Çocuk Gelinlere Dikkat Çekerken Yüzümüze Bir Tokat Vuran Proje: "Bir Çocuğun Kabusu"

HanimKelesimiGetir

SüperAnneAnne
Pro Üye
20 Mart 2008
141.062
212.077
60
Anadolu Üniversitesi'nin yeni mezunlarından Gökçe Hiçyılmaz, ülkenin kanayan yarası "Çocuk Gelinler"e dikkat çekmek üzere, oldukça etkileyici bir proje hazırlamış.

Kaynak: http://www.iha.com.tr/haber-bir-cocugun-...
"Eserimi sanat dalıyla uğraşan insanların değil de, daha çok sokaktaki insanların görmesini isterim."

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin yıl sonu sergisinde görücüye çıkan heykel, oldukça ses getirmiş. Gökçe, sanatını yalnızca sanat dalıyla uğraşanlar için değil, her kesimden insana ulaşabilmeyi hedefleyerek icra etmek istemiş.

Eseri hayata geçirmeden önce birkaç davadan etkilendiğini anlatıyor.

“Biliyorsunuz bu N.Ç. davası sürecinde 13 yaşındaki bir kızın 26 kişinin tecavüzüne uğrayıp sonra ‘rıza vardır’ denilerek hepsinin yaklaşık 4 sene hafifleştirilmiş ceza almasıyla ve Yemen’deki 8 yaşındaki bir kızın da gerdek gecesi iç kanama geçirmesiyle duygusal bir dehşet durumuna düştüm. Bunların ardından elime malzemeler de geçince bir iş yapmaya karar verdim ve ortaya böyle bir iş çıktı.”

"Bu durumun önüne geçeleceği umudunu halen taşıyorum."

Çocuk gelinlerin yalnızca Türkiye'de değil, maalesef dünyada devam eden bir sorun olduğuna dikkat çeken Gökçe, duyduğu rahatsızlığı bu şekilde dile getirmek ve bu proje ile bir farkındalık yaratmak istemiş.

"Çocuk gelinler bir çeşit şiddet olan tecavüze maruz kalıyorlar."

Eserinin kolektif bir sergide yer almasını ve herkese ulaşmasını isteyen Gökçe, sözlerini şu şekilde noktalıyor: "Sonuçta bu hepimizin yaşadığı toplumsal bir olay ve çocuklar değerlidir. Çünkü çocuk gelinler bir çeşit şiddet olan tecavüze maruz kalıyorlar. Geçen interneti açıp, çocuk gelinlerin ilk geceki deneyimlerini, travmalarını okudum ve yani kendimi onların yerine koyunca korkuya kapıldım. Ellerinden hiçbir şey gelmiyor ve hayat onlar için hep bu şekilde devam ediyor. Zaten çocuk gelinlerle beraber olan erkeklerin de zaman içinde onlara şiddet uygulama olasılığının da yüzde 90 olduğunu da öğrenince iyice korkuya kapıldım. Bu durumdan çok rahatsızım.”

https://onedio.com/haber/cocuk-geli...-tokat-vuran-proje-bir-cocugun-kabusu--606573

çok acı bir gerçek ama en çok kadınlar destekliyor bunu. Erkekler eylemi yapan belki ama ezelden beri evde kaldın dedikodusunu yapan da kadınlar. bu kadınlar bu kızları hemen evlendirmeye çalışanlar. şimdi karşı çıksalarda değişmiyor o oluşturdukları erkek zihniyeti.

kadın toplum dogurur....dedıkoducu, namusa dil uzatan , kızım oldu dıye ağlayan, hızmetcılıgını yappsın dıye kız doguran kadınlar oldugu surece bunu degıstıremeyız
zira abartılı namus naraları atan cınayetlerını ısleyen adamlarıda kadın doguruyor!
annem; abımlede benlede aynı konusurdu...
namus ;kadın ıcınde erkek ıcınde aynı ,erkek olmak hıcbıseyı degıstırmez ,senın nasıl kardesın varsa gezıp konusacagın kızında aılesı var. sen baskasının namusuna laf soylemez, sadece kadına mahsus saymazsan; en once kardesın ve olacak kızın, karın mutlu hayat surer emıstı abıme....
ıkımızıde hıc bu konuda ayırmadı annem. abım eve cok gec gelırse veya sureklı kız arkadas muhabbetı yaparsa ona hep sen ne yaparsan kardesınınde onu yapma hakkı var ona gore derdı....
evlenme konusundada abımede banada 30 yasınıza gelınde, nasıl olsa evlenırsınız acele etmeyın derdı hep
hep okumamız ıcın ugrastı oncelıgı oldu bızı egıtımle degerlendırdı...
canım annem benım ınsallah onun gıbı bı anne olurum...

