• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çocuğum Okumayı - Yazmayı Öğreniyor

terlik

İYİLİK MELEĞİ
Kayıtlı Üye
15 Ağustos 2008
2.802
15
158
Arkadaşlar oğluma okumayı öğretmeye başlıyorum bakalım nasıl olacak kendimce yöntemlerle devam edicem tabiiki dökümanlardan da faydalanarak. Oğlum anasınıfına gidiyor öğretmeni okumayı yazmayı öğretmememizi önerdi aslında fakat oğlumun piyano öğretmenide şimdiden öğretmeye başla çünkü birçok çocukta gözlemlediğim (1 ci sınıf çocukları için) zorlanıyorlar ve yarı yılı tamamladılar hem yazamıyorlar hemde okuyamıyorlar bizim zamanımızda okul başladığı zaman kasım ayına kadar okumayı sökerdik diyor. El yazısınıda kurallarıyla biliyorsanız öğretin bilmiyorsanız yazmaya çok zorlamayınız...
Sizlerinde yöntemlerinizi varsa dökümanlarınızı paylaşacağınız bir topik oluşturalım birlikte... Şimdiden paylaşımlarınız için teşekkürler arkadaşlar...a.s.

Son düzenleme:
ben okula başlamadan öğrenmiştim okumayı
bir defterim vardı annem oraya hergün bir harf yazardı bi büyüğünden bi küçüğünden :)
akşama kadar onları yazardım defterime çok zevk alırdım benim içimden geliyordu
sonra yavaş yavaş 2 harfli kelimelere(su,at,al,el)geçtik derken okumayı söktüm
hergün annemle sesli şekilde çalışırdık

kizim 3yasini gecdi oda cok merakli ve hevesli sadece harf harf bazen yaziyorum mesela a harfi yaninada at resmi cizmeye calisiyorum kendimce onu zorlamadan ama kendisi istiyo zaten suan cok güzel kiz resmi cizebiliyo bile (masallah) yani cok cok düzgün diil ama ne yaptigi net prenses ciziyo kendince :) tac bile yapiyo cani istedimi kelebek kanatlari takiyo :)

ben okula başlamadan öğrenmiştim okumayı
bir defterim vardı annem oraya hergün bir harf yazardı bi büyüğünden bi küçüğünden :)
akşama kadar onları yazardım defterime çok zevk alırdım benim içimden geliyordu
sonra yavaş yavaş 2 harfli kelimelere(su,at,al,el)geçtik derken okumayı söktüm
hergün annemle sesli şekilde çalışırdık

Banada annem erken öğretmiş okumayı yazmayı o yüzden apartmanımızda öğretmenler vardı beni 5 yaşında okula başlattılar. Hatta hiç unutmam ertesi gün okul açılıyordu anneme kızına önlük al okula başlatıyoruz yarın deyince annem apar topar bana önlük ve okul araç gereçleri almıştı. Arkadaşlar küçük gitmenin bazı dez avantajlarıda vardı şöyleki ; hiç unutamam tuvalete giderdim bir türlü sıra bana gelmezdi ve zil çalardı mecburen derse giderdim bu sefer kaçırdığım olurdu... :utangac:
Hep o bekleyişlerimi hatırlarım diğerleri büyüktü onlar çabucak girer sıra bakmazlardı...
İşte bu şekilde ezildiğimde oldu anneme anlatınca öğretmenimle de konuşmuştu birde mahalleden büyük ablalar vardı onlarda tenefüste benim yanıma gelir ve sıram geçmeden lavaboya girerdim...yerimseniben

kizim 3yasini gecdi oda cok merakli ve hevesli sadece harf harf bazen yaziyorum mesela a harfi yaninada at resmi cizmeye calisiyorum kendimce onu zorlamadan ama kendisi istiyo zaten suan cok güzel kiz resmi cizebiliyo bile (masallah) yani cok cok düzgün diil ama ne yaptigi net prenses ciziyo kendince :) tac bile yapiyo cani istedimi kelebek kanatlari takiyo :)

