• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çolpan İlhan

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.054
30.502
1.123
61
Konya
colpanilhan.jpg

8 Ağustos 1937 - ızmir

a_beyaz_satirbasi_kamera.jpg
Yıl, 1937... ızmir-ıstanbul arasında sefer yapan o dönemin meşhur vapuru Gülcemal, ızmirli ılhan ailesini taşımaktaydı. Baba Bedri ılhan kederli, anne Perihan ılhan ise hastaydı. ızmir'de derdine derman bulunamadığı için aile ıstanbul'a geldi umutla. Doktorun teşhisi, bir ilginç tavsiye oldu: ' Hanımefendi bir çocuk doğurursanız hiçbir şeyiniz kalmaz!'

Evet, doktor tavsiyesiyle dünyaya gelen çocuk kız oldu. Adını da Çolpan ılhan koydular, Atilla ve Cengiz'den sonra minik Çolpan'la, ılhan ailesi şenlendi. Ancak evin tek kızı olması onu hiç şımartmadı. Babasının önce kaymakamlık, sonra valilik görevleri nedeniyle Anadolu'nun çeşitli yerlerini dolaştı. Oyunculuğa olan ilgisi çocuk yaşlarda başladı. Büyüdükçe bu tutkuya dönüştü.

'Balıkesir'in Sındırgı ilçesindeki halkevinde bir rol oynadımb Oyunun adını hatırlayamıyorum şimdi. Beni inanılmaz şekilde alkışladılar. O alkış çok hoşuma gitti. Oyunculuk sevdam o anda başladı. Sonra Kandilli Kız Lisesi'nde tiyatro kolu kurdum. ıki haftada bir temsil verirdik. Ardından Güzel Sanatlar Akademisi'ne gittim. Ama ressam olmak istemiyordum. Bu arada güzelliğim fark edildi. Çünkü ben kendimi hiç güzel bulmazdım ve akademiye başlayınca beni güzel bulanların sayısı artmaya başladı. Bazı sinemacılar beni izleyip beğenmişler, 'Kamelyalı Kadın'ı oynamamı istediler.'

Çolpan ılhan, o dönemde ızmir Vali Yardımcısı olan babası Bedri ılhan'dan sinema için nasıl izin alacağını düşündü. Bu konudaki en büyük yardımı da ağabey Atilla ılhan'dan aldı ve onun desteğiyle aile oyunculuğunu onayladı. Fikret Hakan'la oynadığı 'Kamelyalı Kadın' ilk filmi oldu Çolpan ılhan'ın. Ardından Aka Gündüz'ün 'Bir Şoförün Gizli Defteri' ve 'Zümrüt' filmleriyle müthiş bir sükse yaptı...

1959 yılında Sadri Alışık'la evlendi. Bugüne kadar yaklaşık 200 filmde oynayan Çolpan ılhan, birçok tiyatro eserini de sahneledi. Kendisinin ve Sadri Alışık'ın ilk kez sahneye çıktığı Beyoğlu Küçük Sahne'yi "Sadri Alışık Tiyatrosu" olarak yeniden faaliyete geçirdi.
turksinemasi.com

Back