Çocuğa Matematiği Sevdirmenin Kolay Yolları

Nurgul

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
7 Mayıs 2007
269
107
Çocuğa Matematiği Sevdirmenin Kolay Yolları

Prof. Dr. Fikri Akdeniz, “Matematiği sevmesini istiyorsanız çocuğunuza oyun oynatın. Öğretmenler, uzun ve can sıkıcı ödev vermekten kaçının” dedi.

Prof. Dr. Fikri Akdeniz, öğrencilerin büyük çoğunluğunun matematik dersinden korktuklarını ve bunun da eğitim başarısını olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.

Dersteki başarının devamlılık ve ezberden uzak kalma ile yakından ilgili olduğunun altını çizen Akdeniz, şöyle konuştu: “Matematik bir piramide benzer. Temel yoksa, bir kat yukarı çıkamayız. Bu nedenle derslerde geri kalmamak son derece önemlidir. Bir ay yaşanan sıkıntı sonucunda öğrenci, bütün eğitim hayatı boyunca derslerinde güçlük çekecek ve hata yapma endişesi nedeniyle matematikten korkacaktır.

Matematik derslerinin ezberden uzaklaştırılması ve bilimsel düşünme gücünün kazandırılmasının önemine değinen Akdeniz, “Çocuğunuzun matematiği sevmesini istiyorsanız, ona oyun oynatın. Satranç gibi oyunlar, bilimsel düşüncenin gelişmesini sağlar. Yapacağı hamlede düşünmeyen kişi matematiği sevmez. Çocuğa yenmenin zor olduğunu, bunun için uzun süre düşünmek gerektiğini kavratmalıyız. Bu başarının önünü açar” dedi.

Akdeniz, matematik korkusu üzerine yapılan araştırmanın öğrencilerin matematikçilerin bulunduğu odaya bile girmek istemediklerini ve bu kişileri, düşünceli davranan, akıllı, sorumlu, ciddi ve dikkatli insanlar olarak tanımladıklarını ortaya koyduğunu söyledi.

Korkunun azaltılmasında eğitimcilere büyük görevler düştüğünün altını çizen Akdeniz, şöyle devam etti: “Uzun ve can sıkıcı ödevlerden kaçınılmalı. Gelişmişlik düzeylerine uygun, kapasitelerini zorlamayan matematik etkinlikleri içine sokulmalı. Ezberden uzak, anlamaya ve akıl yürütmeye dayalı bir yöntem uygulanmalı. Etkinlikler sırasında çocuğun kendi düşüncelerini açıklamasına uygun ortamlar oluşturmalı. Matematiğin eğlendirici, dinlendirici yanı ortaya çıkarılmalı, oyunlara yer verilmeli. Bu yolla öğrenci üzerindeki matematik korkusu oluşmadan önlenebilir.

Öğrencileri matematikten korkutan, soğutan ve sinirini bozan unsurlardan birinin de kullanılan terimler olduğunu belirten Akdeniz, özellikle ilköğretim aşamasında bu noktaya dikkat edilmesi ve öğrencilerle daha anlaşılır bir dille iletişim kurmak gerektiğine dikkati çekti.

Matematik öğrenmek kimine göre eğlenceli, kimine göre ise oldukça sıkıcıdır. Özellikle ilköğretim çağındaki çocukların büyük çoğunluğu matematik dersinden hoşlanmaz. Peki çocuklara bu dersi nasıl sevdirebilirsiniz? Matematik dersi, kimine göre oldukça sıkıcı, kimine göre ise eğlencelidir. Özellikle ilköğretim çağındaki çocukların büyük çoğunluğu matematikten hoşlanmaz. Peki çocuklara bu dersi nasıl sevdirebilirsiniz?

