İŞTAHSIZ ÇOCUK TANIMI DOĞRU MUDUR ?
Yemek ile ilgili sorunu olan çocuk genellikle “iştahsız çocuk” olarak isimlendirilmekle birlikte bu tanım bütün sorunları kapsamaz. İştahlı ancak hep aynı çeşit yiyecekler yiyen ya da sadece oyunla, televizyon karşısında yemek yiyen çocukta da beslenme ile ilgili sorun vardır. Bu nedenle “beslenme sorunu olan çocuk” tanımı daha doğrudur.
BESLENMEK, YEMEK YEMEKTEN FARKLIDIR
Yemek yemek sadece kişiyi ilgilendirir. Oysa beslenmede çocuk ve onun bakımını üstlenen kişi arasında (anne-baba, bakıcı, aile büyükleri..) karşılıklı bir iletişim vardır. Çocuk beslenme zamanında konuşmayı, sosyal olmayı, motor becerilerini de geliştirir. Çocuğun büyüme ve gelişme evrelerine göre beslenmesi de farklıdır. Bu süreçte yaşanan her türlü sorun çocuğun beslenmesini etkileyebilir.
BESLENME SORUNLARI SIK MIDIR ?
Fiziksel olarak normal olan çocukların anne-babalarının yaklaşık %50’ si çocuklarının iştahsız olduğundan yakınır. Çocukların %20-30’unda beslenme sorunları görülmekle birlikte %1-2’sinde ciddi sorun vardır.
ÇOCUĞUNUZDA BESLENME SORUNU OLABİLİR Mİ ?
1. Yiyecekleri yutamama, gelişmesinde (zeka ve/veya motor becerilerinde) gerilik, ishal, dışkıda kan, sık enfeksiyonlar, gıda allerjisi gibi sorunları varsa
2. Boyu ve kilosu standartların altındaysa
3. “Yiyeceklere karşı ilgili değil, masaya oturtup yedirmekte zorluk çekiyorum, çok az yiyerek doyuyor, yemek sırasında sürekli başka şeylerle ilgileniyor” diyorsanız
4. Belli yiyecekleri yemek istiyor, daha tadına bile bakmadan bazı yiyecekleri reddediyor ve yeni bir gıda denemek istemiyorsa
5. Çok içine kapanık, yiyeceklerle hiç ilgilenmiyor, oyun bile oynamak istemiyorsa
6. Kaşık görür görmez kafasını çeviriyor, hatta ağlıyor. Önceden daha iyi yerken şimdi yemek yemeyi reddediyorsa
Yukarıda sayılanlardan biri veya birkaçı varsa çocuğunuzda beslenme sorunu olabilir.
BESLENME SORUNLARINA YAKLAŞIM NASIL OLMALIDIR?
Çocuğunuzda beslenme sorunu varsa öncelikle buna sebep olan altta yatan bir hastalığının olup olmadığının çocuk doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Yapılan bir araştırmada annelerin sadece %50’sinin doktorların, çocuklarının iştahsızlık sorununa yardımcı olacağını düşündüğü gösterilmiştir. Ebeveynlerin pek çoğunun doktorun görüşüne saygı duyduğu ancak tavsiyelerinden memnun kalmadığı saptanmıştır.
Aile, doktoruna çocuğunun yeme sorunu olduğundan bahsettiğinde bu konuya vakit ayırılarak ayrıntılı beslenme öyküsü alınmalı, sorun saptanmalı ve çözüm bulunmalıdır. İştahsız çocuk annenin psikolojisini ve çocukla olan iletişimini bozabilir ve bu da sorunun daha büyümesine yol açar. Bazen basit önerilerle bazen de diyetisyen, çocuk psikiyatristi ve psikologdan yardım alarak yardımcı olunabilir.