- 16 Ağustos 2010
- 292.953
- 602.707
- 43
Kumaşından çıttıtına, malzemesinden rengine!
Hele de yaz sıcaklarında çocuk kıyafetleri ayrı bir özen ve dikkat istiyor. Aksi halde birbirinden cezbedici renklerine ve desenlerine aldanarak, ‘moda’ diyerek giydirilen giysiler, birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Küçükkırım yaz kıyafetlerinde kumaşın cinsinden boyasına dek birçok kurala dikkat edilmesi gerektiğini belirterek “Gömlek, tişört ve çoraptan terleme yoluyla insan vücuduna geçen
azo boyar maddeler ve ağır metal içeren kimyasallar, insan DNA’sı üzerinde etkili olarak kanseri tetikler” diyor. Dr. Banu Küçükkırım yaz giysilerinde çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu…
Güzelliğine aldanmayın!
Rengarenk, baskılı çocuk kıyafetleri görsel olarak hem çocukları hem de ebeveynleri cezbediyor. Ancak çocuk kıyafetinde dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta; kıyafetlerin kanserojen madde içerip içermediği. Gömlek, çorap ve tişörtlerden terleme yoluyla insan vücuduna geçen azo boyar maddeler ve ağır metal içeren kimyasallar, insan DNA’sı üzerinde etkili olarak, kanseri tetikliyor. O nedenle güvenilir ürünleri seçin.
Pamuklu giysiler seçin
Giysinin kumaşı da çok önemli. Cilde zarar vermeyen pamuklu kumaştan giysiler seçilmeli. Naylon, polyester gibi kumaşlar cildin sağlıklı nefes almasını engelleyerek sorunlara neden olabiliyor. Egzama gibi cilt hassasiyeti olan çocukların giysileri de sentetik olmamalı. Cilde doğrudan temas eden kıyafetlerin yüzde 100 pamuk içermesine dikkat edilmeli. Yüzde 100 pamuk ürünleri uluslar arası güvenilirliği ifade eden ekolojik Eko-Teks 100 etiketine sahip oluyor.
Çoraplara dikkat
Çorap deyip geçmeyin! Bütün gün ayakta kaldığı için çorap seçiminde de dikkat edilmeli. Çoraplar cilde doğrudan temas ettiği için yüzde pamuk içermeli. Bu husus özellikle alerjisi olan çocuklarda çok daha önemli. Sıkı lastikli çoraplardan da kaçınmalı, onun yerine boğaz kısmı katlanabilen sıkı olmayan çoraplar tercih edilmeli.
İnce kıyafetler giydirin
Yazın çocuklara ince kıyafetler giydirilmeli. Ancak bebeklerin ve özellikle erken doğan bebeklerin ciltlerinin yağ tabakası ince olduğundan, bu nedenle çok kolay ısı kaybettiklerinden onlara yetişkinlere göre bir kat daha
fazla kıyafet giydirilmeli.
Ultraviyole koruyucu kumaşlar tercih edin
Utraviyole korumalı çocuk ürünlerinin kullanımı gittikçe yaygınlaşıyor. Dr. Banu Küçükkırım “Bebek cildi yetişkinlere göre çok nazik ve korumaya daha çok ihtiyacı olduğundan güneşten bebeğinizi korumak için, özellikle tatil yerlerinde UV koruyucu kumaştan yapılan giysiler tercih edilmelidir” diyor.
Açık renkler giydirin
Yazın çocuk sağlığında kıyafetin rengi çok önemli. Güneşin aşırı ışınlarını geçirmeyip yansıtması amacıyla açık pastel renkli elbiselerin giydirilmesi gerekiyor. Renk ve kumaş beğenilerinin moda düşüncesiyle çocuğun sağlığını ikinci plana atmasına izin verilmemeli.
Çıtçıt ve düğmeye dikkat edilmeli
Kıyafetin içinde rahat hareket edilmesi ön planda tutulmalı. Çocukların hareketlerini kısıtlamayacak, kolayca giyilip çıkarılabilecek, hareketlerini kısıtlamayacak giysiler seçilmeli. Kol, yaka ve bel ağızlarının sert olmamasına ve çıtçıt, düğme gibi unsurlara dikkat edilmeli. Özellikle küçük bebeklerde aspirasyon riski nedeniyle çıtçıt ve düğmeden uzak durulmalı.
Ayakkabıda azo boyardan kaçının
Azo boyar maddeler terlik ve ayakkabılarda da tehlikeli yüzünü gösteriyor. Yazın terleme yoluyla vücuda geçen azo boyar maddeler ve ağır metal içeren kimyasallar kansere davetiye çıkardığından, mutlaka önemsenmeli ve görüntüsüne, albenisine, modaya aldanarak alınmamalı. Öte yandan, yürümeye yeni başlayan çocuklar için ilk adım ayakkabıları tercih edilmeli. Yazlık ayakkabılar hava alan şekilde olmalı. Ayakların gelişimini engellemeyecek anatomik ayakkabılar tercih edilmeli. Dar ve sıkı ayakkabılar giydirilmemeli. Ayakkabılar yarım numara büyük alınmalı.
Güneş gözlüğünde güzellik değil sağlık arayın
Çocuklarda güneş gözlükleri kaliteli ince camdan ve UV koruyucu filtreli olmalı. Küçük cam yerine göz çevresini kapatan güneş gözlüğü tercih edilmeli.
Çamaşırları iyice durulayın
Yazın vücutta terleme arttığından giysiler daha sık yıkanıyor. Dr. Banu Küçükkırım “Özellikle alerjisi olan çocukların çamaşırları sıvı deterjanlarla ve uzun durulama olacak şekilde yıkanmalı” diyor.
Kaynak: mynet