Popüler Konu Coca-Cola bizim hakkımızda ne düşünüyor ?

5. Gazlı içecekler

Bu bölümde:

- Gazlı içeceklerle ilgili bariyerler ve söylemler

- Gazlı içecekleri hayattan çıkarmak için uygulanan taktikler

- Gazlı içecekler arasında kolanın özel yeri ve diğer gazlı içeceklerle ilgili özel durumlar

- Çocukların hayatında gazlı içeceklerle ilgili tutumlar ve stratejiler ele alınıyor.

Bayan Mükemmel ve gazlı içecekler: Giriş

Bayan Mükemmelin kendisi için gazlı içecekler hayatında olan ama bir an önce hayatından çıkarılması gerektiğine inanılan bir şey:

- Gazlı içecekler dışarı çıktığında onun sosyal hayatının içinde olabilir ama evde bir alışkanlık biçiminde olmamalı.

Gazlı içecekler karşısında Bayan Mükemmelin yaşadığı ana duygu suçluluk hissi.

- Yukarıda belirtilen hayalindeki durum gerçek değil ve bir türlü de olmuyor. Bundan dolayı da içindeki suçluluktan kurtulamıyor.

Bayan Mükemmelin gazlı içecekler yerine koymak istediği içecekler soda ve taze sıkılmış meyve suyu.

- Çünkü bunlar doğal ve sağlıklı. Ayrıca kilo aldırmıyor.

Kola ve gazlı içecekler neden kötü? – “Kola benim için kalori demek, kilo demek…”

Forumda kadınların üzerine konuştukları kola ile ilgili temelde iki ayrı gündem maddesi var:

1. Kola içmek kilo yapar
2. Kola içmek sağlığa zararlıdır.

Konu kola ve gazlı içecekler olduğunda bu özel sosyal gruptan kadınlar için aslında kilo aldırması konusunun kola içmeyi frenlemek isteğinin doğmasında daha önemli olduğu hissediliyor.

- Buna karşılık altta yatan motivasyon kilolardan kurtulmak olsa bile konu bir kere kolaya geldi mi kolanın sağlığa zararlı olduğu ile ili argümanlar da peşinden geliyor ve tartışmayı domine ediyor.

- İş, kilo konusundan çıkıp sağlık konusuna geliyor. Böylece, kola içmeyi seviyorum diyene söyleyecek söz kalmıyor/bırakılmıyor.

Sonuç olarak, kola ile ilgili bu özel sosyal grubun kendisi için birincil bariyer kilo konusu ama bu bariyer sağlıksızlık argümanları ile güçlendiriliyor.

Kolanın sağlığa zararları – Ana zararlar

Kola ve genel olarak gazlı içecekler için sağlıksızlık algısının öne çıkan üç unsuru

1. içinde şeker olmasından dolayı kilo aldırması
2. içinde asit olduğu için mideye zarar vermesi
3. içinde kafein olduğu için bağımlılık yapması.

Bu üç ana unsur arasında kadınların kendi hayatlarında gerçekten var olduğunu düşündükleri kilo ve bağımlılık konuları. Bundan dolayı bunlar daha relevant.

Ama mideye zarar vermesi de hem etraftan en çok duydukları hem de en inandırıcı olanı çünkü “asitli”…

kola aşırı kilo yapıyo..ve mideye de çok zararlı

Kolanın sağlığa zararları – Diğer zararlar

Ana sağlıksızlık unsurları dışında değinilen ve daha az konuşulan çok sayıda başka zarar da var.

- İçinde fare kanı, böcek gibi iğrenç ve sağlığa zararlı şeyler var.
- Selülit yapıyor
- Karbondioksit içenleri zehirliyor.
- Kolon kanserine davetiye çıkarıyor: Asit bağırsakları deliyormuş.
- Kemikleri eritiyor.
- İçindeki glikoz ve asit ses tellerinin bir numaralı düşmanı.
- Cildi bozuyor: sivilcelenmeye neden oluyor.
- Kafein insanı sinirli yapıyor

Sağlığa zararları dışında bazıları “İsrail markası”, “paran İsrail’e gidiyor” gibi yorumlar yapsa da bunların ardına pek kimse takılmıyor. Tartışma bu eksende devam etmiyor.

böcek falan efsane ama CO2 içtiğin kesin canım, zehirliyorsun kendini. asitli içecekleri içmemek gerek kesinlikle

Ben bir kaç ay önce selülitlerim için uğraşıyordum geçsin diye, kola da tabiiki selülitin can dostu

Kolayı severek içmeye devam etmek: “Kendine bu kötülüğü yapma!”

