• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Cilt tipine göre cilt bakım rutini

selennnselennn hesabı doğrulanmış üye.

Evli mutlu ve çocuklu
Pro Üye
Anneler Kulübü
Günlük Cilt Bakımı Rutini Nasıl Olmalı?
Cildin sağlıkla ışıl ışıl parlaması, yaş ve çevresel etkenlere karşı en az zararı alması için cilde çok iyi bakılmalı ve ona gereken özen gösterilmelidir. Genetik özelliklere göre çok iyi bir cilde sahip olunsa dahi günlük cilt bakımı rutini alışkanlığı edinilmediyse ya da cilt tipine uygun değilse cilt problemleri yaşanmasının önüne geçilemez. Günlük cilt bakımı rutininde dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise bakım rutininin kişiye özel olmasıdır. Günlük cilt bakımı rutini cilt tiplerine göre nasıl olmalı, doğru cilt bakım ürünleri ve sıralaması ile cilt bakımında dikkat edilmesi gerekenleri detaylandırmakta fayda var.

Cilt Tipine Göre Bakım Rutini
Cilt bakımı rutini oluştururken öncelikle hangi tip cilt tipine sahip olduğunuza emin olmalısınız. Cildinize uygun olmayan ürünler kullanmak, uygulamalar yaptırmak cildinize yarardan çok zarar getirecektir. Aynı şekilde yaşınıza uygun ürünler kullanmak da cildinizi destekleyecektir. Normal ciltler esnek ve yumuşak, ince gözenekli ve yağ dengesi normal olan ciltlerdir. Normal cildin dışında cilt tipleri kuru, yağlı, karma, hassas cilt olarak 4 ana gruba ayrılıyor. Bu 4 gruba ek olarak yaşlanma sürecine giren 30-35 yaş üzeri ciltler için de farklı ürünler söz konusu olabilir.

Kuru Cilt
Kuru ciltler adı üzerinde nemsiz ve kupkuru ciltlerdir. Epidermisin yani cildin en yüzeysel tabakasında uygun miktarda su bulunmamasından cildin kuru olması durumudur. Bu tip ciltler pullanmaya, dökülmeye, kaşıntı ve lekelere oldukça açıktır. Kuru cilt kış aylarında daha çok belirgin hale gelir ve soğuk iklimlerde görülme oranı çok daha fazladır. Genetik olarak kuru bir cilde sahip olunabileceği gibi yaşlandıkça da kuru bir cilde sahip olunabilir. Kuru cildin belirtilerinden biri de kızarıklığın olmasıdır. Egzama, sedef, bakteriyel enfeksiyonlar, çatlaklar gibi pek çok rahatsızlık da kuru ciltlerde görülür. Sıcak ve aşırı soğuk sudan uzak durmak, bol bol nemlendirmek ve kuru ciltlere özel bakım ürünleri kullanmak önemlidir. Ayrıca günde 2 litre su içmek ve cildi güneş ışınlarından korumak da gereklidir.

Yağlı Cilt
Yağlı cilt tipinde sebum(yağ) üretimi oldukça fazladır. Genellikle bu tip cilde sahip olanların ciltlerinde çok fazla parlama meydana gelir. Cildin salgıladığı bu fazla yağ, normal olmayıp cildin asit koruma tabakasını inceltebilir. Bu nedenle yağlı ciltlerde gözenekler genişler, akne ve enfeksiyona meyillidir. Cildin normalden fazla yağlanmasının hormonal nedenleri olabilir. Bu nedenle hasta hem dermatolog hem de endokrinoloji uzmanına görünmelidir. Ayrıca fazla yağlı yiyecekler ve şekerli ürünler tüketmemeye de özen gösterilmelidir. Yağlı ciltlerin en büyük problemlerinden biri de diğer cilt tiplerine göre çabuk sarkmasıdır.

Karma Cilt
Karma ciltler kuru ve yağlı cilt tipini bir arada taşır. Genellikle alın, burun ve çene kısmı dediğimiz T bölgesi yağlıdır ve parlama yapar. Ayrıca bu bölgelerde lekelenme de görülür. Yanak kısımlarında ise kuru bir cilt tipi vardır. Hatta hassasiyet bile görülebilir. Karma cilt tipi günlük cilt bakımı rutinini çok sever ancak diğer cilt tiplerine göre daha fazla özen gerektirir.

