Popüler Konu Coca-Cola bizim hakkımızda ne düşünüyor ?

Faydalı yiyeceklerin yapay üretimleri işe yaramaz ama…

Konu bir yiyecek veya içeceğin faydaları olduğu zaman bunların doğal hallerinin faydalı olduğu ve buna karşı popüler markalarca paketlenmiş olarak satılan ürünlerin o faydayı vermediğinin altı çiziliyor.

- Popüler markaların yarar sağlama ihtimali düşük çünkü onlar hep yapay.

// Örneğin, “yeşil çay için mucize içecek ama yeşil çay diye de ice-tea’nin yeşil çaylarını içmeyin” bir işe yaramaz deniyor.
// Poşetlenmişler daha az yararlı bulunuyor.
// Bunlar yerine “mümkünse aktardan alıp kendiniz yapın” deniyor.
// Ama dışarıda da “kahve içeceğine poşet de olsa yeşil çay iç en azından zararlı değil” biçiminde mantık yürütülüyor.

Trend korkular – “Korkularım bitmek bilmiyor”

Yağsız patlamış mısırın diyette iyi bir alternatif olarak önerilmesi karşısında çarpıcı bir şekilde başka bir kaygı unsuru dile getiriliyor: Diyet yapmak için iyi olabileceğine karşın mısırın GDO’lu olması tehlikesinin yüksekliği üzerinde duruluyor.

- E555 gibi şeylerden ziyade şimdiki temel kaygı unsuru GDO.

Yumurta ve tavuk, forumda son dönemde çok konuşulan bir başka kaygı unsuru.

- Bu iki şeyin üretimi sırasında çokça hormon kullanıldığı ve bunların hem kanser yaptığı hem de çocukları erken ergenliğe soktuğu söyleniyor.

Bu durum, kadınların yaşadığı tehdit algısının büyüklüğüne ve endişenin biçim değiştirerek sürekli devam ettiğine işaret ediyor.

Diyet yapma ihtiyacı: Farklı görüşlerden de gelseler ortak bir kadınlık ihtiyacı.

KK forumlarının en canlı ana başlıklarından biri de diyet üzerine olan başlıklar. Kendince fazla gördüğü kiloları vermek bu özel sosyal-gruptan kadınlar arasında çok önemli bir ihtiyaç.

Bu diyet gruplarında yaşam tarzları ve dini düşünceleri farklı olan insanlar kilo verme umuduyla bir araya geliyor:

- Paris’e gitmeden mini eteğimin içine girmem lazım diyenler de var
- Öğle namazı için kapatmam lazım veya Yasin okuyacağım diyen de aynı yerde bir arada.

KK bu şekilde yaşam tarzlarıyla farklı uçlarda olan kadınları, kadınlık problemleri üzerinden bir araya getiriyor. Ve bu insanlar gerçek hayatlarında belki de olamayacak şekilde burada birbirini anlamaya çalışıyor.

kızlar ben daha öqlen namazımı kılmadım...bugün topiqe giremedim diye girip bir selam vereyim dedim..namaz kılıp tefriciyelerimi çekicem sonrada yemek faslı başlar...sonrasında gelirim kızlar

Diyete başlama motivasyonları

Kilosundan memnun olmamak genel bir ruh hali olsa da bir diyete başlamak genellikle spesifik bir durumla ilişkili olarak ortaya çıkıyor.

Bunların en tipikleri:

- Bir düğün, nişan vb. bir toplantıda bir elbiseye sığmak
- Genel olarak baharın veya yazın gelmesi
- Yaz tatiline gidecek ve mayo giyecek olmak;
- Bir erkeğe güzel görünmek.

“Evlendik kilo aldık…”

Bir çok kadın için evliliklerinin ilk yılları en çok kilo aldıkları dönem. Diyet, hayatlarına bu dönemde gerçekten ciddi bir şekilde giriyor.

Evlenmenin kilo almakla ilişkilendirilmesi dört nedene dayandırılıyor:

1. Yemek yapmayı öğrenmek ve kendi yaptığı yemekleri merakla yemek
2. Yemeği fazla yaptığı için artan yemeği çöpe dökülmesin diye yemek
3. Eşi ile birlikte akşamları film keyfi yapmak ve yanında cips ve kola tüketmek.
4. Akşam yemekten sonra çay içmek, içine şeker atmak, ve çayın yanında da bir şeyler yemek.

“Hamile kalmadan bu kiloları kesin vermeliyim!..”

Evlendikten sonra hızla kilo alan kadın, hamile kalınca aldığı kilolardan kurtulmasının daha da zor olacağından korkuyor.

- Bu nedenle hamile kalmadan önce kilo vermek yeni evli genç kadınlar arasında önemli bir gündem maddesi.

