İlköğretim Yorum ve Soruları Çocukların İnternette Elbise Giydirme Oyunu, Pahalıya Mal Oluyor!!!

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.838
898
İlköğretim çağındaki çocuklar internette oynadıkları alışveriş oyunlarıyla dolandırılıyor. Yerli ve yabancı kaynaklı birçok çocuk oyun sitesi, oluşturdukları karakterlere ünlülere ait isimler vererek çocukların ilgisini çekmeyi başarıyor. Her şeyin bir oyundan ibaret olduğunu düşünen çocuklar, seçtikleri ünlü oyun karakterleriyle yaptıkları sanal alışverişlerde harcadıkları paraların bedeli ‘zong-stardoll’ adı altında ailelere fatura ediliyor.

Çocuklarının internetten yaptığı alışverişten haberdar edilmeyen aileler, GSM şirketlerinden gelen faturalarla durumu ancak fark ediyor. Pek çok aileyi tedirgin eden bu siteler arasında, dünyanın 28 ülkesinde faaliyet gösteren ve çocuklar arsında 2.5 milyon üyeye sahip arkadaşlık ve çocuk oyun sitesinin de bulunması çocuklara yönelik tehdidin boyutunun nedenli büyük olduğunu gözler önüne seriyor.

Özellikle kız çocuklarına yönelik, kızlar için giydirmece oyunları hazırlayan siteler, ailelerinden habersiz kendilerine üye olan çocuklar üzerinden büyük vurgun sağlıyor. Söz konusu birçok sitenin giriş sayfasında büyük puntolarla oyunların “bedava” yazmasına karşılık, oynanan oyunlar için para talep edilmesi ailelerin tepkisini çekiyor. Üyelik için belirli bir yaş sınırlandırması koymayan siteler, yeni doğmuş bir bebeğin dahi kaydına olanak sağlıyor.

İlkokul 4’üncü sınıfa giden kızının kendinden habersiz bir oyun sitesine üye olduğunu belirten Hüseyin Kılınç isimli vatandaş, site tarafından mağdur edildiğini dile getiriyor. Ay sonu cep telefonu faturasına yansıtılan 200 lira ile kızının siteye üye olduğunu öğrenen Kılınç, sitenin gerekli bilgilendirmeyi yapmadan ücret talebinde bulunduğunu öne sürüyor.

Siteler, öncelikle oyun sitesini ziyaret eden çocuktan doğum tarihini girip, takma isim belirlemesini ve üyelik koşullarını kabul etmesini istiyor. Üyelik işlemlerinin tamamlanmasının ardından oyuna dahil olan çocuğun ünlülere ait karakterlerden birini belirlemesi ve elbise giydirmesi isteniyor. Üyelere siteye ilk girişte sanal para hediyesi verilerek, seçilen karaktere elbise ve aksesuar almasını sağlanıyor. Verilen hediye paraların bitmesinin ardından yarım kalan giydirme oyununu tamamlamak isteyen çocuklar, site tarafından gerçek TL karşılığında sanal para satın alınabilen sayfaya otomatik olarak yönlendiriliyor. Açılan sayfada ise çocukların önüne 4 TL’den, 70 liraya kadar çeşitli seçenekler sunuluyor. Seçeneklerden birini tercih eden çocuklar, anne ve babalarının cep telefonuna gelen mesajı ebeveynlerinden habersiz onaylıyor. Bu yolla çocuklar tarafından internette sanal olarak ünlülere giydirilen elbiseler, daha sonra sanallıktan çıkarak, GSM hattı kullanıcısı ailelere gerçek elbise değerinden yansıtılıyor.

MAĞDUR OLAN AİLELER DURUMA TEPKİLİ

Oyunun sanal, ödenen paranın gerçek olduğunu savunan aileler ise internet siteleriyle ilgili yasal düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi gerektiği kanaatinde. Çocuk oyun siteleri tarafından kullanılan yöntemin sanal dolandırıcılık olduğunu iddia eden aileler, bu durumdan mağdur olduklarını dile getiriyor. İlkokul 4’üncü sınıfa giden kızının kendinden habersiz bir oyun sitesine üye olduğunu belirten Hüseyin Kılınç, site tarafından mağdur edildiğini belirtti. Ay sonu cep telefonu faturasına yansıtılan 200 TL ile kızının siteye üye olduğunu öğrenen Kılınç, sitenin gerekli bilgilendirmeyi yapmadan ücret talebinde bulunduğunu öne sürdü. Olayın kendi kontrolleri dışında geliştiğini aktaran Kılınç, "Cep telefonuma oyun sitesinden bir mesaj gönderilmiş. Kızım da bu mesajı benden gizli olarak onaylamış. Bizim bu durumdan sonradan haberimiz oldu. Site bizden para talebinde bulundu. Bende internet sitesinde ki irtibat telefon numarasını arayarak, fatura bedelini hangi hizmete karşılık aldıklarını sordum. Bir cevap alamadım. Bu durumu ilk olarak, Bimer’e ihbar ettim. Kanun gereği oyunları bedava olarak lanse eden site, verilmeyen hizmetin karşılığını benim faturama gerçek para olarak yansıttı. Site aleyhine, ödediğim faturanın iadesi için Tüketici Hakem Heyetine ve Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulunacağım." diye konuştu.

Uzmanlar ise çocukların benzer tuzaklara düşmemeleri için ailelere önemli uyarılarda bulunuyor. Anne ve babaların çocukların İnternette ziyaret ettiği siteleri kontrol etmeleri gerektiğine vurgu yapan uzmanlar, özellikle evde güvenli internet kullanılması gerektiğinin altını çiziyor.

CİHAN
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…