Çocuk Hastalıkları Çocuklarda Kabızlık

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

NILBERA

SeVGi KeLeBeĞi
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
6.086
96
38
Çocuklarda Kabızlık


Çocuklarda kabızlık pek çok sendrom ile birlikte bulunursa da, en çok diyette az su bulunması, posalı gıdaların yetesiz alınımı, çocuğun gündelik alışkanlıklarının bozulması yada çocuğun kakasını tutmasına neden olan makattaki ağrılı fissürler nedeniyle ortaya çıkar.

Ne Yapmalı :
- 2 yaşından küçük çocuklarda sert kakayı yapabilmesi için yardım
- Gliserin fitili
- Yağlanmış rectal derece yada parmak ile uyarma
- Hacmi arttırmak ve kakayı yumuşatmak:
- ıçilen su miktarını arttırmak
- Diyetine doğal yağ içeren besinler eklemek. (örneğin: kuru erik hoşafı, zeytin yağı, domates ve domates suyu
- Posalı Gıdalar , kepekli ve taneli gıdaların diyete eklenmesi, ( örneğin: meyveler, yeşil sebzeler)

Anal Fissürü olan çocuklarda :
- Gliserin fitili kullanabilir.( sadece 1 tane)
- Yukarıda anlatılan yöntemlerle kaka yumuşatılmalıdır.
- Küçük çocuklarda günde üç kere oturma banyosu.

Herhangi başka bir rahatsızlığı olmayıp sadece kabızlık sorunu olan çocuklarda : Yemeklerden sonra veya başka bir zamanda, fakat her gün aynı saatte, çocuk kaka yapsada yapmasa da lazımlığa veya tuvalete oturtturularak barsağa hareket düzeni kazandırmak oldukça iyi sonuçlar vermektedir.

alıntıdır
 
Son düzenleme:
Bebeklerde Gaz Sancıları



Gaz sancıları olmasaydı; bebekleri büyütmek, sanırım, çok daha kolay ve keyif verici olurdu. Saatlerce süren, bitip bitip tekrar başlayan, yırtınırcasına ağlayan bebeklerin bu durumuna dayanabilmek, hele hele gencecik, deneyimsiz bir anne için çok zor olsa gerektir. Ancak annelerin unutmaması gereken bir nokta da; bugüne kadar gaz sancısı nedeniyle zarar görmüş bir bebeğin görülmemiş olmasıdır. Burada hemen söylemem gerekir ki; bebeklik dönemindeki ağlamaların hepsinin nedeni de gaz sancıları değildir.

Bunlar
• Açlık
• Diş çıkarma
• Kulak ağrısı
• ıshal
• Başka sebeplerle oluşan barsak spazmları
• ıdrar yolu enfeksiyonları
• Popo (anüs) çevresindeki yara ve çatlaklar
• Pişik
• Pamukçuk
• Gizli veya belirgin fıtıklar
• Ağız ve dişeti sorunları
• Vücudun herhangi bir yerindeki kırıklar
• Bazı sinirsel hastalıklara eşlik eden ağlama tipleri...
Bunları ayırt etmek için mutlaka çocuk hekiminize danışmanız gereklidir.

Gaz sancıları; zarar verici olmayan, belli bir süre ile sınırlı fizyolojik bir olay olduğuna göre belirgin bir tedavisinin olması da beklenemez. Bu durumda kesin tedavi etmekten çok gazı azaltıcı bir takım önlemler ve davranış biçimleri içine girmemiz gerekmektedir:

Öncelikle bebeğin gaz sancısı dışındaki herhangi bir sebepten dolayı ağlamadığını tespit etmemiz gereklidir. En çok karıştığı durum olan AÇLIK'tan ağlayıp ağlamadığını saptamak kolaydır. Anne sütünü verdiğinizde susuyorsa sebep açlıktır. Yok eğer susmuyorsa her ağladığında inatla anne sütü veya mama veriliyorsa, sırf bu yüzden gaz sancısı daha da artabilir. Sık sık ve düzensiz beslenen çocukların gaz sancıları daha da artabilir. Hele hele erken dönemde başlanan ek gıdalar bu tabloyu iyice dramatikleştirir.

Bebeklere şekerli su verilmesi, emziklerin bala veya pekmeze batırılarak verilmesi, çok erken aylarda nişastalı gıdalara başlanması, meyva ve meyva sularının gereğinden çok verilmesi veya meyvaların olgunlaşmamış olması da gazı artırır.

