Çocukların Araç İçi Güvenliğini Nasıl Sağlarız?

NILBERA

SeVGi KeLeBeĞi
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
6.086
96
363
38
Çocukların Araç İçi Güvenliğini Nasıl Sağlarız?




Anne babaların çocuğun güvenliği konusunda eğitimli ve dikkatli olmaları önemlidir. Çocuk olası tehlikelerden korunmalı ve çocuklar anne babalarını taklit ettiklerinden anne baba güvenlik açısından iyi örnek olmalı, otomobilde mutlaka emniyet kemeri takmalıdır.

Taşıt aracı kazaları çocuklarda bütün yaş guruplarında en sık görülen ölüm veya engellilik nedenlerinden biridir.

Fiziksel ya da bedensel bir hasara yol açmayan ani bir fren bile oturduğu yere bağlanmamış bir çocuğun yaralanmasına neden olabilir.

Emniyet kemeri takmış bir yetişkinin bağlanmamış bir çocuğu kucağında tutması son derece tehlikelidir. Bir ani fren ya da kaza anında erişkin çocuğu tutamayacak, çocuk çok düşük bir hızda bile büyük bir hızla savrulacaktır.

Sakın çocuğu tutabileceğinizi düşünmeyin, örnek vermek gerekirse; saatte 50 km hızla giderken 4,5 kg’lık bir çocuğu tutulabilmeniz için 140 Kg.lık bir yükü yerden 30 Cm kaldırabilecek bir güç harcamanız gerekmektedir.

Erişkin yerine bağlı değilse öne doğru savrulup çocuğun kendi vücudu ile arabanın iç yüzeyi arasında sıkışmasına sebep olabilir.

Böyle bir durumun aracın 50 Km hızla giderken oluştuğunu ve erişkinin 60 kilo olduğunu varsayarsak çocuk 300 kiloluk bir ağırlık altında sıkışacaktır.

Çocukları ön koltuğa özellikle hava yastığı varsa asla oturtmayın. Hava yastıklarının açılması sonucu hayatını kaybeden birçok bebek ve çocuk vardır.
Araçlarda çocukların kazalardan korunması, travmaların azaltılması için kemer bağlanması, çocuk koltuğunda oturtulmasının etkinliği tartışılmaz. Bu şekilde ölümler ve ciddi yaralanmalar yüzde 40-50 oranlarında azalır.



Otomobilde 12 yaşından küçük bütün çocuklar için en güvenli yer, arka koltuktur.
Çocuk kemerleri etkili olabilmesi için doğru kullanılmalıdır.
Çocuk kendi boyuna ve gelişim evresine göre tasarlanmış bir koltuğa kemerle bağlanmalıdır.
Koltuğun tümü otomobile üreticinin talimatına göre bağlanmalıdır, yoksa kaza anında çocuğun savrulmasını, ileriye doğru fırlamasını daha da şiddetlendirebilir.
Bebekler için otomobil koltuğu ön tarafı arkasına bakmak üzere arka koltuğa yerleştirilmelidir ve en fazla 9 kiloya kadar çocuklar için kullanılmalıdır.
Vücut ağırlığı 9,5-18 kilo olan çocuklar için otomobil koltuklarının yüzü otomobilin önüne doğru çevrili olmalı, omuz ve kucağından geçen kemerler olmalı ve ayrıca baş için desteği olmalıdır.
Vücut ağırlığı 18,5 kilonun üstünde olan çocuklar her zaman emniyet kemeri takmalıdırlar, omuz kemeri yüzden ya da boyundan geçmiyorsa, 140 cm den kısa çocuklarda mutlaka kucak kemeriyle birlikte kullanılmalıdır. Böyle bir sorun varsa çocuk omuz kemeri tam oturana kadar geçici bir koltukta oturmalıdır.
Araç içersindeki yolculuklarda çocuklarımızı bekleyen birçok tehlike söz konusudur. Bunlardan korunmak aslında basit önlemler almakla mümkündür. Tehlike yaşanmadan tedbirler anlam kazanmaz. Fakat yaşandıktan sonra alınmamış önlemler de çok pişmanlık yaratır. Sonradan üzülmemek ve pişman olmamak için lütfen çocuklarımızın araç içi güvenliğine önem verelim
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…