cocugunuzu ekrandan/ telefon/ tablet nasil uzak tutuyorsunuz ?

sarikirmizim

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
23 Mart 2011
1.400
605
Cagimiz teknoloji cagi ve asiri cok ekrana maruz kaliyor cocuklarimiz.

Benim kizim 2 yasinda ve televizyon izlemeye basladi. sabah yarim saat ogleden sonrada yarim saat izliyor. Izin versem daha fazla izlicek ama izin vermiyorum. Ama bir duskunlugu oldugnu fark ediyorum.

Siz cocugnuzu ekrandan uzak tutmak icin neler yapiyorsunuz veya nasil davraniyorsunuz.

Biz mesela oyuncak oynuyoruz beraber veya oyun parkina yada gezmeye goturuyorum. Eger disari cikmadikmi daha cok ekrana ihtiyac duydugunu hissediyorum. Cunku daha cok soyluyor anne niloya izliyelimmi diyor. Farkli ilgisini cekicek oyuncaklar aliyorum. Lego, bebekler ve bebek esyalari, kucuk manav, mutfak esyalari. Kitap, Puzzle. Oyun hamuru, ceviz buyuklugunde boncuk ipe cizmesi icin. Pastel boya. Balonlar. Farkli ilgisini cekicek seyler almaya calisiyorum. Beraber temizlik yapiyoruz camasir asip evi toparliyoruz.

Spora yazdikmak iyi bir alternatif ama malesef yasi kucuk oldugu icin boyle bir secenegimiz yok.

Sizler neler yapiyorsunuz nasil keyifli vakit geciriyorsunuz ?

canım benimde 15 aylık bir oğlum var. tvye baktığı an hemen dikkatini başka yönlere çeviriyorum. bizim bir arabamız var. ışıklı. kapıları kolayca açılıyor. onunla oynamaya bayn dışında pek oyuncakla oynamaz. arada kalemle bir şeyler çizmeye çalışır, parka gideriz falan. zaten öyle çok bakmıyor. dikkatini çekerse bir şeyler.

Bastan onlem almazsaniz sonra onune gecemezsiniz kizlar en onemlisi yemegi sakin tv karsisinda yedirmeyin bilimsel olarak kanitlanmis bisey cocuklar tv seyderken yemegi bilincisiz yiyor daha az cigniyor doydugunda deil dikkati dagildiginda yemeyi kesiyor 6 yasindaki kizima suan engel olamiyorum heleki yaz tatili sabah 7 de uyanir uyanmaz actiriyo saatlerce kapatamiyorum ne oyuncak oynama ne boyama ne faliyet ya tv izleyecek yaa surekli miziklayacak e birde kucuk bebegim var yaz tatilinde iyice ipin ucunu kacirdim ben

canım tvde sürekli winx çıkmıyor ki. sadece vinx olduğu zaman ya da belli saatlerde açtırın, kapattırın. kendisi artık 6 yaşında. her şeye aklı eriyor.

Canim aynen dedigin gibi suan benim kafama takiliyor 2 haftadir yemek yerken tv izlemek istiyor .Benide haliyle bir korku sardi. Bu sekilde alisan cocuklar var etrafimda ve kiziminda oyle olmasini istemiyorum.

Allahtan kizimin istahi yerinde severek yiyor yemegin bilincinde yani ama yinede ekran karsisinda yemesi beni bir hayli rahatsiz ediyor. Mesela dun 1 tabak yemegini yedi arkasindan buyuk bir kirmizi erik verdim onuda kendi yedi bidaha istiyorum anne dedi buyuk bir nektarininde yarisini yedi. Ben karismadim kendi istiyerek yedi seviyor cunku ama ekran karsisinda yemis olmasi beni ciddi rahatsiz ediyor. Ve 5 veya 6 dakikalik filmler aciyorum. Dalip gitmesin diye. Ve yarim saat izledi mi bitti annecim diyorum kapatiyorum.

Bilincsizce yemek yerine daha cok yemek yerken bir eglence ariyor. bana oyle geldi cunku ama ekran aliskanlik yapabilicegi icin yinede bu sekilde yemesini istemiyorum. O yuzden karar verdim kizima kitaplar alicam yemek yerken bakmasi icin.

Senin bana verebilicegin bir tavsiye var mi bu konuda ?

oyun oynatinca ve oynanan oyundan anne de keyif alıp belli edince çocuğun ekrana ihtiyaç hissetmediğini bizzat şahit oldum

Psikologlar tv'lerden 5 yaşına kadar uzak tutun diyorlar amenna tutalımda çocuk 5 yaşından sonra müptela oluyor. Görmediği için kat kat ilgisini çekiyor. Mesela çocuğuna tv izletmeyen bir arkadaşım var 2 yaşından sonra öyle ç.film falan açmaya başladı ara ara çocuk resmen kitleniyor. Benim evimde açılırdı yani aman izlemesin vs yapmadım, öyle ilgisini çeken bişey olcak anca bakar. Şiddet, cinsellik, aptal türk dizileri açılmaz zaten bizde. Habire açık oturum, tartışma, haber izleriz (eşimden ötürü daha ziyade).

