesi yükseldikçe şişe suyuna da talep artacağından sağlıklı suyun kriterlerinin de herkesçe bilinmesi gerektiğini sözlerine ekledi.





(alıntıdır)
 
Ben damacanadan kurtuldum 2 yıldır. Doktorumuzun tavsiyesi doğrultusunda ARBURY marka filtre taktırdık tezgah altına. en sağlıklı temiz su ben su profesörü gibi oldum araştırmaktan.

Türkiye deki damacanaların altında bakarsanız PC yazıyor polikarbon. PC damacanalar biberonlar japonya amerika avrupa tüm dünyada yasaklanmış çünkü PC kanserojen yayıyor suya bulaşıyor kesin. Birde bu damacanaları doldurmadan önce temizlik ve dezenfekte amaçlı deterjanla veya kimyasalla yıkıyorlar bu kimyasallar tam olarak çıkmıyor suya karışıyor. Yine fabrikada bir damacana 19 lt 2-3 saniyede basınçlı su ile dolduruluyor. Bu basınç damacananın içinde çizikler oluşturuyor. kopan zerrecikleri içiyoruz.
Damacanaların alt kısmında tırtıklı bir bölge var en altta 5cm gibi neden????? çünkü içinde yosunlanma olursa gözükmesin diye. Dünya standardında suyu açınca en fazla 5-10 saat içinde bitirmeniz lazım. yoksa bayatlamış oluyor. 19 lt suyu kaç günde bitiriyorsunuz? Bu damacanalar fabrikadan şehir toptancısına oradan semt bayisine gelirken hangi çalkantılardan hangi sıcaktan güneşten maruz kalıyor kim biliyor.
Araştırın Amerikanın %85 i damacana kullanmıyor reverse osmosis ters ozmoz filtre kullanıyor 30 yıldır. Biz çok gerideyiz. su pompasındaki bakteri virüsteyiz yani işin başındayız. Acilen damacana kullanımını bırakmanızı tavsiye ediyorum. bir kaç doktordan ayrı ayrı fikir sorarak karar vermeyi geciktirmeyin lütfen...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…