Çocuğunuzu evde kurallalarla büyütün

Yagmurun_kizi

Çocuklarım benim herşeyim...
Kayıtlı Üye
11 Aralık 2015
6.602
8.284
o151115_d4ffd.jpg


'Yeniden okul ve ders disiplinine nasıl sokarım’ telaşına düşen ailelere uzmanlar, kurtarıcı önerilerde bulundu.

Okul çağında çocukları olan ve onları tatil havasından çıkarıp okul disiplinine hazır hale getirme telaşına düşen aileler, birkaç ipucu ve uzman önerisiyle bu dönemin üstesinden rahatlıkla gelebilecek. Ailelerin öncelikle yapması gereken şey ise, 'çocuklarının beceri ve potansiyeline uygun hedefler oluşturmak bunları çocuklarıyla paylaşıp ihtiyaçlarını belirlemek ve hayatta tek önemli başarının ders başarısı olmadığını bilinçli bir şekilde onlara aktarmak'...

Ev ortamında net kurallarla büyüyen, merak ettiği konularda cevap alabilen ve merak duygusu pekiştirilen, yaşına uygun konularda görevlendirilen ve bunları yerine getiren çocukların okul ortamına daha kolay uyum sağlayabildiğine, yaşamsal sorumluluklarını yerine getirebildiğine dikkat çeken Ayna Eğitim ve Psikolojik Danışma Merkezi'nden Uzman Psikolojik Danışman Nur Karaman, "Çocuğun ders çalışma davranışı, öz kontrol, sorumluluk ve motivasyonla kendiliğinden gelişir. Ders çalışmayı sağlayan bu beceriler ve istek ise yaşamın ilk yıllarından başlayarak uzun yıllar içerisinde gelişir" dedi.

Sorumluluk alma becerisi ilk yaşlarda kazanılıyor
Bu durumu bir örnekle de açıklayan Karaman, "Yemekten önce dondurma isteyen çocuk, annesi tarafından gerekçesiyle birlikte yemekten önce dondurma yiyemeyeceği konusunda bilgilendirildiği zaman hayal kırıklığıyla baş etmeyi, isteklerini ertelemeyi öğrenecektir ve bu gibi deneyimlerle öz kontrolü gelişecektir. Okul ortamında çocuğun arkadaşıyla konuşmak için teneffüsü bekleyebilmesi de ev ortamında oyun oynamak için önce ödevlerini bitirmesi de benzer bir beceriyi gerektirir" şeklinde konuştu.

Sorumluluk becerisi ve öz kontrolü gelişen çocuğun, okuldan eve geldiğinde, kendini hazır hissettiği zaman, uyarılmadan ödevini yapacağını vurgulayan Nur Karaman, çocukların sorumluluk alma becerisinin temellerinin küçük yaşlarda atıldığını belirterek, yaşlarına göre elde edecekleri becerileri şöyle sıraladı:

• İki yaş: Çocuklar bu yaştan itibaren yemeklerini tek başlarına yiyebilirler

• Üç yaş: Oyuncaklarını tek başına toplayabilir, evde basit işlere yardım edebilirler

• Beş yaş: Tek başlarına giyinip-soyunabilirler, tuvalet temizliklerini yapabilirler

• Altı yaş: Kendi odalarını toplayabilir, evdeki basit işler konusunda görev alabilirler.

• On yaş: Yemeklerin hazırlanması, temizlik gibi işlerde belirli görevler alabilirler.

Yaşına uygun görevleri yerine getirmeye alışan çocukların, okul başladığı zaman ders çalışma sorumluluğunu daha rahat yerine getirebileceğine dikkat çeken Uzman Psikolojik Danışman Nur Karaman, şöyle devam etti: "Ders çalışma konusunda problem yaşayan çocukların ise ders çalışma motivasyonlarını destekleyebilecek beceriler geliştirilmesi, yaşlarına ve gelişimlerine uygun bir süreç oluşturulması gereklidir."

Çalışma ortamını iyileştirin, dikkatini dağıtmayın
Karaman, bu konuda ailelere şu önemli uyarılarda ve önerilerde bulundu:

• Ders çalışabilecekleri ortamı yeniden gözden geçirin ve ders çalışmak için ihtiyacı olmayacak malzemeleri ortadan kaldırın.

• Çocuğun ortalama çalışabilme süresine göre tatilde her sabah kahvaltıdan sonra aynı saatte çocuğun eğitsel etkinlikler yapmasını sağlayın.

• Çocuk çalışırken evde onun da katılmaktan hoşlanacağı etkinlikler yapmayın ve derse odaklanmasını engellemeyin.

• İki-üç haftada bir ders çalıştığı süreyi beş dakika artırın ya da etkinliklerine yenilerini ekleyin.

• Sınavlara hazırlık için çocuklarınızla birlikte hedefler belirleyin. Bu hedeflere ulaşma konusunda zorlanabileceği ya da ihtiyacı olabilecek konular hakkında konuşun, tartışın. Ayda bir kez hedeflerle ilgili değerlendirme yapın.

• Çocuğunuzun ders başarısının bir anda artmayacağının bilincinde olun ve her zaman ona destek verin.

• Sınavlara hazırlanan çocuklarınızla hedefledikleri okullara gidin, gezin, okulu tanımasını sağlayın.

• Çocuklarınızla ders ve sınav dışında da sohbet etmeyi, etkinlikler yapmayı unutmayın. Onların sosyal ve kültürel etkinliklerle hem dinlenmelerine hem de rahatlamalarına imkan tanıyın.

Alıntı..
 
X