Kolayı sevmek ve çok tüketmek KK kullanıcıları arasında kabul edilemez bir şey.

- Bunu dile getirenler büyük bir tepkiyle karşılanıyorlar.

- Kolayı hayatından çıkarmamak ve severek içmeye devam etmek kendine kötülük yapmak olarak görülüyor.
// Kolayı çok sevdiğini söyleyenlere “Kendine bunu yapma!” deniyor.
// Daha sonra da kolanın zararları, bunları duyanı çok korkutacak “ibretlik” bir dille anlatılıyor.
// Bu çerçevede Karatay diyeti kitabında kola içtikten sonra vücutta olanlar “ibretlik” olarak paylaşılıyor.

ALARMLARI çal beynınde cok tehlıkelı bırsey yapıyorsun bence

çok zararlıı miden delinebilir bi defa o kadar asitten kola çok zaararlı ki içindeki maddleri saymama gerek yok herlade

“Kola bağımlısıyım kızlar!” – “Seni o zaman korkutalım ve iğrendirelim”

Kola içmeyi çok sevenleri bu durumdan kurtarmak için sadece kolanın zararları anlatılmakla kalmıyor. Zararların yanında kola severi koladan uzaklaştırabilmek için daha sert yöntemler kullanılıyor.

Çünkü zararlar tek başına ikna etmiyor.

- Yöntemlerden ilki kolanın zararlarını yaşayan gerçek insan hikayeleri anlatarak bu zararlar ete kemiğe büründürülüyor.

- İkinci yöntem iğrendirmek. Bunun farklı yolları var:
// Kola içerken kola yapılan böcekleri akla getirmek
// Kolanın içine sigara izmariti veya sinek atmak ve böyle içmeye çalışmak.

- Üçüncü yol kola içeni azarlayarak kendine getirmeye çalışmak: Kola içmeyi bırakmak istediğini ama çok sevdiği için bırakamadığını söyleyen bir kadına “Senin bırakmak gibi bir niyetin yok ki!” “İnşallah, inşallahla olmaz.” denerek azarlanıyor ve iradesini toplamanın önemine değiniliyor.

ben netten yapılışını izlediğimden beri siyah kola içmiyorum seneler oldu. çok tiksiniyorum sende izle istersen

tam kolaya el sürecekken aklına gelsin düşünsene ezilmiş böcek suyu böğğ iğrenç ben bırakalı çok oldu vallaa darısı sana

Hamilelikte gazlı içecek? – “Aman Allah’ım bu söylediğine inanamıyorum!”

Hamilelik, gazlı içecekleri bırakmak isteyenler için şimdi bunu yapmanın tam zamanı diye fırsat sunan bir zaman dilimi.

- Bebeğin kolanın zararlarından anneden daha da çok etkileneceğine inanılıyor.
- Kola içmeyi çok seven ve bırakmak istemeyen genç kızlar, nasılsa hamile olduğumda bırakırım diye düşünüyor.

Hamileliği sırasında canı kola çekene daha da sert tepki gösteriliyor: Bu düşündüğünün inanılır gibi olmadığı söylenerek hem azarlanıyor hem de doğacak bebeği ile ilgili çok korkutucu ibretlik örnekler anlatılıyor:

// Bebeğin damağı yarık olur
// Bebeğin midesine zararı olur
// Bebeğin kanser olur
// Bebeğin CO2 zehirlenmesinden ölür

Hamilelikte kola içilmemesi gerektiği neredeyse 2+2=4 kuvvetinde bir gerçekliğe dönüşmüş.

asitli içecekler, özellikle kola normal insanlara bile onca zaralı iken hamilelikte kesinlikle içilmemeli..bir yerde asitli içecekleri çok tüketmenin yarık damak-dudak sebebi olabileceğini okumuştum..”

Kola sağlıksızlığın sembolü ve bir günah keçisi

Bu özel sosyal gruptaki kadınların söyleminde kola sağlıksızlığı işaret eden bir sembol olmuş. Kola denince akla hemen türlü sağlıksızlıklar geliyor.

