Çift dil konuşmak Alzheimer'dan korunmaya yardımcı

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
898
Çift dil konuşmak Alzheimer'dan korunmaya yardımcı
Övgü PınarRoma
Telif hakkıSCİENCE PHOTO LİBRARY
İtalya'da yapılan bir araştırmada çift dil konuşmanın Alzheimer'dan korunmaya yardımcı olduğu bulundu.

Amerikan tıp dergisi PNAS'ta yayımlanan araştırma, İtalya'nın kuzeyinde, Avusturya sınırındaki Alto Adige bölgesinde yaşayan ve hem Almanca hem de İtalyanca konuşan bir grup denek ile tek dil konuşan deneklerin karşılaştırılması yoluyla yapıldı.
Alzheimer belirtileri gösteren 85 denekten 45'i çift dil, 40'ı ise tek dil konuşuyordu. Bu deneklerin beyinlerindeki sinirsel bağlantılar ve hücrelerin aktivitesi FDG ve PET görüntüleme yöntemleriyle incelendi.

Çift dilli grubun yaş ortalaması tek dil konuşan grubunkinden 5 yaş daha yüksek olsa ve beyinlerindeki bazı hasar belirtileri daha belirgin olsa da çift dilli deneklerin sinirlerinin daha iyi korunmuş olduğu belirlendi.

Beyinde daha fazla işlevsel bağlantı
Çift dil konuşan deneklerin beyinlerindeki bazı hassas bölgeler arasında daha fazla işlevsel bağlantı bulunduğu tespit edildi. Araştırmacılar bunun, iki dil konuşmak ve bu iki dil arasında geçiş yapmanın etkisi olduğunu belirtti.

Çift dil konuşmanın Alzheimer'dan koruyucu etkisinin, bu dillerin kullanım sıklığıyla doğru orantılı olduğunu da vurgulandı.

Araştırma ekibinin başkanı Profesör Daniela Perani, "Her iki dil de ne kadar uzun süre kullanılırsa beyin üzerindeki etkisi o kadar artar. Yani mesele iki dil bilmek değil, ömür boyu sürekli ve aktif olarak her iki dili de kullanmak" dedi.

Araştırma sonucunda, "Demansın başlangıcının geciktirilmesi modern toplumların önceliklerinden biridir" denilerek Alzheimer'a karşı mücadelede çok dilliliği teşvik edici sosyal programların devreye sokulması çağrısı yapıldı.
http://www.bbc.com/turkce/haberler-38867877

Alzheimer hakkında sık sık şu koruyor,bu koruyor diye duyarım.Anladığım bişilere kafa yormak Alzheimer den koruyor

evet nöron bağlantılarını güçlendirip yeni bağlantılar kurmak lazım sanırım
iki dili aktif konuşmak için kişi ana memleketinde olmamalı sanırım, ya da işi ona göre olmalı

evet nöron bağlantılarını güçlendirip yeni bağlantılar kurmak lazım sanırım
iki dili aktif konuşmak için kişi ana memleketinde olmamalı sanırım, ya da işi ona göre olmalı
Evet işi varsa yoksa insanlar nereden bilecek çift dil örgü içinde diyorlardı önlüyor diye

Ben daha brokoli ve kabağın ismini hatırlayamıyorum ki (hatta şurda yazarken bile hatırlamaya çalıştım )
Birde çiftinci dili konuşcam
Gerçi dil var konuşçak insan yok

Ben daha brokoli ve kabağın ismini hatırlayamıyorum ki (hatta şurda yazarken bile hatırlamaya çalıştım )
Birde çiftinci dili konuşcam
Gerçi dil var konuşçak insan yok
O unutkanlık bende de var ama işim gereği iki dil biliyorum konuşuyorum hatta 3 dil öğrenmek istiyordum vazgeçtim çünkü bu sene turizm bittiyor benim için dantel örgü örerim sen dil biliyor Musun hangi dilleri

ben de konuşmak isterdim ama yok, beynim yeni nöron bağlantıları kurmak için çok yaşlı olsa gerek

Öyle afilli bir dil değil ya...romence konuşabiliyorum :)

Ege şivesi ikinci dil sayılır mı acaba sayılması lazım aslında ingilizceciler yaşadı ben gibi İngilizceden nefret edenler erkenden bunasin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…