Ehow isimli internet sitesinde yer alan habere göre, matematiği sevdirirken öncelikle gerçek hayatla matematik arasında bir bağ kurmalısınız. İşte çocuklarınıza matematiği sevdirmeniz için birkaç öneri:

1.Plastikten yapılan sayma fasulyeleri ya da çubuklar yerine çocuklarınıza, gerçek fasulye, kuru baklagiller, tahıllar verin. Bu yiyecekleri sayarken çocuklarınız daha fazla eğlenecektir.

2.Mümkünse çocuklarınıza parayı öğretirken gerçek para kullanın. Kağıt parçaları ya da gazoz kapakları yerine gerçek metal ve kağıt paraları göstererek değerlerini anlatın.

3.Formülleri ve istatistikleri öğretmek için spor istatistiklerini kullanın. Kazanma yüzdelerini ve averajları hesaplamak için çocuklarınıza spor sayfalarını verin.

4.Çocukların gerçek hayattaki ilgileriyle matematik arasında bir bağlantı kurun. Çocuklar bir şeyler atıştırmayı severler. Derslerde çocukların sayı saymalarına yardımcı olmak için patlamış mısır ya da şekerleme türü yiyecekler kullanmasına izin verin. Böylece çocuklar bu dersi daha fazla seveceklerdir.

5.Çocukların çözmesi için eğlenceli kelime problemleri oluşturun. Çocukların ismini bu kelime problemlerinin içine yerleştirin. Matematik problemlerinde gerçek hayatın deneyimlerini kullanın.

6.Her şeyi santimetreler şeklinde ölçmek yerine işe biraz eğlence katın. Cetvel yerine şekerleme ya da kraker gibi yenilebilir nesneler kullanın.

Matematik çoğu öğrenci için kabustur aslında. Özellikle öğrenirken oldukça zorlanır hatta çoğu sorularla baş edemez. Birçok öğrenci içinde matematik en sevmediği ders olarak geçer. Oysa çocuğunuza özellikle ilköğretim yıllarda matematiği sevdirmekiçin oyunlarla ona yardımcı olabilirsiniz. Bunun içinde uzmanların bu konuda sizler için önerileri vardır.

Çocukların yapısal özellikleri ya da aileden gelen genetik geçişleri ile birlikte bazı çocuklar sayılarla uğraşmayı severken bir kısmı da sayılardan uzak durur, sayıları öğrenemez, matematik sembollerini karıştırır, dört işlem yapmakta zorlanır, problemleri bir türlü anlamaz ve en önemlisi de çarpım tablosunu ezberlemekte zorlanır. Ayrıca sağlarını sollarını karıştırırlar, yönleri ile ilgili zorlanırlar, zaman kavramları oturmamıştır, hatta bir kısmı müzik notalarını da sembollerden oluştuğu için öğrenemez.

Çocuğunuz “öğrenme güçlüğü” yaşıyor olabilir

Okula başlamadan bu sorunu daha okul öncesi dönemde anlamak mümkün. Çocuğunuz sayıları ve geometrik şekilleri öğrenemiyorsa, sayıları karıştırıp ters kopyalıyorsa, yönünü tayin etmekte zorlanıyorsa, zaman kavramlarını karıştırıyorsa, diskalkuli (matematiksel alanda öğrenme güçlüğü) yaşıyor olabilir.
Sayılar ile ilgili hesaplarda, dört işlem becerilerinde, problemleri kavramada, işleme dönüştürmede, sembolleri anlamada ve çarpım tablosunu ezberlemede zorlanmak, matematiksel öğrenme güçlüğünün belirtileri arasındadır.

Özellikle çarpım tablosunu ezberlemek, çocukları olduğu kadar aileleri de yıpratan bir süreçtir. Ancak çarpım tablosunu ezberleyemeyen her çocuk, öğrenme güçlüğü yaşıyor demek değildir, bunu aileler bilmelidir.

Matematiği eğlenceli hale getirin. Nasıl mı?

Öğrenme sürecini etkileyen birçok faktör vardır, bunlardan biri de motivasyondur. Çocuk, öğrenmesi gereken konuya merak duymalı yani o konuyla ilgilenmelidir. Bu nedenle, matematiği çocuk için eğlenceli hale getirerek öğretmeye çalışmak daha kolay olacaktır.

