Cinsiyet tahmini nasıl yapılır?
Cinsiyet tahmini ne zaman yapılır? Aşerme ile cinsiyet tahmin edilir mi? Karın sivriyse erkek, karın yuvarlaksa kız çocuk mu olur? Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur? Yüzdeki değişiklikler ile cinsiyet tahmini yapılır mı? Vücuttaki değişiklikler ile cinsiyet tahmini olur mu? Bebeğin cinsiyeti hangi hafta - ay belli olur?
Annenin vücudunda oluşan değişimler ile birlikte
cinsiyet tahmini yapılması halkımızda çok popüler bir alışkanlıktır. Ancak bu tahminlerin bilimsel bir geçerliliği yoktur. Annenin karnının biçimi bebeğin cinsiyeti ile ilişkilendirilemez. Karnın şekli genellikle gebelik haftasıyla, annenin vücut yapısıyla ve bebeğin duruşuyla alakalıdır.
Bebeğin cinsiyeti ultrason ile görülebilir. 16. hafta ve sonrasında çekilen ultrason ile yüzde 95 oranında cinsiyet saptanabilir. Daha erken haftalarda (11 - 14. hafta taramalarında) bebeğin cinsiyeti yüzde 70 oranında saptanabilir ancak bunun değişebileceği bilinmelidir. Bazı anne babalar bu hafta aralığında söylenen cinsiyet tahmininin kesin olduğunu düşünerek çocuk için alışveriş yapmaya ve odasını hazırlamaya başlıyorlar. Tahminin değişmesiyle birlikte hayal kırıklığına uğrayabiliyorlar. Bu gibi bir durumla karşılaşmamak için 16. hafta ve sonrasında yapılan tahmini beklemek gerekir.
Gebelikte yaşanan yüzdeki değişiklikler bebeğin cinsiyetini belirlemede bir etki göstermez. Artan hormonlara bağlı olarak ciltte değişiklikler olabilir veya saçlar gürleşebilir. Yine gebelikte oluşabilen sivilceler progesteron hormonunun yükselmesiyle ilişkilidir. Bunun da cinsiyetle alakası yoktur, annenin bu hormona olan duyarlılığı ile ilgilidir.
Halk arasında yaygın olan bir başka yanlış söylenti de ekşi ve tatlı aşerme ile cinsiyet tahmini yapılabileceğidir. Aşerme gebelikte sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Tam olarak nedeni bilinmese de vücutta eksik olan elementlerin annede ihtiyaç olarak hissedilmesi olarak yorumlanır. Vitamin ve mineral eksiklikleri de aşermeye neden olabilir. Örneğin böyle bir durumda duvar boyası aşeren anneler olabilir. Lafın özü "Ye ekşiyi çıkar Ayşe'yi, ye tatlıyı çıkar Hakkı'yı" anlayışının bir gerçeklik payı yoktur.
Bir diğer cinsiyet tahmini yolu olarak hamilelikte mide bulantısı kullanılır. Üzülerek belirtmek gerekir ki böyle bir tahmin metodunun da bilimsel bir geçerliliği yoktur. Hamileliğin başında görülen bulantıların nedeni hormonal değişikliklerdir. Hamilelerin yüzde 25'inde hem bulantı hem kusma görülebilir, yüzde 50'si sadece bulantı yaşayabilir, yüzde 25'i ise bu sıkıntılardan hiçbiriyle karşılaşmaz.
Konuyu toparlamak gerekirse cinsiyet tahmini sadece ultrasonografi ile yapılır. Bunun dışındaki mide bulantısı, karın şekli, yüzdeki değişimler, aşerme gibi halk arasında yapılan cinsiyet tahminlerinin hiçbir geçerliliği yoktur.
Dr. Erkan Akan