Toplum olarak önce kadınlarımızın eğitilmesi lazım ki,kızlarınında böyle bir olay karşısında dimdik durmalarını sağlasınlar.Gerçi kadının adı yok misali,koca karşısında sesi çıkmayan o kadar çok kadınımız varki..
Şu erkek zihniyetinin yok olması lazımda oda mümkün değil,heleki yaşanılan bölgelerde çok fazla görüyoruz..
Sesi çıkmayan kadın ve kızlar,terör estiren baba ve koca adayları..

Ama beni en çok etkileyen o evde yetişen erkek çocuğu annenin hala pohpohlayıp abartmaya devam etmesi. elbette baba faktörü var ama en çok kadın etkiliyor.

Hala sen bende yapıyoruz paşa oğlum canım oğlum dal t... salıyoruz ortaya, fotosunu çekip gösteriyoruz amcalara... Kıza napıyoruz eteğinin altına şort giy diyoruz, aman şuranı kapat diyoruz. Mesele önce kadın beyninde çözülmeli ki yetişen erkeklerde değişebilsin. Toplumu değiştirecek kadındır.

Çocuk gelin denilince aklıma çok kötü çok acı bir hikaye geliyor. Küçüklukten kalma bir şey bir anı.benim anne - baba öğretmen ve yıllarca köylerde çalıştılar köylerde kizlar ilkokulu bitirince evlendirilirdi ve koca diye seçilen adamlar da akrabaları olurdu mutlaka.

yine 13 yaşlarında bir kız evlendirmişti ve kız o gece çok korkmus yavrum ya ödü kopmuş sğlamış istememis ve kızı kocası olacak pislik ile ayni odaya kilitleyip bütün aile kapıda beklemis.ne için bekledikleri malum buraya yazamayacagim.

ne zaman çocuk gelin hikayesi duysam aklıma gelir bu hikaye. ve benim anneannem de bir çocuk gelin 12 yaşında evlendirmis bir masum çocuk hala. hiç büyümedi....

Arkadaşım, çok yakın bir arkadaşım, Kadın Doğum Uzmanı, ilk görev yeri Doğu'da bir ilimiz, şimdi buraya yazmak istemiyorum.
mesleğinde ilk ayları. Hastanede o gece nöbetçi doktor o. bir kız çocuğu getiriyorlar. Nüfustaki yaşına göre 12 yaşında. ona göre daha küçük.
Kız acile geldiğinde bilinci aşırı kanamadan kapalıymış. Kanamasını durduramamışlar. O kadar yoğun bir kanaması varmış ki kanamanın kaynağını bulamamışlar.
neticede kızı en fazla 1 saat hayatta tutmayı başarabilmişler. Kız kanamadan ölmüş.
Zaten standart bir şekilde polise ya da jandarmaya haber veriliyormuş böyle durumlarda, çocuk istismarı olduğu sebebiyle.
o gece anneyi, babayı falan alıp gitmişler.
arkadaşım daha sonra olayı hep takip etti. anne baba, dede ve tecavüzcü koca hüküm giydiler. diğer kız çocuğu da aileden alındı.
ama arkadaşım istifa etti, İzmir'e geri geldi ve şimdi özel bir klinikte çalışıyor.

aile de tecavüzcu.ilk sayfaya yazdığım şeyi oku.

zaten o küçük kizları bu iğrenç adamlara kurban edenler aileleri değil mi?
Biliyorum canım okudum...
Afiş hazırlanırken tek suçlu kocaymis gbi olmuş, ailede işin içine eklenebilir demek istemiştim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…