İlköğretim Yorum ve Soruları Çocuğun 5 yaşında 1.sınıfa başlamasına siz nasıl bakıyorsunuz ?

Benim kizim seneye 69 aylik olucak in sa Allah.dun anaokulunda toplanti vardi.kesinlikle ama kesinlikle yollamama karari aldim.kizim ordaki verilen istenilen seyleri yapmiyormu.yapiyor cogunu.yapamadiklari isim yazma adres bilememe gibi seyler.onu seneye ogrenicek tabii.ama bu yetmiyor.cocuk okul disiplinine alismasi o kadar kolay degil.ben kizimin kresde 1 sene daha hem oynayib hem ogrenmesi taraftariyim.kizim 2017 kismetse 80 aylik tam hazir bir sekilde okula gitmesini istiyorum.kafamda çok soru isareti acabalar vardi.dunku toplanti bana ne yapmam gerektigi konusunda yardimci oldu.iyikide bu karari verdim.cok rahatladim.
 
Bunları ben demiyorum pedagogların çocuğunuz okula hazır mı değil mi testlerinden alıntı.

Ayrıca hangi 3 yaş çocuğu empati kurar ya da popusunu kendi siler veya kalem tutma alışkanlığı tam gelişmiş olur ? 3 yaş çocuğunun çok az bir kısmı sağını ve solunu bilir ayakkabı bağcıklarını kendi bağlar. Veya makası iyi bir şekilde kullanabilir. Bunlar ezberle olacak iş değil kaba-ince motor becerileriyle alakalı. Siz de baya bir abartmışsınız :)
 

80 aylıkta geç değil mi ? Tabii çocuğunuzu siz daha iyi bilirsiniz ancak unutmayın yaş ne kadar ilerlerse öğrenme yeteneği o kadar azalıyor. Adını yazamıyor demişsiniz bu yıl eminim onu da öğrenecektir. Pek çok şeyi yapıyor demişsiniz demek 1 yıl içinde daha neler neler yapacak :)

Bir de şöyle düşünün 60 aylıklar da olacak o sınıfta. ve çoğunluğu 69- 72 aylık olacak sizin çocuğunuz onlardan daha büyük olacak belki en büyüğü. Kendinden daha küçükleri daha başarılı görürse sormaz mı neden ben büyük olduğum halde yapamıyorum ? Okuldaki yaş farkından ötürü pek çok sorun çıkıyor öğretmenlere. Özellikle 60-66 aylıkların +76 aylıklara abi abla demesi. Bu öğrenciler arası iletişimi azaltıyor. Bence egoistliği bile kamçılayabilir. Eğer çocuğunuzda herhangi bir problem yoksa okula gönderin. Siz de bu eşitsizliğe, iletişimsizliğe çanak tutmayın. Bakın kesinlikle hazır değilse gönderin demiyorum 'HAZIRSA' gönderin. Bunun için seneye bi pedagog görürse daha sağlıklı olur
 

3 yaş çocuğu sağını solunu bilir

ayrıca ayakkabı bağcığı değil ama cırt cırtlı ayakkabıyı kendi giyer

poposunu siler, yalnız tuvalete gider

yemek vs yer; 15 dakika tabii ki oturur dinler ama iş 40 dakika sınıfta durmakta

makası kullanır "iyi bir şekilde kullanmak" somut bir ölçü değil ki; tabii ki ince kesim yapamaz

empatiyi kuramayacağını; zaten yazdım; olaya uyarlama da yapamaz

bir de üstteki yorumum vardı sizin somut olaya ilişkin ona değil de sizin yapabiliyor mu sorunuza cevabıma yorum yapmışsınız

yeniden soruyorum 2 yıl neden anasınıfına gitmesin ki bizimkiler yıllardır okula gidiyor bu bir eksiklik değil artıdır
 

Siz benim sorularımı çok yüzeysel anlamışsınız. 3 yaşındaki çocuğun tuvalet kontrolü tam olarak gelişmiştir ancak temizliğini kesinlikle yapamaz. Yapsa da hijyenli olmaz. Bunu bizzat anasınıfı öğretmeninden dinledim 4 yaş çocuklarında iyi temizleyemedikleri için çok sık pişik sorunu oluyormuş.