Hassas Cilt
Hassas ciltler alerjik, stres, psikolojik faktörlere, ısı, çevresel faktörler ve UV ışınları gibi dış etkenlere karşı çok kolay tepki gösteren ciltlerdir. İnce bir cilt yapısına sahip bu tipte çoğunlukla kılcal damarların gözle görülebilir ve kızarıklıklar belirgindir. Gergin, kaşıntılı ve oldukça kurudur. Sarışın ve beyaz tenli kişilerde daha çok rastlanan hassas cilt tipinde cildi yatıştırmak ve cilt bariyerini güçlendirmek için daha fazla özen gösterilmeli. Alkollü temizleyiciler, sert havlular ve ısı farklarından cildi korumak çok önemlidir.

Olgun Cilt
Yaşlandıkça cilt de eski canlılığını korumakta zorlanır. Yavaşlayan metabolizma ile cildin yenilenmesi yavaşlamaya, hücre yenilenme hızı düşmeye, yağ ve nem dengesi de bozulmaya başlar. Cildin su tutma kabiliyetinin azalmasıyla birlikte ciltte elastikiyet azalır ve bağ dokusu gevşer. Giderek incelen ve yıpranan ciltte kırışıklıklar ve sarkmalar gözlemlenir. Solgun ve pürüzlü bir cilt yapısı dikkat çeker. Olgun ciltlerde yenilikçi ve hücre yenilenmesine katkıda bulunan cilt bakımı rutinleri ile çizgileri, kırışıklıkları ve pigment lekelerini azaltman mümkün olabilir.

Günlük Cilt Bakım Rutini
Günlük cilt bakımı rutini sabah ve akşam olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kendi cilt tipinize göre seçeceğiniz ürün ve bakım yöntemleri cildinize özenli bir bakım için çok önemlidir. Yağlı cilt tipine kuru ciltler için önerilen bir nemlendirici olmayacağı gibi, hassas ciltler için de peeling bazlı ürünler kullanmak son derece zararlı sonuçlara yol açabilir. Günlük cilt bakımı rutininde kullanılacak ürünlerin belli bir sıra ile kullanılması da bakımın faydasını artıran bir detay. Aynı şekilde sabah ve akşam kullanılacak ürünlerin farklı olma ihtimalini de gözden kaçırmamakta fayda var.

Günlük Sabah Cilt Bakımı Rutini
Temizleme: Günlük cilt bakımı rutininde sabahları daha çok temizleme, nemlendirme ve cildi UV ışınlarına karşı hazırlamaya yönelik bir bakım olmalıdır. Ilık su ile yıkanan cilt tipine uygun temizleyiciler ile temizlenmeli. Kuru ve hassas ciltlerin jel formlu temizleyicilerden ziyade köpük formlu temizleyicileri kullanmaları tavsiye edilir.

Tonik: Temizleme sonrasında temizleyicinizi desteklemek için gözeneklerin nefes almasını ve sıkılaşmasını sağlayan bir tonik kullanabilirsiniz. Kuru ve hassas ciltlerde gözenek problemi olmadığı için tonik kullanılmasına gerek yoktur. Tonik kullanırken alkolsüz olanları tercih etmekte fayda vardır.

Antioksidan Serum: Tonikleme sonrasında cildinizi UV ışınlarına karşı dayanıklı hale getiren, cilde kaybettiği besinleri, nemi, ve elastikiyeti kazandıran antioksidan serumlarla besleyebilirsiniz.

Göz Kremi: Göz çevresi cildin diğer bölgelerine göre çok daha hassas ve kuru bir yapıya sahiptir. Bu nedenle ayrı bir bakım ister. Genç yaşlardan itibaren kullanılan göz kremleri göz çevresi derisinin kalınlığını korumak için önemlidir. Düzenli kullanılan göz kremi ile ince çizgilere veya kolajen kaybına karşı iyileşme görülür.