Gereğinden fazla su içirilen veya tam tersi yeterince su verilmeyen bebeklerde de gaz fazla olur.

Uzun süre açıkta kalan yiyecekler (özellikle süt ve sütlü yiyecekler), iyi temizlenmemiş şişe-kaşık ve emzikler, uzun süre kapağı kapatılmamış şuruplar (vitaminler, antibiyotikler, ateş düşürücü-ağrı kesiciler) de basit mikrobik kirlenmeler nedeniyle gaz yapabilirler.

Altının uzun süre ıslak bırakılması, bulunduğu ortamın aşırı sıcak veya soğuk olması, uzun süre aynı konumda yatırılması da gazı artırabilir.

Bebeğin kundaklanması, hareket kaabiliyetini sınırlayan kuşaklarla sarılması da gazı artırabilir.

Annenin beslenmesinin gaz oluşumundaki rolü sanıldığı kadar belirgin değildir.

Anne ve babanın sakin, hoşgörülü ve sevecen olması çok önemlidir.

GAZLI BEBEKTE NELER YAPILABıLıR?

• Anne ve babanın sakin olması, bebeğe şefkatle ve güvenle yaklaşması

• Aşırı sıcak veya soğuk ortam oluşturulmamalı,

• Dar ve sıkıcı veya üst üste giysiler giydirilmemeli,

• Besinler hazırlanırken hijyen (temizlik) kurallarına uyulmalı,

• Bebekler hep aynı pozisyonda yatırılmamalı, yan olarak veya karın üstü yatırılmalı
(karın üstü yatırılırken bir kişinin bebeğin yanından ayrılmaması gerekiyor),

• Karnına ve ayaklarına ılık bezler konulmalı,

• Her beslenmeden sonra en az yarım saat ve en az iki kere "Gark" edene kadar gazı
çıkartılmalı,

• Bebeğe okşayarak ve severek güzel sözler söylenmeli,

• Sinirsiz olduğu bir zamanda bebeğe uygun masaj yapılmalı,

• Gereğinden fazla emdirilmemeli, gereksiz yere ek besinler verilmemeli,

• Rezene çayı ve anason verilebilir.

• Doktorunuza görünmeli ve onun önerilerine uymalısınız.

alıntıdır
 
Son düzenleme:
Merhaba ben cankuşummm...Benimde iki yaşında bir oğlum var.
Yaklaşık iki aydır kabızlık sorunumuz var.. Önce tuvaletten korktu yapmadı,
alıştı sonra, şimdi de poposunu göstererek acıyor, acıyor diyerek yapmıyor.
Bu ara en erken üç günde bir yapıyor..Ne yapmam lazım...Yukarıdaki yazınızda, Anal fissürü diye bir rahatsızlıktan bahsetmişsiniz. Acaba benim oğlum un da böyle bir rahatsızlığımı var. Bana biraz bilgi vermeni rica edecektim.. Şimdiden teşekkür ederim Nilbera cım.
 
Kabızlık
Çocuklarda kabızlık, gaita sıklığından çok gaitanın sertliği veya yapmadaki zorlukla tanımlanır. Çünkü gaita sıklığı çocuktan çocuğa ve bebeklik, çocukluk döneminin belli zamanlarında farklı olabilmektedir. Bebekler, özellikle anne sütüyle beslenenler, her gün çok sayıda bez kirletirler. Bebek büyüdükçe sayı azalacak, 2 yaşında ortalama günde 2, 4 yaşında ortalama günde 1 kaka yapacaktır. Eğer, alışılmış sıklıkta kaka yapmıyor ve kakası sert, kuruysa, yaparken zorlanıp canı yanıyorsa kabız olduğundan söz edebiliriz.

Kabızlığın Nedenleri :
Beslenme : Anne sütünden ek gıdalara geçiş veya yeni bir mamaya başlama kabızlığa sebep olabilir. Daha büyük çocuklar ise, genellikle tercih ettikleri gıdalar lifden fakir, barsakta posa bırakmayan gıdalar olduğu ve yeterince su içmedikleri için kabız olurlar. Ayrıca inek sütü ve süt ürünleri bazı çocuklara kabızlığa neden olmaktadır.

Erken Tuvalet Eğitimi : Çocuk henüz hazır olmadığı bir dönemde tuvalet eğitimine zorlanırsa, protesto edip kakasını tutmaya başlayabilir.

