Çocuğumuzla kaliteli zaman geçirme önerileri

kalemkitap2

Kapsama Alanı Dışında !
Kayıtlı Üye
22 Aralık 2006
1.977
6
bunun zıttı nedir?
Zıtlıklar, gizle ve göster – Küçük bir oyuncak saklayın ve bulabilmesi için ipuçları verin. Örneğin; “oyuncak ayı bir şeyin dışında değil, bir şeyin içinde” veya “oyuncak bebek bir şeyin üstünde değil, bir şeyin altında.”

Alışveriş – Marketler zıtlıklar hakkında konuşmak için harika yerlerdir. Örneğin çocuğunuza büyük bir kutu bulaşık deterjanı mı, yoksa küçük bir kutu mu alacağınızı sorun. Ya da geniş bir kutu konserve mi, dar bir kutu mu?

Hikaye zamanı- Komik kahramanın zıtlıklar seyahatine çıktığı bir masal uydurun. Örneğin; havaya zıplayan ve aşağı suya inen bir kurbağa, bir köprünün altından ve bir balığın üstünden yüzerek geçiyor, uzun bir ağacın yanından kıyıya çıkıyor ve kısa bir cüce buluyor, gibi.

Bunun zıttı nedir? – Bir kelime söyleyin ve bunun zıttını düşünmesini isteyin. Örneğin; iç (dış), yukarı (aşağı), yavaş (hızlı), üzgün (mutlu), ve tatlı (ekşi)

Zıt resimler – Zıt resimler çizin, mesela küçük bir fare ve büyük bir fil, geniş bir kamyon ve dar bir bisiklet, zayıf bir köpek ve şişman bir kedi.

Fiziksel eğlence – Çocuğunuzdan anlattığınız şekle girmesini isteyin. Örneğin; yüksek bir kale olalım, küçük bir top, geniş bir yıldız, veya ince bir solucan.

Kendi gülünç zıtlıklarınızı yaratın, mesela yüksek, gıcırtılı bir ses ve alçak, fısırtılı bir ses.



Bunun ne olduğunu söyleyebilir misin?
Stensıl – Bir karton üzerine bir daire, kare, üçgen ve dikdörtgen çizin ve bunları kesin. Kartları bir kağıdın üzerine tutturun ve çocuğunuzdan bu şekillerin içini boyamasını isteyin. Ve altlarına her şeklin ismini yazın.

Şekil resimleri – Değişik şekillerden meydana gelen resimler çizin. Daire ve dikdörtgen kullanarak ağaç çizebilirsiniz veya üçgen bir çatı ve dikdörtgen bir kapısı olan kare bir ev.

Çılgın kırkayak – Renkli kağıtlardan daireler kesin ve çocuğunuzun bunları yan yana yapıştırmasını isteyin, daha sonra gözlerini, bir ağız, anten ve bacakları ekleyin. İşte size kırkayak.

Tavuk ve yumurtaları – Renkli bir kağıda bir tavuk ve yanına boş bir yuva çizin. Beyaz kağıttan oval şeklinde parçalar kesin ve çocuğunuzdan bu yumurtaları tavuğun yuvasına koymasını isteyin.

Şekil sandviçleri – Su bardağı veya kare bir saklama kabı kullanarak ekmek kabuğundan şekiller çıkarın ve bunlarla sandviç yapın.

Şekiller etrafımızdadır, tek yapmamız gereken onları görmek. Çocuğunuza portakalın yuvarlak olduğunu gösterin ya da bir tabağın daire olduğunu.



Şarkı söylemek – İçinde sayılar olan şarkılar söyleyin.

Evde sayılar – Sadece sayılara aşina olmak bile bir başlangıçtır. Banyoda ki ördekleri sayın, çıktığınız merdivenleri, kahvaltı tabaklarını veya pizza dilimlerini.

Dışarıda sayılar – Çocuğunuz sayıları fark etmeye başladığında, her yerde gördüğünüz sayıları gösterin, kapılarda, araba plakalarında, otobüslerin önünde, yol işaretlerinde…

Duvar süsü – Ayrı ayrı kağıt parçalarına 1 den 10 a kadar sayıları yazın ve altına bunları karşılayan sayına obje çizin. Mesela altı tane komik şapka veya 3 tane yeşil ağaç gibi.

