Bahçe Bakımı ve Çiçekler çiçekler ve bakm

cesurkiz39

Nirvana
Kayıtlı Üye
1 Şubat 2007
5.419
1.584
39



CAM GÜZELİ (İmpatiens)

Bir zamanlar hemen her evde yetiştirilen “cam güzeli” şimdilerde popüler bir dış mekan çiçeği oldu. Yarı gölge ağaç altlarında, balkon çiçekliklerinde günden güne çeşitlenen renkleriyle göz dolduruyor.

Yeni melez cam güzelleri klasik ev cinslerinden farklı olarak boylanmadan bol çiçek açar. Mavi ve sarı hariç hemen her rengi, hatta ebrulileri üretildi.
Son yıllarda rağbet gören “Guinea” cinsi ise oldukça farklı bir görünümdedir. İri ve gösterişli çiçekleri büyücek renkli yaprakları vardır. Bu cins soğuğa karşı daha hassastır. Yetiştirilmesi nispeten zordur. Saksıda yetiştirmek daha uygun olur. Katmerliler de saksıda yetiştirilir.

Cam güzeli humuslu toprağı sever. Dikkatli sulamalıdır. Aşırı su çürütebilir. Güneşte veya yarı gölgede yetişir. Kışın içeri alınırsa yaşamaya devam eder. Aydınlık ve serin bir yere konur. Uzayan dalları budanır. Çelik veya tohumdan yetişir. Kesilen dalı direkt toprağa dikilir. Fazla sulamadan gölgede köklendirilir. Tohumları ise ılık bir yerde ekilirse kolayca çimlenir.






MİNE (Verbena)

Alçak boylu,demetler halinde açan zarif çiçekleri güzel kokuludur. Kayalık bahçelere çok yakışır. Çiçekli bir halı gibi bulunduğu yere yayılır. Uzayan cinsleri asma saksılarda güzel durur. Hemen her rengi vardır. Ilık iklimlerde ömürlü bir çiçektir. Kışın kurumazsa baharda dalları budanarak tazelenir. Geçmiş çiçekleri temizlenirse yaz boyu devamlı açar.
Bol güneş sever. Toprağı gübreli ve iyi drenajlı olmalıdır. Aşırı su istemez.
Tohumları kış sonunda ekilir. Çıkan fideler hava ısınınca 30 cm. arayla yerlerine dikilir
 


KRAL KIZI (Zinnia)

Sıcak ve güneşli bahçelerin en dayanıklı çiçeğidir. ılk açan tomurcukları bile neredeyse yaz sonuna kadar renk ve tazeliğini kaybetmez. Katmerlisi makbuldür. Bodur cinslerin çiçeği küçük, boylu olanlarınki iri açar. Rutubet ve gölgeyi sevmez. Bol tohum verir. Tohumlarından kolayca yetişir. Çiçekleri suda uzun süre dayanır. Tohumu Nisan ayında güneşli bir yerde toprağa serpilir. Üzeri hafifçe örtülüp sulanır. Çıkan fideler asıl yerlerine 25-30 cm. aralıklarla şaşırtılır.
Suyu sever. Boyu cinsine göre 40 cm. ile 1m. arasında değişir. Haziran ayından ilk soğuklara kadar sürekli açar.




KARAGÖZ (Thunbergia)

Son derece cazip görünüşlü, sıra dışı bir sarmaşıktır. Kalp biçimi gür yaprakları, ortası kara benekli sarı veya beyaz çiçekleriyle bahçeleri süsler. Güzel yetişmesi için bol güneşli bir yer seçilir. ıyi işlenmiş toprağa ufak çukurlar açılır. Her çukura 3 adet tohum atılır. Sarmaşık üç metre uzayacağı için uygun destek sağlanmalıdır. Haziran- Ekim arası devamlı açar. Asma saksılara da çok yakışır. Bolca sulanmalıdır.
 


