Çift ana dal yapacağın bölüm %100 Türkçe değilse İngilizce ölçme sınavına girersin ve bundan geçme şartı aranır.
Bununla birlikte çift ana dal programlarının sınıf geçme şartları üniversitelere göre farklılık gösterse de hem okuduğun bölümde hem de çift ana dal yaptığın bölümde üniversitenin belirlediği ölçülere* göre başarılı olmanı beklenir, başarılı olamazsan çift ana dal hakkın elinden alınır. Bununla birlikte ÇAP yapacağın bölümde öğrencisi gibi okursun. Öğretim üyesi sunum vermişse, sunumu yapacaksınız yani ÇAP öğrencisi olduğunuz için kolaylık gösterilmiyor ki öğretim üyesinin de haberi olmuyor. Ders alma yine üniversitelere göre değişiyor ve ders programlarının çakışmaması önemli vs. örgün öğretimden ikinci öğretimde ÇAP yapılırsa daha yararlı olabiliyor.
*Bizim üniversite de başarılı olma ölçüsü her iki bölümde de ağırlıklı genel ortama (agno)’nın 75/100 (3,00) altına inmemesini istiyor. Bir dönem 3,00’ın altına inebilirsin ama ikinci defa inersin, çift ana dal hakkın elinden alınıyor. Örnek verirsek ben Felsefe Bölümü okuyorum ve Psikoloji Bölümünden çift ana dal yapıyorum. Hem felsefe bölümünde agno’m 3’ün altına düşmeyecek hem de psikoloji bölümünde agno’m 3’ün altına düşmeyecek. İki kere ikisinden biri 3’ün altına düşerse çift ana dal hakkını kaybediyorum. Psikoloji bölümünden aldığım derslerde bir işe yaramıyor.