Çocuk Hastalıkları Çocuğunuz çok sık mı hastalanıyor ? Acaba bağışıklık sisteminde bir sorun mu var ?

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

NevresteNevreste hesabı doğrulanmış üye.

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
295.017
607.812
1.098
43
Malatya
99-9124853635045792289122233.jpg



Çocuğum çok sık hastalanıyor acaba bağışıklık sisteminde bir sorun mu var?

İşte sık karşılaştığımız sorulardan biri daha…

Çocuklar özellikle de evde ağabeyleri, ablaları olanlar okul öncesi dönemde yılda 5-8 kereye kadar üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilirler. Bu bağışıklık sisteminin yetersiz olduğunu göstermez, hatta tam tersine bağışıklık sisteminin normal gelişimi için gerekli bir süreçtir.

Bebekler doğduklarında anneden bebeğe geçen antikorlar ( vücudumuzu mikroplardan koruyan özel maddeler) nedeni ile enfeksiyonlardan kısmen korunurlar. Takip eden aylar içinde anneden bebeğe geçen antikorların düzeyi azalır ( 3-6 civarında) ve takip eden dönemde bebeğin kendi antikorlarını yapması ve vücudunun mikroplar ile boğuşma yeteneğini kazanması gerekir. Bazı bebeklerin kendi antikorlarını yapabilmesi 9-15 aya kadar gecikir ve bu bebeklerde tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, ishal gibi enfeksiyonlar görülebilir. Nadiren antikor düzeyleri 2-4 yaşına kadar da düşük kalabilir. Bağışıklık sistemindeki bu geçici düşüklük genellikle iyi seyirlidir.

Bazı çocuklarda ise bağışıklık sistemi doğumsal bazı hastalıklar nedeni ile yeterli düzeyde çalışmaz ve bu bebekler enfeksiyonlara karşı savunmasızdırlar. Bağışıklık sisteminin bir çok bölümü vardır bu neden ile bağışıklık sistemi yetersizliği olan çocuklarda bulgular hangi bölümünün etkilendiğine gore çok çok farklı olabilir.


hijyen-kurallari.jpg


Altı aydan sonra başlayan üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları olan büyümesi gelişmesi bozulmayan bebeklerde antikor düzeylerinde ( IgA,IgG,IgM) düşüklükler olabilir. Örneğin I gA eksikliği; IgA vücudumuzu mikroplardan koruyan antikorlardan biridir. I gA düzeyinin düşük olması en sık görülen bağışıklık sistemi hastalığıdır ve her 600-700 kişide bir görülür. Bu çocukların çoğu tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, sinuzitler, bronşitler bazen zatürre enfeksiyonları ile hekime başvurular genellikle çok ağır enfeksiyonlar geçirmezler. I g A eksikliği olan bir hasta sık ve ağır enfeksiyonlar geçiriryor ise diğer antikor düzeylerinde de düşüklükler olabileceği unutulmamalıdır.

Eğer bir bebeğin doğduğu andan itibaren başlayan tekrarlayan bakteri, virus ya da mantar enfeksiyonları var ise, tekrarlayan ishaller nedeni ile büyüme gelişme bozulmuş ise,hayatı tehdit edici enfeksiyon hikayesi var ise mutlaka ağır bir bağışıklık sistemi hastalığının araştırılması gerekir.

Bu hastaların tedavisi de bağışıklık sisteminin hangi bölümünün etkilendiğine gore planlanır. Eğer ciddi bir antikor düşüklüğü mevcut ise hastaların 3-4 haftada bir damar yolu ile koruyucu antkorlar almaları gerekebilir. Enfeksiyonların erken tanısı ve etkin tedavisi çok önemlidir. Bazı durumlarda koruyucu antibiyotik tedavileri kullanılır.

Eğer çocuğunuz basit üst solunum yolu enfeksiyonları dışında bir yılda ikiden fazla ya da toplam üçten fazla zatürre geçirdi ise, altı ay içinde üç ya da bir yıl içinde dört kulak iltihabı geçiriyor ise ,ya da menejit gibi hayatı tehdit eden enfeksiyon geçirme hikayesi var ise mutlaka bağışıklık sistemine ilişkin testlerin yapılması uygun olacaktır.


Kaynak:doktor sitesi
 
Ben bebeğimi kaybettim bu hastalık yüzünden . 8 aylık oğlum melek oldu cennete uçtu . Çok zor günler geçiriyorum . Doğduğunda gayet sağlıklı bir bebek 'di .Gelişimi kilosu gayet normal ilerliyordu hatta ilk ay fazla kilo aldı diye doktorumuz emzirmemi azaltmamı söylemişti . Herşey gayet yolunda gidiyordu tek sıkıntımız kolik bir bebekdi . Taki 4 aylık olana kadar bir gece hastalandı ve acile götürdük . Bronşit olmuştu pamuğum . Hastaneye yatışı yapıldı 1 ay yattık hastanede bronşitten zaatureye ilerledi hastalığı . Daha sonra taburcu olduk evimize döndük 2 hafta sonra tekrarlandı bu durum tabi bu sıralar baya kilo kaybımız oldu 2. Kez yattık hastaneye bu kez 2 ay yattık . Doktor artık sadece zaature olarak bakmıyordu olaya altında mutlaka başka bir sebep yatıyor çünkü ilaçlara cevap vermiyor diye düşünüyordu doktorumuz . En ağır antibiyotikler verildi yurt dışından ilaçlar getirildi git Gide durumu ağırlaştı bebeğimin . Yavrumu kaybetmeden son 1 hafta içinde ağır kombine immün yetmezliği tanısı koyuldu . İlik nakli olması gerekiyordu ama yetişemedik. Oğlum benden bır çok şeyi beraberinde yanında götürdü . Zor evlat sahibi olmuştuk geç geldi erken gitti bizden . Şuan tekrar anne olmak istiyorum ama çok büyük korkularım endişelerim var ! Acaba bu hastalık genetikmi 2. Bebeğimdede aynı şeyleri yaşamaktan çok korkuyorum .
 
Back