İlköğretim Yorum ve Soruları Çocuğun 5 yaşında 1.sınıfa başlamasına siz nasıl bakıyorsunuz ?

Ladyfrom3535

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
3 Ekim 2015
39
12
Evet annemle olan kavgamızı paylaşmak istiyorum. 22 yaşındayım ve 3 yıldır erken eğitimle ilgili yüzlerce makale okudum ve ilk 5 yaş çocukların beyin gelişimleri üst düzeyde olur. Yani siz ne verirseniz onu alır. Eğer bir şey vermezseniz büyük bir kayıp olur. Şuan kardeşim 3 yaşında(37aylık) Ben diyorum ki seneye anasınıfına gitsin yani 49.ayında. Öbür sene 1.sınıfa başlasın (61aylıkken) Aslında ingilitere, izlanda gibi ülkelerde 5yaş zorunlu ama tabii burası Türkiye. Ben bu fikri söylediğim herkes bana kötü kız muamelesi yaptı. Annem de diyor ki seneye değil ondan sonraki sene yani 5.yaşında anasınıfına gitsin 6da ilkokula başlasın.

Algılamada sorun yaşamaz bunu biliyorum zira okumaya başladı 100e yakın kelime okuyor 30a kadar yardımsız sayar 100e kadar da yardımımla. Ancak 5.yaşında ezilir arkadaşlarının içinde korkumuz var. Bu da onu özgüvensiz ve yalnız yapar diye düşünüyorum. Tecrübeli olanlar fikirlerinizi paylaşın lütfen :) :)

Niye acele ediyorsunuz , bırakın bir kaç ay geç başlasın inanın daha verim alırsınız birinci sınıf anne için de çocuk içinde sabır gerektiriyor.

Niye acele ediyorsunuz , bırakın bir kaç ay geç başlasın inanın daha verim alırsınız birinci sınıf anne için de çocuk içinde sabır gerektiriyor.
Bir kaç ay derken 12 aydan bahsediyoruz :) sanırım bir kaç yıl demek istediniz yani 7 yaş . Malesefki 7 yaş çoook geç. Niye acele ediyorsunuz sorunuza gelince:

Harvard üniversitesi dahil pek çok prestijli üniversitenin yaptığı araştırmalara göre erken okula başlayan çocuğun geç okula başlayana göre IQsü farkedilir düzeyde daha yüksek çıktığı kanıtlanmıştır. Özellikle bu fark üniversite yıllarında daha belirgin. Bunda tüm dünya hemfikir.

Ama malesefki Türkiyedeki okullar, öğretmenler ve geç başlatan veliler olunca aradaki yaş farkı tedirgin ediyor. 7yaşındaki çocuk 5 yaşındaki çocuğa bebek muamelesi yapıyormuş. Tek sorunumuz bu bizim. Bunu nasıl aşabiliriz. Anasınıfı eğitimine gidecek. Biz evde eğitimde veriyoruz.

61 ay ilkokul için Türkiye şartlarında çok erken.
Ilgili bir ablasınız, araştırıyorsunuz, bu çok güzel.Ama Amerika, İngiltere örnekleri değil, Türkiye örneklerini okumanızı tavsiye ederim öncelikle.
İngiltere de 4-6 yaş arası okula başlanmasının sebebi anasınıfınında ilköğretime dahil edilmesidir.Yani aslında direk okuma yazma eğitiminden ziyade 6 yaşına kadar anasınıfında alıştırmalar yapılır.
Ilkokul 5 yaşındaki kardeşinize müfredat olarak ağır gelmesede , oyun çağında çocuğun bu keşmekeşe girmesi haksızlık bence.
Çocuğun IQ sunu yükseltelim derken EQ suna zarar verme ihtimalini de düşünmelisiniz.
73 aylık çocuk henüz 6 yaşını bitirmiş olur ki normal ilkokul yaşıdır.

