3,5 yaşında başladı oğlum okula. Hem de sadece oyun ve bakım değil folklor , yabancı dil , drama , sanat , spor , davranış eğitimi dersleri var ve her derse farklı öğretmen geliyor. Şu anda 5 yaşında , önümüzdeki dönem okul öncesine başlayacak.
Çooook kötü oldu ; yaşıtları ile bir arada oldu , kankaları ve hiiç mi hiç anlaşamadığı çocuklar oldu , itiştiler , küstüler , barıştılar , kavga ettiler , hediyeleştiler , biri düştüğünde üzüldüler , öğrendiler , öğrettiler , ilk başlarda sınırlardan düzenden vb. sıkıldılar ama alıştılar , özgüvenleri oldu , yarıştılar ve bazen kaybedip bazende kazandılar , herşeyi hazır beklemeyip kendi başlarının çaresine baktılar , paylaştılar , sınıf gezilerine gittiler bazen tyatro bazen bir müze , birey oldular ,kreşin ilk yılı hastalıklarla geçti.....
Oysa ki ev de olsa tv seyreder , hiçbir istediği reddedilmez , ağlamasın diye uğraşanlar olur , yatıp kalkma düzeni olmaz , yemeğini belirli süre içinde değil de canı istediğinde yer , hareketlerinin sorumluluğunu almasına gerek kalmaz , hep yaşından büyükler olur etrafında , paylaşmak mı ne gerek var herşey onun zaten , dirençli olmasına ne gerek var , gerektiğinde kendini koruması da gerekmez...
Hangisi çocuğunuzu gelişimine faydalı siz seçin.
Anasınıfının misyonu tam da bu aslında çocuğu okula alıştırmak , birinci sınıfta dank diye derslerle karşılamaması ve bocalamaması için. Hem yanlış mı biliyorum ; anasınıfı keyfekeder değil mecburi , canım istedi göndermedim falan yok.
Elbetteki bazen sıkılacaklar , bıkacaklar , istemeyecekler , her mızıklanmasında istediğini yapmadığınız gibi okumak istemiyor diye okuldan da alamazsınız. ( Komşunuz için diyorum) Çocuk diyoruz sonuçta ... kendimize de büyük , ebeveyn bir farkı var değil mi , biz daha geniş bakmalıyız olaylara geçici isteklerin çocuğumuzun geleceğini kötü etkilemesine izin vermemeliyiz.
Yazabileceğim o kadar çok şey var ki bu konuda ... Kaynananız çok istiyorsa doğursun bir tane daha ona baksın , siz kendi çocuğunuza sahip çıkın , çocuğunuzla ilgili kararlar size ve eşinize ait başka kimseye değil. Başkasının karışmasına izin vermeyin hem ne münasebet yani. Eşinizle konuşun onunla anlaşın , gerisi istediği kadar konuşsun. Siz sıkı durun ki bu müdahaleler artarak gelmesin , zamane gelini desinler , asi gelin desinler , çok bilmiş gelin desinler , bazen haklı çıktıklarını düşündüklerinde ben demiştim gelin desinler ... ne olur ki , yeter ki çocuğunuz büyüdüğünde karşınıza dikilip "beni neden okutmadın anne " demesin , o zaman kaynananız olmayacak siz vereceksiniz cevabı. Ne diyeceksiniz???
Çok doluymuşum bu konuda galiba ne kadar uzun yazmışım , kusura bakmayın . Kolaylıklar dilerim size :)
Ya çocuğum 6 yaşında okula yazdırıcam herkes diyorki anasınıfına gitmesin çocuk sonra okuldan bıkıyormuş böyle bişey varmı gerçekten. Çok saçma geldi bana. Özellikle kaynanam öteki torunlarından örnek alarak diyorki çocuk okulu oyun zannediyormuş 1 ve 2 sınıfı görünce sıkılıyormuş. Komşunun çocuğuda aynen 4 yaşında başlamış ilk yıllarda çok iyiymiş sınıf atlatmışlar hatta. Şimdi okumuyo diye okuldan almışlar. Orta okula gidiyo şu anda kendisi. Napmalıyım? Okula vermek istiyorum ama ilerde okumazsa kesin bütün aile bana tavır alacak biliyorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?