Çörek Otu Zararları, Peygamberimizin de övgü ile bahsettiği Çörek otunu sizde bilirsiniz, Allah her ne kadar her yeri titreten olsa da merhameti geçmiştir celaline. Elbette vardır bir bildiği, dileriz Rabbim dualarınızı sizin istediğiniz gibi kabul etmektedir. Yoksa bütün dualar kayıt altında ve ağzınızdan çıkmadan karşılığı yaratılıyor. Çörek otu, susam gibi siyah tohumları olan bir çeşit bitkidir. İçeriğinde sabit ve uçucu yağlar, alkaloitler, saponinler ve tanen bulunur. Acımış çörek otu yağı bozulmuş çörek otu yağıdır. Bozulan her şey vücuda zararlıdır. Göz ardı edilmemesi gereken diğer nokta ise nasıl her ilacın hastalar üzerinde etkisi farklı ise çörek otunun da etkisi kişiden kişiye değişebilir. Öncelikle çörek otuyla tedavide ilaçlar gibi çok hızlı iyileşme sağlamaz. Çünkü çörek otu zaten bir ilaç değildir. Asla imkansız diye bir şey yoktur. Doğru olanı bulduktan sonra mutlaka çare vardır.
Çörek otu şimdiye kadar, bilimin tanık olduğu yüzlerce bileşimiyle yüzlerce hastalıkla mücadele edebilen en sıra dışı bir bitkidir. Çörek otu belli bir hastalık için tedavi edici değildir. Çörek otu D vitaminine yönelik bir bitki değildir. D vitamini en fazla balık ve süt ürünlerinde bulunmaktadır. Ancak D vitamini eksikliğinin beslenme yoluyla karşılanması oldukça zordur. Çünkü adı geçen besinler sadece D vitamini içermezler, bu vitamin eksikliğini karşılamak için bu besinlerden fazla tüketildiği takdirde vücudun diğer vitamin ve mineralleri yükselmiş olur. Bu bağlamda vücudun virüs, bakteri, mantar, parazit, solucan ve mikroorganizmaları öldürürken yararlı hücrelere de zarar verebilir. Ayrıca sürekli kullanım için bilimsel araştırmalar ve deneyler henüz kanıtlanmamıştır. Tercih edilen soğuk pres yoluyla elde edilmiş çörek otu yağı olmalıdır. Dileriz ki; Rabbimizden kısa zamanda şifa bulasınız.
Çörek Otu Zararları;
Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinin yeterli miktar ve oranda kullanıldığında çörek otu günlük 2 gramdan fazla, 5-10 gram kadar çörek otu kullanıldığında takviye olarak günlük ve düzenli olarak belirtilen bu yağ asitleri alınmamalıdır.
Çörek otu kan şekerini düşürdüğü için kan şekeri düşük olanlar gerekli önlemi almalıdır. Çörek otundaki diğer bitkisel yağlar, egzamayı artırabilir. Bu yüzden çörek otu beklemiş bir çörek otu yağı ise, yağın oksijen ile teması sonucu oksitlenmiş ve peroksit değerini yükseltir.
Çörek otu tek başına veya ısırgan otu ile beraber kullanıldığında lipid peroksidasyonu ve karaciğer enzimlerini de düşürdüğü gibi bununla beraber antioksidan enzim düzeylerinde de artmaya neden olmaktadır.
Aç karnına alınırsa sinir sistemi rahatsızlığı olanlarda mide tahrişi, bulantı, ekşime ve yanma yapabilir. Yemeklerden sonra alınması tavsiye edilir. Çok önemli olmamakla beraber bu şikayetler için doktor kontrolünde anti asit ilaçlar alınabilir.
Çörek otunun uzun süre yüksek dozda kullanılması, böbrek ve karaciğerde yorgunluk başta olmak üzere kullanılması, karaciğerin çalışma düzenine etki yaratır. Ayrıca kaşıntıya sebep olur. Vücudunuza zarar verebilir.
Çörek otu tohumlarının veya yağının bahsedilen olumlu ve tedavi edici etkisinin yanında, uygunsuz ve özensiz kullanıma bağlı olarak istenmeyen hatta bazen beklenenin aksine etkilerinin görülebileceği dikkate alınmalıdır.
Bitkinin tohumları yada yağının şifa verici olması için hem yöntem hem de, miktarı olarak uygun alınmasına özen gösterilmesi gerekir. Bununla birlikte hangi yaş grubunun hangi rahatsızlıkta ne kadar kullanılacağı konusunda da net bilgiler oluşmamıştır.
Hamile iken çörek otunu kesinlikle kullanmayınız. Rahim kaslarının kasılmasını teşvik edici olmasından dolayı Allah esirgesin düşüğe sebep verebilir.
"Çörek otunun gayri'sine şifa olduğunu Söyleyen Peygamber efendimiz (s.a.s.)'in hiç boş söz söylemediğini de unutmayalım. Gönderilen şifayı bulmanız dileğiyle Sağlıcakla kalın."