61 ay ilkokul için Türkiye şartlarında çok erken.
Ilgili bir ablasınız, araştırıyorsunuz, bu çok güzel.Ama Amerika, İngiltere örnekleri değil, Türkiye örneklerini okumanızı tavsiye ederim öncelikle.
İngiltere de 4-6 yaş arası okula başlanmasının sebebi anasınıfınında ilköğretime dahil edilmesidir.Yani aslında direk okuma yazma eğitiminden ziyade 6 yaşına kadar anasınıfında alıştırmalar yapılır.
Ilkokul 5 yaşındaki kardeşinize müfredat olarak ağır gelmesede , oyun çağında çocuğun bu keşmekeşe girmesi haksızlık bence.
Çocuğun IQ sunu yükseltelim derken EQ suna zarar verme ihtimalini de düşünmelisiniz.
73 aylık çocuk henüz 6 yaşını bitirmiş olur ki normal ilkokul yaşıdır.

Şükür ki Türkiye örneklerine de yakınız. Açıklayayım babamın kuzeninin çocuğu 5te başladı. Bu yıl 2. sınıf olacak. Annesi çook çook zorlandık ama diğerlerine göre erken okudu ve matematiği en yüksek olan çocuk onların çocuğuymuş öğretmenleri demiş. Ben inanmıyordum ama tatilde ödevini beraber yaptık maşallahı vardı :) En büyük problemi başlarda altına kaçırması ve kalem tutamaması olmuş. E bir de ödev yapmayıp oyun oynamak istemesi. Ama o çocuk anasınıfına gitmemişti.

Ve diğer örnekte bizim apartmanda. 5,5 yaşında başladılar. İkizlerdi. 1i sınıf 1. ve başkanı diğeri de dersleri sınıf ortalamasının üstü. Ben olmayacak bir şey olduğunu düşünmüyorum. Bu ailelerle konuştum. Çok zorlandık ama pişman değiliz diyorlar.

Şükür ki Türkiye örneklerine de yakınız. Açıklayayım babamın kuzeninin çocuğu 5te başladı. Bu yıl 2. sınıf olacak. Annesi çook çook zorlandık ama diğerlerine göre erken okudu ve matematiği en yüksek olan çocuk onların çocuğuymuş öğretmenleri demiş. Ben inanmıyordum ama tatilde ödevini beraber yaptık maşallahı vardı :) En büyük problemi başlarda altına kaçırması ve kalem tutamaması olmuş. E bir de ödev yapmayıp oyun oynamak istemesi. Ama o çocuk anasınıfına gitmemişti.

Ve diğer örnekte bizim apartmanda. 5,5 yaşında başladılar. İkizlerdi. 1i sınıf 1. ve başkanı diğeri de dersleri sınıf ortalamasının üstü. Ben olmayacak bir şey olduğunu düşünmüyorum. Bu ailelerle konuştum. Çok zorlandık ama pişman değiliz diyorlar.
Anlatmak istediğimi hiç anlamamışsınız aslında.Akademik olarak başarılı olamaz demedim, çocuğun özgüven, EQ , liderlik özellikleri ile ilgili sakıncaları olur diyorum.Ki bu bahsettiğim özellikler bir insanın ilerde yaptığı işte başarılı olabilmesinde akademik başarı kadar , hatta bazı durumlarda daha da öne çıkacak bir kriterdir.
Verdiğiniz örnekten yola çıkalım.Bir çocuğun okulda altına kaçırması kadar özgüvenini rencide edicek şey daha var mıdır? Özelliklede o sınıfta alaycı çocuklar olduğunu düşünün.
Kardeşiniz anladığım kadarıyla yaşıtlarından üstün bir çocuk, 73 aylık okula başlarsa hiçbirşey için geç kalmaz, aksine çocukluğunu doyasıya yaşadığı için daha mutlu, sınıfta yaşıtları ile birlikte olduğu için daha özgüvenli olur.