- Bu açıdan kola neredeyse sigara gibi sağlıksızlıkla eş anlamlı bir duruma gelmişe benziyor demeyeceğiz çünkü benzemek yanıltıcı kelime olacaktır.
// Sigara – kola karşılaştırması aktüel olarak yapılıyor.
// Hatta sigarayı bırakmanın daha kolay olduğunu iddia eden bile var.

- Kola; çikolata, pasta ve cips gibi yiyeceklerle birlikte bir abur cubur besinler türü var ve bunlar sağlıklı yaşamak isteyenlerin hayatlarından ilk çıkaracağı besinler. “Pasta ve kola türü besinlerden uzak durdum”

- Kolanın sağlıksızlığı işaret etmesi kola içmenin spor yapmakla uyuşmadığı gibi bir algı olmasında da görülüyor: Her ne kadar bu tek bir kişinin sarfettiği cümle olsa da “Spor yapmama rağmen kola içiyordum.” diyen bir kişi zihninde spor yapmakla kola içmenin zıtlık içinde olduğunu açığa vuruyor.

- Kola kahveyle de çok karşılaştırılıyor içindeki kafeinden dolayı.

Kola bir günah keçisi gibi: Nerede bir konuda zararlardan bahsediliyorsa, söz bir şekilde kolaya geliyor ve kolanın zararlarından bahsedilmeye başlanıyor: Hazır çorbanın zararları konuşulurken de konu yine kolaya bağlanıyor.

Light veya Zero içsek olmaz mı?

Light ve Zero ile ilgili tutumlar konunun açılma biçimine göre değişiyor.

- Eğer diyetin konuşulduğu bir başlıktaysa bu başlıklarda light kolaların yapılan menü veya diyet listesi tavsiyelerinde sıklıkla olduğu görülüyor.
// Yine de, Karatay diyeti üzerine olan başlıkta bu diyet sağlıklı yaşama eksenli bir diyet olduğu için light kolaların da zararlı olduğu ve içilmemesi gerektiği konuşuluyor.

- Konu “light kola içebilir miyiz” veya “light mı zero mu?” gibi bir başlıkta doğrudan doğruya onunla ilgili soru soruluyorsa o zaman light kolalarla ilgili sağlıksızlık tutumu ortaya çıkıyor ve tartışma bunun etrafında dönüyor.
// Light mı zero mu diye sorusunu soran da sorusuna bir cevap alamıyor.
// Light kolalar için de temel bariyerler benzerlik gösteriyor: asitli, içinde ne var bilinmiyor, vb.
// Bunun yanında tadının şeker kullanmadan yakalanabilmesi için bir katkı maddesi kullanıldığı ve bunun da illa ki zararlı olacağı söyleniyor.
// Bazıları da doğrudan doğruya tatlandırıcı zararlı diyor.

Çocuğum ve gazlı içecekler: “Misafirliğe gelenlerin getirdiği kolayı onlar gidince lavaboya boca ediyorum!..”

KK kullanıcılarının çocukları genellikle 7 yaşının altında ve onların kola ve gazlı içecekler içmelerine güçlü bir şekilde karşılar.

Önceki slaytlarda belirtilen zararlardan dolayı çocuklarının kola içmesi istenmiyor.

- “Bağımlılık yapıyor” zararının çocuklarda özellikle önemli olduğu görülüyor çünkü çocukların irade güçlerinin pek olmadığına ve zararlı şeylere hemen alıştıklarına inanılıyor.

- Yetişkinlerde pek olmayıp da çocuklarda olan bir karşı çıkış gerekçesi de kolanın çocuğa hiçbir yararının olmadığı düşüncesi. “Zararları çok ama hiçbir yararı yok, o zaman niye içsin ki bunu” diye düşünülüyor.

- Obezliğe neden olacağı, kansere neden olacağı çocuklarda öne çıkan diğer zararlar.

