Çocuk Hastalıkları Çocuklarda Göz Sağlığı Hakkında Herşey

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

petek118

Guru
Kayıtlı Üye
13 Ağustos 2010
2.319
221
52
Çocuklarda göz sağlığına dikkat!
VKV Amerikan Hastanesi, Oftalmoloji (Göz Hastalıkları) Bölümü’nden Prof. Dr. E. Cumhur Şener “Bebekler ve çocuklarda göz sağlığı ve dikkat edilmesi gereken noktalar” konusunda ebeveynlere önemli bilgiler aktardı.
Prematüre bebeklere, doğumu takiben 4 - 6 hafta içinde göz muayenesi gereklidir.

Anne ve babaların çocuklarkonusunda dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biride göz sağlığı. Erken yaşta önlem almamak gelecekte önemli göz hastalıklarına sebep olabiliyor. VKV Amerikan Hastanesi, Oftalmoloji (Göz Hastalıkları) Bölümü’nden Prof. Dr. E. Cumhur Şener “Bebekler ve çocuklarda göz sağlığı ve dikkat edilmesi gereken noktalar” konusunda ebeveynlere önemli bilgiler aktardı.


Bebeklerde, yenidoğan döneminin prematüre ve prematüre olmayan bebekler olarak iki bölümde incelenmesinde fayda var. Erken doğan, 32 haftadan daha önce doğan ve veya 1500 gramın altında doğum ağırlığı olan prematüre bebeklerin prematüre retinopatisi veya kısaca rop olarak adlandırılan olası sorun nedeniyle doğumu takiben 4-6 hafta içinde göz doktoru tarafından muayene edilmesi gerekir. Rop sorunu yaşamasa bile prematüre bebeklerin normal doğan çocuklara göre görme tembelliği, büyük kırma kusur veya şaşılık yaşama riski çok daha fazla olup düzenli aralıklarla bu risk faktörleri nedeniyle kontrol edilmeleri gerekir. Yenidoğan döneminde en sık yaşanan göz problemleri arasında göz çapaklanması ve göz kayması vardır. Bunun dışında bir erişkinde görülebilecek her türlü göz hastalığına yenidoğan döneminde de rastlanabilir.

Göz kapakları ve çevresi içilebilecek nitelikte olan temiz su ile temizlenebilir

Bebekler doğdukları anda gözle görülebilir yapısal anormallik için incelenmeli, ayrıca ilk 3-6 haftada kırmızı yansıma testi ile optik ortam bulanıklığına yol açabilecek katarakt gibi patolojiler ekarte edilmelidir. Kırmızı yansıma testine ilave olarak şaşılık incelemesi aşı dönemlerinde tekrarlanmalıdır. Bu düzenli incelemeler sayesinde çocukta kalıcı bir görme bozukluğu gelişmesi önlenebilir. Her şeyde olduğu gibi çocukluk çağı göz sorunlarında erken tanı ve tedavinin önemi tartışılamayacak kadar büyüktür. Göz kapakları ve çevresi içilebilecek nitelikte olan temiz su ile temizlenebilir. Göz kapaklarının arkasında korunmakta olan göz küresine dokunulmamalıdır.

Çocuklar en geç 4-6 yaş döneminde göz muayenesinden geçmelidir

Yenidoğanve aşı dönemlerinde kırmızı yansıma testinin yapılması, çocuğun her iki gözüyle görebildiğinin test edilmesi önemlidir. Ailede ciddi bir göz hastalığı, göz tembelliği veya şaşılık varsa çocuk mutlaka bir göz hekiminin takibi altında olmalıdır. Her çocuk en geç 4-6 yaş döneminde göz hekimi tarafından göz muayenesinden geçmelidir.

Çocuk gözlük çerçevelerinin esneyebilen sağlam malzemelerden olması önemlidir.

Okul çağında ise en sık kırma kusurları görülür. Bu durum düzeltilmediği takdirde okul ve sosyal yaşantısında problem yapabilir. Çocuklarda gözlük çerçevesi tüm görme alanını kapsayacak şekilde kaş hizasından elmacık kemiğine kadar uzanmalı ve mümkünse yuvarlak hatlı olmalıdır. Ayrıca Oyunve ev kazaları da göz önüne alınarak esneyebilen sağlam malzemeler seçilmesi faydalı olacaktır. Gözlük camları organik malzemeden üretilmekle birlikte özellikle kontakt darbenin olası olduğu sporkarşılaşmaları için kırılmayan lensler seçilmesinde fayda vardır.(milliyet)
 
Çocuklarda göz tembelliği ihmale gelmiyor
”Aileler tembellik yapmasın çocuklarını mutlaka göz taramasına götürsün
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Durmuş, ailelerin ileride göz tembelliğinin tedavisinin olmadığını bilerek, çocuklarını mutlaka göz taramasından geçirmeleri gerektiğini belirtti.