BUZ ÇıÇEĞı (Mesembryanthemum)

Güney Afrika orijinli ilginç bir çiçektir. Etli yaprakları üzerlerinde buz kırıntıları varmış gibi parlar. Papatyaya benzeyen çiçekleri göz kamaştırıcı renklerdedir. Buz çiçeği en iyi gün boyu güneş alan toprağı kumlu yerlerde yetişir.Çiçekleri gölgede açamaz.Tohumları Mart ayında sıcak bir yerde çimlendirilir. Fideler Mayıs'ta bahçeye dikilir. Fazla su istemez. Hazır fide almak daha pratiktir



BEGONYA (Begonia semperflorens)

Bahçe begonyası rengarenk çiçekleri kadar parlak ve renkli yapraklarıyla da en revaçta yaz çiçeklerinden biridir. Çok kullanışlıdır. Hem güneşte, hem de gölgede yetişebilir. Başka çiçeklerin yetişmediği ağaç altları için idealdir. Saksı ve çiçekliklerde de çok güzel görünür. Tohumdan yetiştirmesi zordur.En iyisi fide olarak satın almaktır.

Fideler baharda humuslu toprağa 15-20 cm. aralıklarla dikilir. Suyu sever. Kışın kurusa bile bazen ertesi yıl kökünden tekrar yeşerir
 
Son düzenleyen: Moderatör:


TATLI BEZELYE (Lathyrus)

Hoş kokulu,tırmanıcı ve kolay yetişen bir çiçektir. Eskiden ismi “Nazende” diye bilinirdi. Rengarenk çiçekleri hem bahçede çok hoş görünür, hem de vazo çiçeği olarak elverişlidir.

Bahçede bol güneş alan bir yer derince kazılıp, gübrelenir. Ekim ayında 50 cm. arayla küçük çukurlar açılır. Bezelyeler çukurlara 3’er adet ekilir. ılkbaharda fideler uzamaya başlamadan, her çukurun yanına ince çubuk veya çalılar dikilir. Bunlara sarılan bezelyeler 1,5 metre uzar. Solmuş çiçekler düzenli temizlenirse çiçek açma mevsimi uzar. Yalnız ertesi yıl için bir miktar tohum bırakılır. Bodur cinsleri saksıda yetiştirilir.Çiçek zamanı bolca sulanır.




ÇÖREKOTU ÇıÇEĞı (Nigella)
Her yerde kolayca yetişir. Bir kere ekildikten sonra her yıl kendiliğinden çıkar. Bahçesiyle fazla ilgilenmeyenler için idealdir. ınce yaprakların arasına yarı gizlenmiş puslu mavi veya beyaz çiçekler çok hoş görünür. Çiçekleri geçtikten sonra da balona benzeyen tohum kafaları gösteriyi sürdürür. Bunlar kurutularak çiçek aranjmanlarında sıkça kullanılırlar.Çörekotu tohumu eylül ayında asıl yerlerine serpilir. Çıkan fideler hafifçe seyreltilir. Mayıstan yaz ortalarına kadar devamlı açar. Bitkinin boyu 40-50 cm.dir. Pembe çiçekli olanı da üretilmiştir.
 


GAZANYA (Gazania)
Aslında ömürlü bir çiçek olmakla beraber çoğu bahçede bir yıldan fazla yaşamaz. Sarı, siyah,kırmızı ve portakal renklerle bezeli çiçekleri olduğu yere rengarenk bir halı manzarası verir. Suya konduğunda haftalarca dayanır. Çiçekler bulutlu havalarda ve akşamları kapanır. Bol güneş ve iyi drenajlı bir yer şarttır. Kumlu toprağı sever. Denize yakın bahçelerde ve yamaçlarda güzel yetişir. Fazla suyu sevmez. Yaz aylarında ana bitkiden ayrılarak dikilen fideler çabucak köklenir.Soğuk bölgelerde bu fideler saksıda köklendirilir ve kışın serin ve aydınlık bir yere alınır. ılkbaharda bahçeye 30 cm. aralıklarla dikilir




GODETYA

Anavatanı Kaliforniya olan Godetya ülkemizde pek yaygın bir çiçek değildir.

Açelyayı andıran ipeksi dokulu ve muhteşem renklere sahiptir. Bahçede ve vazo çiçeği olarak çok elverişlidir. Bodur ve boylu cinsleri vardır. Tohumdan kolayca yetişir.