Son düzenleme:
Bu arada 5 yaşında okula başlaması asla akademik olarak başarılı olacağını garanti edemez.

Bu arada 5 yaşında okula başlaması asla akademik olarak başarılı olacağını garanti edemez.

Tabii ki. Ancak kanlı canlı örneği benim. Ben geç başladım. Ve benden 2 yaş küçük bir kız vardı sınıfımızda. En küçüğümüzdü. Hepimizden başarılı oldu. Ve tıp okuyor şuanda. Araştırmalar doğru lise ve üniversite yıllarında bu daha çok hissediliyor.

Altına kaçıran çocukta dediğim gibi anasınıfına gitmedi yani dediğim gibi ERKEN EĞİTİM ALMADI. Ve bahsettiğim diğer ikizlerden biri sınıf başkanı ve sınıf birincisi. Sınıfın en küçükleri de başkan olabiliyormuş. Onlar anasınıfı eğitimi almıştı.

Annem yaşlandı yeterince ilgilenemiyor. Benim de okulum var. Sürekli onunla ilgilenemem. Ee ailem de 2 yıl anasınıfına göndermekten yana değiller. Bu çocuk seneye ben okuldayken evde tek başına altın çağını tv izleyerek heba etmesini istemiyorum açıkcası. Benimde elimde tek çare seneye anasınıf ondan sonraki yıl 1.sınıf kaldı. Ve bana tavsiyelerde bulunursanız sevinirim :)

Ladyfrom3535 Ladyfrom3535 tabii ki sizin bileceğiniz şey okula gönderip göndermemek.
Ben 2 çocuk annesi olarak bu konudaki deneyim ve araştırmalarımı paylaşabilirim ancak.
Benim nazarımda önce mutlu , özgüvenli, empati sahibi , sonrasında akademik olarak başarılı çocuklar yetiştirmek daha kıymetli.
Umarım ne karar verirseniz verin, kardeşinizin hakkında hayırlısı olur.

Ladyfrom3535 Ladyfrom3535 tabii ki sizin bileceğiniz şey okula gönderip göndermemek.
Ben 2 çocuk annesi olarak bu konudaki deneyim ve araştırmalarımı paylaşabilirim ancak.
Benim nazarımda önce mutlu , özgüvenli, empati sahibi , sonrasında akademik olarak başarılı çocuklar yetiştirmek daha kıymetli.
Umarım ne karar verirseniz verin, kardeşinizin hakkında hayırlısı olur.

İnşallah. Aslında en doğrusu 6da başlamak ama dediğim gibi annem yaşı gereği çabuk sinirleniyor ve özellikle lohusalık depresyonu geçirdikten sonrada kronik nefes darlığı ortaya çıktı. Ben olmasam çok zor bakardı kendi de diyor zaten. O yüzden bu çocuğun eğitim kurumlarında arkadaşlarıyla eğitim alması şart. Bakalım ikna edebilirsek 2 sene üst üste anasınıfına göndeririz. Bir de pedagogların çocuğunuz eğitime hazır mı soruları var. Buna bakarakta kararımızı veririz. Pek çoğuna şimdiden uyuyor zaten. Örneğin zıt kavramları bilmesi. Elimden geldiğince oyuncaklarla öğretiyorum ona. Zaman gösterecek.

merhaba hanımlar,
5 yıl tecrübeli sınıf öğretmeniyim, istanbul şişli de yaşıyorum. 1. sınıf öğrencileri için okuma-yazma ve matematik takviye dersleri veriyorum. ödevlerini yapmalarına yardımcı oluyorum.
ayrıca 8. sınıfa kadar tüm derslerden özel ders veriyorum. ihtiyacı olanlar bana msj ile ulaşabilir.

