CHP: Nüfus cüzdanında din hanesi kaldırılsın

EnHarbiKiz

Mikemmel Üye
Kayıtlı Üye
11 Mart 2012
30.291
60.025
798
36
Hükümet 'Alevi açılımı' üzerinde çalışmalarını sürdürürken, CHP Aleviler’in taleplerine yönelik görüş ve önerileri ’Herkes İçin İnanç Özgürlüğü’ raporunu açıkladı.

CHP'nin Alevi raporu, partinin İstanbul İl Başkanlığı'nda CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcıları Şafak Pavey ve Sezgin Tanrıkulu, İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı’nın katıldığı toplantıyla açıklandı. Pavey, raporun, acil olarak hayata geçirilmesi gereken önerileri içerdiğini söyledi ve şöyle konuştu:

"Alevilik ve Aleviler her zaman aşağılanan, dışlanan hor görülen ve saldırıya uğrayan bir inanç oldu. Bu sosyal durum AKP iktidarı döneminde resmi ve meşru olarak ortak uygulamaya döndü. Alevileri sürekli yönetimden dışladı. Aleviliğin tanımlanmaya değil, inandıkları gibi yaşamaya, hakarete, baskıya, katle uğramadan yaşamaya ihtiyacı vardır."

TBMM'ye sunuldu

Toplantıda konuşan Sezgin Tanrıkulu da raporun dayanağı olarak bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren 18 maddelik kanun teklifini önceki gün TBMM Başkanlığı’na sunduklarını söyledi. Tanrıkulu, şöyle dedi:

"Öyle sanıyorum ki Sayın Başbakan Hacıbektaş'ta 7 yıldır açamadıkları Alevi paketiyle ilgili bir şeyler söylemeye çalışacak. Kendisine sesleniyorum: Çalışma yapmalarına gerek yok. Meclis Başkanlığı'na sunduğumuz teklif, Anayasa dışında Alevi yurttaşlarımız konusunda yasaların getirdiği bariyerleri kaldırıcı niteliktedir. Uygulamadaki aksaklıklar dışında yasalarla yapılacak düzenlemeler, bir bütün olarak Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Eğer samimiyseler, 18 maddelik bir kanun tasarısı onlara yol gösterir."

‘Hızır Orucu’na tatil önerisi

CHP'nin hazırladığı raporda şu ifadeler yer aldı:

- Alevilerin can güvenliğini büyük risk altında tutan anlayışa karşı; hükümet ve TBMM’de gurubu bulunan bütün partilerin ortaklığıyla sosyal kampanyalar ve çalışmalar için ilk adımlar hızla atılmalıdır.

- Diyanete ayrılan bütçe, Alevilerin kurumları dahil diğer bütün inançlarla eşit oranda paylaştırılmalıdır.

- Kamu kurumlarında din ve mezhep fişlemelerine, Alevi avcılığına son verilmeli.

- Nüfus cüzdanlarındaki 'din' hanesi kaldırılsın

- Zorunlu din dersleri kaldırılsın

- Alevi inancında özel önem taşıyan 'Hızır Orucu' için her yıl şubat ayının ikinci haftası perşembe günü tatil ilan edilsin

- Alevilerin kutsal bayramı olan Gadir Hum Bayramı, Türkiye 'deki 'resmi bayramlar' arasına dahil edilsin

- Mevzuatta yer alan 'ibadethane', 'ibadet yeri' ve 'mabed' ifadeleri, 'Cami, Mescid, Cemevi, Kilise, Havra ve Sinagolar' olarak şekilde yeniden düzenlensin

- Madımak Oteli müzeye dönüştürülsün

- Madımak olayının yaşandığı 2 Temmuz günü 'sevgi ve hoşgörü günü' ilan edilsin.

ben bu din hanesinin ne gibi bir işlevselliği var, ne işe yarar hala anlayamıyorum, insanları etiketlemekten ayrıştırmaktan başka bi şey değil, kaldırılması küçük bi toplantı ve imzaya bakar öyle çok mesai harcanacak bi iş değil bence

Ya benim anlamadigim bir sey var. Tamam kaldirilsin kaldirikmasin beni alakadar etmez ama Aleviler müslüman değil mi?
Aleviligi bir din olarak goruyorlarsa ben de onlari tanimam.. Ama yok sadece biz bir mezhebiz deseler de neden Islam'la bir alip veremedikleri var??