Matematik ile ilgili kavramları, işlemleri, sembolleri, problemleri ve çarpım tablosunu evde oyunlarla daha keyifli hale getirebilirsiniz.
Sayıları ve sembolleri birer kartona yazarak hafıza oyunları oynayın.
Tombala tarzında eğlenceli kartlar hazırlayarak bir oyun yapabilirsiniz.
Çarpım tablosunu okurken sesini kaydedin ve daha sonra bunu sık sık ona dinlettirin.
Gerekiyorsa uzmandan yardım alın

Çocuğunuzun öğrenme güçlüğü belirtilerini taşıdığını düşünüyorsanız bir uzmandan yardım almalısınız. Uzman çocuğunuzun öğrenme güçlüğü yaşayıp yaşamadığını belirledikten sonra size nasıl bir yol izleyeceğiniz konusunda kılavuzluk edecektir.
ÇOCUĞUMUZA MATEMATİĞİ NASIL SEVDİREBİLİRİZ?
Yaşı kaç olursa olsun bir bireyin matematiği sevmesi onu bilmesi ile ilgilidir. Çocuğumuz matematiği öğrenirse sevecektir. Aksi halde sevmeyecek ve öğrenene kadar hem bizim için hem de onun için sıkıntılı bir süreç olacaktır.

Dikkat edilirse öğretmenini çok seven öğrenciler daha başarılıdır ve bu öğrencilerin matematik bilgileri de iyidir. Çünkü bu tarz öğrenciler öğretmenini sevdikleri için sınıfta bire bir takip edip söylediği her şeyi yapmaya çalışırlar. Bu şekilde çaba harcarken de ister istemez matematiği öğrenirler.

Çarpım tablosunu ezberleyen çocuklar matematiği çok severler. Çünkü çarpım tablosu ezbere bilmeden çarpma ve bölmede problem yaşanacaktır. Bu ezber sağlandıktan sonra çocuk özgüvenini tekrar kazanacak ya da kendisine olan güveni artacaktır.

Okul matematik notu iyi olan öğrenciler matematiği çok severler. Çünkü matematiği öğrenmiş dolayısı ile onunla ilgili korkuları bitmiştir.

SEVMESİ İÇİN ÖĞRENMESİ GEREKİR
Örneklerde de görüldüğü gibi çocuğa matematiği sevdirmek için öğretmek gereklidir.
Yine de ailelerimiz ve öğretmenlerimiz öğretmenin önemi yerine bazı şeylere daha fazla önem vermektedirler. Mesela şarkılarla sevdirmeye çalışmak, oyunlarla sevdirmeye çalışmak, ödüllendirmeler yaparak sevdirmeye çalışmak… Liste uzatılabilir. Peki biz matematiği oyun, şarkı vb. haline getirdik, ama daha sonra öğrenci sınıfına göre ciddi bir matematik problemi ile karşılaştı. Sonuç ne olacak? Bence bu tür yöntemlerin etkisi çok azdır. Esas belirleyici durum konuyu öğrenmesini sağlamaktır. Diğer yollar bize ve çocuğumuza zaman kaybettirir.

ÇOCUĞUMUZA MATEMATİĞİ NASIL ÖĞRETEBİLİRİZ?

Burada çok kritik faktörler vardır. Her anne ve babanın profesyonel öğretici olması beklenemez. Bu yüzden herkesin kullanabileceği çok basit fikirler vereceğim. Aslında işin özü şudur. Matematik ya da herhangi bir dersin öğreniminde 3 temel faktör vardır. Bunlar öğrencinin bilgi seviyesi, zeka seviyesi ve o andaki psikolojik durumudur. Bu 3 faktör çok iyi analiz edildikten sonra öğrenciye özel bir anlatım tekniği geliştirilerek buna göre eğitim verilirse öğrenci matematiği çok iyi derecede öğrenecektir.

