• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Covid Hastası Anne Bebeğini Emzirebilir mi? Ne Zaman Emzirilmez?

Bebek sahibi olmak normal zamanda da zorlayıcı bir deneyim olabilmekle beraber Covid-19 pandemisiyle birlikte bu süreç daha da stresli hale geldi. Ebeveynlerin görevi, çocuklarını güvenli ve sağlıklı tutmakken pandemi ortamında bunun en iyi şekilde nasıl yapılabileceğiyle ilgili akıllarda çok fazla soru işareti bulunabiliyor.

Emziren bir anneyseniz, pandemi sürecinde bebeğinizin sağlığıyla ilgili endişe duyduğunuz konular olabilir. Emzirme, bebek ve annenin yakın olmasını gerektiren bir süreç olduğu için Covid-19’a maruz kalmış ya da son dönemde test sonucu pozitif gelmiş bir anne, bebeğini nasıl emzireceğinden emin olamayabilir.

Uzmanların görüşüne göre Covid-19 hastası olsanız dahi çoğu durumda bebeğinizi emzirmeye devam edebilirsiniz. Hatta bebeğinizi özellikle bu dönemde emzirmeye devam etmeniz durumunda, içerisinde antikorlar ve virüslerle savaşan diğer ajanlar bulunan anne sütü, bebeğinizin korunmasına yardımcı olacaktır.

Bununla birlikte almanız gereken bazı önlemler olabilir. Örneğin, bazı durumlarda bebeğinizi doğrudan emzirmek yerine sütünüzü sağmanız gerekebilir. Covid-19 hastası annelerin hangi durumda ne yapmaları gerektiğini uzman önerileriyle birlikte aşağıda okuyabilirsiniz.

Covid-19 ve Emzirme

covid_19_ve_emzirme.jpeg
Bebeklerini emziren pek çok anne, Covid-19 hastası olmaları durumunda emzirmeye devam edip edemeyeceklerini merak etmektedir. Uzmanlar, bebek emzirmeye devam etmek gerektiğini ve hatta bu sayede bebeğin hastalığa karşı koruma kazanabileceğini söylemektedir.

Covid-19 hastası annenin vücudunda hastalığa karşı antikorlar üretilmektedir. Bu antikorlar, anne sütü sayesinde bebeğe geçer ve bu sayede bebeğin hastalığa karşı korunması artmış olur.

Anne, koronavirüs ya da başka bir solunum virüsüne maruz kaldığı zaman sütünde bulunan antikorlar, bebeğin o enfeksiyona karşı korunmasına yardımcı olabilmektedir. Bu nedenle bebeğinizin virüse maruz kaldıktan sonra hastalığa yakalanma riski daha az olacaktır. Virüse yakalanması halinde ise muhtemelen belirtileri daha hafif olacak ya da hiçbir belirti göstermeyecektir.

Covid-19 aşısı olmanız durumunda da antikorlar, anne sütü ile bebeğe geçecektir. Uzmanlar, hamilelerin ve emziren annelerin aşılanmasını önermekle birlikte bu konuda bilgi sahibi olmanıza yardımcı olacak en önemli kişi, doktorunuz olacaktır.

Covid-19 Anne Sütü ile Geçer mi?


Emziren anneleri en çok düşündüren konu, anne sütü ile bebeklerine Covid-19 bulaşıp bulaşmayacağı olmaktadır.

Covid-19’un anne sütü ile geçebildiğini gösteren hiçbir araştırma bulunmuyor. Bu nedenle hastalığın anne sütü ile bebeğe bulaşmadığı söylenebilir. Aynı şekilde grip salgınları için de aynı durumun geçerli olduğu düşünülmektedir.

Hasta Olan Anne Bebeğini Nasıl Emzirebilir?

koronavirus_anne_bebek_emzirme.jpeg
Anne sütünün bebek açısından koruyucu olduğu bilinmekle birlikte bebeğin anne sütü ile hasta olacağı düşünülmemektedir. Bununla birlikte bebek de tıpkı diğer insanlar gibi Covid-19 ile doğal yollardan, örneğin hasta birine maruz kalması durumunda hasta olabilir.

