• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

16 Ağustos 2010
294.689
607.033
1.098
43
Malatya
Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte çorba hakkında biraz bilgi edinelim istedim.
sunum1.jpeg

Çorbanın Tarihçesi

Kökeni Sanskritçe'den gelen İngilizce çorba (soup) kelimesi, ''iyi beslenme'' anlamı taşır.Yaklaşık 10 bin yıl öncesinde çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar bulunmaktadır. Çinde 2400 yıllık çorba arkeologlar tarafından Şian antik kentinde bulundu.

Çorba
İnsanlığın çorbayla tanışması, M.S. 3. yy'a rastlıyor. O devrin azizlerinden olan St. Patroklus, arpa ekmeğini suya batırıp üstüne tuz serperek yermiş. Bu daha sonraları, karanlık çağlardan itibaren Avrupa`nın beslenme sistemine girecek çorbanın ilk hali olarak karşımıza çıkıyor. Avrupa`da alta ekmek koyup, üstüne su veya etsuyu dökerek yapılan çorba çeşidi bugün Fransızlar`ın ünlü ''soğan çorbası'' olarak hala yerini koruyor.

Çorbanın bugün bildiğimiz halini almasını ise, Pierre François la Varenne'le başlar. 1651 yılında yazdığı ''Le cuisinier français'' adlı kitapta bu konuda devrim yaratan Varenne`den önce, suyun ve etsuyun içinde yüzen ekmek dilimleri yani ''sop''lar önemliyken, Varenne suyun kendisini öne çıkarmıştır. Hatta Reay Tannahill, ''Tarihte Yemek'' adlı kitabında, orta çağda çorbanın içinde sunulan ''sop''adedinin ev sahibinin bonkörlüğü veya cimriliği konusunda belirleyici bir özellik olduğunu anlatır. Hazır çorbanın ilk örnekleri ise 17. ve 18. yy`larda özellikle yolcular tarafindan kullanılan ''cep çorbası'' (pocket soup) şeklinde görülür. Et artıklarından konsantre olarak sert yapıştırıcı kıvamında yapılan cep çorbası, senelerce dayanırmış. Parça parça koparılarak kullanılan bu çorba, sıcak suyun içinde eritilirmiş.
16.jpg

Çorba hakkında herşey
Sağlıklı beslenme deyince ilk akla gelen besin olan çorba, deriyi nemlendirmenin yanı sıra mideyi de rahatlatıyor. Doyurucu olma özelliği olan çorba aynı zamanda kronik hastalıklarla da savaşıyor.Yemeğe çorba ile başlamak en sağlıklısıdır.

1517583872880.jpg

Çorbaların pişirilme teknikleri genellikle üç türlüdür:
a) Unlu çorbalar: Örneğin un çorbası.
b) Taneli çorbalar: Örneğin şehriye çorbası,yeşil mercimek çorbası,dövme çorbası
c) Ezme veya süzme çorbalar: Örneğin kırmızı mercimek çorbası veya ezme çorbası gibi.


Çorbaların lezzetini ve besin değerlerini arttırmak için su yerine et suyu, kemik suyu, tavuk suyu, balık suyu (yerine göre) gibi, sulardan birini kullanacak olursak daha lezzetli çorba hazırlamış oluruz.Kemik suyunu daha önceden hazırlayıp buzlukta tek kullanımlık saklayabilirsiniz.
82BF0161-2518-4D5D-B602-48B15513BD70.jpeg


Terbiyeler, çorbaya piştikten sonra inmesine çok yakın konur. Konurken de terbiye hazırladıktan sonra çorba suyu ile ılıklaştırılıp konmalıdır. Aksi takdirde çorba pütürlü olur.Çorba kaynayana kadar karıştırmak gereklidir.

Çorbaların kıvamı genelde bozadan biraz sulu olmalıdır. Çok koyu ve sulu çorbalar güzel değildir.Çorba bekleyince daha koyulaşır bu sebeple kıvamı iyi yakalamak gereklidir.

Çorbalar; kırmızıbiber, nane, maydonoz, dereotu ,haspir vs. ile süslenip öyle sofraya getirilmelidir.
Çorbaları ikram ederken kızartılmış ekmek parçaları ,kaşar-hellim peyniri ,karamelize soğan, ikram ederseniz daha hoşa gider.

Sebze çorbaları tam bir sağlık deposudur.Özellikle çocuklarımızın ilk besini olan sebze çorbaları onları ek gıdaya geçmeleri için yardımcı olur.Hem ağır gelmez hem de sağlıklı olmalarına yardımcı olur.İlk başlayacağınız besinler havuç,kabak ve patates olabilir...Daha sonra çorbalarınıza karnabahar,brokoli,ıspanak ,sarımsak ve soğan ekleyebilirsiniz.Başlangıçta çorbaları püre halinde ezmeliyiz .Sağlıklı beslenmek için gıdaları mevsiminde tüketmemiz gerekiyor.Mevsimine göre sebzelerle çorba yapmalıyız.Bu çorbalara 9. aydan sonra bakliyat ekleyebiliriz.

Küçük bir bilgi: Çorbaların, sosların ve bazı yemeklerin hazırlanmasında kullanılan ana sıvıya uluslararası mutfaklarda “fond” denir. Örneğin hollandez sosta fond tereyağ, ev yapımı mayonez için zeytinyağı, ev yapımı çorbalar içinse et ve kemik sularıdır.


"Akılsız başa söz neylesin Tatsız çorbaya tuz neylesin Ya baba evinde kalan kız neylesin".

ÇORBA İSİMLERİNİN BAZILARI
Domates Çorbası
Yayla Çorbası
Tarhana Çorbası
Brokoli Çorbası
Terbiyeli Sebze Çorbası
Kelle Paça Çorbası
Beyran Çorbası
Ezogelin Çorbası
Ev Yapımı Şehriyeli Tarhana Çorbası

Düğün Çorbası
Mercimek Çorbası
Patatesli ve Şehriyeli Yoğurt Çorbası
Sütlü Kabak Çorbası

Terbiyeli Tavuk Çorbası
Yuvalama Çorbası
Arnavut Çorbası
İşkembe Çorbası
Börek Çorbası
Kulak Çorbası
Ekşili köfteli tutmaç çorbası
Yüksük Çorbası
Yoğurtlu Kesme Çorbası
Erzincan Çorbası

ERİŞTE ÇORBASI




Detaylı Çorba tarifleri için bu bölümlere bakabilirsiniz.
Çorbalar
Çorbalar
Kış Çorbaları

 
Back