Ayni buna benzer bende sana anlatabilirim, bir arkadasim, daha gecen sene oldu, pazarda sortla geziyor diye sigara degdirmisler bacagina, küfür ve asagilamada üstüne...
Sen anlat ben anlatayim ve biz böylelikle birbirimize ne derece faydamiz olacak acaba javiera ???
Oruc dönemi hamile bir kadin su iciyor diye, küfür edenimi anlatayim sana ???
Yani bunlar ne yazikki karsilikli yasadigimiz olaylar. Dileriz bundan sonra olmaz.
Ama yine yaziyorum, aciksan medenisin, kapaliysan gerisin sadece ve sadece senin cümlen.Böyle bir cümle hayatimda ne duydum nede okudum, ilk defa senden duyuyor ve okuyorum.
Hümanist olan hic bir kimse böyle düsünmez. Lütfen sende düsünme, hayata daha iyimser bakmani tavsiye ederim.
Ilk önce insan haklari, özgürlük, basin özgürlügü, adalet, saglik sistemi, egitim sistemi, depreme karsi önlemler, kadin- erkek esitligi, engellilere egitim/ ulasim kaynaklari, cocuk esirgeme kurumlari, vs... vs... ve en son senin derdinede Insallah bir care bulacak o feminist Milletvekilleri ama ilk önce insanlar icin önemli olan konular geliyor malesef.
Din insanin kalbindedir derim hep, Allah ve kul arasinda, kul ve Allah arasinda....
Eger benim is yerimde oruc dönemi acliktan bir ay icinde, 4 kere bir genc kiz bayiliyorsa, ona ne yazikki insafli davranamam, cünkü orasi bir is yeri ve bende ona senelik tatilini bundan sonra oruc dönemi alirsin derim.
merhaba Olivia, sen dun gelene kadar baska bir arkadasla baya bir detay konustuk. eger 5 dakikan varsa, lutfen onlari oku, ve beni anla.
Ayni seyler bizim basimiza da geliyor demissin. iste bende tam bundan bahsetmistim. Ben de acik bir bayanim, ve turlu turlu tacize ugruyorum. zaten kapali olsam da ugrardim kesin.
ne gordum ne okudum dedigin sey, butun cumhuriyet tarihi romanlarinda yazili, kesin okumussundur.
Ataturk cumhuriyeti kurar kurmaz ilk isi bayanlari acmak olmadi mi? halide Edip in o donemki kitaplarinda, kadinlarin "avrupalilar gibi medeni gorunmek adina" yasadiklari ic hesaplasmalari cok net anlatiyor.
koylulerin yoksulluktan ustu basi dokuluyorken, ayaklarinda ayakkabi yok iken, baslarinda fotr sapka var.
"medeni gostedigi icin" sanki kilik kiyafetle medenilik olurmus gibi.
bende diyorum ki, iste o donemde Ataturk un ogrettigi sekilde ilerlemeye devam edenler, bugun medeniyeti sadece aciklik zannediyor. Bir diger sorunlu kesimin de "
dindarligi kapalilik zannetmesi gibi"
umarim beni anlamissindir. Insanlarin oncelikli sorunu dedigin "ozgurluk" zaten tam da bu seyler. senin acikken, kapalinin kapaliyken baskalarinin bakislardan elestirilerinden rahatsiz olmasi.
burasi cok okuru olan sosyal bir platform, bunlari da elbette sana ders vermek icin degil (ne haddime), insanlara farkindalik olur belki diye yaziyorum, ve feminist bir vekilimiz varsa, kadinin kilik kiyafet uzerine uygulanan baskidan sorumlu oldugunu savunuyorum.
he bu arada, cok onemli birsey daha soyleyecegim. Neden bizim ulkemizde "mini etegime dokunma" diyebilen feministler "basortume dokunma" diyemiyor, Cunku, dusunce sistemleri ayni benim savundugum sey. hepsi cok "medenice" dusunuyor.
gecen sene, Fransada basortulu kadinlara yapilan kotu bir muamele olmustu, net hatirlayamiyorum ama galiba slovakya dan bir grup feminist esarbima dokunma hashtagiyle bir kalkisma yapmisti. kendilerini hic alakadar etmeyen bir sorun olmasina ragmen. asil bizim bu kadar icsellestirmemiz gerekirken peki biz napiyoruz ? "
provokasyon" diyoruz.
halbuki, nasil aciklar icin "benim bedenim, ben karar veririm ne kadar acacagima" diyebiliyorsak, kapalilari da "benim bedenim, ben karar veririm ne kadar kapatacagima" diyerek savunmaliyiz.
Cunku mesele, gunun sonunda "kadin bedeni". bir suru Femisint akimlari dersi aldim universitede, hep kadinlarin acik olduklari icin odedikleri bedeller konusuldu. ayni dersi aldigim "burjuva" arkadaslarim, oturdugumuz luks mekanda, diger kapalilari gorunce, "bunlarda her yere dolusturlar" diyorlardi. Sanki haklari vardi.
evet sorun, devlet dairelerinde, resmi kurumlarda degil. hayatin ta icinde. siz ister kabul edin ister etmeyin.
ben sadece diyorum ki, medeniyet "zihinlerde" vuku bulsun. baska hic birsey degil.