Uğur böceği – Altı tane uğur böceği çizin fakat üzerinde noktaları olmasın. Çocuğunuzun birinciye bir, ikinciye iki, üçüncüye üç tane benek çizmesini isteyin. Ve böylece altıya kadar gelin.

Oyuncak mağazası – Kartonlardan para yapın ve küçük oyuncakları bir sepete toplayıp, oyuncak mağazası yapın. Her oyuncağın farklı bir fiyatı olsun. (1YTLBirlikte dans edin – Çocuklar siz dans ederken ayaklarınızın üzerinde durmayı severler. Eğer bu çok zor geldiyse, değişik tarz müziklerde ayrı ayrı dans etmeyi deneyin, hızlı, yavaş, gürültülü, yumuşak, ritmik, vb. Yatma zamanına özel bir melodiyi mırıldanmak gibi bir rutin yaratırsanız, bu çocuğunuzun uykuya gitme saati geldiğini anımsamasına yardımcı olur., 2YTL, 3YTL&#8230 Ve alışverişin keyfine varın.

Unutmayın çocuğunuz bazı sayıları biliyor olsa bile, bu onun saymayı bildiği anlamına gelmez.



Aramak – Bu oyun harflerin seslerini öğrenmek için harika bir yoldur. “T ile başlayan bir şey düşünüyorum” diyerek, çocuğunuzun sizin ne düşündüğünüzü bulmasını isteyin.

Renkli harfler – İçi boş bir harf çizin ve çocuğunuzun bu harfin içini boyamasını isteyin. Sonra harfi kesin ve bir yere yapıştırın veya bir alfabe çelengi yapıp diğer harflerin arasına ekleyin.

Beraber okuyun – Bir alfabe kitabı alın ve beraber okuyun.

Alfabe yemeği – Bir paket düz bisküvi alın ve her bir bisküvinin üzerine krema ile bir harf yazarak ve harfleri yan yana getirerek ailenizin fertlerinin isimlerini yazın. Bunu haşlanmış patates üzerine ketçap ile de yapabilirsiniz.

Benim kitabım – Çocuğunuza bir alfabe kitabı hazırlayın. Her sayfaya bir harf ve her harfin altına o harfle başlayan eşya veya hayvan resimleri yapıştırın. Her sayfada en üstte bir harf ve altında resimler olsun.

Buzdolabı için mıknatıslı alfabeler paha biçilmezdir. Bunları çocuğunuza kendi ismini hecelemeyi öğretmek için kullanabilirsiniz veya o günün hangi harfle başladığını.

Çocukların ölçmeye olan ilgisi mukayese ile oluşur: büyük ve küçük köpekler, hızlı ve yavaş arabalar, yüksek ve alçak binalar. Çocuklar, direk karşılaştırmaktan ziyade gözle tahmin etmeye eğilimindedirler. Aynı ebatlara sahip iki nesnenin ağırlıklarınında aynı olduğunu düşünürler veya bir kutuyu kağıt ile kaplarken önce kutuyu ölçmeden direk kağıdı üzerine koyarlar ve kaplamaya çalışırlar.

Çocuklar iki nesneyi mukayese ederek uzunlukları ölçmeyi anlamaya başlarlar. İki kalemi yanyana getirerek hangisinin daha uzun olduğunu bulabilirler.

Patatesleri iki eline alarak ağırlıklarını karşılaştırabilirler. Büyüdükçe 2 veya 3 veya daha fazla nesneyi sıraya dizebilirler.

- 2 nesneyi direk olarak birine karşı diğerini karşılaştırın. Hangi havucun daha uzun olduğunu bulun, vazoların yan yana koyun ve hangisinin uzun olduğunu izleyin. Bir şeyleri karşılaştırmada yan yana koymanın önemini anlatın.

- Yaptığınız işlerin sırasında bahsedin: Gündelik işlerin sırası; önce nelerin yapıldığı sonra nelerin ve sonra nelerin yapıldığı gibi. Ekmek arası peynir ekmek hazırlarken önce peynir sonra domates ve daha sonrada salatalık.

alıntı

 
kızım 4 yaşında evde beraber kalınca canım çok sıkılıyor diye devamlı bilgisayarda oyun oynamak istiyor buda beni çok rahatsız ediyor yasaklıyordum şimdi sizin önerilerinizi uygulayıp hem bişeyler öğrensin hemde bilgs. uzak durdurmuş olurum çok teşekkürleeeeer.Buna benzer önerileriniz varsa bekleriz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…