• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çikolata Kisti ve Tüp Bebek Tedavisi

Rline

Guru
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
3.236
679
373
Kocaeli
Tüp bebek tedavisini önemli ölçüde etkileyençikolata kisti ,kadınların gebe kalmasını engelleyen bir hastalıktır. Hastalığın en yaygın belirtisi adet döneminin sancılı geçmesi ve cinsel ilişki sırasında oluşan ağrılardır. Gebe kalmak için tedavi gören kadınların çikolata kisti tedavisi sonrası gebe kalma oranı % 60 civarlarındadır.

Çikolata kisti nasıl bir hastalıktır?

Endometriozis olarak da bilinen bir kadın hastalığıdır. Rahmin iç kısmında oluşum göstermesi gereken tabakanın rahmin dış tarafında oluşması ile ortaya çıkar. Rahim duvarında üç adet tabaka bulunur. İç bölümde endometrium tabakası vardır. aynı zamanda rahim içi zarı olarak da adlandırılır. Adet döneminde kalınlaşır ve adet kanı ile beraber vücuttan atılır. Bu tabakanın rahim arkasında ya da yumurtalıklarda oluşması ile beraber iç kanama başlar. Oluşan iç kanamalar da ciddi yapışıklıklara yol açarak hastanın gebe kalmasını engeller.

Yapışıklık nedir? Oluşum gösteren kistler rahim, yumurtalık, tüplere ve bağırsaklara yapışarak bir problem oluşturabilir. Yapışıklık problemi gebeliğin olumsuz yönde etkilenmesini sağlar ve tedavinin başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açar. Gebeliğin oluşması için tüplerin ve yumurtaların ilişki bakımından sorunsuz olması gerekir. hastada eğerçikolata kisti oluşmuş ve tüpleri tıkamış ise rahim ve tüplerin ilişkisinde bozukluk yaşanır.

Çikolata kisti kimlerde daha çok görülen bir problemdir?

Genelde her yaş grubunda görülen bir hastalıktır. Bazı durumlarda hiçbir belirti vermez. Varlığı ancak jinekolojik değerlendirmeler ile tespit edilebilir. Normal yolla gebe kalamayan ve cinsel ilişki esnasında ağrılara maruz kalan kadınlarda daha çok görülen bir hastalıktır. Endometriozis genetik olarak ta oluşum gösterebilir.

Çikolata Kisti hastalığının belirtileri nelerdir?

Çikolata kisti, kısırlık, cinsel ilişkide ağrı ve adet döneminde ağrı ile kendini belli eder. Bazı durumlarda ise hiçbir belirti vermez ve tesadüfen hastada yapılan muayeneler ile de ortaya çıkabilir.

Endometriozis nasıl tanı konulur?

Hastada yapılan jinekolojik muayeneler ve ultrason yardımı ile teşhis konabilir. Teşhis ve tedavi için laporoskopi yöntemi de kullanılan yöntemler arasındadır.

Endometriozisin tedavisi nasıl gerçekleştirilir?

Hastada oluşan yapışıklık ve kist tedavileri cerrahi operasyonlar ile yapılır. Laporoskopi yani kapalı cerrahi en sık kullanılan yöntemlerdendir. Laporoskopi ile hastanın göbek deliğinden içeri girilen ve organların kamera sistemi ile izlenmesini sağlayan bir tekniktir. 3 cm’ den daha büyük kistlerin tedavi edilmesinde tercih edilen ve kistlerin çıkarılmasını sağlayan bir uygulamadır. Çikolata kistlerinde cerrahi girişimlerde çok dikkatli olunması gerekir. yapılan yanlış bir hareket yumurtalık dokusunda hasar bırakabilir. Hasara uğramış yumurtalıklar kadının anne olmasını engelleyebilir.

Yumurtalıklarda oluşan hasar tüp bebektedavilerinde de olumsuzluk yaratabilir. Laporoskopi tekniği ile gerçekleştirilen cerrahilerin çok dikkatle yapılması ve dokulara zarar vermeden çalışılması gerekir. Cerrahiden sonra yapışıklığa yol açmamak için yumurtalıkların titizlikle korunması gerekir. yumurtalıklara verilebilecek zararlar ciddi sağlık sorunlarına neden olarak hastanın da hayatını tehlikeye sokabilir. Bu nedenle çikolata kisti tedavisi yapılırken cerrahinin deneyimli bir ekip tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.
 
Back