Tohumları eylülde bol güneş alan, iyi işlenmiş toprağa serpilir. Çıkan fideler soğuğa dayanıklıdır. ılkbaharda sık fideler seyreltilir. Godetya şaşırtılmaz. Olduğu yerde büyütülmelidir. Tohumlar nisanda da ekilebilir ancak eylülde ekilenler daha çok çiçek açar. Boylu cinsleri gerekirse ince çubuklarla desteklenir. Haziranda açar. Hafif ve gübreli toprağı sever. Çiçek zamanı bolca sulanmalıdır.
 


HEZARAN (Delphinium)

Hezaran’ın “Binlerce” anlamına gelen ismi, uzun bir sapın üzerinde açan çok sayıdaki çiçekleri için verilmiş olsa gerek. Çiçeklerin ana rengi olan mavi ve mor renklerin yanı sıra pembe ve beyazı da vardır. Katmerli veya yalınkat olabilir. Bitki bir metreden fazla boylandığı için çiçek yataklarının arka taraflarına gruplar halinde ekilir.

Tohumları eylülde asıl yerine ekilir. Çıkan fideler kış sonunda 30 cm. aralık kalacak şekilde seyreltilir. Bir kere ekildikten sonra dökülen tohumlarından her yıl kendiliğinden çıkar. En iyi hafif gölgede yetişir. Mayıs-temmuz arası açar. Nemli ve kuvvetli toprakları sever.

Ömürlü cinsleri de vardır. Ancak bunları tohumdan yetiştirmek zordur.Yetişkin olarak almak en iyisidir.
 


AY GÜLÜ (Lunaria)

Bir adı da "gözlük çiçeği" olan Ay Gülü iki yıllıktır. Tohumları mayısta ekilir. Çıkan fideler eylül ayında 30 cm. aralıklarla şaşırtılır. Ertesi yıl mayıstan itibaren mor veya beyaz çiçeklerle donanır. Ancak bitkinin asıl özelliği sedef gibi parlayan yassı ve oval tohum kapçıklarıdır. Bunlar dekoratif manzaralarıyla kuru çiçek aranjmanlarında seçkin bir yere sahiptir.

Ay Gülü en iyi yarı gölgede yetişir. Suyu sever.80 - 90 cm. kadar boylanır



HERDEM TAZE (Helichrysum)

Kuru çiçek aranjmanlarının aranılan çiçeğidir. Tohumu nisan ayında asıl yerine serpilir.Çıkan fideler 30 cm. aralık verilerek seyreltilir. Sökülenler başka yerlere de fidelenebilir. Çiçekleri tamamen açmadan kesilip demetlenir. Gölgede asılarak kurutulur.

Bol güneş ister. Haziran ayından ilk soğuklara kadar devamlı açar. Boyu 1 metre uzar. Farklı cinsleri vardır.

 


STATıS (Statice)

Kuru çiçek aranjmanları için mükemmeldir. Uzun saplı zarif çiçekleri yıllarca bozulmadan durur. Bahçedeki manzarası da hoştur. Hemen her rengi vardır. Çiçekleri iyice açınca kesilip demetler halinde bağlanır. Gölgede ters asılarak kurutulur. Haziran ayından ilk soğuklara kadar dalları kesildikçe yenilerini vererek açar. Ömürlü cinsleri de vardır. Hatta yıllık olan bu cinsi bazen bir kaç yıl yaşayabilir.

Tohumları nisanda kumlu ve gübreli toprağa serpilir. Çıkan fideler dikkatle sökülüp 30 cm. arayla şaşırtılır. Boyu 40 cm.- 1 m. arasında değişir. Bol güneş ve suyu sever




<H5 style="MARGIN: 12pt 0cm 3pt">SARI NERGıS (Calendula)</H5>Kalendula yıllık bir çiçek olmakla beraber bir kere tohumu ekildikten sonra bahçenin kalıcı üyelerinden biri haline gelir. Dağılan tohumları bulabildikleri her uygun yerde filizlenir,hoş kokulu yeşilliği ve sarı,portakal çiçekleriyle bahçeyi şenlendirir. Bitkinin özü kozmetikte çok kullanılır.
Tohumu ilkbaharda güneşli veya hafif gölgeye ekilir. Çıkan fideler kolaylıkla tutar. Suyu sever. Saksıda da yetiştirilebilir.


