ben robine daha 7 aylıkken okumayı öğretmeye başlamıştım
bir kitap almıştım
bebeğinize okumayı öğretebilirsiniz isimli bir kitaptı
doğduğu andan itibaren çocuklarımıza okumayı öğretebileceğimizi savunan çok yararlı bir kitaptı aslında
ve ben de denemeye başlamıştım
yöntem de şöyleydi
beyaz kartonları ince 15 cm'lik şeritler halinde keserek üstüne kırmızı keçeli kalemle büyük harflerle nesnelerin isimlerini yazıyordum.bu şekilde belki 500 tane karton hazırladım
kalem,silgi,bardak,atkı,ayakkabı,mercimek,güneş,dünya....
aklıma gelen herşeyi yazdım
her gün 5 kelime seçerek bu 5 kartonu çocuğun tam göz hizasına getirip kartonun üstünde yazan kelimeyi tekrarlıyor ve hemen çekiyordum..günde 3 kez aynı işlemi yapıyordum.bu 2 dakikamı bile almayan birşeydi
sonuçta çok başarılı olduğumu görerek seviniyordum.robin 1 yaşında bile yoktu ve tepki vermeye başlamıştı..bilinçaltı ezberliyor ve öğreniyordu zamanla
beni mutlu etmeye başlamıştu bu durum
taaa kiii bir günnnnnnn
anasınıfı öğretmenliği yapan bir arkadaşım bana bunu yapmamın iyi bir fikir olmadığını ve sebeplerini anlatana kadar
kendi sınıfında diğer çocukların bildiği şeyleri çoktan öğrenmiş olan bir çocuk varmış
öğretilen herşeyi zaten bildiği için derslerle ilgilenmiyor,sıkılıyor,olay çıkartıyormuş sürekli
o günden sonra çocuğumun çok zeki olmasının aslında ona zarar vereceğini düşünerek bu uygulamayı bıraktım..sanırım yurt dışında yaşıyor olsaydık robin zekasının öngördüğü sınıfta okuyabılırdı ve işte o zaman bu gibi bir öğretme işlemini yapmam çok işe yarardı.ama türkiyede çocukların zeka ve bilgi durumuna göre bir üst sınıfa geçme durumları maalesef yok ....
aradan seneler geçti tabiyiki.robinim şimdi ana sınıfında...seneye de ana sınıfında olacak.daha bizim 1. sınıfa geçmemize bir eğitim öğretim dönemi daha var yani
öğretmenleri okumayı ve yazmayı çocuklara şimdiden öğretmemeiz konusunda çok ama çok ısrarcılar(şimdi el yazısı filan da var mesela) ve ben de bu yüzden suya sabuna dokunmuyorum şu anda.yanlış bir öğretme biçimi kullanarak doğruyu öğrenmesini zorlaştırmaktan korkuyorum çünkü
evet 7 'nin çok geç olduğunu savunanlardanım ben ama yanlış şekilde öğreterek daha buyuk problemler yaratmak da istemıyorum.
ay çok uzun yazdım galibakafamçokkarıştı
kusura bakmayın
tekrar bu güzel faydalı paylaşım için teşekkürler arkadaşım
Şeniz