Okula başlamak için 5 yaş çok erken bencede şuan oğlum 54 aylık anaokuluna gidiyor ama seneye okula başlaması konusunda tereddütlüyüm.
Okuldaki başarısı haricinde kişisel gelişimi bakımından çok erken okula baslamayı uygun gorumuyorm.
Sadece okuldaki başarısı mutlu ve karakter olarak sağlam bir birey olmasından daha önemli değil benim için.

Ben aykü falan bilmem deneyimlerimi söylüyorum geçen sene de verebilirdim oğlumu ama yapamazdı bu yaz cocuk evrim gecirdi sanki bir cok yapamadigi seyi rahat anliyor ve uyguluyor .Elbet sizin tercihiniz ama verirseniz kanaatimce yüzde doksan pisman olursunuz.Bu arada ben altı yasında gonderilmesi gerektigini soyluyorum yedi yas degil.Bes cok cok erken .

Her çocuk kendine özgü gelişim yaşar. Başkaları ile kiyaslanmalari çok büyük yanlış. Ilkokulda sinif başkanı olmak meziyet isteyen bir os değil. Veya derslerinin hepsinin karnede 3 olması onun çok iyi olduğunu göstermez.iyi güzel hoş araştırıp öğreniyorsunuz ama
çocuğa okuma ogretmekle çok bu yu k yanlış yapmışsınız. ilkokul için fiziksel ve zihinsel gelişim önemli. Altına kaçıran çocuk veya daha bebek gibi konuşan çocuk 1. Sınıfa verilmemeli. 5yas çocukları sınıfta evcilik ebelemece oynuyorlar benim şahit olduğum. Uzaktan çok şekerler ama onlar daha neden oradalar farkında değiller. Ailelere bilmeden çocuklarına en bu yu k hatayı yapıyorlar o yaşta 1. Sınıfa ver er ek.

Her çocuk kendine özgü gelişim yaşar. Başkaları ile kiyaslanmalari çok büyük yanlış. Ilkokulda sinif başkanı olmak meziyet isteyen bir os değil. Veya derslerinin hepsinin karnede 3 olması onun çok iyi olduğunu göstermez.iyi güzel hoş araştırıp öğreniyorsunuz ama
çocuğa okuma ogretmekle çok bu yu k yanlış yapmışsınız. ilkokul için fiziksel ve zihinsel gelişim önemli. Altına kaçıran çocuk veya daha bebek gibi konuşan çocuk 1. Sınıfa verilmemeli. 5yas çocukları sınıfta evcilik ebelemece oynuyorlar benim şahit olduğum. Uzaktan çok şekerler ama onlar daha neden oradalar farkında değiller. Ailelere bilmeden çocuklarına en bu yu k hatayı yapıyorlar o yaşta 1. Sınıfa ver er ek.

Okumak beynin iki lobu arasındaki bağlantıyı sağlar ve beyin gelişimine oldukça katkı sağlar. Erken okuma ayrıca çocuğun dil gelişimini de destekler. İlkokulda okumanın verdiği güvenle diğer arkadaşlarına göre daha özgüvenli olur. Eğer bir çocuk nasıl ki okumak istemediği halde onu okumaya zorlamak yanlışsa okumaya hevesli çocuğun da okumasını engellemek o derece yanlıştır. Evimiz küçük her yer kitap dolu. Çocuk nasıl görürse öyle büyür. Sürekli beni okuyor olarak gördüğü için kendi de bunu çok normal karşılıyor. Ben ne yapabilirim elinden kitabı çekip alamam ya.:)

Ben aykü falan bilmem deneyimlerimi söylüyorum geçen sene de verebilirdim oğlumu ama yapamazdı bu yaz cocuk evrim gecirdi sanki bir cok yapamadigi seyi rahat anliyor ve uyguluyor .Elbet sizin tercihiniz ama verirseniz kanaatimce yüzde doksan pisman olursunuz.Bu arada ben altı yasında gonderilmesi gerektigini soyluyorum yedi yas degil.Bes cok cok erken .