 


KINA ÇıÇEĞı (Balsam)
Geleneksel çiçeklerimizden olan kına bol güneşli bahçelerde çok güzel yetişir. Cam güzeli ile aynı soydan olmasına rağmen gölgeyi sevmez,böyle yerlerde aşırı uzar.
Çeşidi çoktur. En güzelleri bodur ve kamelyaya benzeyen katmerli çiçekli cinsidir. Her rengi vardır. Tohumdan kolayca yetişir. Nisanda toprağa çizgiler çekilir.T ohumlar buraya ekilir ve yarım cm. gömülür. Çıkan fideler 40 &#8211; 50 cm. ara ile şaşırtılır. Tepeleri koparılırsa yanlardan dallanır. Suyu çok sever. Bodur cinsleri saksıda da yetişir.



ALYSSUM
Çiçek yataklarının değişmez çehresi olan alyssum bal kokulu minik beyaz çiçekleri ile halı gibi yayılarak büyür. Canlı renkteki diğer çiçeklerle hoş bir armoni meydana getirir. Lila ve mor renkte cinsleri de vardır ama bunlar kokusuzdur. Bitki 10-15 cm. boyundadır. Bu bakımdan bordürlerin ön kısımlarına ekilir. Saksı bitkisi de olabilir.
Alyssum tohumları nisan ayında asıl yerine serpilir. Çıkan fideler 15 cm.ara ile seyreltilir. Fide olarak ekilecekse yine aynı aralık bırakılır. Çiçekler haziranda açmaya başlar. Yaz sonuna doğru bitki fazlaca yayılıp çiçekleri azalınca fideler makasla kırpılır. Böylece yeniden tomurcuklanarak ilk soğuklara kadar açmaya devam eder. Bazen fideler kışın ölmez. Baharda canlı kalan fideler aynı şekilde makasla kırpılır ve açmaya devam eder.
En kolay yetişen mevsimlik bitkilerdendir. Drenajlı herhangi bir bahçe toprağı, bol güneş ve aşırıya kaçmadan sulama yeterlidir
 


KADıFE ÇıÇEĞı (Tagete)
Kolay yetişmesi ve gösterişiyle kadife çok sevilen bir yaz çiçeğidir. Çeşitleri günden güne artmaktadır. Farklı boylardaki çeşitlerin renkleri parlak sarıdan bordoya kadar değişir. Çiçekleri çok uzun ömürlüdür. Kadife mayıs ayından kış soğukları başlayıncaya kadar açar. Bol güneş alan yerlere ekilmelidir. Bol tohum verir. Bu tohumlar nisan ayında bahçeye serpilir. Yerinde büyütülebilir. Veya çıkan fideler başka yerlere şaşırtılır.
Kısa boylular 25 cm, uzun boylular biraz daha aralıklı dikilir. Kadife toprak açısından fazla nazlı değildir. Aşırı sulama ve fazla gübre kullanımı bitkinin yeşile kaçmasına sebep olur. Çiçek açmasını geciktirir.
Kadifenin ilginç bir özelliği sebze bahçelerine dikildiğinde ürün artışına sebep olmasıdır. Bitkinin karakteristik kokusu ve parlak renkleri sebzelerin döllenmesini sağlayan böcekleri çeker. Bazı zararlıları ise uzak tutar. Ayrıca çiçekler sebze bahçesine farklı bir güzellik katar.



SABAH SEFASI (Ipomoea )
Sabah sefası çok sevilen bir mevsimlik sarmaşıktır. Kalp biçimi nazik yaprakları vardır. Borazan şeklindeki çiçekleri gündoğumu ile beraber açılır, öğlene doğru kapanır. Çiçekler pembe, beyaz, mor ve mavi renkte olur. Her tomurcuğun ömrü bir gündür ama her gün yenileri açar.
Bitkinin birkaç farklı cinsi vardır. Mavi çiçekli olanının çiçekleri daha büyüktür ve biraz daha geç kapanır. Hatta bulutlu havalarda gün boyu açık durabilir.Yaprakları fazla yoğun değildir. Pembe ve mor çiçekliler daha küçük çiçekli ve bol yapraklıdır.