Diyetisyene gitmeye ne gerek var? seaBahaR ablanız var burada!..

Kilo vermek isteyen kadınlar, diyet grupları içinde gruplaşmış oldukları arkadaşlarına ek olarak forumda kendini kilo vermeyi başarmış olarak sunan kişilerden de tavsiye alıyorlar.

Böyle insanlar dikkatle izleniyorlar ve binlerce sayfayı bulan başlıklara sahip olabiliyorlar.

- Bu kişiler insanlara diyet listesi hazırlayıp veriyor:
- Kendilerini o kadar güçlü hissedebiliyorlar ki diyetisyenlerin diyet listelerini beğenmediklerini dile getirebiliyorlar.

“Diyetteyken ihtiyacımız olan motivasyonumuzu hep yüksek tutabilmek”

Diyete giren kadınların en önemli duygusal ihtiyacının motivasyon düzeyini koruyabilmek olduğu görülüyor.

- Forumdaki diyet başlıklarının çok popüler olmasının temel nedeni burada çok motive edici konuşmaların geçmesi
// Kendisine benzer durumda olan insanlar inancını kaybetmesine izin vermiyor

- Kilo vermekte başarılı olanlar, KK forumları sayesinde başardıklarını dile getiriyor:
// Orada yazılan şeyleri takip ettikçe yapılabilir olduğuna inanmaya başlıyor.
// Diyete başladım deyince herkes onu hoş geldin diye selamlıyor.
// Başarılı olunca aferin diyerek tebrik ediyor, ve daha da motive oluyor.
// Başarısız olduğunu hissettiği anlarda toparlanıp ayağa kalkmasına yardım ediliyor.

Diyetler: Dukan ve Karatay trend olan diyetler

Forumda son dönemlerde yapılan yazışmalarda adı en çok geçen iki diyet Dukan Diyeti ve Karatay Diyeti.

- 2 kg vermek isteyen de 15 kg vermek isteyen de Dukan diyeti yapıyor:
// Kısa sürede çok kilo vermek istiyorlar: Yaza giriliyor olduğu için , çok çabuk vermek şu anda sağlıklı kilo vermekten daha önemli.
// Sebze sevmeyen, et ve süt ürünleri yemekten vazgeçirmediği için de bu diyet çok tercih ediliyor.

- Karatay diyeti “Türk halkına en uygun diyet” olarak tanımlanıyor.
// Karatay diyetinin en önemli faydasının acıktırmaması olduğu söyleniyor.
// Karatay diyeti şekerin hayattan tamamen çıkarılmasına dayanıyor ve kadınlar arasında çok popüler olduğu için zihinlerde şeker-kilo ilişkisini kurmuş ve pekiştirmiş.

mrb kızlar ben de başlamak istiyorum diyete ama karatay diyeti mi yapsam dukan mı karar veremedim.

internette ben de okumuştum en çok rağbet gören bir bu diyet bir de dukan ama Türk halkına en uygun diyet olarak bunu tavsiye edenler var.

Diyet ürünlerle ilgili tutumlar: Light ürünlerden uzak durun!

Diyet ürünlerle ilgili tartışmanın iki boyutu var:

- Bir tarafta, kilo vermek isteyen kadın diyetine uygun ürünler kullanmak istiyor. Bunun için de gruptaki insanların tavsiyelerini soruyor.

- Öte yanda, diyet ürünler kullanmak isteyene hemen birileri bu ürünleri kullanmamasını tavsiye ediyor.
// İçinde katkı maddeleri olduğu için diyet ürünlerin sağlıksız olduğuna inanıyorlar.

Sık sorulan şeylerden biri olan light kola ile ilgili “normal koladan daha da zararlı” yorumu yapılıyor: “Kola zaten katkı maddeli ama light’ını yapmak için daha da çok katkı maddesi kullanıyorlar.” deniyor.

Tatlandırıcı çıkmazı

Kilo vermek için şekeri hayatımızdan çıkarmalıyız ama yerine ne koyacağız sorusu bir çoğununun zihnini rahatsız eden bir soru.

- Tatlandırıcı kullananlar var ama tatlandırıcı kullananlara hemen tatlandırıcıların zararları bombardıman halinde söyleniyor.

- Tatlandırıcı olarak aspartam kullanan ve kullanmayan markalar paylaşılıyor:

// Tagatesse son dönemlerin popüler tatlandırıcısı:
/// Doktor tarafından tavsiye ediliyor olduğu,
/// sütten yapılıyor olduğu;
/// tamamen doğal olduğu noktaları üzerinde duruluyor.

// Splenda aspartam yerine önerilen bir diğer tatlandırıcı.

Bütün bunların yanında “kendini şekersiz içmeye alıştır” tavsiyesi de tekrar ediyor.

