• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çocuğa sorumluluk duygusu kazandırmak istiyorsanız, küçük ev işleri yaptırın...

esyn

Nirvana
Kayıtlı Üye
23 Mart 2007
2.578
12
683
Diğer

Çocuğunuza sorumluluk duygusu kazandırın
Uzmanlar, çocuklara sorumluluk kazandırmanın en önemli ve en kolay yolunun küçük ev işleri yaptırmaktan geçtiğini belirttiler.

Ev işleri, çocuklara sorumluluk duygusu kazandırma ve kendilerini ailenin yararlı ve değerli bir üyesi olarak hissetmelerine yardımcı olmasında önemli rol oynuyor.

Uzmanlar, küçük yaşta çocuğa verilen sorumluluklarla birlikte çocuğun; sorumluluk, bağımsızlık, kendine güven, yararlı olma ve ait olma duygularını kazanabileceğini belirtiyor.

2-3 yaş çocukları için ev işleri; oyuncakları toplamak ve onları yerine koymak, kahvaltıda yemek istediği yiyecekleri seçme imkânı verilirse basit kararlar vermeyi öğrenmek, tuvalet eğitimine yardımcı olmak, alçaktaki askılara ceket asmak.

4 yaş çocukları için ev işleri; evdeki hayvanların beslenmesine yardımcı olmak, toz almaya yardımcı olmak, posta kutusundan mektupları almak, oyun oynarken nerede olacağını ana babasına söylemek, basit bazı yiyeceklerin(mısır gevreği) hazırlanmasında yardım etmek.

5 yaş çocukları için ev işleri; giyecekleri önerileri dikkate alarak seçmek ve kendi başına giyinmek, kirli giyeceklerini sepete atmak, telefona gerektiği şekilde cevap vermek, ayakkabılarını bağlamayı öğrenmek, yatağını düzeltmek, kendi kendine hazırlanmak(saçlarını taramak).

6 yaş çocukları için ev işleri; sebzeleri soymak, giyeceklerini dolaba asmak, bahçedeki yaprakları temizlemek, kendi ayakkabılarını bağlamak, çamaşırlarını katlamak, hava durumuna göre kıyafet seçmek.

7 yaş çocukları için ev işleri; balkonu yıkamak, bahçeyi sulamak, sabahları çalar saati ile kendi başına kalkmak, ana babasına basit getir götür işleri yapmak ve market alışverişi yapmak.

:smiley-cool:

benim oğlum 2 yaşında oyuncaklarını toplatıyorum, masadan bir bardak veya tuzluğu getirip götürüyor. böylece bunu alışkanlık haline getirip ilerde eşine de yardım edebilir :dance: :teytey:

bende oğluma hep bu şekilde öğretmeye çalıştım 5 yaşına kadar oyuncaklarını topluyor hatta ortalık toplarken bile yardım ediyordu fakat şimdi o kadar dağınıkki yediği şeyin çöpünü bile yere atıyor iyice sorumluluk duygusu kayboldu
bunu kardeşi olmasına baklıyorum kızım şu ana 2 yaşında aynı şekilde öğretmeye çalışıyorum oğlumdan seninde yardımını bekliyorum diyorum ama sıkıldım artık onun dağıttığını toplamaktan diye söyleniyor
bende sen kendi dağıttığını topla oda senden görüp öğranecek diyorum
yinede olmuyor dağınıklığı ele aldı bir kere bakalım nasıl aşacaz

tavsiye alabilmek için konuyu dikkatle takip edecem

benim kizimda 2,5 yaşinda oyuncaklarini çok nadir topluyor oda yalvar yakar ama toz alma yerleri silmek çok hoşuna gidiyor poğaça falan yaparken bana yardim etmek istiyor yani ev işlerinde bayaği bi hamrat ama kendi eşyalari ile ilgili çok dağinik ben bile toplasam yoplattirmiyor her yer oyuncakoluyorda ellettirmiyor