Bütün bunlardan dolayı eve kola almamak, çocuğu mümkün olduğunca kola ile geç tanıştırmak, eve gelen kolayı dökmek onu kolanın zararlarından korumak için uygulanan pratikler.

kızıma hiç içirmedim içirmeyide düşünüyorum alışmazsa büyüyüncede içmez hazır meyva suları çikolatalar bisküviler hepsi kansere davetiye

bazı yemeklerin yanına gerçekten güzel gidiyo ama arada bi yapmak lazım o kaçamağı da. yalnız çocuklardan falan kesinlikle uzak tutulmalı onlar zararlı şeyleri vakumlarlar…

Ben koruyorum ama etraftakiler çocuğumu kolaya alıştırıyor!

Yine de anne ne kadar korumak isterse istesin, çevre faktörleri onun istediğinden daha erken çocuğunu istemediği şeylerle karşılaştırıyor diye şikayet ediliyor.

Daha önce genel olarak belirtilmiş olan cips-kola türü kötü şeyleri babaannelerin çocuklara vermesi kola spesifik konuşmalarda da geçiyor: “Ben hiç tattırmak istemezken onlar ‘çocuğa hiçbir faydası olmayan bir şey’ veriyorlar” deniyor.

Kola yerine ne peki? Kendim için meyveli soda

Kolayı hayatından çıkarmaya çalışan kadınların onun yerine koydukları şeyler, maden suyu, meyveli soda ve ayran.

Maden suyu en çok tavsiye edilen çünkü içindeki mineraller nedeniyle sağlıklı ve gazlı olduğu için kolanın etkisini yaratacağı düşünülüyor.

- Maden suyunu tek başına içemeyenler (ki bunlar çoğunluk) için maden suyu ile meyve suyu karıştırmak veya meyveli soda içmek öneriliyor. Meyveli soda bu nedenle çok popüler.
// Böylece kola gibi zararlı bir şey yerine maden suyu ve meyve gibi iki doğal şeyden yarar almış olacak.
// Yine de bazıları meyveli sodanın da yapay olduğu için bazıları tarafından sağlıksız bulunduğu için reddediliyor.

Canım yavaş yavaş sodaya dön, sonra bırakıyorsun. Limonlu kolaya başla önce, sonra limonlu soda ya çok rahat geçersin

Meyve suyu ve maden suyu karışımıyla kolayı içmeyi bırakabilirsiniz

kola yerıne meyvelı maden suyu alıyoruz eve, illa kı asıtlı bı içecek ıcesım varsa maden suyu en guzelı.

Kola yerine ne peki? Çocuğum için taze sıkılmış meyve suyu

Çocuklara da kola yerine meyve suyu ve ayran öneriliyor.

- Meyve suyunda öncelikli olarak taze sıkılmış meyve suyu önerilse de hazır meyve sularına olan direnç görece yumuşak.
// Kola o kadar zararlı görülüyor ki kola içeceğine içinde şeker olsa da meyve suyu içmesi yeğ görülüyor.
// Ayrıca çocukların kendileri de meyve suyu içmeyi seviyor.

- Yine de Bayan Mükemmel çocuğunun meyve suyu içmesinden de aslında hoşnut değil.

meyve suyunu ıcıyor benım kız engelleyemedımm acba ıcıne sınek atsam ve annem artık almayalım mı desem dıyorum sınekten nefret edıyorda ama esım ızın vermıyor yaa

O limonatalar da hiç masum değil. İçerisinde bir yığın koruyucu madde ve şeker içeriyor. En güzeli sanırım soda

Diğer gazlı içecekler - Fanta & Gazoz

Fanta ve gazoz hakkında pek konuşulmuyor. Kola ile ilgili bir sürü başlık varken ve diyet, beslenme vb. bir çok başka başlık altında sözü edilirken bunlar hakkında ne başlık var ne de pek öyle sözleri geçiyor.

- Fanta ve gazozun adının geçtiği başlıklarda zararlı kola yerine Fanta içmeye başladığını söyleyenler olabiliyor.

- Ya da nefsini köreltmek için kola içmek yerine birazcık Fanta içmek önerilebiliyor.

Ama yine de içindeki şeker ve “asit” dolayısıyla Fanta veya gazoz içilmemesi gerektiğini söyleyenler çoğunlukta.

// Diyet listesini paylaştığında fanta içtim diyene, “Fanta içme ayran iç, maden suyu iç, evde limonata yap onu iç” diyorlar.
// Hamilelik sürecinde “Fanta içtim, zararı olur mu, kafein var mı Fantada” diye sorana, diğer kadınlar “kafein yok ama asitli o yüzden hamile iken içmemen gerek” diyorlar.
// İçlerinde alkol olduğu için içilmemesi gerektiğini söyleyenler de var.

