Charlie Hebdo'dan tepki çeken Aylan Kurdi karikatürü

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.715
http://www.bbc.com/turkce/haberler/...bdo_aylan_kurdi.shtml?ocid=socialflow_twitter

Charlie Hebdo'dan tepki çeken Aylan Kurdi karikatürü
160113191726_charlie_hebdo_624x351_reuters_nocredit.jpg
Image copyrightReuters

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo, cesedi Bodrum sahiline vuran 3 yaşındaki Suriyeli Aylan Kurdi karikatürü nedeniyle bir kez daha eleştiri oklarının hedefi oldu.

'Riss' imzalı karikatürde Aylan Kurdi'nin büyüdüğünde 'Almanya'daki tacizcilerden biri olabileceği' iması var.

"Göçmenler" başlıklı karikatürde Aylan Kurdi'nin kıyıya vuran cesedi bir balon içinde görünüyor ve yanında "Küçük Aylan büyüdüğünde ne olurdu?" diye soruluyor.

Bu sorunun altında da koşarak kaçan bir kadını, elleri açık halde kovalayan iki erkek görülüyor.

Karikatürün altında da Fransızca'da arkadan elle tacizde bulunanlar için kullanılan 'Tripoteur' kelimesi kullanılarak "Almanya'da tacizci" olabileceği ifade ediliyor.

160113191247__87693787_twe1.jpg

Image captionTweet'te, "Bayanlar, baylar, Charlie Hebdo. İşte" deniyor.
Charlie Hebdo'nun bu karikatürü, Almanya'nın Köln kentindeki yılbaşı kutlamalarında 100'e yakın kadının göçmenlerden oluştuğu belirtilen gruplar tarafından toplu tacize uğramasının ardından geldi.

Hiciv tarzı mizahı benimseyen dergiye sosyal medyadan tepki yağdı ve dergi 'ırkçılık' yapmakla suçlandı.

Twitter kullanıcıları karikatürü "iğrenç", "zevksiz" sözleriyle eleştirdi ve 'İslamofobik' olmakla suçladı.

Tartışma yaran bu karikatür, derginin hedef olduğu ve aralarında ünlü karikatüristlerinde bulunduğu 10 kişinin öldüğü silahlı saldırının birinci yıldönümünden bir hafta sonra yayımlandı.

Geçen yıl Ocak ayındaki saldırının ardından yayımlanan provokatif karikatürler dergi içinde de tartışmalar doğurmuştu. Charlie Hebdo, önde gelen karikatüristlerinden ve saldırı sonrası ilk sayıyı tasarlayan Luz dergiden istifa etti.

Evet, karikatürler bazen acimasizda olabiliyor ve tamda bam teline vuruyor bu karikatür gibi ama gercek suki, hala psikolojik tedavi gören ve ruh bunalimi yasayan genc alman kizlarinin yasadigi yilbasi aksamini hic bir zaman unutmayacaklari, kelimelerle anlatilacak gibi degil.
Röportajlari izlemenizi isterdim, o gece yasayanlarin artik korku ve dehset icinde sokaga cikamayan kadinlar var. Hala titrek sesle, o büyük soku anlattiklari zaman bu kadarda mültecilerin acimasiz olduklarini görüyorsunuz ve inanamiyorsunuz.
Tüm Almanya sok icindeyiz, kollarimizi acip hosgeldiniz dediklerimiz insanlar, genc kizlarimiza taciz ve tecavüz etmekle mesguller.
Eger bizim su an edep, deger, vicdan ve saygi diye bildigimiz tüm güzel degerler, kadin kiz gördügünde yok oluyorsa, bunu yapan insanlarin Aylan`a bile saygisi yoksa, demekki Aylan`da büyüdügünde bunlar gibi olacakti düsünceleri müslüman olmayan insanlarin beyinlerinde canlaniyor.
Bu karikatürü desteklemiyorum ama her toplum yaptiklarinin aynasidir. Ve herkes ülkesini en güzel sekilde temsil etmeli yoksa bu gibi yargilarla seni asagilarlar, senin toplumundan olmayanlar.

Evet, karikatürler bazen acimasizda olabiliyor ve tamda bam teline vuruyor bu karikatür gibi ama gercek suki, hala psikolojik tedavi gören ve ruh bunalimi yasayan genc alman kizlarinin yasadigi yilbasi aksamini hic bir zaman unutmayacaklari, kelimelerle anlatilacak gibi degil.
Röportajlari izlemenizi isterdim, o gece yasayanlarin artik korku ve dehset icinde sokaga cikamayan kadinlar var. Hala titrek sesle, o büyük soku anlattiklari zaman bu kadarda mültecilerin acimasiz olduklarini görüyorsunuz ve inanamiyorsunuz.
Tüm Almanya sok icindeyiz, kollarimizi acip hosgeldiniz dediklerimiz insanlar, genc kizlarimiza taciz ve tecavüz etmekle mesguller.
Eger bizim su an edep, deger, vicdan ve saygi diye bildigimiz tüm güzel degerler, kadin kiz gördügünde yok oluyorsa, bunu yapan insanlarin Aylan`a bile saygisi yoksa, demekki Aylan`da büyüdügünde bunlar gibi olacakti düsünceleri müslüman olmayan insanlarin beyinlerinde canlaniyor.
Bu karikatürü desteklemiyorum ama her toplum yaptiklarinin aynasidir. Ve herkes ülkesini en güzel sekilde temsil etmeli yoksa bu gibi yargilarla seni asagilarlar, senin toplumundan olmayanlar.