ilgiç bı önerı aslında bilgece arkadaşın dedıgı gıbı alevılık mezhep degılmı ayrı bır dınde haberımızmı yok kımlıklerde dın hanesi yazyor mezhep degıl negıbı ayırştırma oluyo anlamadım kafamda delı sorular hanı mezhep hanesı olsa kımlıkte kımınde sunnı kımınde caferı kımınd şafi kımınde alevı yazsa hak verıcem ayrıştırma dıycamda mezhep degıl dın hanesı var garıp geldı

öncelikli mi? hayır
Kaldırılsın mı? evet çünkü hiçbir işlevselliği yok.
ama bazı arkadaşlar için bişi söylemek istedim. Alevilik ile ilgili. Alevilik ile Şiilik ülkemizde çok karıştırılıyor. Anadolu ya has bir inanış olan Alevilik, Bektaşilik gibi bir sistem. doğaya, çevreye, insana sevgi duyan. Şiilik ise bizim Hz. Ali ile bağdaştırdığımız Müslümanlığın bir mezhebi olan inanış.
he tabi ki karışmalar, adaptasyonlar olmuş. sadece Alevilerin tuttuğu orucu tutan da var, namaz kılan da var Alevilerde ama bu ayrımda böyle bir durum var benim bildiğim ve öğrendiğim.

isteyen büyük bir meselede yapabilir:)

Sialikla Aleviliğin bağlantı noktasi ehlibeyt sevgisi. Aleviler Allah'a inanir, Peygamberleri Hz. Muhammeddir ve halifeleri Hz Ali'dir. Kuran'in batini yorumuna inanirlar. Kuran'da ibadet yerinin mescit olarak geçtiğini söylüyorlar ille de camiye gitmek gerekmiyor. Alevilik ve Bektasilik olayi da ic içe geçmiş. Ama Alevilik kan bagiyla geçer, sünni biri de Bektaşi olabilir. Haci Bektas, Osmanli döneminde yenicerilerin manevi piriydi. Bir alevi olarak evet ben muslumanim elhamdülillah, fakat çok ayrimcilik yasadik, bunu inkar edemem. Din hanesi kaldirilmali mi? Evet boylece gayrimüslim ve ateist vatandaslarimizin fislenmesi zorlasir diye düşünüyorum.

Alevilerin din hanesinii istememelerinin sebebi İslam mensubu olmalarindan rahatsizlik duymalari olabilir mi?
Bu yapilan asil kendilerini ayristirmak ve chp buna canak tutuyor cok yanlis..
Ki her alevi de ayni fikirde degil zaten...

Din hanesinden rahatsiz olan kesimler yarin bir gun bas ortusunden camiden kiliseden vs de rahatsiz olup onun icin de gurultu cikarir diye endiseleniyorum....

Yok bir alevi olarak camiden, kiliseden, sinagog ve tapinaktan rahatsizlik duymuyorum, başörtüsü de takani ilgilendirir başka hickimseyi değil. Sadece kendi görüsumu söylemek istedim prenses_84

Bence de kaldırılmalı, zaten anayasaya aykırı cunku kimse dini inancını açıklamak zorunda degil ama kimlikte yazınca herkese ifşa etmiş oluyorsunuz anayasadan geçtim direkt aihse ve AİHM içtihatlarına aykırı

Yok bir alevi olarak camiden, kiliseden, sinagog ve tapinaktan rahatsizlik duymuyorum, başörtüsü de takani ilgilendirir başka hickimseyi değil. Sadece kendi görüsumu söylemek istedim prenses_84
Yanlis anlama canım ben sana cevap olarak yazmadim konuyla ilgili fikrimdi sadece yorumum :)

Öncelikli bir konu mudur? Acelesi olan ivedilikle çözülmesi gereken bie mesele değil fakat din hanesi kaldırılmalı, haber Chp'nin Alevilik üzerine beyanı üzerinden yapılmış ama bu ülke de deist, ateist insanlarda var, bir deist veya ateistte nüfus kağıdında din hanesi olmasını istemez haklı olarak.

din elden gidiyooorrr sızlanısları duyulmamış hayret
tuzu kuru ya bunların ondan herhalde

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…