Sağ sol kavramı 5-6 yaş grubu özellikleri arasındadır. Ve zaten 1.sınıfa başlayan çocuklarada bunun eğitimi verilir. Erken eğitim alıyorsa bir çocuk ona da verilir ama eğitimsiz bir çocuk bilmez ya da sadece ezber olarak kalır aklında ki ben de zaten erken eğitimin öneminden bahsediyorum.

İşte onu yapamaz bunu şöyle yapabilir demişsiniz ama hepsini yapması ve tam bir şekilde yapmasını kast ediyor heralde pedagoglar. Ayrınca ben de yazmışım zaten bunların HEPSİ EVETSE diye :))) Bir daha açıklama yapmayı şuanda çok gereksiz buldum ama gözünüzden kaçırmış olabilirsiniz.

Ayrıca bunlar ezber değil tekrar söylüyorum. Nasıl yapıldığını bilip bilmemek değil sağlıklı bir şekilde yapabilip yapamamak önemli. Yoksa makası ver eline 2 yaşındaki çocukta onu açar kapar.

2 yıl üst üste anasıfına karşı olan ben değil annem. Ee çocuğun da velisi anne baba olduğu için bana yapacak bir şey kalmıyor.
 
Son düzenleme:

1. sınıfa hazır oluşluk zihinsel alıştan ibaret değildir yalnız.
Psikomotor becerileri de gerekli ki; el ve parmak kasları yetersiz oluyor o yaşta yazı için.
Ve okuma yazma birlikte ilerlemesi gereken bir süreçtir.
İkisi aynı anda birbirini pekiştirmelidir.
 

Evet bunu pek çok yerde okudum. Ancak çoğu cocuğun motor gelişimi için evde hiçbir etkinlik düzenlenmiyor anne babaları tarafından. Ama baktığımız zaman yabancı ülkelere ve Türkiyedeki tek tük kreşlerde 'nursery education' sınıflarından itibaren yani 0-3 yaş arası ince motor gelişimine destek olmak için kalem tutmaları teşvik ediliyormuş. Bu sınıflarda 'writing' eğitimi var şaka gibi Matematik bile var. Ve bizim ülkemizdeki anne babalar geçtim 0-3 yaşı 4, 5 yaş için bile kalem tutma eğitimi vermiyorlar. Neymiş daha yapamazmış.

Ve tekrar söylüyorum erken yaşta eğer ince motor gelişimine katkı sağlanmayan çocuklar ilerde yazı yazarken hep yorulacaklar. Şuandaki ilkokullar gibi. Aslında nesil desek daha doğru olur baktığımızda liseliler bile üşeniyorlar yoruluyorlar.

Ülkemizdeki ebeveynlerin sadece %15 i çocuklarının erken eğitim almalarını sağlıyormuş. Kısacası ben ilkokuldaki sorunların bundan kaynaklandığını düşünüyorum.
 
Son düzenleme:

Dediğiniz gibi 0-3 yaş arası kalem tutma eğitimi olsaydı evet 5 yaşında 1. sınıf düşünülebilirdi.
Ama yok, 6 yaşında bile olup eline hiç kalem vermeden okula gönderen veli sayısı o kadar fazla ki
tahmin edemezsiniz.

Sizin kardeşinizin kalem tutma becerisi ne durumda bilemem.
1. sınıfa hazır mı diye karar vermek için pek çok durumu değerlendirmek gerekir.

Ama çevrenizdeki bir kaç olumlu örneğe bakıp aldanmayın.
Benim sınıfta en gerideki (okuma yazmaya bile geçemediler) 2 öğrencim 2009 son ay doğumlu
öğrenciler. Bu yıl 2. sınıfız onlar kalemi şimdi kavradılar aslında tam da bu sene başlamalıydılar okula.

Yazık, kendi sınıfının en önde gelen öğrencileri olabilecekken bu sınıfta en arkada gelen öğrenci oldular.
Ne gerek vardı?

Aceleye hiç gerek yok. Hani diyorlar ya başta çok zorlandık ama pişman değiliz diye.
Onu o çocuğa sorsunlar sıkıntının en büyüğünü bizzat o çekti çünkü.
 