Diyette en popüler içecekler: Su, soda ve yeşil çay

Su, soda ve yeşil çay en popüler üç içecek.

- Suyun normalde zaten çok tüketilmesi gereken bir şey olduğu ve kilo vermek isteyenlerin daha da çok tüketmesi gerektiği vurgulanıyor.
// Suyun diyetteki önemi yağ yakılmasına yardım etmesi imiş.

- Yeşil çay sindirim ve barsak faaliyetlerine iyi geldiği için çok tüketilmesi tavsiye ediliyor.

- Soda: Gazlı içecek canı çekenlere gazlı içecek heveslerini maden suları ile köreltmeleri öneriliyor.
// Meyveli sodalar yerine öncelikle taze sıkılmış meyve suyu ile soda karıştırmak tavsiye ediliyor.

Diyete göre değişebilse de, light ve sıfır şekerli kolalar diyete uygun olduğu için önerilebiliyor da sağlıksız olduğu için reddedilebiliyor da.

Su içmek: “Zorla su içiyorum”

Su içmemek büyük bir kaygı:

Çok yararlı ve bu yararlara ihtiyaçları var. Bunlar arasında en öne çıkanlar:

- Cilt güzelliği: Su içilmezse erken yaşta kırışıklık olacağı vurgulanıyor. Bir kadın 45 yaşında olmasına rağmen yüzünde hiç kırışıklık olmamasını su içmesine bağlıyor.

- Kilo vermek: Su içildikçe yağlardan kurtularak kilo veriliyor.

- Yenilenme: Su içince psikolojik bir yenilenme hissinin içlerini kapladığı belirtiliyor: Su içince yaşanan hissin “içim yıkanıyor” olarak tarif edilmesi çarpıcı.

- Ayrıca tırnaklara parlaklık veriyor vb. güzellikle ilgili diğer faydaları var.

Bu yararlarına karşı su içmek zahmetli bir iş: Canı istemiyor, içmesi gerektiğini hatırlamıyor, karnında şişkinlik hissi yaratıyor, tuvalete çıkarıyor, midesini bulandırıyor, vb.

bir başka özelliğide bol bol su içmek çünkü diyette vücut yağları atmak için suya ihtiyaç duyacak zaten bol bol idrara çıkacaksınız. ama su içmezseniz vücudunuz zarar görebilir.

Günde üç bardak içersem su içiyorum fazlasını zorlayarak içmem lazım bazen işkence gibi geliyor su içmek Nasıl alışabilirim acaba su içmeyi sevmiyorum

Hangi su: “Erikli’den başka su içtiğimde çamaşır suyu içmişim gibi geliyor”

Su tavsiyeleri de yapılıyor forumda. Adı öne çıkan su markası açık ara Erikli.

- Su konusunun konuşulduğu bir başlıkta konuşan 65 kişinin var 42’si Erikli içtiğini söylüyor. Damla diyen sadece üç.
// Erikli tercihlerini öncelikle tadına bağlıyorlar.
// Bunun yanında doktor ve su firmasında çalışan tanıdık tavsiyesinden, Uludağ’dan çıkmasından ve bir suyu iyi yaptığına inanılan bazı bilimsel ölçütlerden de bahsedenler var: PH değeri ve içindeki minerallerin etkileri konuşulan ana şeyler.

- Hayat Su adı öne çıkan bir başka marka
// “Su hayattır” ifadesi dillere dolanmış.
// Hayat Su’nun su içmeyi hatırlatan bir programı varmış, bu çok tavsiye ediliyor, indiriliyor.

- Saka’dan “içindeki kalsiyum çocukların boyunun uzamasına yardım ediyormuş” teması etrafında söz ediliyor.

Kesinlikle Erikli! Erikliden başka su içmem çünkü tadı güzel ve içimi kolay: Erikliden sonra başka su içtiğimde çamaşır suyu içmişim gibi geliyor.

Doktor dedi… Dedem böbrek ameliyatı oldu, doktor Erikli iç dedi. O günden beri Erikli içiyoruz.

saka daki yüksek kalsiyum çocukların boyunun uzamasınada yardımcı imiş. yasemin bradley söyledi geçen

danone hayat ın broşürü elime geçti 5 tl. bide bunu deneyyeyim dedim, su bi geldi ph si 7.55 8.0 bile değil. aman dedim bir daha almam

Su ile ilgili diğer konuşulanlar

Forumda övünmeyi sevenler ve üstünlük takınanlar da mevcut:

- Evian ve Vittel’i hiçbir şeye değişmediğini iddia edebiliyorlar.