Tuvalet İhtiyacını Erteleme : Eğer çocuğunuz, oyunu veya seyrettiği çizgi filmi bırakıp tuvalete gitmiyor, ihtiyacını erteliyorsa, bu durum kabızlığa sebep olacaktır.

Hastalıklar : Bazı barsak hastalıkları, tiroid bezinin az çalışması ( hipotiroidi), gıda allerjileri kabızlığa yol açabilir.

İlaçlar : Kullandığı bazı ilaçlar kabızlığa neden olabilir.

Kabızlığa Yaklaşım :
Kabız olan çocuk, gaita yaparken çok zorlanıp canı yandığı için bundan kaçınmaya başlar. Böylece de, gaita giderek sertleşir, bir sonraki seferde canı daha çok yanar. Hatta bazen makatta çatlaklar oluşup kanamaya neden olabilir. Böylece, bir kısır döngü başlar. Çocuğu rahatlatmak için bu kısır döngüyü kırmak gereklidir. İlk adım olarak beslenme düzenini değiştirmek uygundur. Bol sebze, meyve, posalı gıdalar yedirmek, beyaz un mamülleri, muz, pilav, patates, süt ürünlerini azaltmak, bol su içmesini sağlamak yararlı olacaktır. Tuvalet ihtiyacını ertelemeden, hergün belli bir saatte ( özellikle kahvaltı, yemek sonrası) tuvalete oturmasını sağlamak alışkanlık kazanmasını sağlayacaktır. Bu önlemlerle sonuç alınamıyorsa, doktorunuz bazı ilaçlar da önerebilir.

alıntıdır
 
Teşekkürler ablası. Bizim kız da çok kabız olurdu. Hatta kan bile geliyordu ama şimdi iyi maşallah. Bol bol meyve yerse sorun olmuyor.
 
Bebek Geldi
Dünyanın en güzel varlığı artık sizinle. Onun sağlığı, bakımı, mutluluğu sizin için her şeyin üstünde. Sitemizde yer alan bilgilerle bunu başarmanız hiç de zor olmayacak. Bebeğiniz, bebek.com ve siz harika bir üçlü olacaksınız.



Bebeklerde ve çocuklarda kabızlık


Kabızlık sorunu bebeklik çağında sık rastlanan durumlardan biri. International Hospital İstanbul Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Cüneydi “Kabızlıkta en önemli durum yemek düzenidir. Çocuğun lifli gıdalar alması, bol sıvı tüketmesi, düzenli dışkılama amaçlı tuvalete gitmesini sağlamak alınacak önlemlerdir.” diyor.

Bebekler neden kabız olur?
Dr. Şeyma Cüneydi: Bebeklerde kabızlık nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
• Nedeni bilinmeyen / fonksiyonel kabızlık,
• İlaç etkileri,
• Gastrointestinal sistemin yapısal bozuklukları,
• Kollajen doku ve kas hastalıkları,
• Ganglion hücre Anomalileri,
• Nöral tüp defektleri,
• Metabolik/ endokrin bozuklukları,
• Nörojenik / psikiyatrik bozukluklar

Anne, bebeği için neler yapabilir?
Dr. Şeyma Cüneydi: Anne sütü veriliyorsa annenin diyetinde kabızlığı önleyici besinlere öncelik verilmesi, annenin bebeğe ıkınmada çeşitli masaj teknikleri ile yardımcı olması, aldığı sıvı miktarını arttırması gerekiyor. Çocuk formül mama alıyorsa kabızlığı önleyici mamalar seçilebileceği gibi mamaya fantomalt da eklenebilir (günde 2-3 kez). Ek besin alan çocuklarda diyetin sebze, meyve, kepekli ekmek, yulaf, mısır gibi artık bırakan lifli yiyeceklerden zengin almasına dikkat edilmelidir.

Kabızlık vücuttaki başka hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir mi?
Dr. Şeyma Cüneydi: Evet daha önce sıralanan nedenler arasında gastrointestinal sistem dışı hastalıkların da kabızlığa neden olabileceği vurgulanmıştır. Bunlardan biri Hipotiroidi dediğimiz tiroid hormonunun az salgılanmasıdır.