Covid-19 hastasıysanız ya da virüse maruz kaldıysanız, bebeğinizi emzirirken maske takmak gibi bazı önlemler almak isteyebilirsiniz.

Bebekleri korumak için alınabilecek en iyi önlem, bebeğin olduğu ortamda maske takmak olacaktır. Anne, bebeğinin yanında çok fazla öksürürse damlacıklar hava yoluyla hareket edebilir. Anne düzgün bir şekilde maske takmamışsa bebek, virüse maruz kalabilir.

Annenin maske takmak dışında alabileceği başka önlemler de bulunuyor. Bu önlemlerden bir tanesi bebeği emzirmeden önce elleri su ve sabunla en az 20 saniye yıkamaktır. Sabun ve suya erişmenin mümkün olmadığı durumlarda ise en az yüzde 60 alkol içeren el dezenfektanları kullanılabilir.

Bununla birlikte hastayken bebeğinizle aranıza mümkün olduğunca fazla mesafe koymanız önerilir. Bu nedenle bebeğinizi emzirmediğiniz zamanlarda onunla ilgilenecek başka birilerinin olması, bulaş riskini minimuma indirmeye yardımcı olacaktır.

Bebek Ne Zaman Emzirilmez?


Gerekli önlemleri aldığınızda bebeğinizi emzirmeye genelde devam edebilirsiniz. Ancak bazı durumlarda bebeğinizi doğrudan emzirmek yerine sütünüzü sağmanız daha iyi olabilir.
covid_19_bebek_emzirme.jpeg
Şiddetli bir hastalık geçiriyorsanız, bebeğinizi emzirmeye devam etmemelisiniz. Çünkü bu dönemde bebeğinizle gerektiği şekilde ilgilenemeyebilirsiniz. Bu yüzden bebeğinizi doğrudan emzirmek yerine sütünüzü sağarak aile üyelerinizden birinin bebeği biberon ile beslemesini isteyebilirsiniz. Bu sayede bebeğiniz anne sütündeki antikorları almış olacaktır.

Uzmanlar, bebeğin bağışıklık sisteminin zayıf olduğu ya da sağlık sorunları bakımından yüksek risk altında olduğu durumlarda da süt sağmanın tercih edilmesi gerektiğini söylemektedir. Bu nedenle hastaysanız ve bebeğiniz sağlık bakımından riskli durumdaysa bebeğinizi sütünüzü sağarak besleyebilirsiniz.

Bununla birlikte her anne ve bebek birbirinden farklı olduğu için hastalanmanız durumunda bebeğinizi nasıl emzirmeniz gerektiği konusunda doktorunuzun önerilerini dinlemeniz gerekir.

Sonuç Olarak


Gerekli önlemler alınması halinde Covid-19 pozitif olan anneden bebeğine virüs geçme ihtimali düşüktür. Bu önlemler arasında maske takmak ve bebeğe dokunmadan önce ve sonra elleri su ve sabunla yıkamak bulunmaktadır.

Covid-19 nedeniyle izolasyonda bulunan annenin, bebeğiyle aynı odada kalması durumunda söz konusu olabilecek riskleri ve faydaları değerlendirmesi gerekir. Bebeğiyle aynı odayı paylaşacak olan annenin virüsü yaymamak için şu konularda dikkatli olması gerekir:
  • Bebeğinize 2 metreden yakın olacaksanız daima maske takın.
  • Bebeğiniz yeni doğmuşsa mümkün oldukça 2 metreden daha uzakta tutun.
  • Bebeğinizi koruma yolları hakkında doktorunuzla konuşun.
  • Bebeğinizle ilgilenmeden önce ve sonra ellerinizi yıkayın ya da dezenfekte edin.
 
Back