Bir de ben eğitici, öğretici, renkleri, hayvanları, sayıları anlatan şarkılar masallar indirdim youtube'dan USB'ye attım. Tv'ye takıyorum onları izliyor. Faydasını da gördüm hayvanları, hangi hayvan ne ses çıkarırı, alibabanın çiftliği şarkılarıyla öğrendi. Youtube'da inanılmaz güzel videolar var. İndirip USB'ye atın, tv'de usb girişi varsa izletin.

Bir de 3 yaşında sonra kreşe gönderin sonra da anaokulu ve ilkokul ancak öyle uzak kalabilirler tv'lerden. Yaşları büyüdükçe zapt etmek zor çünkü.

oyun oynatinca ve oynanan oyundan anne de keyif alıp belli edince çocuğun ekrana ihtiyaç hissetmediğini bizzat şahit oldum

cok dogru biz devamli oynuyoruz kizimla. 3-4 gun izledi sonra birakti zaten. sanirim oyle 2 gun ilgisini cekti onceleri izlemiyordu cunku. Farkli geldi sanirim sonra bakti anneyle oyun oynamak daha zevkli simdi istemiyor artik. Zaten 2,5 yasinda krese baslicak gecen sene ilk isim yazdirmak olmustu 4 gun krese gidicek.

Aksamlari zaten yemekte sohbet ediyoruz, kizimda katiliyor sohbete gun icerisinde neler yaptigini falan soruyorum anlatiyor.

Bastan bilincinde olup engel olup farkli alternatifler sununca birakti izlemeyi

Ahh
canım tvde sürekli winx çıkmıyor ki. sadece vinx olduğu zaman ya da belli saatlerde açtırın, kapattırın. kendisi artık 6 yaşında. her şeye aklı eriyor.
Ahhh ahhh gelin birde benim eltimin oglunu gorun. Sabah kalkar kalkmaz tv acilir yemek tv karsisinda yenir bu sirada elinde ya tablet ya telefon vardir. Annesi yemegini yedirir bu sirada. Henuz 4 yasinda. Eltimde gayet bilincli bir anne aslinda ama bildiklerini pratige dokmuyor galiba cocugun tabletle tlefnla tvyle ilgilenmesi biraz isine geliyor gibi. Alt katimda oturuyorlar. Mesela bize geldiklerinde cocuk hemen basliyor cizgi film ac diye. Ben baska birsey izliyor olsam bile hic sormadan hemen kanali degistirir cizgi film acar cocuga bizde rahat rahat sohbet edelim der. Dedigim gibi hem coooook kiziyorum hemde coooook uzuluyorum. 4-5 haftaya bende dogum yapacagim. Esimle cok kararliyiz tv tlfn tablet konusunda gayet kati davranacagiz zaten cocga tablet almak nedir onu da anlamis degilim. Esim simdiden diyor annesine abisine falan cocugumun eline telefonunu tabletini vereni gorursem alip kirarim diye. Diger cocuklarin elinde gordukce elbet ozenicek biliyorum. Bende ancak o cocuklarin yaptiginin yanlis oldugunu anlatarak uzak tutmaya calisacagim malesef. Tabi en onemlisi de cocukla vakit gecirmek. Aman sussun diye tv karsisina oturtmamak. Bu konuda cok doluyum gozumun onunde o cocugun nasil yetistigini gordukce cok kiziyorum. Insallah zaman icinde boyle bir anneye donusmem. Gerci esime bu konuda cok guveniyorum cok kati ve irayetlidir bu konularda.

Benim de 3,5 Yaşında kızım var tv ye çok meraklı izlemese de açık kalmalı müptelası yani arada babasıyla şarteli indirip aaa tv bozuldu falan yapıyorduk.yaklaşık 10 gün önce tv gerçekten bozulduvalla işime geldi gerçekten dedik tv bozuldu arada bozuldu Dediğimiz için olumsuz tepki vermedi.1-2 anne tv aç dedi bozuk dedim üstelemedi. Ama nereye gitsek tv yi aç diyor e o kadar da olsun diye açıyorum.tabi tv siz hayat zor şu yönden çocuk daha çok ilgi istiyor oyun istiyor bende senin gibi değişik oyuncaklar aldım.yapboz boya kalemleri oyun hamuru yüzme havuzu falan seneye de zaten kreşe başlatmayı düşünüyorum böyle böyle tv ye olan ilgisi kaybolur umarım.

Canım o kadar çok tv izlenir mi? Hemde tam oyun çağında.

aynen canim. Farkli bir meskuliyet ariyor cocuklar en kolayida tv geliyor sanirim. Ama tv yasak olunca mecburen baska oyunlar uretiyorlar. Bu aralar mesela kizimla evde spor yapiyoruz. Ben hopluyorum zipliyorum, yere yatip ayaklarimla tepiniyorum bayiliyor o da yapmaya calisiyor. Veya ailece kutu kutu pense oynuyoruz :). o arada unutuyor tv yi oyuna daliyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…