Sabah sefası tohumları nisan sonunda iyi işlenmiş herhangi bir bahçe toprağında açılan çukurlara 3&#8217;er adet ekilir. Üzeri 1 cm. örtülür. Aşırı gübre verilirse yeşile kaçar ve çiçeği az olur. Bol güneş ve suyu sever.ıri mavi çiçekli cinsi (ipomea tricolor) daha geç açar. Bu yüzden tohumlarının mart ayında sıcak bir yerde çimlendirilip daha sonra dışarı ekilmesi iyi olur.
Bol tohum verir. Ertesi yıl çoğu zaman kendi kendine çıkar. Bitki sarmaşık şeklinde veya yerörtücü olarak yetiştirilebilir
 


LOBELYA (Lobelia erinus)
Lobelya narin dallarını bulut gibi saran minik çiçekleri ile çok zarif bir bitkidir. Bahçede yer örtücü olarak bordürlerin ön kısımlarında, kaskatlarda , kayalık havuzların çevresinde kullanılabilir. Asma saksılara tek başına ekilebildiği gibi, daha yüksek boylu çiçeklerle birlikte hoş saksı kompozisyonları da yapılabilir. Lobelyanın yıllık ve ömürlü cinsleri vardır. Burada bahsedilen yıllık cinsler olup süs bitkisi olarak daha çok tercih edilirler.
Lobelya beyazdan mora kadar farklı bir çok renklerde açar. Diğer yıllık çiçeklerden biraz daha nazlıdır.
Toprağı humuslu olmalı ve daima nemli tutulmalıdır. Lobelya güneşte ve hafif gölgede yetişebilir. Serinlikten hoşlanır. Aşırı güneş ve rüzgardan korunursa daha uzun ömürlü olur.
Lobelya tohumdan yetiştirilecekse şubat ayında ekilir. Ilık, aydınlık ve kapalı bir ortamda tohumlar saksılara serpilir. Tohumlar toz gibi ufak olduğu için üzerleri örtülmez. Sadece çok hafif bastırılır. Püskürteçle sulanır. Toprağı daima nemli tutulur. Çıkan fideler küçük keselere şaşırtılır.Daha yoğun büyümeleri için dal uçları koparılır. Fideler önce serin ve kapalı bir yere, soğuklar geçtikten sonra dışarı alınır ve nihai yerlerine dikilir.



HÜNKARBEĞENDı (ıberis)
Fakir topraklarda bile çok kolay yetişen mevsimlik bir çiçektir. Minik şemsiyeler halinde açan pembe,bordo ve beyaz çiçekleri bulunduğu yeri tamamen kaplar. Gözalıcı bir manzara arzeder.Tohumları eylül veya mart ayında asıl yerlerine serpilir. Çıkan fideler hafifçe seyreltilir. Kalanlar olduğu yerde büyütülmelidir. Bu bitki şaşırtmaktan hoşlanmaz. Yıllık ve ömürlü çeşitleri vardır. ıberis 30-60cm arasında boylanabilir. Bordürlere ve kayalık bahçelere çok yakışır.
ıberis en iyi bol güneşli yerlerde yetişir. Aşırı gübre ve suyu sevmez.
 


HÜSNÜ YUSUF (Dianthus barbatus)
Şair karanfili olarak da bilinen karanfil soyundan iki yıllık bir bitkidir. Bahçede veya saksıda yetişebilir. Enfes kokulu ve gösterişli ebruli çiçekleri en popüler kesme çiçeklerdendir.Vazoda uzun süre dayanır.
Hüsnüyusuf tohumları mayıs ayında yarı gölgede, iyi işlenmiş, gübreli toprağa serpilir. Çıkan fideler yaz boyunca sulanır ve otları temizlenir. Sonbaharda asıl yerlerine 25-30 cm aralıklarla ekilir. Fideler ertesi yıl ilkbahar ve yaz aylarında çiçeklenir. Hüsnüyusuf çoğu zaman dökülen tohumlarından kendiliğinden yetişir ve bahçenin kalıcı bitkilerinden olur.
Güneşli veya yarı gölge yerlerde yetişebilir. Hafif kireçli toprağı sever fakat şart değildir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…