Bu 3 faktör nasıl analiz edilir ve buna göre öğretim tekniği nasıl geliştirilebilir? Bu konuyla ilgili birkaç cilt kitap yazabilirim, çok detaylı ve profesyonellik gerektiren bir iş olduğu için bahsetmeye gerek görmüyorum.

EMPATİ KURALIM
Çocuğumuza matematik anlatırken ya da çözemediği bir soruyu çözmesine yardım ederken kendimizi onun yerine koymaya çalışalım. Onun bilgi seviyesinde olduğumuzu düşünelim. Onun yaşında olduğumuzu düşünelim. Mesela konu bizim çocuğumuza anlatıldığı gibi bize anlatılsaydı biz anlayabilir miydik?

SOMUT ÖRNEKLER VERİN
Başka işe yarayan bir yol ise somut örnekler vermektir. Verilen somut örnekler hem öğrencinin dikkatini çeker hem de kalıcı olur. Mesela öğrencimiz Duru olsun. Duru’ya şu soruyu sorduğumuzu düşünelim. Ahmet tanesi 2 liradan 3 tane naneli şeker alıp kasaya 10 TL vermiştir. Kaç lira para üstü alması gerekecektir? (Duru eğer matematikte biraz sıkıntı çekiyorsa hemen şöyle düşünecektir. Bana ne Ahmet’ten ve naneli şekerinden. Çocuk naneli şeker alıyor hesabını yapmak bana düşüyor... Off yaaa) Halbuki bunun yerine şöyle sorulsaydı çözmek için daha gayretli olacaktı: Duru’nun 10 lirası vardır.Marketten tanesi 2 liradan 3 tane çilekli gofret alırsa kaç lirası kalır? (Çilekli gofreti sevdiğini kabul ederek yazdım soruyu.) Yani öğrencimiz kendisini sorunun içinde hissetmelidir.



OYUNLARLA MATEMATİK DAHA EĞLENCELİ

2-3 yaş için oyunlar:
ŞEKİLLERİ SINIFLANDIRIN
Çocuklar şekilleri fark etmekte oldukça ustadırlar. Ona bir elmayı, kutuyu ya da simidi gösterdiğiniz zaman, bunların şekli mutlaka dikkatini çeker. Ya da evin çeşitli bölümlerinden örnekler verebilir (top, düğme, kapı kolu gibi) ve ertesi gün bu objelerin nasıl şekiller olduğunu (kare, dikdörtgen, üçgen) çocuğunuzla birlikte tekrarlayabilirsiniz. Bunları çocuğunuza öğretirken önce basit geometrik şekilleri birbirinden ayırın.

SİZİ TAKLİT ETSİN
İki kere el çırpın, bir kere adını söyleyin, 3 kere zıplayın. Ve çocuğunuzdan bunları yapmasını isteyin. Yaparken sayın. Böylece tekrar aynı oyunu oynadığınızda bir sonraki adımı çocuğunuzun söyleme ihtimali çok yüksek olacak.

4-5 yaş için oyunlar:
KUM HAVUZU PROBLEMİ

Ölçü kaplarını parkın kum havuzuna götürün. Yarım kapları kumla doldurun ve ona tam kabı doldurmak için kaç tane yarım kap kullanması gerektiğini sorun. İki yarım kabın nasıl tam bir kap ettiğini anlatın ve üçte bir ve çeyrek kapların tam bir kabı kaç kerede doldurduğunu keşfetmesine izin verin. Su işleri. Banyo vakti çocuğunuza farklı boyutlarda kaplar verin. Çocuğunuzdan, daha büyük bir kaptan daha küçük bir kaba su aktarmasını isteyin ve “Hepsi sığdı mı? Sence neden sığmadı?” gibi sorular sorun.

OYUNCAK HAYVAN TRENİ
Evdeki sandalyeleri tren gibi sıralayın. Biletler hazırlayarak çocuğunuzun oyuncak bebeklerine ve hayvanlarına bilet kesin. Sonra da çocuğunuzdan oyuncaklarını küçükten büyüğe dizmesini isteyin.