3 yaş için çok erkenmiş canım aman bıkmasın sonra... resim yapması güzel maaşallah Allah bağışlasın tatlım kızını...:1hug:

ben robine daha 7 aylıkken okumayı öğretmeye başlamıştım
bir kitap almıştım
bebeğinize okumayı öğretebilirsiniz isimli bir kitaptı
doğduğu andan itibaren çocuklarımıza okumayı öğretebileceğimizi savunan çok yararlı bir kitaptı aslında
ve ben de denemeye başlamıştım
yöntem de şöyleydi

beyaz kartonları ince 15 cm'lik şeritler halinde keserek üstüne kırmızı keçeli kalemle büyük harflerle nesnelerin isimlerini yazıyordum.bu şekilde belki 500 tane karton hazırladım
kalem,silgi,bardak,atkı,ayakkabı,mercimek,güneş,dünya....
aklıma gelen herşeyi yazdım
her gün 5 kelime seçerek bu 5 kartonu çocuğun tam göz hizasına getirip kartonun üstünde yazan kelimeyi tekrarlıyor ve hemen çekiyordum..günde 3 kez aynı işlemi yapıyordum.bu 2 dakikamı bile almayan birşeydi
sonuçta çok başarılı olduğumu görerek seviniyordum.robin 1 yaşında bile yoktu ve tepki vermeye başlamıştı..bilinçaltı ezberliyor ve öğreniyordu zamanla
beni mutlu etmeye başlamıştu bu durum
taaa kiii bir günnnnnnn

anasınıfı öğretmenliği yapan bir arkadaşım bana bunu yapmamın iyi bir fikir olmadığını ve sebeplerini anlatana kadar
kendi sınıfında diğer çocukların bildiği şeyleri çoktan öğrenmiş olan bir çocuk varmış
öğretilen herşeyi zaten bildiği için derslerle ilgilenmiyor,sıkılıyor,olay çıkartıyormuş sürekli

o günden sonra çocuğumun çok zeki olmasının aslında ona zarar vereceğini düşünerek bu uygulamayı bıraktım..sanırım yurt dışında yaşıyor olsaydık robin zekasının öngördüğü sınıfta okuyabılırdı ve işte o zaman bu gibi bir öğretme işlemini yapmam çok işe yarardı.ama türkiyede çocukların zeka ve bilgi durumuna göre bir üst sınıfa geçme durumları maalesef yok ....

aradan seneler geçti tabiyiki.robinim şimdi ana sınıfında...seneye de ana sınıfında olacak.daha bizim 1. sınıfa geçmemize bir eğitim öğretim dönemi daha var yani
öğretmenleri okumayı ve yazmayı çocuklara şimdiden öğretmemeiz konusunda çok ama çok ısrarcılar(şimdi el yazısı filan da var mesela) ve ben de bu yüzden suya sabuna dokunmuyorum şu anda.yanlış bir öğretme biçimi kullanarak doğruyu öğrenmesini zorlaştırmaktan korkuyorum çünkü
evet 7 'nin çok geç olduğunu savunanlardanım ben ama yanlış şekilde öğreterek daha buyuk problemler yaratmak da istemıyorum.

ay çok uzun yazdım galibakafamçokkarıştı
kusura bakmayın:utangac:

tekrar bu güzel faydalı paylaşım için teşekkürler arkadaşım
Şeniz

Son düzenleme:
benimde oğlum önümüzdeki dönem Allah kısmet ederse yuvaya başlıyacak..etrafımdan hep okuma öğrenmesin zorluk oluyor nasihatlerini duydum.ilgisini çekebilirim okuma çalışmalarına ama kararsızım.eğer sorun olmayacaksa yapalım birşeyler paylaşalım.ben varım...