Bu durumda yemek düzeni ne kadar önemlidir? Doğru yemek düzeni nasıl olmalıdır?
Dr. Şeyma Cüneydi: Kabızlıkta en önemli durum yemek düzenidir. Çocuğun lifli gıdalar alması, bol sıvı tüketmesi, düzenli dışkılama amaçlı tuvalete gitmesini sağlamak alınacak önlemlerdir.

Hangi durumda doktora başvurulmalıdır?
Dr. Şeyma Cüneydi: Çocuk sürekli ağrılı, katı, çapı geniş ve arada kanlı dışkılıyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekiyor.

Fonksiyonel kabızlık nedir? Neden fizik tedavi gerektirir?
Dr. Şeyma Cüneydi: Fonksiyonel kabızlık otonom sinir sisteminin yetersiz işlevi sonucu bağırsak hareketlerinin seyrek ve güçsüz olması ve buna bağlı geçiş yavaşlamasıdır. Anal darlık varsa buji uygulaması yapılmalıdır.

Yumuşatıcı bitkiler çözüm müdür?
Dr. Şeyma Cüneydi: Evet, yumuşatıcı bitki çayları çözüm olabilir. Ama olamadığı durumlar da vardır.

Kabızlık, diyet gerektiren bir hastalık mıdır?
Dr. Şeyma Cüneydi: Evet, kabızlığı önleyici besinlerin uygulandığı bir tür diyet çözümlerden biridir.

Hareketsizlik hastalığın başlaması için önemli bir etken midir?
Dr. Şeyma Cüneydi: Hareketsizlik kabızlığı başlatabilir.

Ameliyat edilmesi gereken boyutlara nasıl ulaşılır?
Dr. Şeyma Cüneydi: Dışkının uzun süre barsakta kalması megakolon denen duruma neden olur (kalın barsağın aşırı genişlemesi). Bu durumlarda ameliyat düşünülür.

Bebeklerde fitil ne kadar etkili olur?
Dr. Şeyma Cüneydi: Kronik kabızlık değilse ancak fitil uygulaması yapılabilir. Ancak kabızlık kronik ise çözüm olarak öncelikle başka önlemler alınmalıdır.

Uzun süren kabızlıkta hastalığın nedenini öğrenmek için hangi testler yapılır?
Dr. Şeyma Cüneydi: Baryumlu barsak grafileri, Hirschsprung düşünülüyorsa Rectum Biyopsisi yapılabilir.

Annelerimize tavsiyeleriniz nelerdir?
Dr. Şeyma Cüneydi: Annenin çocuğu dışkılama alışkanlığını büyüdüğünde bile takip etmesi, diyetini düzenlemesi gerekmektedir. Çok erken fark edilen kabızlıkların tedavisi geç fark edilenlere göre çok kolaydır. Ayrıca kabızlığa neden olan durumların yakından gözlenmesi ve bu konuda doktorun bilgilendirilmesi de tedavinin önemli bir parçasıdır.



alıntıdır
 
Kabızlık İçin Evde Bakım Önerileri

1. 1 Yaşından Küçük Bebeklere Uygulanması Gereken Diyet:
- Yalnızca anne sütü ile ya da formülle beslenen 4 aylıktan büyük bebeklerin diyetine günde 30 mL x yaş (ay cinsinden; örneğin 4 aylık bir çocuk için 120 mL) meyve suyu ekleyin. Üzüm, armut veya kuru erik suları her yaş için uygundur.
- 4 aylıktan büyük bebeklerin diyetine günde iki kez bol miktarda lif içeren bebek mamaları da ilave edin (bezelye, fasulye, kayısı, kuru erik, şeftali, armut, erik, kayısı, ıspanak).

2. 1 Yaş Üstü Çocuklara Uygulanması Gereken Diyet:
- Meyve sularını arttırın (elma, armut, kiraz, üzüm, kuru erik) (not: turunçgillerden elde edilen meyve suları bu durumda faydalı değildir).
- Çocuğunuza bol miktarda lif içeren meyve ve sebzeler verin (bezelye, fasulye, brokoli, muz, kayısı, şeftali, armut, incir, kuru erik, hurma).
- Tüm taneli tahıllardan yapılan yiyecekleri arttırın (kepekli gevrekler, kepekli krakerler, yulaf ezmesi, esmer pirinç, kepekli ekmek; çocuk 4 yaşından büyükse patlamış mısır verilebilir).
- Kabızlığa neden olan yiyecekleri azaltın (süt, dondurma, peynir, yoğurt ya da pişmiş havuç).

