Çift Anadal - nasıl olur?

WomanAndProud

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
23 Mart 2013
1.075
258
26
Şu an ikinci sınıf öğrencisiyim. Bir dahaki sene şu an okuduğum bölüme ek bir bölüm daha okumak istiyorum. Çok zor olacağının farkındayım ama yapabileceğimi düşünüyorum en azından şansımı denemiş olurum.

Bazı sorularım var umarım yardımcı olabilirsiniz

Okumak istediğim bölüm Psikoloji. Uzun zamandır ilgim vardı. Fakat bölümün sadece %30 ingilizce veya %100 ingilizce seçeneği var türkçe yok. İngilizcem iyidir fakat sonuçta ders belki de hiç duymadığım terimlerden kelimelerden oluşacak. O yüzden biraz endişeliyim. Bir de benim bölümüm türkçe olduğu için ben hazırlık okumadım, eğer çap yapmak istersem hazırlık mı okumam gerekir? Yada bana muafiyet sınavı tarzı bir sınav mı yaparlar? Ya da hiç kabul etmezler mi?

Diğer bir sorum ise, hadi oldu ki ben bu bölüme başladım diyelim. Dersler nasıl işlenir hiçbir fikrim yok. Etraftan hep duyuyorum insanlar sürekli haftaya sunumum var, sen sunumu hazırladın mı falan diye konuşuyorlar. Ben onca kişinin önünde hele ki ingilizce sunum yapmaya çok çekinirim.

1.si hazırlıktan muaf olursun .
2.si ise evet çok zor olur zaten 1 dönem içinde o bölümden sadece 3 ders alabilirsiniz o da krediniz yeterse yani her okul için farklıdır belki bilmiyorum ama bizim okul için 3 .
Ayrıca mutlaka dönem uzatırsın çünkü her dönem her bölümün en az 6 dersi olur sen 3 ünü aldığın için diğer 3 ü kalır ve haliyle dönem uzar.
Devam zorunluluğu olan derslere katılman gerekir katılmazsan kalırsın.
Not ortalaman 3.5 ve 4 arası olmalıdır çift anadal yapabilmen için .
Uzar giderrrrrr ..

Kısacası baya zor ben deneme derim.

Okulun uzamasını göze aldım zaten, ortalama da 3ün üstünde olması yetiyor benim okulum için :)
Kredi olayı nasıl oluyor biraz daha açar mısınız rica etsem?

Okulun uzamasını göze aldım zaten, ortalama da 3ün üstünde olması yetiyor benim okulum için :)
Kredi olayı nasıl oluyor biraz daha açar mısınız rica etsem?

mesela 20 kredin var diyelim o dönem için senin derslerin de diyelim 16 kredi oldu ancak 4 kredilik ders olabilirsin çift anadal için . Okulunuzun web sitesine gir arama kısmına çift anadal yönetmeliği yaz daha açıklayıcı bilgi bulursun canım ..

Çift ana dal yapacağın bölüm %100 Türkçe değilse İngilizce ölçme sınavına girersin ve bundan geçme şartı aranır.

Bununla birlikte çift ana dal programlarının sınıf geçme şartları üniversitelere göre farklılık gösterse de hem okuduğun bölümde hem de çift ana dal yaptığın bölümde üniversitenin belirlediği ölçülere* göre başarılı olmanı beklenir, başarılı olamazsan çift ana dal hakkın elinden alınır. Bununla birlikte ÇAP yapacağın bölümde öğrencisi gibi okursun. Öğretim üyesi sunum vermişse, sunumu yapacaksınız yani ÇAP öğrencisi olduğunuz için kolaylık gösterilmiyor ki öğretim üyesinin de haberi olmuyor. Ders alma yine üniversitelere göre değişiyor ve ders programlarının çakışmaması önemli vs. örgün öğretimden ikinci öğretimde ÇAP yapılırsa daha yararlı olabiliyor.

*Bizim üniversite de başarılı olma ölçüsü her iki bölümde de ağırlıklı genel ortama (agno)’nın 75/100 (3,00) altına inmemesini istiyor. Bir dönem 3,00’ın altına inebilirsin ama ikinci defa inersin, çift ana dal hakkın elinden alınıyor. Örnek verirsek ben Felsefe Bölümü okuyorum ve Psikoloji Bölümünden çift ana dal yapıyorum. Hem felsefe bölümünde agno’m 3’ün altına düşmeyecek hem de psikoloji bölümünde agno’m 3’ün altına düşmeyecek. İki kere ikisinden biri 3’ün altına düşerse çift ana dal hakkını kaybediyorum. Psikoloji bölümünden aldığım derslerde bir işe yaramıyor.

Çook teşekkürler :)

Çok teşekkürler çok açıklayıcı oldu :)

Ben psikoloji için bir şeyler diyebilirim sana. %100 ingilizce okuyorum. Evet derslerde bazen donup kaldığımız oluyor ama hocalar sağolsun yabancı arkadaşlara kusura bakmayın arkadaşlar deyip türkçe açıklıyor yada ders aralarında sorabiliyoruz. Asıl sorun sınavlarda oluyor. Çünkü sınavlar genelde klasik ve bir kaç sorudan oluşuyor. Türkçe olsa mantıken de bir şeyler yazabiliyorsun ama ingilizcede tek kelime bilmesen cümle anlamı bozuluyor. Bu yüzden yoğun bir ilgi göstermen lazım. Sunum demişsin, evet bizde aşırı bir derecede ödev ve sunum yapıyoruz. Bir dersten bir dönemde 3 tane yaptığımı biliyorum daha diğer derslerinde var tabi. Çap yerine belki yandal yapsan daha rahat olur , hem okulun uzamaz hem çok yıpranmazsın. Ben okul öncesinden yapıyorum. Hem türkçe diye daha rahat oluyor bana hem ileride bana yardımcı olacak diye severek okuyorum.

İngilizce sunum yapmaya çekiniyorsanız, dersi anlayamayacağınızdan korkuyorsanız İngilizceniz konuda ifade ettiğiniz gibi "iyi" değil demektir sevgili konu sahibi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…