Cilveli kahveyi biliyormusunuz ?

tramissu

göbiş değl artık bebiş :)
Kayıtlı Üye
21 Kasım 2008
1.956
4
116
38
Diğer
:))

Manisa'da eskiden gelinlik kızlar, evlerine gelen görücülere bu kahveyi ikram edermiş.

Manisa'da eski dönemlerde gelinlik kızlar, evlerine gelen görücülere bu kahveyi ikram edermiş. Bol köpüklü kahvenin üzerine öğütülmüş badem konurmuş. İşte o ''cilveli'' adıyla bilinen Türk kahvesi, patentle koruma altına alındı.

Manisa'nın tarihi ve turistik mekanlarından olan Yenihan'da kafe işletmeciliği yapan Tamer Çipiloğlu, cilveli kahveye sahip çıkıp yeniden canlandıran kişi. Eski dönemlerde şehzadeler için de özel olarak hazırlana bu kahve, asıl şöhretini gelinlik kızlarla edinmiş. Gelinlik kızlar eve gelen görücülere bu cilveli kahveyi hazırlarmış.

CİLVELİ KAHVE NASIL HAZIRLANIYOR?

Cilveli kahve, sunumu ve tüketiliş şekliyle diğer kahvelerden ayrılıyor. Fincana dökülen bol köpüklü Türk kahvesinin üzerine çifte kavrulmuş, öğütülmüş badem ve iki çeşit baharattan oluşan karışım dökülüyor.

Kahvenin yanında bir kaşık veriliyor. Kahve içilmeden önce bademler yeniyor. Ardından kahve içiliyor. Köpükle badem ezmesinin karışımı özel bir tat oluşturuyor. Dövülmüş bademin kahvenin dibine çökmemesi için mutlaka çifte kavrulmuş olması gerekiyor

CİLVELİ KORUMA ALTINDA

Unutulmak üzere olan bu içeceği, 6 yıl önce tekrar tanıtmak üzere harekete geçtiklerini bildiren Çipiloğlu, ''Cilveli kahveyi koruma altına almak için ilk önce patent çalışmalarına başladık. Patent almak için başlattığımız çalışma, 2 senelik süreçte tamamlandı. Bundan sonra hem cilveli kahveyi tanıtmak hem de benzeri yeni türleri geliştirmek için çalışacağız'' dedi.

Çipiloğlu, cilveli kahvenin özellikle yerli turistlerin ilgisini çektiğini, tüketiminin giderek arttığını, bu kültürü unutan birçok Manisalının da cilveli kahveyle yeniden tanıştığını belirtti.

gerçekten çok cilveliymiş bu kahve bizde ikram edebilrz sanırım kaydirigubbakcemile2

hele hele bakin cilvesinden tadina doyum olmuyo anlasilankaydirigubbakcemile3

güzel ve ilginc cidden tskler canim bu bilgilendirmen icin ama ben cilveli diil acili tuzlu kiz isteme kahvesiyle karsiladimdi kocamikaydirigubbakcemile3

heee bende öyle karşıladımda bunu değiştiriver diye geri verdi densiz:))))

bilmiyordum yaa.
hakket ne cilveli ama hemde çifte cilvelii..hihoyyyt

ayy bu kahveye hayır denilmez eminim,kızımızı verdik anlamınada geliyo sankiikaydirigubbakcemile3

çok güzel ve hoş görünüyor.Böyle bir şey olduğunu hiç duymamıştım.Çokkkkkkkkkk
teşekkürler
:içelim: :içelim: :içelim:

hımm çok güzele benziyor hakkaten ama bizim bu lezzeti bilmememiz ne köötü oysa bizim kültürümüzden

Nefisss görünüyor.Kahveye bayılan biri olarak tatmayı çok isterim.Bizim kültürümüz gercekten cok zengin.:lepi:

Nefisss görünüyor.Kahveye bayılan biri olarak tatmayı çok isterim.Bizim kültürümüz gercekten cok zengin.:lepi:

slm kızlar......
ben bunu cezalı oldugun dönemde denedim ......ama bademı sewmediğim için ben çifte kavrulmuş fıstık we fındık ıle ıkı degısık sekılde denedım we de cok lezzetli oldu gercekten de degısık bı tat oldu tabı baharatı yoktu ama olsun idare eder .....

ilk defa duydumm ama görüntüsü muhteşem gözüküyor...ben türk kahvesi konusunda yeniliklere biraz kapalıyım ama değişik tadları da denemek istiyorum sadece orta şekerli türk kahvesi ve bol köpüklü seviyorum geçen gün damla sakızlısını denedim ama beğenmedim... bunu da merak ettim şimdi...bademe de bayılırım ama kahveyle nasıl olur ki...fisfisfis

bende damla sakızlısını falan hiç begenmedım ama dediğim gibi dene cnm cok değişik we güzel oluyor fıztık yada fındık ile bademı sewıyorsan onla dene cunku ben baden sewmıyorum malesefki.....

ben kahve delusu olarakdan bılym bunuda ama gercekdende cok cılvelı yah tadıda guzel olıy deneyın derım:)..

bende içmek istiyorum bundan istanbulda yapan bir yer var mı acep...

aromatık olanları war ıstanbulda bı yerlerde ama boylesıne hiç rastlamadım dogrusu canım kendın yap ewde daha ii olur belkide ....

gercekten cok guzel görunuyo cok sewerım turk kahvesını yaa cnm cektı bak sımdı bademı de cok sewerım

türk kahvesine bayılırım aromatik kahveleri de severim bademide çok severim bu ikili nasıl olur denemek lazım onümüzdeki günlerde deneyeceğim fikirlerimi yazarım... teşekkürler...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…