cok güzel bilgilendirmissin cnm
benim oglum üc yasinda oyuncaklarini toplar,masadan tabaklari getirir
yerleri siler , cogu isime yardim eder , cogunlukla bardagina kendi sütünü kakao sunu koyar ,ictikten sonra onu tekrar makinaya yerlestirir :))) ( birinin dikkat etmesi sartiyla )

paylasimin icin saol aynen katiliyorum benimde kizim süpürge tutmaya calisir makineyi cikardigim an :) sofrayi kurarken kendisi gelir ne götüreyim diye büyük bi sevincle :)
gecende cocuklar icin kücük kek kaliplari merdanesi gurabiye yapmak icin sekilleri olan bi set aldim aksam kek yapti :) ben malzemeleri önüne ayarladim tek tek katarak karistirdi tabiiki arada benim yardimimla ama yüzündeki o mutluluk o sevinc bambaska iki hafta öncede gurabiye yaptik büyük bi sevincle hala yiyoruz cok yapmissiz :)cokacimcoook

buda kurabiye yaparken cekilmis bir iki fotograf paylasmak istedim sizinle hamuru yogurduguna falan bakmayin ellerimizi güzelce yikadik :) temiz yani buda önemli cünkü :)cokacimcoook

Eklentiler

• $IMG_4648.JPG
    $IMG_4648.JPG
    45,5 KB · Görüntüleme: 122
  • $IMG_4644.JPG
    $IMG_4644.JPG
    50,5 KB · Görüntüleme: 108
  • $IMG_4652.JPG
    $IMG_4652.JPG
    43,1 KB · Görüntüleme: 121
  • $IMG_4659.JPG
    $IMG_4659.JPG
    57,8 KB · Görüntüleme: 114
paylasimin icin saol aynen katiliyorum benimde kizim süpürge tutmaya calisir makineyi cikardigim an :) sofrayi kurarken kendisi gelir ne götüreyim diye büyük bi sevincle :)
gecende cocuklar icin kücük kek kaliplari merdanesi gurabiye yapmak icin sekilleri olan bi set aldim aksam kek yapti :) ben malzemeleri önüne ayarladim tek tek katarak karistirdi tabiiki arada benim yardimimla ama yüzündeki o mutluluk o sevinc bambaska iki hafta öncede gurabiye yaptik büyük bi sevincle hala yiyoruz cok yapmissiz :)cokacimcoook

buda kurabiye yaparken cekilmis bir iki fotograf paylasmak istedim sizinle hamuru yogurduguna falan bakmayin ellerimizi güzelce yikadik :) temiz yani buda önemli cünkü :)cokacimcoook

benım kızım da 2.5 yasında..:asigim:
bızde kurabıye yapıyoruz beraber..kaydirigubbakcemile2
nasıl bır sevınc nasıl bır ıstekle gıdıyor o ellere hamura..:asigim:
oyuncaklarını kendısı toplar..babası bırsey ıstedıgınde getırır..:nazar:
gucunun yetecegıne ınandıgım yasına uygun herseyı onun kendısının yapabılecegını anlatıp tesvık edıyorum tabıı hemen sonucunu alıyoruz..:lepi:

benım kızım da 2.5 yasında..:asigim:
bızde kurabıye yapıyoruz beraber..kaydirigubbakcemile2
nasıl bır sevınc nasıl bır ıstekle gıdıyor o ellere hamura..:asigim:
oyuncaklarını kendısı toplar..babası bırsey ıstedıgınde getırır..:nazar:
gucunun yetecegıne ınandıgım yasına uygun herseyı onun kendısının yapabılecegını anlatıp tesvık edıyorum tabıı hemen sonucunu alıyoruz..:lepi:

negüzel ya insan mutlu olyuo dimi???
insallah hep böyle istekli devam ederler onlarin bu yaslarda bukadar ilgili ve merakli olmalarina bayiliyorum hihoyyyt

Back