Hocam bu okula hazırlık evresinde çocuğun sahip olması gereken özellikleri anaokulu olmadan veli sıfatıyla abla-anne verebilir mi? İşte konu başından beri ısrarla sormak istediklerim bu ama hiç kimse doğru düzgün cevap vermiyor. Ben kardeşimle doğumundan beri ilgileniyorum. Kalem tutma, boya yapma, hikaye okuma, alfabedeki sesleri öğretme( bunları el yazısıyla öğretiyorum), oyun hamuru, küçük blokları birleştirme vs.. Hepsini beraber yaptık ve yaşıtlarına göre gerçekten parmakları ve kolları güçlü. Şimdi bu çocuğa yapamaz deyip direkt kafamdan 49.aydan itibaren anasınıfına gitmek koşuluyla 61.ayda 1.sınıfa başlamayı atmalı mıyım ? Hiç o çocuğa şans veremez miyiz ?


Bir de hazır sizi bulmuşken sorayım :)) ben bizim yakındaki okul müdürüne hesaplattırdım. 9 Ağustos 2012 doğumlu bir çocuk 2017 yılında okula veli dilekçesiyle bile başlayamaz dedi. Ancak yengem ilköğretimde öğretmen o başlayabilir dedi. Ve okula başlama yaşı tablosunda da Ağustos ayı veli dilekçesi ile başlayabilir yazıyor. Okul müdürünün bunu demesindeki neden hakkında bir fikriniz var mı acaba ?
 

Veli isteğiyle başlayabilir bence de evet.

Okul müdürü ya bilmiyordur tam hesaplayamamıştır ya da gerçekten küçük başlayıp başarılı olan
çocuk sayısı o kadar az ki çocuğa her türlü eziyet bunun önüne geçmek için böyle demiştir.

Siz bilinçli bir velisiniz ama inanın okula erken başlama en çok çocuğu başından atmak isteyen
velinin işine yaradı. Sonuçta öğretmen ve çocuk yıprandı veli xl vaziyette gününü gün etti.

Eğer kardeşiniz gerçekten bu kadar yeterlilik gösteriyorsa saydığınız konularda ana sınıfı öğretmeni
1. sınıfa hazır der zaten. Velinin karar vermesine gerek kalmaz.

Sesleri eski sistemde tanıtmıyorsunuz umarım. See kee demiyoruz. Sssss yılan sesi mmmm şeklinde veriyoruz.
Bu çok önemli. El yazısını da siz göstermeyin bence yazım yönleri ile öğretmenden öğrenmesi en doğrusu olacaktır.

Kalem tutma konusunda çalıştırmak istiyorsanız eğer çizgi çalışmaları yaptırın bol bol.
Makas ile kes yapıştır etkinlikleri ve de..
 

Eski sisteme göre öğretmiyorum :)) Bu konuda çok araştırma yaptım. Aslında öğretmeyecektim ama gerçekten onu okurken görünce dayanamadım. İlk okuduğu kelime diş' ti. Gerçi okumak değildi hafızada tutmaktı o. Daha önce göstermiştim o da unutmamış:)) Ş harfi ve ö harfi dikkatini çekmişti 2 yaşındayken.Hele l sesini çıkartışı. Kesinlikle '''le'' olarak öğretmedim kendisi de le demiyor zaten llll diyor.

Şimdi bir kelimede harfleri sorarsam gösteriyor hangi ses kaçıncı sırada elleriyle gösterip o sesi çıkartıyor. Burada bırakmak kesinlikle istemiyorum. Önümüzde daha 2-3 yıl var. Ben bu süre içinde çok iyi okumayı sökeceğine inanıyorum. Siz de bunu onaylıyor musunuz ? Dediğim gibi kesinlikle bu seviyeye gelmişken bırakmaya niyetli değilim sadece içimi rahatlatmak istiyorum. Hep bi yanlış mı yapıyorum düşüncesi var çünkü
 
Son düzenleme:

Eğer yanlış öğretmediğinize eminseniz devam edin bunun zararı olmaz.
Yazım konusunu okula bırakın isterseniz ama o garanti olsun çünkü yazım yönleri önemli
el yazısında.

