İlköğretim Yorum ve Soruları Çocukta özgüven eksikliği,birey ve duyu farkındalıkları

  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU3
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
E

EU3

Ziyaretçi
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU3
  • #1
Sizleri "Yaratıcı Drama" ile tanıştırmak istiyorum. Çünkü genel olarak yapılan bir hatadan hepimizin dönmesi ve çocuklarımızla ilgili hedeflerimize doğru kanallardan gitmeyi istiyorum.
Yaratıcı drama sanıldığı üzere bir "tiyatrocu yetiştirme eğitimi" değildir! Tiyatro, yetişkin bireylerle, belirli bir yazılı metin üzerinden tek tipe girilerek yapılan bir sanat dalıdır. Oysa yaratıcı drama, 5 yaşından itibaren yetişkin bireyler de dahil olmak üzere her yaş grubuna verilebilen bir "Kişisel Gelişim Eğitimi" dir. Yaratıcı drama çalışmaları esnasında çocuk tipten tipe girer. Ayrıca yaratıcı drama "psikodrama" da değildir. Psikodrama , bir doktor hasta ilişkisi içerisinde, var olan bir problem üzerine yapılan bir tedavi yöntemidir. Yaratıcı drama tamamen "sağlıklı" bireylerle yapılmaktadır ve bir doktor-hasta veya öğretmen-öğrenci ilişkisi içerisinde ilerlemez.

Yaratıcı Drama "ne değildir" i açıkladıktan sonra isterseniz bir de "nedir" e gelelim. Yaratıcı Drama içten dışa (interaktif) bir kişisel gelişim eğitimidir. Kısaca duyguyu düşünceye, düşünceyi de aksiyona geçirme süreci olarak da tanımlayabiliriz. Biz çocuk en iyi "oyun" ve "sanat" la eğitilir diyerek yola çıkarız. Bu felsefeden hareketle kurgu bazlı çalışmalarla çocuğumuzu eğitiriz. Eğitim sırasında başta tiyatro olmak üzere resim, müzik, dans gibi tüm ana sanat dallarından da faydalanırız. Bu süreçte herhangi bir sınav, kıyaslama, star olmak , başka bir çocuğun üzerine basıp öne geçmek gibi bir sistem içerisinde yer almaz. Sorgulanmaz. Her çocuk kendi kapasitesi kadar ilerleme sağlar. Yaratıcı Drama bir süreç eğitimidir. Özellikle , değişik yerlerde yaratıcı drama eğitimi alan çocuklarımız için belirtmek istediğim şey ise "her çocuğun kendi yaş grubu içerisinde eğitim alma zorunluluğu" dur. Çocuklar 5-6 , 7-9 , 10-12 , 13-15 , 15-17 ve 18+ olarak gruplandırılmalıdır. Türkiye de sadece bizim okulumuzda "müfredat programı dahilinde" yaratıcı drama eğitimi verilmektedir. 10 yıl önce başta Prof. Dr. İnci San olmak üzere ülkemizin önde gelen en iyi eğitimcileri, psikologları ve pedagogları bir araya gelerek her yaş grubuna uygun müfredat yazıldı.
Yaratıcı dramanın çok önemli hedefleri var. Çocuğun toplum önünde konuşma yetisinin , özgüvenin , birey farkındalığının , toplum içerisinde birey olma farkındalığının , duyu farkındalıklarının, sosyal ve ikili ilişkilerini yönetme becerisinin kazandırılması, veya geliştirilmesi bibim için %100 başarı sağlanan hedeflerdir. Bu eğitim sırasında eğitmenlerimiz 8 farklı yetkinlik ölçeriz.
Şimdi, size yaratıcı drama ile ilgili verebileceğim temel bilgiler bunlar. Daha fazlası için sorularınıza cevap verebilirim. Çok çok özel durumlar için 237 34 07 den de irtibat kurabiliriz. Sevgiler. Ebru- EKOL DRAMA SANAT EVİ
 
Son düzenleyen: Moderatör:
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU3
  • #5
merak ettim yaratıcı drama derken, mesela tiyatral olarak neler yapıyorsunuz çocuklarla, mesela 6-7 yaş grubu için neler yaparsınız
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU3
  • #6
Yukarıda da paylaştığım gibi, yaratıcı dramayı bir tiyatro eğitimi olarak asla algılamamak lazım. Bu eğitim yaşantısal öğrenme sürecidir. Tiyatroyu sadece bir enstruman olarak kullanıyoruz. Yani çocuk, genç veya yetişkin, müfredat dahilinde işlenen konu içerisinde algıladığını hayata geçirirken davranışsal olarak verdiği tepkileri bu yol ile ifade ediyor. Mesela, her hangi bir hikayenin başı verilir ve sonu istenir. Bu sonu da canlandırmaları istenir. Senaryo yazım atölyemiz var mesela. Çocuklarımız bir portreye bakıyorlar. O resimdeki adam neden üzgün olabilir, resmedildiğinde ne düşünüyor olabilir, resim bittikten sonra ne yapmış olabilir gibi sorular yöneltiliyor. Çocuklarımız buna dayanarak bir öykü yazıyor ve arkasından bunu senaryolaştırıyorlar. Sonra da sahneleniyor. Tüm bunlar kurgu bazlı çalışmalardır. 5 yaşından itibaren +18 yaşa kadar bu çalışmaları yapıyoruz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU3
  • #7
anladım teşekkür ederim
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…