Çocuk Hastalıkları Çocuğunuz Nezle Olduğunda...

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

Zepp

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
21 Temmuz 2006
9.312
21
45
Çocuğunuz Nezle Olduğunda

Burun akıntısı, öksürük, hapşırma ve ateşle giden bir hastalık olan nezle çocukların en sık yakalandıkları hastalıklardandır. Nezleye neden olan yüzden fazla virüs olması hastalığın tekrar tekrar geçirilmesine yol açar. Özellikle okula giden çocuklar, hastalığı sık sık birbirlerine bulaştırırlar. Bu nedenle çocukların yılda 6-7 kez nezle geçirmelerine şaşmamak gerek.

Nezle hafif sayılabilecek bir hastalık olmasına rağmen özellikle bebeklerde büyük huzursuzluğa ve sıkıntıya yol açar. Bu durumun en büyük nedeni bebeklerin burunlarını temizleyememeleri ve ağızdan nefes almakta zorlanmalarıdır. Özellikle beslenme sırasında sıkıntı çeken bebekler ayrıca burun ve boğazda biriken salgıların etkisiyle öksürebilir, göğüslerinde hırıltı duyulabilir. Bebeğimizin bu perişan halini görmek biz anne babaları çok üzer. Bir an önce ilaçlarla bebeğimizin bu hastalıktan kurtulmasını isteriz. Ne yazık ki nezleyi tedavi edebilecek bir ilaç henüz keşfedilmedi. Antibiyotikler de bu hastalığa çare değil.

Ne yapmalı?

Her ne kadar çok basit görünse da nezleye en iyi gelen şey çocuğun salgılarının sulandırılması ve varsa ateşinin düşürülmesidir. Bebeğini emziren anne emzirme sıklığını artırabilir. Salgıların sulandırılması için en iyi ilaç sudur. Ayrıca buhar yapmak da mukozaları nemli tutacağı için yararlıdır. Buruna serum fizyolojik içeren damlalar damlattıktan sonra burun temizleme pompası yardımıyla burun içinde biriken salgıları temizlemek bebeği burundan nefes almasına yardımcı olacaktır. Bu işlemi özellikle uyku ve yemek öncesi yapmak iyi olur. Ayrıca uyku öncesi banyo yaptırmak burun tıkanıklığının azalmasını ve bebeğin rahatlamasını sağlar.

Tüm viral hastalıklar gibi nezlede de ilk 48 saat süresince yüksek ateş görülebilir. Bu durumda bebeğinizi ince giydirin, ılık bir banyo yaptırın. Çok huzursuzsa ve ateşi 38°C’ın üzerinde ise ateş düşürücü ilaç verebilirsiniz. İki aydan küçük bebeklerde ateş önemli bir rahatsızlığın belirtisi olabileceğinden ateş düşürücü vermekten kaçınmalı ve herhangi bir şey yapmadan önce doktora danışılmalıdır. Ateş düşürücüleri doktorunuzun önerdiği doz ve sıklıkta kullanmaya özen göstermelisiniz.

Nezle ile beraber görülebilecek öksürüğün evde tedavisi için 1 yaşından büyük çocuklara 1-2 tatlı kaşığı ballı limon, 4 yaşından büyük çocuklara lolipop, boğaz pastilleri verilebilir. Ayrıca doktora danışılarak içinde Dextrometorphan adlı bir aktif madde olan bir öksürük şurubu da kullanılabilir. Gece yatmadan önce burnun temizlenmesi ve yatağın baş kısmının biraz yükseltilmesi de çocuğunuzun rahat uyumasını sağlayacaktır.

Ne zaman endişelenmeli?

Bebeğiniz 3 aydan küçükse ve ateşi 38C üzerinde ise, çok huzursuzsa, yatınca huzursuzluğu artıyorsa, kulağını çekiyorsa, nefes alıp vermekte güçlük çekiyorsa, öksürürken ağrısı oluyorsa, normalden hızlı nefes alıp veriyorsa, hırıltısı varsa ya da hastalık 10 günden uzun sürdüyse mutlaka doktorunuza danışın.

Dr.Şule Yazgan

 
zepp cok guzel konu canim, cok faydali olacagina eminim
bende benzer durumlarda hep serum physiological kullanniyorum ve burun temizliginde kullanilan makinalardan, gercekten faydali diye dusunuyorum
tesekkurler zeppp
 
Bebeğim 50 günlük ve nezle oldu.. serum fizyolojik kullanıyorum. ve odayı nemlendiriyorum ısıtıcı ile su buharı şeklinde.. ve soğan koklatıyorum ara... ve baş ucuna soğanın bir yarısını diğerinide yatağına yakın yere koydum. bunu sürekli yapmanızı tavsiye ederim. sürekli anne sütü ve ılık su verdim. şuan çok daha rahat nefes almaya başladı. uyuyamıyordu şuan çok şükür uyumaya başladı.. bütün annelere tavsiye ederim. Allah Bütün annelerin bebişlerine şifa versin..
 
X