Yaygın olarak damacana kullanılıyor ama damacana su ile ilgili rahatsız hissedilen noktalar da var:

1.Hijyenik olmadığı düşünülüyor çünkü tekrar dolduruluyor: Acaba nasıl koşullarda dolduruyorlar ve hijyeni nasıl sağlıyorlar.

2.“Damacanaya tecavüz” tarzı haberler yayınlanmış…

Yaygın bir söylem de su markasını üç ayda bir değiştirmek gerektiği yönünde: Böylece vücuda alınan mineraller dengelenecekmiş.

genelde vittel içiyorum. kestane cam şişede mesela, plastikler pek sağlıklı değil aslında. haftada bir evian içiyorum çok yararlı, tadını sevmesem de

Cilt güzelliği

Cilt güzelliği konusunda öncelikle çeşitli maskeler, kremler, ampuller vb. kozmetik ürünlerini kullananlar deneyimlerini paylaşıyorlar.

Bunlara ek olarak E vitamini, çinko ve balık yağı gibi besin-destekleri alınıyor.

Cilt güzelliği için adı geçen üç içecek var: su, maden suyu ve yeşil çay.

- Belirtildiği gibi su içmenin uzun vadede cildi sağlıklı kılacağı düşünülüyor.
- Yeşil çay sindirimle ilgili yararlarının yanında cildi sıkılaştırdığı için de tavsiye ediliyor.
- Maden suyu da yeşil çay gibi cilde gerginlik ve pürüzsüzlük kattığı için tavsiye ediliyor.

“Ah güzel Cips, ne kötüsün!”

Kadınların, yemeyi çok sevdikleri ve bundan dolayı suçluluk duydukları şeylerin başında cips geliyor. En çok şikayet edilen besin cips.

- Kilo yapacak olması, zararlı katkı maddeleri içermesi ve sivilce yapması en önemli üç pişmanlık sebebi.

Cips aile içi eğlencelerinde, evde film izlerken vb. kola ile birlikte tüketilse de koladan daha vazgeçilmez bir şey olarak tarif ediliyor:

- Kolanın alternatifi olmasına karşı cips alternatifi olmayan bir şey olarak tarif ediliyor.
// Kola yerine başka bir çok içecek içilebiliyor (light kola, maden suyu, ayran, meyveli soda, vb.)

- Cipsin alternatifi yağsız, tuzsuz mısır patlağı ama cipsin tadını vermiyor.

Az önce eşimle oturduk büyük boy bitirdik yanında da kola…

Zararlı ama güzel yiyecekler yerine doğal veya ev yapımı alternatifler

Zararlı veya kilo yapan yiyeceklerden bahsedildiğinde bunların yerine ev yapımı alternatifler öneriliyor:

- Cips yerine evde patatesi ince ince doğrayıp çok az yağla fırında pişirmek veya yağsız, tuzsuz mısır patlatmak gibi
- Veya kuruyemişler gibi daha doğal atıştırmalıklar

Zararlı besinlerin yerine ev yapımı alternatifler yapmak bir trend.

Beslenme konusunda konuşma trendleri - Bilimsel olma

Söylediklerine bir bilimsellik katmak ve bilimin otoritesi ile kendini inandırıcı kılmak dikkat çekici bir trend.

- Çayın zararlarından bahsederken bir haberdeki profesörün söylediklerine kendi düşüncesini dayandırma

- Patlamış mısır yemenin kötü bir şey olmadığını söylerken Mehmet Öz’ün onun yenebileceğini söylemesine değinme

- Japonya’da yapılan bir araştırmaya göre diye başlayan bir alıntı yaparak yeşil çay içmenin faydalarından bahsetme bu trendin tipik dışavurumları.

Bilimsellik önemli bir inandırıcılık kaynağı, özellikle de besinlerle ilgili söylenenlerde.

Beslenme konusunda konuşma trendleri - Gruplaşma: “Haydi kızlar buraya!..”

Forumda bir başlık açarak o başlığın konusundaki şey hayatında olanları davet etmek yaygın bir davranış biçimi.

- Örneğin: “Karatay diyetine başlayanlar buraya…” diye bir başlık açarak bu diyeti uygulayanların düşüncelerini ve deneyimlerini tek bir yerde toplamaya çalışıyorlar.

Böyle gruplaşmaların arkasındaki motivasyonlar çeşitli:

- Birbirleri ile tarifleri paylaşıyorlar: Böylece diyetin monotonluğunu kırıyorlar.
- Sürekli birilerinden yapılan diyetin olumlu sonuçlarını alarak diyete olan inançlarını koruyorlar.
- Kendi kilo verme başarılarını kendisi ile aynı sıkıntıları yaşayan insanlara duyurup onlardan takdir alarak motivasyonlarını yüksek tutuyorlar. Bu takdiri gerçek hayatta bulamayabilirler ama burada onu alacağını biliyorlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…