Ben facebook ma gelen vidio sayesinde ağzıma bile vurmuyorum ama fanta veya benzeri şeyler içiyorum aslında onlarıda bırakmak gerek

6. Özel sorulara cevaplar

Bu bölümde:

- Sosyal sorumluluk
- Evde üretip dışarıda satmak
- Annelik temalı reklamlar
- Market alışverişi inceleniyor.

Özel sorular: Sosyal sorumluluk ve hayır işleri ile ilgili ne konuşuluyor?

Sosyal sorumluluk üzerine konuşulanlar daha çok bir yerde bir afet gerçekleştiğinde yapılan yardım kampanyaları ile ilgili.

- Etiyopya’daki kıtlık ve hükümetin bunun için bir şeyler yapması, Van’da gerçekleşen deprem sosyal sorumluluk ve hayır işleri gibi konulardaki son dönemdeki en büyük konuşmaların yapıldığı başlıklar.

- Sosyal sorumluluk kampanyalarının hedefinde çocukların olması onları kampanya hakkında daha yoğun olumlu duygular hissetmeye yöneltiyor gibi görünüyor.

- Markaların yaptığı sosyal sorumluluk işleri ile ilgili pek konuşma geçmiyor.

Özel sorular: Evde üretip dışarıda satmak ile ilgili ne konuşuluyor?

Evde üretip dışarıda bir şeyler satmak pek çok kadının gündeminde olan bir şey değil gibi görünüyor: Forumda pek konuşulan bir konu değil.

- Özellikle yiyecek-içecek satmak üzerine konuşulmuyor.
// Bunun nedeni muhtemelen forumun daha çok genç bir kitle tarafından kullanılması, onların da hayatında yemek, pasta vb. yapmanın daha yaşla kuşaklardaki kadar bir yeri olmaması olabilir.

- Onların girişimcilik hayalleri kendi kuşaklarına daha uygun:
// Evde takı yapmak ve satmak
// Evde ürettiği kıyafet ve aksesuarları bir blog oluşturarak internet üzerinden satmak üzerinde konuşulduğunu gördüğümüz iki soru.

Özel sorular: Annelik temalı reklamlarla ilgili ne konuşuluyor?

Annelik üzerine konuşulan pek reklam yok.

- Bu araştırmanın analizinin yapıldığı günlerde P&G’nin Annelerin Sponsoru reklamı birkaç hafta boyunca forumda da vardı. Ama buna rağmen bunun hakkında hiç konu açılmadı.

Annelikle ilişkili konuşulan tek reklam Omo’nun Kirlenmek Güzeldir teması.

- Çoğu genç olan forum kullanıcısı anneler bu temayı sevmişler ve hayatlarına almışlar:
// Kadınların çocuklarıyla çıkıp parklarda oynaması kendi hayatları ile örtüşen bir tema.
// Çocuğunun kire batması esnasında yaşadığı mutluluk hoşa gidiyor: “çocuğum ve ben birlikte çok eğlendik”, “bebeğimin öyle gülüşüne kurban olurum” deniyor.

Özel sorular: Alışverişleri nereden yapıyorsunuz ve ne alıyorsunuz?

En yaygın olarak kullandıkları market BİM.

Herkes birbirine kullandığı BİM ürünleri ile ilgili tavsiyelerde bulunuyor.

- BİM’den aldıkları ürünler arasında içecekler pek yok.

- Gerçi konunun doğası gereği birbirlerine BİM markaları tavsiye ettikleri için içecek geçmemesi olağan gibi gelse de aslında değil: İçecek tavsiye etmiyorlar.

- Bim’den Coca-Cola aldığını söyleyen var, fiyatının BİM’de daha uygun olduğunu belirtiyor.

Cuma günü yapılan indirimlerden bahsediliyor. Bu indirimde hangi ürünün indirime girdiği takip ediliyor.

Bazıları BİM için firmaların ürünlerini farklı, ikinci kalitede ürettiğini söylüyor: Hobby çikolata, Şölen Octavia çikolata.

* Coca-Colanın da aynı olmadığı söyleniyor.

Coca-Cola daha ucuz ama diğerleriyle aynı değil, asit yok gibi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…