3. Tuvalet Eğitimini Durdurun:

-Geçici olarak çocuğunuzun altını bezleyin.
- Çocuğunuza kakasını yaparken poposunun acımayacağı konusunda güven verin.
- Kakasını yaptığında onu kutlayın. Kakasını tutması, oturağa oturmak istememesi ya da eğitime direnç göstermesi durumunda baskı yapmaktan, ceza vermekten ya da fiziksel zorlama yapmaktan kaçının.

4. Tuvalete Oturma (eğer çocuk tuvalet eğitimi aldıysa):
Yemeklerden, özellikle de kahvaltıdan sonra 10 dakika boyunca tuvalete oturtarak düzenli bir tuvalet alışkanlığı oluşturun.

5. Aşağıdaki Durum(lar)da Doktorunuza Başvurun:
- Kabızlığa yol açmayan bir diyet 1 haftadan daha uzun bir süre uygulandıktan sonra takip eden iki dışkı yapma arasında geçen süre 3 günden uzunsa
- Çocuğunuzun durumu kötüleşirse ya da doktorunuza başvurmanızı gerektiren bulgulardan biri ortaya çıkarsa ....

alıntıdır
 
zinco diye bi bitkisel damla var kabızlık için anında kesiyo şiddetle tavsiye ederim.2gunluk bi çocukta bile yegenim kullandı henuz 1 gunlukken simdi çok rahat..fiyatı 10ytl
 
oğlumdada var 2-3 gündür kabızlık.kaksını yaparken ağlıyor.yapıyor ama çok canı yanıyor belli.zincoyu soracağım.inşallah iyi gelir.ben zeytinyağı içiyorum.1-2 tatlı kaşığı.rahat yapsın diye ama henzü fayda etmedi
 
ıÇıNDEKıLER:
Demineralize su, badem yağı, gliserin, anason yağı, rezene yağı, doğala özdeş portakal aroması, koruyucu (butil hidroksi toluen), çinko klorür.
1 damla (0,04 ml); 0.50 mg rezene yağı, 3.00 mg anason yağı, 11.00 mg badem yağı,
0.0033 mg elementel çinko içerir.

ÖNERıLEN KULLANIM YERı:
ıçerdiği rezenenin bebeklerde ve küçük çocuklarda gaz giderici ve iştah artırıcı etkileri vardır. Anason iştah açar, hazmı kolaylaştırır, barsak gazlarının oluşmasını önler ve sakinleştirici etki gösterir. Badem yağının kabızlık giderici etkisi vardır. Çinko çocuklarda iştah açar, sağlıklı büyüme ve gelişmeye yardımcı olur. Vitamini C bağışıklık sistemini güçlendirir.

UYARILAR / ÖNLEMLER:
Bilinen bir yan etkisi yoktur. Diğer ilaçlarla ve maddelerle bilinen bir etkileşimi yoktur.

KULLANIM ŞEKLı VE DOZU:
Kullanmadan önce şişeyi çalkalayınız. Günde 3 defa 4 damla bebeklerin her çeşit yiyeceğine karıştırılarak kullanılabilir.


alıntıdır
 
Son düzenleme:
arkadaşlar 3 yasında bır kızım var ve kabızlık sıkıntısı var...ne yemek yıyor ne ılac alıyor kesınlıkle agzına bır lokma bırsey almıyor cıldırmak üzereyimsenağlama
 
arkadaşlar 3 yasında bır kızım var ve kabızlık sıkıntısı var...ne yemek yıyor ne ılac alıyor kesınlıkle agzına bır lokma bırsey almıyor cıldırmak üzereyimsenağlama
aynı sorun bizdede var,kabızlık iştahsızlığa yol açıyor ve dolayısıyla zayıflamaya ((
 
Arakadaşlar tum yazılanlara ılave .. benım deoglum 3 gunde bır cıkardı ve o kadar zorlanırdı kı ben elımle poposundkaı kakaları cıakrmak zorunda bılekalırdım
cok sıkısınca osmalark dıye bır suurp ıcırdım
ama ılacal fazla devam etmek ıstemedım
sımdı alıskanlık edındırdım okula da basladı okula gıtmeden once kaksı olmasa da tuvalete oturtuyorum
ılk zamanlar yapamadı ama sımdı hergun aynı saat de yapıyor cok rahatladık vallaa
mutlaka deneyınız derım
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…