Cilt Rengi Koyulaşması (Hiperpigmentasyon)

Gezgingiz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
22 Ocak 2013
853
5
Nedir? Gebelik süresince deri renginde görülen yaygın koyulaşmadır. Genellikle esmer tenlilerde açık tenlilere oranla daha fazla görülür. Gebelerin %90'ından fazlasında görülür. Derideki koyulaşma belli bölgelerde çok daha fazla göze çarpar. Bunlar;

Linea Nigra; Latincede "siyah çizgi" anlamına gelir. Orta hat üzerinde, kasıktan göbek deliğine kadar uzanan koyu renkli bir çizgidir. İlk gebeliklerde genellikle üçüncü aydan başlayarak ortaya çıkar. Bazı toplumlarda bu çizginin görülmesi bebeğin erkek olduğu şeklinde yorumlanır ancak bunun gerçekle bir ilgisi yoktur.

Meme başında koyulaşma; areola denen meme başındaki koyu bölge ve meme uçları gebeliğe bağlı olarak çok daha koyu renk alırlar.
Genital bölge koyulaşması; cinsel organlar ve etrafındaki deri de sıklıkla pigmentasyon artışına uğrayan bölgelerdendir.
Koltukaltı ve kasıklarda koyulaşma; normalde daha koyu olan koltukaltı, kasıklar ve bacak iç yüzü derisinde koyulaşma da gebelikte sıklıkla karşımıza çıkan bir durumdur.

Benler; gebelikte ilk kez ortaya çıkan benler veya sayıca artan benler genelde kanser belirtisi değildir. Gebelik döneminde her ne kadar melanom (cilt kanseri) sıklığı çok düşük olsa da, hızlı büyüme gösteren benlerin bir dermatolog tarafından değerlendirilmesinde fayda vardır.

Neden oluşur? Gebelik sırasında üretimi artan östrojen, progesteron ve özellikle Melanosit Uyarıcı Hormon (MSH) aracılığıyla oluşmaktadır.

Nasıl seyreder? Gebeliğin 3. ayından itibaren görülmeye başlayan cilt koyulaşmaları, doğumdan sonra birkaç ayda (bazı durumlarda bir sene içinde) kendiliğinden geriler.

Önlem alınabilir mi? Güneşten uzak durmak ve güneş alan koyulaşma riski olan bölgelere yüksek koruma faktörlü bir güneş kremi kullanmak gerekir.

Tedavisi var mı? Gebeliğe bağlı cilt koyulaşmaları genellikle tedavi gerekmeden normale döner. Fakat lekeler kalıcılık gösterirse, gebelik maskesinde söz edilen tedaviler uygulanabilir.
 
X