Talinciğim o kadar güzel anlatmışsınki, bencede başarılı olabilecek çocuklar şimdiki çocuklar fakat daha sonra sıkılacaklarsa o zaman daha kötü olur. Oğlumun öğretmenide öyle diyor, bilhassa el yazısı olacağı için yanlış teknik öğretirsek bocalarlar diyorlar. Fakat oğlumun piyano öğretmeni öğretmemi tavsiye ediyor bakalım ne yapacağım... Gerçi oğlumun öğretmeni 2 dönem için defterde aldırdı bakalım neler yapacaklar. Hepinizi öpüyorum benim uyku geldi... mirmirmirmir

oglumum 1 ay sonra 4. yas gunun kutlayacagiz ...
evet 7 gec olabilir ama cok erken yasta ogretmekte yararli degil sanirim ...
Selim Mert'im alfabeyi biliyor yaziyor ...
sayilar derseniz 30 a kadar yazar yerimseniben say dersen daha fazla tabii : )

daha fazla ogretmek istemiyorum acikcasi bu yasta ...
ayrica yurtdisindan geldigimiz icin cogu seyin ilgilizcesini de biliyor ...

oglumum 1 ay sonra 4. yas gunun kutlayacagiz ...
evet 7 gec olabilir ama cok erken yasta ogretmekte yararli degil sanirim ...
Selim Mert'im alfabeyi biliyor yaziyor ...
sayilar derseniz 30 a kadar yazar yerimseniben say dersen daha fazla tabii : )

daha fazla ogretmek istemiyorum acikcasi bu yasta ...
ayrica yurtdisindan geldigimiz icin cogu seyin ilgilizcesini de biliyor ...

Şimdiden Selim Mert'in doğum gününü kutluyorum oğlum Yunusemre'yle birlikte '' Nice Mutlu Yıllara Selim Mertciğim,,,''
Maaşallah Selim Mert'e ingilizceyide bilmesi çok güzel gelecekte zorluk çekmez derslerde...
Benim oğlumda 3,5 yaşından beri rakamları yazabiliyor okuyabiliyor, ismini yazabiliyor , hatta saatin kaç olduğunu da biliyor. Bazı sabahlar uykuya dalmış oluyorum yanıma gelip anneciğim saat 08:00 'i geçiyor diyor hemen fırlıyorum yataktan ... :teytey: Sağolsun erken kalkan bir çocuk küçüklüğünden beri öyle. Şimdi okumayı ve yazmayı öğrenme derdinde yazmayı öğretmeyi düşünmüyorum çünkü tekniğini bilsem öğreticem ama öğretmenleri nasıl öğretecek bilmiyorum bocalamasını istemiyorum... sonuçta el yazısı... Harflerin bazılarını tanıyor yavaş yavaş harflerin tümünü tanımasında yarar var bence... sengözlerimebaksanab
Arkadaşlar önerebileceğiniz birşeyler varmı nereden öğretebilirim nasıl bir yol izlemem gerekli... :uhm: Hepinizi öpüyorum zeppciğim senide tatlım...Şeniz

aslında çokta güzel yapıyorsunuz..
sizin gibi bilinçli anneleri kutluyorum...
yalnız şu da varki,okumayı ve yazmayı öğrenen çocuk,
ilkokul 1.sınıfta çok ama çok sıkılıyor..çünkü biliyor öğretilenleri...
bunu da kulak arkası yapmamak lazım diye düşünüyorum...
sevgiler...

aslında çokta güzel yapıyorsunuz..
sizin gibi bilinçli anneleri kutluyorum...
yalnız şu da varki,okumayı ve yazmayı öğrenen çocuk,
ilkokul 1.sınıfta çok ama çok sıkılıyor..çünkü biliyor öğretilenleri...
bunu da kulak arkası yapmamak lazım diye düşünüyorum...
sevgiler...