Durmuş, bebeklerin doğduklarında belirli oranlarda görebildiklerini, gözlerini kullandıkça görme potansiyellerinin arttığını, 9 yaşına kadar görme sisteminin tam olarak geliştiğini ve daha sonra çok belirgin bir değişikliğin olmadığını söyledi.

Göz tembelliğinin çocuklar için çok önemli bir rahatsızlık olduğunu vurgulayan Durmuş, ”Gözle görülür cihazlarla tespiti mümkün olmayan, hastaya bakıldığında her şeyi normal olarak görülen bir rahatsızlık. Hiçbir kusur fark
edemezsiniz. İnsanların bunu anlaması çok zor. Bir göz sağlıklı olunca çocuk o gözle normal görüyor ve ailede hiçbir şey fark edemeyebiliyor. İleri yaşlarda yapılabilecek çok fazla bir şey olmuyor. Ancak çocukluk döneminde tedavi edilebiliyor” dedi.

Göz tembelliğinde en çok uygulanan yöntemin iyi gözü kapatıp diğer gözü görmeye zorlamak olduğunu kaydeden Durmuş, ”Genelde çocuklar bunu reddediyor. İyi gözün kapatılması çocuğu kötü bir görmeye mahkum ediyor. Bu da çocuğu rahatsız ediyor ve kapamayı koparıp atabiliyor. Sabırlı olmak gerekiyor. Aile işin önemini kavramalı. Aileler ileride göz tembelliğinin tedavisinin olmadığını bilerek hareket etmeli. Çocukluk çağında dikkatli ve titizlikle tedavi etmek gerekiyor” diye konuştu.

Ailenin çocuğun geleceğini düşünerek hareket etmesini isteyen Durmuş, ”Aile çocuğa yaptıramayacağı yönünde şikayetçi oluyor. Ancak 15-16 yaşına gelince ortada sağlam gibi görünen tembel bir göz oluyor ve geri dönüş olmuyor. 16 yaşından sonra kapatsanız az miktarda sonuç alınabiliyor. Ancak 5-6 yaşındaki çocukta alınacak sonuç gibi olmuyor. Aile çocuğunu bu bilinçle çalıştırmalı” dedi.

”Çocuklara resim çizdirin, boyama yaptırın”
Ailelerin güçlük yaşadıkları çocuklarında kapamayı gündelik aktvitelerle yaptırdığını belirten Durmuş, şunları söyledi:

”Normal aktivitelerin kapamaya elbette katkısı olur. Ancak gözün aktif kullanılması çok daha önemli. Çocuğun yaşına göre boyama yapması, resim çizmesi, okuma yazması çok önemli. Yoksa uzaktan oturup televizyon seyretmek çok faydalı değil. Ama hiç yoktan iyidir. Sağlıklı gözün kapatılarak tembel gözün çalışmaya zorlanmasında çocuğu zorlayamıyor ve ikna edemiyorsak faydası olur ancak bizzat aktif çalışma daha hızlı bir düzelme sağlar.”

Çocukların okul çağına kadar sağlıklı görünse bile üç dönem göz muayenesine götürülmesi gerektiğini vurgulayan Durmuş, şunları kaydetti:”Çocukların yeni doğan dönemde, 3 yaşında ve okul öncesi 6 yaş grubunda her şey sağlam görünse bile göz taramasından geçirilmesini öneriyoruz. Aileler tembellik yapmasın çocuklarını mutlaka göz taramasına götürsün. Göz tembelliği ailenin ilgisi ve sabrıyla, başarılı bir şekilde çözülebilir. Yaşamları boyunca göz tembelliği nedeniyle çocuklarının yaşayacağı sıkıntıları düşünerek sabırlı davransınlar. Yapılacak taramalarla bir çok problemin önceden önüne geçilebileceğini bilsinler.”

 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…