Çocuk Hastalıkları Çocukta sık görülen kalp hastalığı; romatizmal ateş

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

BenDenizYildizi

Guru
Kayıtlı Üye
26 Eylül 2006
3.385
20
Romatizmal ateş, boğaza yerleşen streptokok adlı bakterinin kana karışıp kalp kapakçıklarında iltihap ve bozulmalara yol açması ve tedavi edilmeyen çürük dişler sebebiyle meydana geliyor.
94949.jpg

Çocuklar için çoğu kez sinsi gelişen hastalıkta düzelme olabileceği gibi kalıcı rahatsızlıklar da görülebiliyor.

Romatizmal ateş hastalığının kesin bir tedavisi yok; ancak antibiyotik tedavisiyle ataklar engellenebiliyor.

Çocuklarda çoğunluğu doğuştan olan kalp hastalıkları yanında enfeksiyon gibi başka sebeplere bağlı olarak sonradan ortaya çıkan kalp hastalıkları da görülüyor. Bahar Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kösecik, romatizmal ateş hastalığının Türkiye'de hâlâ en sık görülen kalp hastalığı olduğunu kaydetti. Romatizmal ateş, kalp kapakçıklarının iltihaplanması ve şekillerinin bozulması sonucu oluşuyor. Romatizmal ateşin vücudun birçok bölümünü etkileyen iltihabi bir hastalık olduğunu belirten Kösecik, genellikle eklemlerde şişlik, ağrı veya cilt döküntüleri gibi belirtilerle ortaya çıkan bu hastalıktan kalbin değişik oranlarda etkilendiğini vurguladı. Kösecik, şunları söyledi:

"Romatizmal ateşin nedeni streptokoklar (boğaz bölgesine yerleşen bir bakteri) ile oluşan boğaz enfeksiyonudur. Boğaz enfeksiyonlarının çoğu romatizmal ateşe yol açmadan iyileşirken, az bir kısmında enfeksiyondan 2 ila 4 hafta sonra romatizmal ateş gelişir. Streptokoklar ile oluşan boğaz enfeksiyonları sık olarak 5-15 yaş arasında görülür. Streptokoklara bağlı boğaz enfeksiyonu uygun şekilde tedavi edilirse büyük ihtimalle iyileşir. Streptokoklara bağlı boğaz enfeksiyonunun sık görülen belirtileri ani başlayan ve özellikle yutkunma sırasında gerçekleşen boğaz ağrısı, ateş ve alt çene köşesinde veya boyun bölgesindeki bezelerde oluşan ağrılı şişliktir. Belirtiler bazı çocuklarda hafif olabilir. Çocuktaki boğaz enfeksiyonunun streptokoklara bağlı olduğundan emin olmak için çocuğun doktora götürülmesi ve boğaz kültürü gibi bazı tetkiklerin yaptırılması gerekir."

Hastalık öncesinde geçirilen streptokoklara bağlı boğaz enfeksiyonunun bulaşıcı olduğunu; ancak romatizmal ateş hastalığının bulaşıcı olmadığını belirten uzmanlar, bazı ailelerde streptokok enfeksiyonu sonrası romatizmal ateş gelişmesine eğilim olmasına karşın, hastalığın anne ve babadan doğacak çocuklara aktarılmadığını kaydediyor.

Ev ve yatak odası gibi kapalı ortamların fazla kişi ile paylaşılması streptokok enfeksiyonu bulaşıcılığını artırıyor. Hastalığı bir kez geçiren çocukta, daha sonra karşılaşacağı streptokok enfeksiyonlarında hastalığın tekrar gelişme ihtimali yüksek. Bu nedenle romatizmal ateş geçiren çocukların uzun süreli koruyucu antibiyotik tedavisi alması gerekiyor. Koruyucu antibiyotik, streptokoklara bağlı boğaz enfeksiyonunu ve dolayısı ile romatizmal ateş gelişimini engelleyebiliyor.

Dr. Kösecik, romatizmal ateş hastalığını kesin tedavi edecek bir ilaç bulunmadığını; ancak antibiyotik tedavisiyle streptokok enfeksiyonunun engellenebildiğini, dolayısıyla romatizmal ateş ataklarına engel olunabildiğini kaydediyor. Romatizmal ateş atağı genellikle birkaç hafta ile birkaç ayda düzeliyor; ancak kalp kapakçıklarında oluşan hasar ömür boyu kalabiliyor. Etkilenen kalpte zamanla düzelme olabileceği gibi kalıcı sekeller de olabiliyor.

Hastalık kalıcı kalp hasarına yol açtığında romatizmal kalp hastalığı olarak tanımlanıyor. Enfeksiyonların engellenmesi için dişlerin temiz tutulması, diş çürüklerinin tedavi edilmesi ve kanama oluşturabilecek diş tedavisi ve ameliyatlar öncesinde kana bakteri bulaşmasını engellemek için hastalara işlem öncesi koruyucu antibiyotik tedavisi verilmesi gerekiyor.
Kaynak:haber7
 
X