Bal gibi de bu karikatürü destekliyorsun. Yazık. Allah önce vicdan versin size

M minnakkelebekim , ben yukarida acik ve net desteklemiyorum diye yazdim ve farkindaysan hic degisilik yapmamisim yazdiklarimda, yani oldugu gibi duruyor.
Ölen bir cocuk üzerinden saka yapilmaz, bu kattiyenetik degil, her ölene saygi göstermek mecburiyetindeyiz.
Almanya`da yasanan olaydan sonra korku ve güvensizlik icinde kalan kadin ve kizlardan bahsettim. Güvendikleri, yardim ettikleri insanlarin onlara tecavüz etmek istemesi, insanlarin beyninde bambaska bir algi olusturdu.
Demekki bu cocukda ölmeseydi ve büyüseydi ayni seyi yapardi düsüncesi bana ait degil, ben yapmadim bu karikatürü.
Cok kizdiysan bu karikatüre, sayfalarina girip düsünceni yazabilirsin.
Biliyorum bana karsi cok nefret icindesin ama bunu böyle iftira atarak yapma.
Subjektif yorumlarindan cok objektif yapmani tavsiye ederim.

Bizde taciz günlük hayattın sıradan bir olayı olduğu için çok sert gelmiş olabilir. Ama doğruluk payı var karikatürün.

Apaçık ırkçılık,önyargılı olmak bu.Tamam dinle ilgili karikatürlerinde dedim "ifade özgürlüğü" falan filan.Ama bu olmaz yani.Küçücük çocukla olmaz.Suriyedeki savaştan kaçan doktor da vardı,Amerika aldı bir güzel adamı .Adamın bir sürü icatları vardı çünkü.Bunlar da işine gelenleri alıp kullanıyorlar yararlı olacaklarını düşündükleri kişileri,diğerlerini çöp olarak görüyorlar sanırım.
He evet bu göçmenlerin birçoğu gerçekten tacizci veya hırsız olabiliyor.Ama böyle bir karikatürle yansıtılmamalıydı bu bence.

Bizde taciz günlük hayattın sıradan bir olayı olduğu için çok sert gelmiş olabilir. Ama doğruluk payı var karikatürün.
Aylan sizin çocugunuz olsaydi yine düşünceleriniz aynı mı olurdu? Her ne olursa olsun minik bir cocugun cesedi bir karikatüre malzeme olamaz. Bunu destekleyenler de en az o karikatürü yapanlar kadar vicdansizdir benim gözümde.

İğrenç tek kelimeyle .
Minicik masum bi yavru o sadece bu şekilde karikatüre konu olması terbiyesizlik .
Hem öyle olacağı ne malum ?
Onunda annesi babası vardır .
Kendi çocuğu büyüyünce ne olacağını bilen var mı ?
Bilemez kimse .
Büyük konuşmamak lazım, mana bulmamak lazım .

Haklıyken, haksız duruma düşmek nedir onu göstermişler resmen.

Ölmüş bir kişi yerine, hele ki çocuklar çoğu insanın yumuşak karnı, temsili bir mülteci çizimi ile şikayetlerini anlatabilirlerdi. Hem ölmüş birini kullanmak hem de o ölmüş kişinin çocuk olması terbiyesizlik, şuursuzluk.

Sonuçta artan/başlayan taciz tecavüz olaylarının baş zanlıları nazarlarında belli, bu açıdan haklılar, ama yaptıklarıyla tamamen haksız oldular.

Bazen kendimi keriz gibi hissediyorum.
Bazi sinirlari asmamis kimse olmeyi hak etmiyor.Dergi icin saldiri yapildiginda uzulmustum.Ama simdi bunun icin mj diyorum? Ölunun uzerinden mizah?? Biz mi cok hassas insanlariz anlamadim. Gerci ayni seyi zaytung haber de yapiyor.Kanim donuyor resmen.Ulan nasil vicdan diyorum.Olunun uzerinden okadar rahat espri yapiyolar ki onlar da.Mizah anlayislarimiz,dokundurma zihniyrtlerimiz mi farkli bilemedim ben.

X