Bu arada youtubedan Pıtırcık ses videolarından faydalanabilirsiniz.
 

Bir çocuk okula ne kadar erken başlarsa o kadar iyi bence. Bizim zamanımızda 7 yaşında başlanıyordu. Bence çok geç. Çocuğun en verimli 2 senesi boşa geçiyor. hatta eskiden derlerdi ki çocuk okula başlamadan ona harfleri sayıları öğretmeyin. Bizde kardeşlerimize filan aman aman bişey öğrenmesin okulda öğrenir derdik. Ne kadar yanlış bir yönlendirme. Ben çocuğuma aklı ermeye başladıktan itibaren herşeyi öğretmeye başlayacağım.
 


Çok teşekkür ederim öğretmenim bu oldukça yararlı yorumlarınız için. Yazıyı zaten istesem de öğretemem çünkü bitişik eğik el yazım iyi değil. Çizgi çalışması işte şekiller falan öğretirim ben de. :)
 

Ben çocuğuma anne karnından itibaren öğretmeye başlayacağım. :) Çünkü bizi duyabiliyorlar. Ama en iyi iletişim anne-bebek arası 6.aydan itibaren gözler vasıtasıyla gerçekleşiyormuş. Sakın gecikmeyin çünkü bebekler her şeyi anlarlar. Elinden geldiği kadar her şeyi anlatmaya çalışın. Bardaktan ağaca kadar. Hem kelime haznesi gelişecek hem dili gelişecek hem bilgiyi sevecek ve daha çok öğrenmek isteyecek hem de anne ve çocuk arası kusursuz bir iletişim sağlanmış olacak :)
 

Ben sadece bunlar da yeterli olmaz demek istedim

3 yaş çocuğu kesinlikle tuvalet temizliği yapamaz diyorsunuz ama anaokulunda 37 aylık iken oğlum ve bir çok arkadaşı yapıyordu

Tek başlarına sınıftan çıkıp tuvalete gîdip yapıp geliyorlar bunlar rutin demek istedim ama siz kesinlikle yapamaz diyorsunuz

Bireysel farklılıklar olabilir tabii ama sadece fiziksel ya da bilişsel algısı değil psikolojisi de önemli diyorum sadece

Annenizi 2 yıl anaokuluna ikna etmek sanki çocuğu bir yıl erken okula göndermekden daha iyi olabilir çünkü öğretmeni de henüz erken olduğunu düşünen birisi ise çok zorlanabilir
 
Hijyen konusu benim için çok önemli. Kardeşimde büyük klozette çeşmeyi açar yıkar tuvalet kağıdıyla siler ama annem asla öyle bırakmaz kendi de siler. Ben de bırakmam. Tek başına gidip yapmak vs bunlardan bahsetmiyorum artık bir bireyler. Utanıyorlar kendileri gidip yaparlar zaten :) ben de onu takip etmem.

Anladım demek istediğinizi. Sağolun. Ama annem iştr. Neymiş sıkılırmış karda kışta eziyet olurmuş ona. Anne diyorum izmirde nerde kar kış. Öyle deme çok soğuk oluyor diyor :)) kıyamıyor başından savmak gibi görüyor. Bakalım çok ısrar ediyorum sıkıyorum onu belki bıkar yollar.
 
katılıyorum buna
oglum 67 aylık basladı bu sene alfabeyı kendısı cozmustu ve bılıoyordu harflerı bazı seylerı okumayı
sonuc olarak el yazısında duvara toslamıs gıbıyız
 
katılıyorum buna
oglum 67 aylık basladı bu sene alfabeyı kendısı cozmustu ve bılıoyordu harflerı bazı seylerı okumayı
sonuc olarak el yazısında duvara toslamıs gıbıyız

Zaten okuma öğrenme zor değil doğumdan itibaren ( gözlerini bir yere odaklamaya başladığından itibaren ) çocuğa okuma öğretilebilir. Mühim olan el yazısı zaten. Bunun içinde bebeklikten itibaren motor gelişimi desteklenirse çocuk kalem tutmaya daha çabuk alışacak ve akranlarına göre daha az yorulacak :)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…