Biliyorum zaten ama benim anlatmak istediğim %10unun içinde olmamız için onun gelişimine destek olmak. Bunun içinde deneyimli olanınız var mı diye soruyorum. Var olan çıktı ama anasınıf eğitimsiz yani. Anasınıfı eğitimi alıpta 5te yollayanın nasıl bir yoldan geçtiğini merak ediyorum.

Okula başlamak için 5 yaş çok erken bencede şuan oğlum 54 aylık anaokuluna gidiyor ama seneye okula başlaması konusunda tereddütlüyüm.
Okuldaki başarısı haricinde kişisel gelişimi bakımından çok erken okula baslamayı uygun gorumuyorm.
Sadece okuldaki başarısı mutlu ve karakter olarak sağlam bir birey olmasından daha önemli değil benim için.

Valla ben olsam kesinlikle yollardım ama kimse yollamaktan yana değil. Bir de oğlunuzun tuvalet eğitimi ve kalem tutma alışkanlığı nasıl ? Arkadaşlarıyla iletişimi? Empati kurma yeteneği ? Yaşına uygun zıt kavramların anlamlarını biliyor mu? Sağ- sol olayını kavrayabiliyor mu ? Kendine güveni var mı ? Düğmelerini ilikleyebiliyor mu ? Ayakkabılarını giyinebiliyor mu ? Yemek yiyebiliyor mu tek başına ? Makas kullanabilir mi ? Siz ona kitap okurken 15dakika boyunca yerinden kalkmadan sizi dinleyebilir mi? Kurallara uyar mı ? vs.

Bunların hepsi evetse çocuğunuz okula hazırdır bence.

Son düzenleme:
Iyi de anasınıfına 2 yıl neden gidemiyor

Zıt kavram bilmek vs yetmiyor ki

Resimleri nasıl mesela insan çiz deyince kolu bacağı var mı nereden çıkıyor oğlum 37 aylık anaokuluna giderken kendi tuvalete gitmesi meziyet olarak kabul edilirdi 120 çocuk ve 20 kadar yetişkin olan bir binada sınıftan yalnız çıkıp tuvaletini yapıp üstünü toplayıp sınıfına dönerdi

Şîmdi 62 aylık anaokuluna devam akşam hikaye uydurdu bana da kalem kağıt verdi yazdım ben 61 aylık okula başlatmadım benimki 25 aylıktan beri kreşe gidiyor hem de

Kendi kütüphanesinde 100 e yakın kitabı var 2 yaşında hepsini ezbere bilirdi büyüdükçe ilgi alanları değişiyor koşma a spor vs daha cazip gelebiliyor

Valla ben olsam kesinlikle yollardım ama kimse yollamaktan yana değil. Bir de oğlunuzun tuvalet eğitimi ve kalem tutma alışkanlığı nasıl ? Arkadaşlarıyla iletişimi? Empati kurma yeteneği ? Yaşına uygun zıt kavramların anlamlarını biliyor mu? Sağ- sol olayını kavrayabiliyor mu ? Kendine güveni var mı ? Düğmelerini ilikleyebiliyor mu ? Ayakkabılarını giyinebiliyor mu ? Yemek yiyebiliyor mu tek başına ? Makas kullanabilir mi ? Siz ona kitap okurken 15dakika boyunca yerinden kalkmadan sizi dinleyebilir mi? Kurallara uyar mı ? vs.

Bunların hepsi evetse çocuğunuz okula hazırdır bence.

Bunları 3 yaş çocuğu da yapar ama çoğu ezberdir ve problem çözme yetisi yoktur

Farklı bir durumla karşılaşınca bocalar çözüm üretemez bağlantı kurma sıkıntısı Yaşar bu böyle ise diğeri de şöyle olur şeklinde nitelendiremez

Bir de verdiğiniz örnekler henüz küçük büyüyünce başarılı olacağını bilemiyoruz

X