Akne Bakımı: Göz kreminizi uyguladıysanız ve eğer cildinizde akne varsa sırada akne karşıtı kullanacağınız ürünleri akne üzerine ya da cildinize uygulamakta. Akne karşıtı ürünlerin cildi fazla kurutabileceğini unutmayın.

Nemlendirme: Yağlı ciltler bile nemlendiriciye ihtiyaç duyar. Cildin dış ortamlara karşı korunması, enfeksiyonlara karşı koruyucu bir bariyer oluşturması için temizleme sonrasında nemlendiriciler çok önemlidir. Gün içinde de cildinizi nemlendirmek için beklemeyin. Nemlendiriciyi kullanmanın en iyi zamanı cildiniz henüz nemliyken kullanmaktır.

Güneşten Korunma: Tüm cilt tiplerini her mevsim güneş ışınlarından korumak çok önemlidir. Özellikle kuru ve hassas ciltlerin yaz aylarında güneş kremi olmadan açık havaya çıkmaları son derece tehlikeli olabilir. Dilerseniz güneş kremi ilaveli nemlendiriciler de kullanılabilir. Güneş kremi kullanırken dikkat etmeniz gerekenlerden biri de cilt tipinize uygun bir güneş kremi seçmektir.

Günlük Gece Cilt Bakımı Rutini
Cilt geceleri onarıldığı için gece bakım rutininizde genellikle cildinizin ihtiyacı olan ürünlere ve bakımlara yönelmelisiniz.

Temizleme: Eğer yüzünüzde makyaj varsa öncelikle alkolsüz bir makyaj temizleyici ile cildinizi makyajdan arındırın. Ardından cilt tipinize göre bir temizleyici ile cildinizi temizleyin.

Tonik: Temizlenen cildinizi sabah yaptığınız gibi tonik ile silebilirsiniz ya da çok kuru ve hassas bir cilde sahipseniz hyaluronik asit ile cildinizi neme boğabilirsiniz.

Göz Kremi: Göz altı torbaları, koyu halkalar, kuru göz altları ve kazayakları için göz kreminizi mutlaka uyumadan önce kullanmalısınız.

Tedavi Edici Serumlar: Cilt problemleriniz için kullandığınız ilaçlar, bakım kürleri, kremler, serumlar gibi pek çok ürünü bu aşamada kullanabilirsiniz. Akne ve rosacea kremleri, retinol kremleri, peeling tedavileri, yaşlanma karşıtı serumlar gece kullanıldığında çok daha etkili sonuçlar verebilir.

Nemlendirici Ya Da Gece Kremi: Gündüz kullandığınız nemlendiricinizi ya da gece için özel üretilen gece kremlerini kullanarak cilt bakım rutininizi tamamlayabilirsiniz.

Günlük cilt bakımı rutinin yanı sıra, cildinize uygulayacağınız haftalık ve aylık yoğun cilt bakımları ile daha sağlıklı bir cilde kavuşmanız mümkün.
 
Merhaba konunuzun üzerinden baya geçmiş ama aldığım pozitiflikle böyle bi rutin oluşturma hevesine girdim. Yağlı bir cilde sahibim. Rutin olarak kullanabileceğim bir kaç marka ürün onerebilirmisiniz onları da detaylıca araştırıp biyerden başlayayım iyi gelmezse dönüşümlü değiştiririm. Yardımcı olabilirmisiniz 💕
Birde bildim bileli çocukluktan bu yana gözaltı morluklarım var bunun için öneriniz nedir
 
Merhaba konunuzun üzerinden baya geçmiş ama aldığım pozitiflikle böyle bi rutin oluşturma hevesine girdim. Yağlı bir cilde sahibim. Rutin olarak kullanabileceğim bir kaç marka ürün onerebilirmisiniz onları da detaylıca araştırıp biyerden başlayayım iyi gelmezse dönüşümlü değiştiririm. Yardımcı olabilirmisiniz 💕
Birde bildim bileli çocukluktan bu yana gözaltı morluklarım var bunun için öneriniz nedir
Popüler Konu - Cilt bakım rutinlerim Buda benim konum hepimiz cilt bakım rutinlerimizi paylaşıyoruz,birbirimize yardımcı oluyoruz
 
Back
X