ZAMAN TÜNELİ
Bir kutu oyuncağı ne kadar sürede topladığını görmek onu heyecanlandıracaktır. Siz kronometre ile onu motive edin ve herhangi bir eylemi belli bir süre içinde yaptığında onu tebrik edin.

TEMİZLİK TAKIMI
Çocuğunuzdan aynı boyutta iki sepete oyuncaklarını doldurmasını ve sepetleri banyodaki tartıya taşımasını isteyin. Ona, ‘Taşırken hangisi daha ağırdı? Hadi bulalım” diyerek, sepetleri tartın. Tartının üzerindeki sayılan ona gösterin ve hangisinin daha büyük olduğunu ve bunun ne demek olduğunu ona açıklayın.

BİR DİLİM HAYAT
Çocuğunuzun sıradan bir gününü dijital makine ile fotoğraflayın. Yataktan kalkarken, kahvaltısını yaparken, oyun oynarken, yemeğini yerken vs. Ertesi gün birkaç fotoğrafın sırasını değiştirerek çocuğunuza gösterin ve fotoğrafları sırasına göre dizmesini isteyin. “Bu senin dünkü günün… Bu fotoğrafları oluş sırasına göre dizmeme yardım eder misin? Dün İlk olarak ne yaptın? Daha sonra?”

6-7 yaş için oyunlar
YILAN YARIŞLARI:

Çocuğunuz ve kendiniz için bir top oyun hamuru alın. Üçe kadar saydığınızda hamurdan parçalar koparın ve hamurlan elleriniz arasında yuvarlayarak yılanlar elde edin. 15 saniyenin sonunda hepsini yan yana dizin ve “Hangisi daha uzun?” diye sorun.

KOCA AYAK KİM?

Mutlaka kendi aranızda ayak boylarınızı karşılaştırıyor ve hanginizinki en büyük, en küçük ya da orta boyutta olduğunu belirliyorsunuzdur. Bu eğlenceli etkinliğe çocuklarınızı da dahil edin ve boyut farkını anlamalarını sağlayın. Bu yöntem çocuğunuza farklı ölçüm şekillerini öğrettiği gibi farklılıkları karşılaştırma imkanı da sağlar. İlerleyen zamanlarda bu aktiviteyi tekrar ederek çocuğunuzun ne kadar geliştiğini, ayağının eskiye göre daha da büyümüş olduğunu ona göstermiş olursunuz.

ADIM ADIM

Biryerle başka bir yer arasındaki mesafeyi kaç adımda gideceğini sorun. Örneğin bahçe kapısından apartman kapısına kaç büyük adımda ve kaç küçük adımda gideceğini sorun hatta birlikte ölçün.

ÖNEMLİ GÜNLER
Yıllık bir takvim kullanın ve çocuğunuzun bazı önemli günleri işaretlemesi için teşvik edin. Hatta işin içine biraz daha renk kalmak için stikerlar kullanabilirsiniz. İlerleyen günlerde, işaretlediğiniz yere ne kadar süre kaldığını sorabilirsiniz: "Doğum gününe kaç ay / hafta / gün kaldı?". Bu metot, çocuğunuzun zaman kavramını pekiştirdiği gibi sayma yeteneğini de pekiştirir. Ayrıca gün, ay, yıl gibi farklı zaman dilimlerini öğrenmesine de yardımcı olur.

KİRLİ ÇAMAŞIRLAR
Aynı boyutta İki havlu alın, yan yana yayarak birbirine eşit kenarları gösterin. Birini uzun kanarından, diğerinin ise kısa kenarından katlayarak hangisinin uzun olduğunu sorun.

Çocuk Eğitimi Çocuk Bakımı Çocuk Sağlığı Bebek ve Çocukla İlgili Her Türlü Bilgi İçin Tıklayınız
Çocuk Büyütürken Forum Sayfası İçin Tıklayınız
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…