İyi dileklerin için teşekkürler canım... bende o yüzden tereddüt yaşıyorum öğretip öğretmeme konusunda fakat çevremdeki bayanlar öğretince endişe başlıyor biz annelerde , bende öğreteyimde çocuğum geri kalmasın (başarısız olursa diye ) düşünüp öğretme moduna giriyoruz... bu topiğide o yüzden açtımki hepinizin görüş ve önerilerini almak için ve benim gibi düşünen annelere, anneannelere, babaannelere de yol göstersin diye ve sizlerde fikirlerinizi beyan ettikçe izleyeceğimiz yol belirginleşiyor songülcüğüm... harikasın... Şeniz

Bir arkadaşımın kızı okula gitmeden okumayı öğrenmişti. Daha sonra 1.sınıfta müthiş zorlandılar. Dersle ilgilenmiyordu, sorun çıkarıyordu, arkadaşlarını küçümsüyordu. Öğretmeni en arka sıraya atıp bir kitap veriyordu ama çocuğun canı sıkılıyordu. Ardakaşım öğretmene neden böyle yaptığını sorduğunda öğretmen "bir tek kızınız okumayı biliyor, kusura bakmayın ben sadece onunla ilgilenemem geride 40 küsür çocuk var ve onlara öğretmem gerekenler var." demiş.
Sakin sakin düşününce gerçekten haklı olduğunu anladı arkadaşım. Sonuçta ilk sene müthiş zorlandılar.

evet aslında öğretmenlerde haklılar ama bizimkilerde meraklı :DD
benim oğluşum tam 22 aylık ama felaket dercede meraklı birgün kucağımda otururken üzerimdeki tişört dikkatini çekti başladı sormaya başladı "anne bu ne" herzamanki gibi :)) tişörtümde büyük harflerden oluşuyordu bende söyledim "annenin A "sı işte "babanın B"si diye şimdi her gördüğü harfi söylüyor dede anne baba uçak iğne havuç diye baş harflerini bende büyük bir kartona kocaman harfleri yazdım şimdi arasıra bakıp kendine kendine söylüyor.birde dün dışarı çıktık karşı sokağa geçerken bağırıyor anne annenin a sı var diyoo meğerse orada doğtaş yazıyor kocaman onu seçmişte ordan söylüyor..maşallah oğluşuma 1 den 10 a kadar sayıyor renkleri biliyor çok güzel bi şekilde derdini konuşarak anlatıyor daha neler neler biliyor...
bilmiyorum açıkcası korkuyorum nasıl yardımcı olacağımı neyi öğretip neyi öğretmeyeceğimi şaşırıyorum artık..bilen varsa yardımcı olsun lütfen..
çok uzun oldu kusuruma bakmayın ii geceler...

Bir arkadaşımın kızı okula gitmeden okumayı öğrenmişti. Daha sonra 1.sınıfta müthiş zorlandılar. Dersle ilgilenmiyordu, sorun çıkarıyordu, arkadaşlarını küçümsüyordu. Öğretmeni en arka sıraya atıp bir kitap veriyordu ama çocuğun canı sıkılıyordu. Ardakaşım öğretmene neden böyle yaptığını sorduğunda öğretmen "bir tek kızınız okumayı biliyor, kusura bakmayın ben sadece onunla ilgilenemem geride 40 küsür çocuk var ve onlara öğretmem gerekenler var." demiş.
Sakin sakin düşününce gerçekten haklı olduğunu anladı arkadaşım. Sonuçta ilk sene müthiş zorlandılar.

İşte benim de korkum bu öğrenince sıkılırsa diye... Seneye anlaşılan çok zorlanacağız ... Her anlamda bu hem yazmada hem diğer sınıflarla karışık olup tenefüse çıkacaklar (oğlumun anasınıfını bitirince o okulda devam edeceği için)
ne yapacak diye endişeleniyorum... Paylaşımın için teşekkürler canım...

Back